неделя, 31 август 2008 г.

Диета с дъх на орехи

Орехите постигат уникален двоен положителен ефект - подобряват еластичността на артериите и осигуряват съдова протекция в допълнение на холестерол-понижаващите им свойства, заявиха испански учени от Университетската болница в Барселона

Замяната на част от мононенаситените мазнини в Средиземноморската диета с орехи подобрява и дори възстановява ендотелната функция (способността на артериите да се разтягат, за да посрещнат увеличената нужда от кръв) и намалява образуването на вредни и прилепващи към съдовата стена молекули, които предизвикват появата на атеросклероза - заключиха д-р Емилио Рос и неговия екип.

Според тях, "мощният хранителен профил на орехите" е най-важното им предимство пред всички останали ядки. Орехите имат високо съдържание на алфа-линоленова киселина - растителна омега-3 мастна киселина, която притежава допълнителни антиатерогенни свойства. Те са богат източник на аминокиселината Л-аргинин и на естествената гама-токоферолна форма на витамин Е - и двете съставки предпазват от запушване на съдовете.

Витамин Е е и мощен антиоксидант. Антиоксиданти са веществата, които улавят и обезвреждат свободните кислородни радикали - нестабилни химически частици, които водят до стареене, увреждане и израждане на клетките. Свободните кислородни радикали водят до нарушена функция на съдовия ендотел (това са клетките, които покриват съдовете отвътре и поради това са в постоянен контакт с кръвта и с носените от нея мазнини, нестабилни частици и клетки на имунната система).

Участниците в проучването, 21 мъже и жени на възраст от 25 до 75 години, са имали високо ниво на холестерол в кръвта - известна причина за нарушена ендотелна функция. Групата е била поставена на холестерол-понижаваща Средиземноморска диета. Тази диета е известна като една от най-здравословните в света, тъй e с ниско съдържание на наситени (животински) мазнини за сметка на увеличен внос на мононенаситени мазнини (маслинено олио), плодове, зеленчуци, паста и риба. Около 32% от общата дневна енергия на пациентите е била набавяна от мононенаситени мазнини.

При непроменен дневен внос на калории (енергия), заместването на мононенаситените мазнини с орехи (40-60 грама или 8-12 ореха*) е довело до допълнителен съдоворазширяващ ефект с 64% и до намаляване на вредните, прилепващи към ендотела, молекули с 20%.

Наред с това, ореховата диета е понижила по-изразено нивото на общия холестерол и по-специално на "лошия" холестерол в кръвта. "Лошият" холестерол се отлага в съдовете и е причина за образуването на атеросклеротични плаки (натрупвания на мазнини и имуно-активни клетки, които водят до възпаление и ранимост на плаките).

Испанските изследователи стигат дори по-далече в изводите си, заявявайки, че за първи път цяла храна - ореховата ядка, а не отделни нейни хранителни съставки, е довела до подобни съдовозащитни ефекти.
Хората, които имат повишен риск от сърдечно заболяване като например редовните пушачи, тези с висок холестерол в кръвта, диабетиците, случаите с високо кръвно налягане или със затлъстяване, страдат от това, че артериите им не се разширяват достатъчно, когато е необходимо, например при физическо усилие, психически стрес и т.н. Намалената еластичност на артериите се дължи на нарушена ендотелна функция.

"Участниците в нашето проучване имаха висок холестерол в кръвта - известна причина за ендотелна дисфункция и това отклонение бе коригирано с ореховата диета. Пациентите с подобни нарушения и техните лекари разполагат с мощно и в същото време просто хранително оръжие за борба със сърдечносъдовите заболявавания", заяви д-р Рос.

Американски учени от Харвард съобщиха в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), че редовната консумация на орехи (или на бадеми) намалява риска от новопоявата на диабет тип 2. Проучвайки голяма група жени, изследователите са установили, че консуматорките на около 150 грама орехи седмично (около 20 грама или четири ореха дневно) имат с 27% по-малък риск от диабет.

Здравословното действие на орехите вероятно се дължи на цялостния им състав. Те подобряват регулацията на кръвната грюкоза и увеличават инсулиновата секреция, но все още не е напълно изяснено как точно постигат това. Орехите предпазват от сърдечносъдово заболяване и от диабет тип 2 в допълнение на холестерол-понижаващите им ефекти.

В същото време учените предупреждават, че подобно на всички ядки, орехите също имат високо съдържание на калории (енергия). Поради това, не бива те да се добавят към храната, а трябва да заменят в дневното меню част от източниците на наситени (най-вече животински) мазнини и калории като месо, масло, високомаслено сирене, бял хляб, бял ориз, корнфлейкс, готови сладкарски изделия с високо съдържание на технологично хидрогенирани/наситени мазнини.

*Една порция орехи, подобно на всички останали ядки, е с размер 10 грама = два ореха = 5 грама мазнини = 45 калории


антидиабет.ком

Неизбежно ли е приемането на лекарства?

Изглежда, че от доста време съм поддържал високо кръвно налягане, но едва от месец знам за това. Лекарят ми назначи три вида лекарства и ми препоръча да ги пия редовно. Неизбежно ли е занапред да живея с лекарства? Те ще ми гарантират ли, че живея достатъчно дълго? Лекарствата не ме ли излагат на странични ефекти?
Васил Йорданов – Свиленград


Възможно е да се намалят нужните медикаменти, а с това и страничните им действия. В наши дни има на разположение голям брой ефикасни лекарства за понижаване на кръвното налягане. Лекарят може да подбере, доколкото е възможно, подходящите за вас препарати.

Не всички медикаменти свалят кръвното налягане в еднаква степен при всички хипертонии. Тяхното въздействие обаче не може да бъде прогнозирано в индивидуалния случай. Ето защо понякога е неизбежно да се наложи изпробването на няколко различни медикамента, докато се постигне задоволително понижаване на кръвното налягане. При това е важно лекарят и пациентът да не избързват. Само в малко случаи се налага спешно да се свали рязко кръвното налягане. В мнозинството от случаите може да се изчака с понижаването на кръвното налягане, т.е. терапията не трябва да се сменя твърде бързо.

Максималното въздействие на повечето медикаменти за понижаване на кръвното налягане се постига едва след три — четири седмици.

Практиката в наши дни е да се започва първоначално с минимални количества от даден медикамент, като при недостатъчна реакция на кръвното налягане дозите постепенно се увеличават. Това също изисква време.


чудеса.нет

Безвредната рецепта срещу атеросклероза

Препоръчайте ми народна рецепта против атеросклероза. Не мога повече да пия лекарства, защото стомахът ми е увреден. Постоянно ми се повръща. Желая безвредна рецепта.

В 1 л студена вода се варят 10 ореха, счукани с черупките. След 15 минути се свалят от котлона. Веднага се добавят 4 супени лъжици маточина. Сместа се оставя да кисне 30 минути и после се прецежда. Пие се по 1 кафена чаша 3 пъти преди хранене.
Ефектът от изпълнението на рецептата е забележителен.





лекар.бг

Лекари: Касата да плаща модерни лекарства за кръвно

Почти 90 на сто от хората с високо кръвно в България се нуждаят от комбинирани лекарства, но здравната каса не ги плаща. Това заяви във вторник проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Причината е, че според нормативната уредба в позитивния списък не може да се включват комбинирани препарати, но на практика в него има такива за астма, диабет и други заболявания. Според проф. Торбова по този начин пациентите с хипертония се поставят в неравностойно положение. От предишното ръководство на Министерството на здравеопазването ни обещаха, че ще има решение на въпроса, но вече четвърта година това не става, допълни лекарката.

Над 1.3 млн. българи не получават ефективно лечение, смятат кардиолозите. Според тях само 8 на сто от хипертониците поддържат кръвното си налягане в норма. Лечението на заболяването продължава цял живот, като стремежът е с една таблетка на ден да се контролира кръвното налягане за 24 часа. В повечето случаи обаче, за да се нормализира, са необходими 2-3 медикамента. Когато се пият по няколко таблетки на ден, много по-често пациентите забравят някои хапчета и по този начин стигат до хипертонични кризи, предупредиха кардиолозите. Според проф. Торбова терапията с комбинирани медикаменти е значително по-ефективна от монотерапията, при която успех се постига само при 10% до 25% от пациентите. По думите й в Европа въпросът за комбинираните хапчета е решен още през 90-те години. Доказано е, че те регулират по-добре кръвното и по този начин спестяват на здравната система пари от допълнителни прегледи на пациентите. Световният опит показва още, че тази терапия е икономически оправдана. Усложненията на хипертонията - сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност, струват скъпо не само за болните, но и на цялото общество.

В България всяка година от сърдечно-съдови заболявания умират над 74 хил. души, съобщи проф. Цветана Кътова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. При повече от 80% от смъртните случаи са в резултат на усложнения от артериална хипертония. Над 1.5 млн. българи имат високо кръвно налягане. Ако сега се промени начинът на лечение и се включат комбинираните медикаменти, добрите резултатите ще дойдат след пет години, обясниха специалистите. Според тях само по този начин ще се пречупи възходящата крива на това заболяване.

От дружеството на кардиолозите са изготвили стандарти за лечение на хипертонията, които включват над 30 комбинирани лекарства. Медикаментите са на различни фирми - български и чужди. Според д-р Иво Петров, член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите от болница "Токуда", от включването на комбинираните препарати в позитивния списък ще се облагодетелстват единствено пациентите. Той подчерта, че тези медикаменти имат ефект и при исхемичната болест на сърцето.


dnewnik.bg

Калият стимулира отделянето на вода и натрий от организма

Моля да обясните защо на хипертониците се препоръчва като подходяща, храна, която съдържа малко натрий и повече калий?
Запрян Илиев – Ямбол


Храната, която е бедна на сол (бедна на натрий) и същевременно богата на калий, сваля кръвното налягане по-ефикасно, отколкото само бедната на натрий храна. Потребността на човешкия организъм от калий е около 2000-3000 mg калий дневно и съответства приблизително на потребността от натрий. Докато обаче приемът на натрий без изключение е твърде висок, приемът на калий с всекидневната храна е по-скоро нисък. Това се дължи между другото и на факта, че при преработката на хранителните продукти се получава загуба на калий, докато с готварската сол се прибавя достатъчно натрий. По този начин съотношението натрий/калий се променя неблагоприятно.

Повишеният прием на калий обаче е желателен, тъй като той има предпазващо действие срещу покачващото кръвното налягане действие на натрия. Това може да изиграе роля още при профилактиката на високото кръвно налягане. При високо кръвно налягане повишеният прием на калий, между другото, стимулира отделянето на натрий и вода от организма, вследствие на което се понижава кръвното налягане. Повишеният прием на калий е полезен особено за пациенти, които взимат диуретици (обезводняващи хапчета) за сваляне на кръвното налягане. Само пациенти с напреднало нарушение на бъбречната функция трябва да ограничат приема на калий. При нормална бъбречна функция безпроблемно се отделят до 15 грама калий.


чудеса.нет

Биофийдбек означава обратна връзка с пациентите

Какво представлява биофийдбек? Вярно ли е, че може да влияе на кръвното налягане?
Стефан Илиев – Кнежа


Това е връзка с биологичните (или физиологичните) реакции на пациентите. Това става обикновено с помощта на апаратури. Така например на пациента могат да бъдат показани дълбочината и честотата на дишането с помощта на оптичен или на акустичен сигнал (светлинен сигнал или звук). Това му дава възможност да направлява телесните си функции в посока на отпускане. Така успяваме да влияем и върху реакциите на организма, които нормално не са подчинени на нашия волеви контрол, като например кръвното налягане. Директната обратна връзка с кръвното налягане става възможна едва напоследък благодарение на нов непознат досега метод.

Докато трае един сеанс, кръвното налягане се измерва непрекъснато с маншет на пръста и се изобразява на монитор в анимирана графична форма като “колона на кръвното налягане”. Тя се променя по цвят и по височина. По този начин всички актуални колебания на кръвното налягане веднага могат да бъдат съобщени обратно.

Благодарение на тази непрекъсната обратна връзка (фийдбек) пациентите за пръв път от опит разбират, че могат да влияят върху кръвното си налягане. Изследва се и се разкрива индивидуалното влияние върху кръвното налягане. Хипертоникът изучава възможността сам да сваля кръвното си налягане и да го контролира. След три половинчасови сеанса може да се постигне трайно понижаване.


чудеса.нет

Хранене при хипертония

Убедена съм, че храненето играе съществена роля при Всяко заболяване, вкл. и при моето високо кръвно налягане. Затова искам съвета ви кои храни са добри за мене и кои не са?
Татяна Делчева – Симеоновград


Наред със стресовите фактори, нездравословното хранене играе най-голяма роля за появата на хипертония. Някогашното схващане, че колкото е по-калорична храната, толкова е по-здравословна, е остаряло. Днес като рискови фактори в храненето, водещи до хипертония, се смятат твърде многото калории, твърде многото мазнини, и то “лоши”. Тези мазнини и солта се съдържат преди всичко в промишлено произведените хранителни продукти.

Ето защо по принцип е по-добре да употребяваме пресни хранителни продукти и сами да си приготвяме храната.

Много хипертоници разчитат на яденето в столове и в бюфети и поради това им е трудно да спазват препоръките за хранене. Една възможност, разбира се, е или винаги, или поне понякога да си носим на работата храна, която сами сме си приготвили. В много заведения за обществено хранене се предлага и вегетарианска храна, която по правило е по-прясна и по-здравословна за хипертониците, тъй като съдържа повече витамини, минерали (особено калий) и баластни вещества.


чудеса.нет

Рисковете през нощта са по-големи

Казаха ми, че кръвното налягане варира през денонощието. Кога е най-високо и кога е най-ниско? Какво предизвиква колебанията му?
Невена Томова – Карлово


В ритъм от 24 часа височината на кръвното налягане следва характерен профил. След събуждане силно се покачва и продължа-ва да се вдига през цялата сутрин. Малко след обяда кръвното налягане се понижава за около един час, за да започне отново да се покачва непрекъснато до вечерта. През нощта кръвното налягане отчетливо спада в сравнение с деня, като достига най-ниските стойности по време на сън към 2-3 часа. За хипертониците е валиден същият профил като при хората с нормално налягане, но като цяло с по-високи стойности.

Има обаче и изключения, заслужаващи внимание. Случва се ритъмът на кръвното налягане да е обърнат, тъй да се каже “с главата надолу” - с по-високи стойности през нощта, отколкото през деня. Подобна ненормална ритмика се проявява, без пациентът да я забелязва. Само дълготрайното измерване за 24 часа може да хвърли светлина върху това.
Този нарушен ритъм на кръвното налягане се наблюдава по-често в по-напреднала възраст и при пациенти с ограничена бъбречна функция, при диабетици и при вторични форми на високо кръвно налягане. Тъй като високото кръвно налягане през нощта е особено рисковано, терапията трябва да се съобрази с индивидуалния му ритъм.

Кръвното налягане значително се колебае и в зависимост от физическите дейности, но също така и от психичните, и от емоционалните фактори и от фази на покой. Това е нормално. Тези промени в кръвното налягане стават много бързо и са предпоставка ние изобщо да не сме в състояние да се справяме с изискванията на всекидневния живот. Следователно в “известна степен” колебанията на кръвното налягане са нормални.


чудеса.нет

През зимата стойнистите на кръвното налягане са по-високи

Чувствителни ли са хората с високо кръвно налягане към промените на Времето?
Тодор Добрев – Ботевград


С нарастването на “степента на цивилизованост” се увеличава “чувствителността към времето”. Колкото сме по-малко калени и в лоша форма, толкова сме по-податливи на промените във времето. При това влиянието на времето върху определени физиологични функции и регулации често се надценява.

Кръвното налягане реагира по-малко на времето, отколкото на температурните разлики. Противно на едно широко разпространено мнение, през зимата кръвно
то налягане е по-високо, отколкото през лятото: през януари - февруари средно с около 5 mmHg по-високо в сравнение с летните месеци. Причината се крие във влиянието на температурата върху кръвоносните съдове. Студът води до стесняване на съдовете, а с това и до покачване на кръвното налягане. Това е особено силно изразено при внезапно интензивно въздействие на студ, например потапянето в басейна, след като сме били в сауната. Влиянието на климата - морски, среднопланински или планински, също така често се преувеличава. За хипертониците няма климат, който да е особено подходящ или неподходящ. Високото кръвно налягане се среща с еднаква честота край морския бряг, в средно високите и във високите планини.

При промяна на местонахождението, респективно на климата, е важна фазата на адаптиране. Независимо дали е на море или на планина човек, трябва отначало да си даде няколко дни почивка, за да се аклиматизира и едва след това да увеличава физическата активност.


чудеса.нет

Какви са страничните действия на лекарствата за хиперония?

Като странични действия се обозначават нежеланите съпътстващи прояви на медикаментите. От тях трябва да се различава отражението от падането на кръвното налягане върху организма, независимо от дадения медикамент.

Всяко медикаментозно понижаване на кръвното налягане в началото може да доведе до неприятни съпътстващи явления, например световъртеж, отпадналост. Те се дължат на това, че организмът е свикнал с високо кръвно налягане и тепърва трябва да се адаптира към ниското. Това става много бързо - за няколко дена, най-много до две - три седмици.

Този период е валиден и за други неприятни странични реакции, например гадене, което може да се прояви при всички медикаменти за кръвно налягане. Изобщо всички субективно неприятни странични след първоначалната фаза действия на медикаментите обикновено са безобидни. Ето защо, преди на своя глава да прекратите терапията заради страничните реакции, непременно уведомете лекаря и го информирайте за оплакванията си.


чудеса.нет

събота, 30 август 2008 г.

Вегетарианството не е за хипертоници

Емоционалната възбуда при хипертониците е съпроводена с голяма загуба на жизнени сили и енергия. Това се случва заради повишената пропускливост на клетъчните мембрани и налага коригиране на обмяната на веществата, за да е насочена тя към стабилизация на клетъчните мембрани. Това в много голяма степен зависи от храненето.

Основната причина за хипертонията е броден дефект на клетъчните мембрани, по-точно слабост в калиевонатриевите им помпи, които Всъщност са белтъчни молекули. Затова хипертониците много се нуждаят от редовен прием на пълноценни белтъчини, с всичките аминокиселини, които се съдържат в месото, в рибата, птиците, яйцата, изварата и другите продукти от животински произход.

Отказвайки се от животинските белтъчини, вегетарианците се лишават от много ценни биологично активни вещества. Оптималната доза е 1-1,5 грама на килограм тегло, при това 50-60 процента от тях трябва да са животински белтъчини.

Най-добре за хипертониците е да се консумира месо от млади животни, извара, яйца и особено риба.


лекар.бг

«Ранните птички» рано вдигат кръвното

Жените, които спят по-малко от 5 часа на денонощие, имат повишен риск от развитие на хипертония, съобщава журнала Hypertension.

До такъв извод са стигнали британските учени от Уорикския университет, които са направили изследване с участието на 6,600 човека.

Установило се, че жените, които отделят за сън не повече от 5 часа на денонощие, страдат два пъти по-често от високо кръвно, в сравнение с тези, които спят по осем и повече часа. При мъжете не се наблюдава такава закономерност, съобщават изследователите.
Известно е, че артериалната хипертония, под която се разбира повече от 140/90 мм на жив.ст, е един от основните фактори на риска за сърдечносъдови заболявания.

«Ние установихмe, че недостигът на сън не само увеличава риска от хипертония, но и предизвиква инфаркти и инсулти»,- заяви ръководителят на изследователските работи Франческо Капучио. Освен това той отбелязва, че в по-ранните изследвания недоспиването вече бе назовано като фактор на риска за затлъстяване и захарен диабет.

Между другото, важна роля играе не само продължителността на съня, но и времето на събуждане, твърдят японски учени. Според изследването, проведено от специалисти от някои университети и болници в Киото, така наречените «чучулиги» имат повишен риск от инфаркт и хипертония.

Този извод е направен на база на анализ на данните от изследванията на 3,017 човека на възраст от 23 до 90 години, а учените подчертават, че дори и сутрешната физзарядка не е основание за ранно ставане. Хората, които стават пред 5 сутринта заболяват 1,7 пъти по-често от хипертония и 2 пъти по-често от атеросклероза в сравнение с тези, които стават 2 или 3 часа по-късно.

«Нашите резултати опровергават разпространеното мнение, че «ранните птички» се отличават с по-крепко здраве», - съобщи ръководителката на изследването Маюко Кадоно на конгреса на Световната федерация на обществата на изследователите на съня и медицината на съня, неотдавна завършил в Австралия.


lekar.bg

Болкоуспокояващите повишават кръвното налягане

Популярните болкоуспокояващи средства като аспирин, ибупрофен и ацетаминофен могат да доведат до повишаване на кръвното налягане при мъжете, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване на американски специалисти.

Изследователите от "Бригам енд уиминс хоспитъл" в Бостън установили, че мъжете, приемащи подобни лекарства през повечето дни от седмицата, са изложени на по-голям риск от повишено кръвно налягане в сравнение с представителите на силния пол, които не пият болкоуспокояващи.

Откритието им подкрепя изследване от 2002 г., според което приемът на тези популярни лекарства е свързан с повишаване на кръвното налягане при жените. "Аспиринът, ибупрофенът и ацетаминофенът /парацетамол/ са трите най-популярни болкоуспокояващи средства в САЩ.

Всеки ден милиони хора ги използват срещу болки от различен произход", обясняват специалистите. В хода на своето изследване те анализирали данните от изследване, обхванало 16 000 мъже.

Изследователите установили, че за мъжете, които приемат ацетаминофен в шест или седем дни от седмицата, съществува 34 процента по-голяма опасност от поставянето на диагноза високо кръвно налягане в сравнение с тези, които не пият аналгетици.

Приемът на аспирин е свързан с 26 процента по-голям риск от високо кръвно налягане, а на нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен - с 38 процента по-голям риск.

Мъжете, които приемат 15 или повече хапчета ибупрофен седмично, са изложени на близо 50 процента по-висок риск от повишено кръвно налягане. Изследователите обаче отбелязват, че мъжете, които по съвет на лекар всеки ден пият аспирин за намаляване на риска от инфаркт, трябва да продължат да спазват препоръките на специалиста.

В защита на аспирина от "Байер" се позовават на две скорошни изследвания, според които аналгетикът не увеличава риска от високо кръвно налягане. Производителите на Тиленол /търговското наименование на парацетамола/ също цитират проучвания, според които лекарството не е свързано с повишен риск от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания


лекар.бг

Диета за сърдечно болни с наднормено тегло за бързо отслабване, преди хирургическа намеса

Основна супа ( за изгаряне на мазнините)
Продукти:
- голяма зелка
- 6 стръка праз (може и стар лук)
- 2 месести пиперки (може и от фризер)
- доматен сок
- сол, магданоз, витамин С (ампула), пипер, къри (не е задължително).

Приготвяне:
Нарязват се на ситно всички продукти и се накисват във вода. Около 10 минути се варят на силен огън, а след това, до омекване на продуктите-на тих огън.

Супата няма калории. Яде се щом почуствате глад. Яжте колкото искате, по всяко време. Колкото повече ядете от супата, толкова повече мазнини изгаряте. Ако се храните само с нея може да се стигне до недохранване.

Първи ден
Супа и плодове, без банани. Динята и пъпеша съдържат най-малко калории. Пийте вода и неподсладен чай.

Втори ден
Супа и зеленчуци. Яжте, докато се заситите със свежи или сварени зеленчуци по ваш избор.Забранява се консумацията на фасул и царевица. За обяд можете да си позволите голям печен картоф с масло. През този ден не яжте плодове.

Трети ден
Супа, плодове и зеленчуци, без картофи. Ако сте се придържали правилно към диетата, сте загубили 3кг от теглото си.

Четвърти ден
Супа, банани и мляко. За този ден Ви се полагат 6 банана. Пийте мляко, колкото ви се пие. Бананите съдържат много въглехидрати и калории, както и млякото, но точно този ден от Вашата диета калориите,въглехидратите и протеините ще намалят желанието ви за нещо сладко.

Пети ден
Супа, телешко и домати. Можете да изядете 300-600 грама телешко ,сварено в подсолена вода и 6 пресни домата. Изпийте поне 6-8 чаши вода, за да спрете киселините. Яжте от супата поне веднъж.

Шести ден
Супа, телешко (или печена риба, или пиле) и зеленчуци. Месо яжте колкото ви се яде.

Седми ден
Супа, зеленчуци и ориз. Оризът се вари в малко вода, по-дълго време от обикновено, като можете да добавите сол и доматен сок. Пийте зеленчуков сок. Яжте от супата поне веднъж на ден.

Ако сте се придържали правилно към диетата, сте загубили 7,718 кг от теглото си. След третия ден от диетата ще имате повече енергия, отколкото преди започването. Ако желаете да я повторите, направете пауза от 2 дни.

Тази седемдневна диета може да се прилага толкова често, колкото желаете. Ако се придържате правилно към нея, организмът ви ще се пречисти и ще се почувствате по-добре. По време на диетата няма да усещате неспокойство и умора.
Това е бърза диета за изгаряне на мазнините и тайната е в това, че изгаряте повече калории, отколкото приемате.

Строго се забранява употребата на алкохол и трябва да бъде прекъсната най-малко 24 часа преди да се консумира алкохол.
Можете да пиете шварц кафе, но след третия ден желанието ви за кафе ще изчезне.

Тази диета може да се повтаря. Тя ще подобри физическото и духовно състояние на организма ви.

Строго е забранено:
Хляб, алкохол, газирани напитки, пържена храна.
Съвет: Основната супа яжте щом почувствате глад, колкото ви се яде

лекар.бг

Билки за сърцето

Много от тези билкови рецепти помагат не само при вегетативни неврози, но и при хипертония, и при други сърдечносъдови заболявания. С помощта на отварите могат да се възстановят веднага няколко от нарушените функции на организма, но всяка билкова отвара трябва да се приема след консултация с фитотерапевт.

СЪРДЕЧНА НЕВРОЗА
Смесват се 100 г цвят от глог, 30 г дилянка и 40 г мента. 1 супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафяна чашка преди ядене.

ЗА УСИЛВАНЕ НА СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ
В 2 чаени чаши черен чай се прибавят 2 супени лъжици ябълков оцет, 2 чаени лъжици мед и малко уиски. Пие се като чай сутрин на гладно.

УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО
Смесват се 500 г мед, 500 г настъргани лимони с кората, 200 г бадемови ядки. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

НАРУШЕНИЕ НА СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ ПРИ БАЗЕДОВА БОЛЕСТ
Смесват се по 30 г от следните билки: коренища дилянка, цветове глог, стръкове маточина, стръкове мащерка, стръкове пелин. 1 супена лъжица от сместа се залива с 500 мл вряща вода, кисне 1 час и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (100 мл) 4 пъти на ден преди ядене.

ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ, СЪРДЕЧНИ НЕВРОЗИ
Пчелното млечице намира особено голямо приложение при хормонални нарушения, сърдечни неврози, действа антисклеротично на съдовете. Профилактично се приемат по 100-200 мг под езика сутрин и обяд, 20 минути преди хранене. Съхранява се само в хладилник, за да запази биологичните си свойства.

лекар.бг

Коензим Q10 намалява лекарствата против хипертония

Коензим Q10 наистина е съвременен хит в нашите знания за витамините. Той не е витамин, но го има във всяка клетка на организма и участва много активно в обмяната. Коензимът е важен антиоксидант - унищожава вредните остатъци от окислението в клетките и така ги предпазва от раково израждане.

Коензимът се намира в много храни - телешко месо, бъбреци, фъстъци, риба, соево масло. Пълноценното хранене поддържа достатъчното количество в тъканите. Но с напредване на възрастта това необходимо количество намалява. Затова е важна хранителна добавка за възрастните - макар че от количеството, което се консумира, се усвоява едва една трета.

Коензимът повлиява високото кръвно налягане и го нормализира, снижението е с 20 до 30 мм живачен стълб след лечение в продължение на две седмици. При такова лечение е възможно да се спрат от едно до три от прилаганите лекарства срещу хипертония. Изследвания на германски учени пък доказват, че коензимът е специфично лекарство за увредения сърдечен мускул.

Дори ниски дози дават много добър ефект при исхемична болест на сърцето. Наши наблюдения също говорят, че коензимът повлиява отлично сърдечния мускул и усилва неговата работоспособност.

lekar.bg

Аритмията в съчетание с екстрасистоли може да наруши нормалното кръвообращение

Имам аритмия с екстрасистоли и страдам от автоимунен тиреоидит. Лекарят ми предписа кордарон, но след като го вземах една седмица, като че ли нямам сили да ходя. Кажете ми дали това заболяване е опасно и има ли нетрадиционно лечение за него?

Аритмията с екстрасистоли спада към опасните заболявания. При напреднал стадий на заболяването може да възникне фибрилация (трептене и мъждене) и спиране на кръвообращението.

При такава форма на аритмия приемането на лекарството, което са ви предписали, е напълно подходящо.

Кордаронът е антиаритмичен медикамент с високо съдържание на йод. При разграждането му в организма отделеният йод се натрупва в щитовидната жлеза и може да наруши нормалната си работа.

Такива ефекти се наблюдават при около 20 на сто от болните, които са приемали от лекарството повече от два месеца. При половината от тях се развива тиреотоксикоза, а при останалите - хи-потиреоидизъм.

Но ако кордаронът предизвиква влошаване на състоянието ви, трябва да се посъветвате с лекар.
Не е изключено препаратът да влияе на щитовидната ви жлеза или да е неподходящ като съчетание с другите медикаменти, които приемате.

Лекарят може да промени дозировката или да ви предпише друг препарат. Засега не рискувайте да се лекувате сама с методи от народната медицина.
След като се консултирате с лекар, като помощно средство на основното лечение можете да използвате следните билкови рецепти:

Най-подходяща е отварата от розмарин
• Една супена лъжица листа от розмарин се заливат с 400 мл вряла вода. Оставяте да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене. Тази рецепта помага и при задух, болки в стомаха и умствена преумора.

Лимоните с мед няма да навредят
•Разбиват се с миксера 4 лимона и се разбъркват с 500 г чист мед. Към тази смес се добавят 20 листа индрише с дръжките, 20 бадемови ядки, счукани в дървено хаванче, и 1 супена лъжица канела. Всичко това се смесва много добре и се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 2 часа след ядене.

Ядки от костилките на праскови
•Вземат се ядките от костилките на 40 праскови и 30 грама сакъз (медицинска дъвка). Всичко това се счуква и се смесва с половин килограм мед и 400 г краве масло. Разбърква се добре. Взема се по една супена лъжица сутрин и вечер преди ядене.

лекар.бг

Аневризмата е вследствие на високо кръвно

На баща ми внезапно откриха аневризма на междупредсьрдната преграда. Аз съм икономист и нямам много големи медицински познания, но ми направи странно впечатление. Казаха, че операция не може да му се направи, защото аневризмата е много малка, а не му и изписаха някакви лекарства. Моля ви, кажете ми не може ли да се направи нещо, не може ли да му се помогне?

Аневризмите представляват издатини на увредени артериални стени. Оплакванията при това заболяване могат да бъдат много различни според това, на кое място в организма се появяват те и колко здрави и обширни са. Например:
• кашлица, която не престава, пресипналост, затруд¬нения в дишането и болки в гърдите при аневризми на излизащите от сърцето артерии;
• болки в гърдите, наподобяващи тези при сърдечен ин¬фаркт, при така наречените дисекиращи аневризми на аортата. При тях стената на основния артериален съд се разслоява на множество пластове и кръвта се нагнетява под високо налягане между тях; Усилно главоболие при аневризми в областта на мозъка;
• видимо пулсиращ възел на аортата в коремната област, в някои случаи свързан със загуба на апетит и на тегло.

В най-общи линии има три причини за възникването на аневризмите:
• вродена слабост на артериалната мускулатура;
• отслабване на артериалната стена в резултат на възпаления;
• деструктивни процеси в артериалните стени, резултат на атеросклероза и високо кръвно налягане.

Рискът от заболяването нараства с напредване на възрастта. Най-често аневризмите се появяват като последица на атеросклерозата и високото кръвно налягане.

Според това, на кое място в организма се проявяват и с какъв обхват са, аневризмите могат при определени обстоятелства да бъдат опасни за живота (в редки случаи).

Профилактиката на заболяването се състои в следното. При високо кръвно налягане - понижава-не до нормалните стойности, както и провеждане на общи мероприятия за отстраняване и забавяне процесите на атеросклерозата.

Самолечение при аневризма не е целесъобразно.
Ако лекарят след точно изследване с помощта на рентген, ултразвук и компютърна томография установи наличието на аневризма и тя е болезнена или опасна за живота, са необходими медикаменти за понижаване на кръвното налягане или операция.


lekar.bg

Имате исхимична болест на сърцето - опитайте нашите рецепти!

Поставиха ми диагноза „исхемична болест на сърцето". Аз не обичам да пия хапчета и затова ви моля да ми предложите някакви народни средства за лечение на това заболяване.

Вие няма да успеете да се преборите с исхемичната болест на сърцето без консултация със специалист. Вярно е, че много кардиолози са на мнение, че ако пристъпите са редки, човек може да си помогне само с народни средства.

Предлагаме ви няколко рецепти:

•Смесете един килограм мед, сока от 10 лимона, кашицата от 10 средно големи глаВи чесън и оставете тази смес за една седмица в затворен буркан. Приемайте всеки ден по 4 чаени лъжички. Курсът на лечение е около месец и половина, най-много два месеца.

•Направете си кашица от 100 г чесън, изцедете сока от 8 лимона и смесете двете съставки. След това сипете сместа 6 буркан с широко гърло и оставете за едно денонощие буркана покрит с марля. Приемайте всеки ден преди сън по една чаена лъжичка от тази смес, разредена 6 половин чаша вода. Курсът на лечение трае 2 месеца.

•Смесете половин чаша прясно изцеден сок от моркови с една трета чаена лъжичка растително масло и пийте 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици. Не пренебрегвайте медикаментозната терапия.

С профилактична цел повторете тези рецепти 2 пъти в годината. И си поставете за цел всекидневно да изминавате пеш не по-малко от 5 км.

Ако пристъпите зачестят, ако болестните усещания се засилят и кръвното ви налягане се повиши, тогава отново трябва да минете на лекарства - няма да ви помогнат само билките.

В днешно време съществуват много добри препарати за лечение на исхемичната болест на сърцето. Лекарят ще ви предпише най-подходящите, в зависимост от вашите индивидуални особености.

За съжаление, повечето болни, когато почувстват подобрение, престават да приемат назначените от специалиста лекарства. Това не трябва да правите в никакъв случай. При исхемия са ефикасни само продължителните (не по-малко от месец-два) курсове на медикаментозна терапия.

Като допълнение към таблетките ви предлагаме няколко рецепти за укрепване на сърдечния мускул:
•Смесете в равни части аптечна настойка от глог и прополис. Приемайте по 20 капки 3 пъти на ден 30 минути преди ядене в продължение на 2 седмици.

•Смесете по 2 супени лъжици от цветето адонис и Водна детелина и залейте сместа с литър Водка. Оставете тази смес да престои 3 седмици. Приемайте по 10 капки 3 пъти на ден 20 минути преди ядене. Курсът на лечение трае 2 седмици.

• Пийте аптечна настойка от глог В продължение на 2 седмици.


лекар.бг

Възстановяване след инфаркт

Преди всичко при загиване на част от сърдечният мускул отслабва помпената функция на сърцето, което намалява притокът на кръв към останалите тъкани и органи на човешкото тяло и води до сърдечна недостатъчност.

Това причинява задържане на течности и нарушение във функционирането на някои органи, например бъбреците.

Повечето пациенти могат да се върнат на работа и продължат обичайният начин на живот няколко месеца след сърдечния пристъп. Някои пациенти остават с по-ограничена активност поради слабост на сърдечния мускул.

Колко време е необходимо за възстановяване? След малък сърдечен инфаркт /минимална увреда на сърдечния мускул/, пациентите възстановяват нормална активност след две седмици. Това включва връщане на работа както и нормална сексуална активност. Средният по степен сърдечен инфаркт изисква ограничение и постепенно увеличаване на физическата активност в рамките на четири седмици.

Големият по обем инфаркт изисква по-дълъг период на възстановяване за около шест седмици или повече. По време на възстановителния период пациентите трябва да избягват силни физически усилия и вдигане на тежко и други натоварвания. Относно сексуалната активност - може да бъде възстановена 3-4 седмици след сърдечен инфаркт.

Инфарктът на миокарда се лекува с антиагрегантни лекарства за предотвратяване образуването на съсиреци в артериите. В някои случаи се прави коронарна ангиография с или без поставяне на стент в запушената коронарна артерия, медикаменти лизиращи кръвния съсирек. Колкото по-рано се назначат тези медикаменти, толкова е по-сигурен техният ефект, свързан с лизиране на кръвния съсирек и възстановяване кръвотока към сърдечния мускул.


лекар.бг

петък, 29 август 2008 г.

Дебелите не трябва да отслабват след инфаркт

Пълните пациенти, които са преживели инфаркт, не трябва в никакъв случай да итслабват, — подчертаха британски учени на сесията на Европейското общество кардиолозите (European Society of Cardiology) във Виена, цитирани от Daily Telegraph.

Обикновено лекарите настояват пациентите с излишно тегло незабавно да започнат да спазват диета и да се избавят от излишните килограми за да намалят натоварването на сърцето. Но, както се оказва, и тази гледна точка има своите противници. «Ако вече е прекарал инфаркт, пациентът е по-добре да си остане дебел — подчертава професор Стефан Анкер от Кралската болница Бромтън в Лондон. Излишните калории, както и излишната мастна тъкан, по неговите думи, «ще защитят тялото на пациента». По думите на Анкер, няма никакви свидетелства за това, че хората, които са свалили от килограмите си след инфаркт, живеят по-дълго от тези, които не са го направили. Докторите, като че по навик, просто разпространяват съвета «бъсете млади и физически активни» дори и на «стари и болни пациенти», което, по думите на Анкер, е абсолютно неправилно. «Пациентите със СПИН и рак никога не са карани да свалят килограми. Защо това трябва да се прави в лучаи на сърдечни заболявания?» — казва медикът.

По неговите думи, в случай на много хронически заболявания, такива като хронически болести на белите дробове, рак, бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб, именно дебелите имат по-големи шансове за оцеляване. Същата закономерност може би действа и при хроническите болести на сърцето. «Даже и излишното тегло само по себе си да не е нещо добро, то може да стане „маркер “ за нещо положително», — предполага Анкер.

По думите на професор Питър Вайсбърг, директор по медицина на Британския фондация за изследвания на заболяванията на сърцето (British Heart Foundation), изследванията действително показват, че хората с голямо тегло често преживяват хронически заболявания на сърцето. «Но тази теория не бива да се прилага към всички хора, които имат заболявания на сърцето», — подчертава той.


lekar.bg

Миокардит

Определение: Миокардитът представлява възпалително заболяване на сърдечния мускул. Възпалителният процес в миокарда обикновено настъпва като последица на друго заболяване на организма - инфекциозно, инфекциозно-алергично или инфекциозно-токсично.

Етиология: Причинява се от инфекциозни и неинфекциозни фактори. В зависимост от етиологията се различават:
1. Инфекциозен миокардит – причинява се от:
- Вируси – Coxackie B1, В5 и по-рядко Coxackie A, еховируси, аденовируси, грипни вируси, херпесни вируси, HIV, RS-вируси, вируси на рубеола, варицела, паротит и др.
- Бактерии – стрептококи, стафилококи, ентерококи, салмонела, дифтерия, клостридии, бруцелоза и др.
- Спирохети и рикетсии – лептоспироза, Q-треска, борелия и др.
- Гъбички – кандида, аспергилоза, актиномикоза.
- Паразити – трихинелоза, цистоцеркоза.
- Протозои – Trypanosoma cruzi, Toxoplasma gondi.
2. Неинфекциозен миокардит – причинява се от: - Медикаменти - даунорубицин, адриамицин, високи дози циклофосфамид, трициклични антидепресанти, кортикостероиди, миконазол и др.
- Химични елементи и съединения – олово, живак, СО.
- Физикални агенти – хипо- или хипертермия, йонизираща радиация.
- Ухапване от оси, пчели, змии, скорпиони.
- Миокардит при ревматоиден артрит, колагенози, васкулити.
Патогенеза: Патогенетичните механизми са разнообразни:
- директна инвазия на инфекциозния агент в миокарда;
- увреждане на миокарда от токсични продукти на някои микроорганизми, без да има микробни агенти в миокарда, напр. при дифтерия, скарлатина;
- инфекциозно-алергични реакции и имунни механизми;
- директен ефект на химични вещества и физикални агенти.
Патоанатомия: Настъпва некроза и дегенерация на миоцитите, клетъчна инфилтрация в интерстициума. Измененията могат да бъдат огнищни и дифузни. При някои специфични миокардити (при туберкулоза, сифилис, бруцелоза) се образуват грануломи. При ревматичния миокардит се формират специфични грануломи, наречени възли на Ashoff-Талалаев. При миокардита на Фидлер се откриват гигантски многоядрени клетки в интерстициума.
Клинична картина: Протичането на миокардита е много разнообразно – от безсимптомно при леки огнищни миокардити до мълниеносно протичане при дифузни тежки форми. Болните имат неспецифични оплаквания - отпадналост, лесна уморяемост, субфебрилитет, изпотяване, сърцебиене, тежест в сърдечната област. Тези симптоми най-често се явяват 2-3 седмици след прекарана инфекция. При клинично изявените форми най-честият симптом е болката, израз на миокардна некроза или на съпътстващ перикардит. Могат да настъпят прояви на застойна сърдечна недостатъчност – задух, ортопнея, пристъпен нощен задух (кардиална астма). Възможни са всички видове ритъмни и проводни нарушения. Най-често се срещат синусова тахикардия, екстрасистоли, АV блок, ляв и десен бедрен блок и др.
Болни с тежко миокардно увреждане могат да имат бледа кожа на лицето, цианоза по устните, учестен пулс, разширени сърдечни граници.
При аускултация се установява: тахикардия, приглушен първи тон (Т1), може да има протодиастолен (Т3), по-рядко пресистолен (Т4) галопен ритъм. На сърдечния връх се чува систолен шум, израз на левокамерна дилатация и релативна митрална инсуфициенция. При сърдечна недостатъчност се чуват дребни влажни хрипове в белодробните основи.

Изследвания:
1. Електрокардиограма (ЕКГ). Установяват се неспецифични изменения – синусова тахикардия, снижение на ST-сегмента, негативна T-вълна.Може да има ритъмни и проводни нарушения – екстрасистоли, предсърдни тахиаритмии, АV блок, ляв или десен бедрен блок.
2. Ехокардиографията може да бъде нормална или да покаже увеличени размери на сърдечните кухини с хипокинезия на стените.
3. Рентгенография на гръдния кош – може да покаже увеличени размери на сърцето при сърдечна недостатъчност и белези на белодробен застой.
4. Радиоизотопни изследвания с technetium-99m или с антимиозинови антитела – показват възпалителни или некротични огнища в миокарда.
5. Лабораторни изследвания – ускорена СУЕ, левкоцитоза, токсични гранулации в неутрофилите, еозинофилия (при паразитози). При вирусен миокардит има гранулоцитопения с лимфоцитоза и моноцитоза, установяват се циркулиращи антитела - AMLA и ASA. При ревматичния миокардит има увеличен AST. При тежки форми с миокардна некроза се повишава МВ-фракцията на креатинфосфокиназата.

Протичане: Миокардитът често остава неоткрит поради припокриване на симптомите от основното заболяване и изчезването им с лечението му. Тежките форми могат да протекат мълниеносно и да завършат фатално.
Диагноза: Диагнозата се поставя въз основа на анамнезата за предшестващо инфекциозно или друго заболяване, клиничната картина и данните от проведените изследвания. Хистологично миокардит се доказва чрез извършване на ендомиокардна биопсия.
Диференциална диагноза: Миокардитът трябва да се различи от перикардит, миокарден инфаркт, кардиомиопатия.

Лечение: Препоръчва се ограничаване на физическата активност до настъпване на пълно клинично оздравяване.

Провежда се:
1. Лечение на основното заболяване – например антибиотична терапия при инфекциозен миокардит.
2. Лечение на сърдечната недостатъчност по общите принципи.
3. Лечение на ритъмните нарушения с антиаритмични медикаменти.

На латински език: Myocarditis.
На английски език: Myocarditis.


лекар.бг

Жлъчна криза или инфаркт- как да познаем?

И при инфаркта, и при жлъчната криза има единединствен водещ симптом - болката. Тя винаги се появява на едно и също място - в горната част на корема. Има обаче една малка разлика - при жлъчна криза коликата е повече вдясно, докато при инфаркт е вляво, в средата или зад гръдната кост. Тази болка обаче може да заблуди и най-опитния диагностик. Затова се налага веднага да се направят изследвания: ехография на коремните органи и кардиограма, които да потвърдят диагнозата.

При инфаркт спасяването на живота зависи от бързината, с която медицинският екип действа. Изключително важен е първият половин час след възникване на кризата. И това трябва да се знае от всички нас. Жлъчната колика е спазмалгична и настъпва обикновено след обилно хранене с мазни храни и след препиване. При нея се редуват силните и отслабващите пристъпи. Освен това тя преминава от лекарства против болката, докато болката от инфаркт не се повлиява от обезболяващи.

ВНИМАНИЕ!
Изключително трудно е да се определи точната диагноза при хора, които имат наднормено тегло, защото диафрагмата им е доста повдигната. Тогава болката се усеща зад гръдната кост. Тук само ехографията и кардиограмата могат да са категорични при определяне на диагнозата.
При най-малкото съмнение за сърдечносъдов инцидент трябва да се търси спешна медицинска помощ.


лекар.бг

Боледуваме зорлем

Преди почти 2500 г. Хипократ съветвал: «За болният – колкото по-малко лекарства, толкова по-добре». Но фармацевтичните компании днес мислят другояче. Те толкова бързо се развиват, че възниква въпросът: кой ще ги купува всичките тези лекарства? И «хората с хапчетата» намериха купувачи. С всички правди и неправди те започнаха да убеждават практически здравите хора с леки възрастови нарушения, че не само им е време да се лекуват, а направо и категорично е необходимо.

Още преди 30 г. директорът на фармацевтичната компания Merck Хенри Гадсден преди да излезе в пенсия беше доста огорчен от това, че може да продава лекарства само на болни и мечтаеше за пазар, на който клиенти на неговата компания да бъдат «всички».
Механизмите, до които прибягват компаниите и мащабите на тяхната дейност са направо стряскащи. «Монополизирана е цялата медицина, от клиническите изследвания на препаратите до до научните списания, медицински конгреси, просветителски кампании и пряка и скрита реклама », - твърди Никола Магрини, директор на Ceveas, Център за оценка на ефективността на медицинската помощ (Италия).

Маркетинговите стратегии на фармацевтичната промишленост са ефективни, а методите на «създаване » на нови заболявание - от холестерин до хипертензия, от депресия до женска полова дисфункция са отработени. Благодарение на някои, достатъчно спорни изследвания, се появиха проблеми, чиято острота е силно преувеличена.

Преди няколко години започнаха да повтарят, че една трета от населението страда от психически заболявания, депрессии и т.н. Как се раждат такива цифри? В различните страни се провеждат изследвания, поръчани и финансирани от фармацевтичната промишленост.

Ето ви типичен въпрос: «Случвало ли ви се е да изпитвате тъга и апатия повече от две седмици тази година?» И този въпрос се използва като един от диагностичните критерии. Положителният отговор се отмята в раздел «депресия» и в крайна сметка такива роднини се оказват цяла армия.

Но има и други трикове. Например, намаляват се праговете на нормалното ниво на определени параметри: холестерин, артериално налягане, гликемия - и броят на болните се удвоява и утроява автоматично. Като провеждат поръчани изследвания и анкети, фармацевтичните компании получава планираните резултати. Има много пътища за достигане на целите. «За научните конгреси, - пояснява Марко Бобио, кардиолог от клиниката Molinette в Турино. - Фармакологичните компании подбират темите на платени участници-лектори и докладчици.
Медиците вземат участие в такива симпозиуми и си мислят, че получават научна информация, подготвена от специалисти. Всъщност тази информация е обусловлена от икономически интереси».

В неотдавнашното си изследване «Изобретатели на болести» журналистът-медик Йорг Блеч писа: «За да поддържа постоянно своя ръст индустрията на здравето трябва все по-често да предзписва лекарства на здрави хора». А как става това у нас?

Икономическите условия, в които днес се намират родните лекари, ги заставят да измислят и лекуват «несъществуващи» заболявания, - казва доктор Калоян Маджаров от клиника «Вита-А». Механизмът е прост: на здравия човек му се внушава, чрез реклама или след изследване, че има някаква патология, каквато всъщност няма. Ярък пример е целулитът. Нарочно наименованието му е подбрано да звучи като болест («ит» означава възпаление), но възпаление няма. Има само излишък от подкожна мазнина.

И човек започва да се лекува с мази, кремове, таблетки за отслабване, даже решава да си прави липосукция – истински опасна операция по изсмукване на подкожните натрупвания на мазнини. А не е нужно да се прави липосукция, а да ядеш по-малко, а да се движиш повече като се примириш, че такава ти е обмяната на веществата. Да се бориш с това е безперспективно.

Още една, «болест» е остеохондрозата. В действителност това са възрастови изменения в гръбначния стълб, които всички хора над 50 г. възраст имат. Съвсем друго нещо е дисковата херния или радикулитът, но да лекуваш възраства норма си е направо дивотия.

Подобна е ситуацията и с остеопорозата. Да, има такава болест, но се среща къде по-рядко, отколкото е прието да се мисли. А днес са готови да ви поставят тази диагноза дори при незначително намаляване на плътността на костната тъкан, което се случва при всички хора над 60 г. възраст. В болшинството случаи такова намаление на плътността не причинява физически страдания, това са също такива възрастови изменения, като бръчките, да речем.

Като се ползват от това, че народът знае за съществуването на микробите, от екрана на телевизора почват да му набиват в главата оферти с антибактериален сапун и други средства, само и само да стане стерилен. Но ние живеем в света на микробите и всеки ден се сблъскваме с най-различни възбудители: с тях е пълно в устата, по ръцете, в червата. Ако се премахне тази микрофлора, то болестотворните микроорганизми ще се размножат до несметно количество, ще се появят гъбички, вируси и всичко ще свърши доста печално.

Втората страна на проблема: всяка болест може да бъде свързана с всякакъв възбудител. Има един виц: «Инфарктът идва от краставиците защото всеки, който е прекарал инфаркт, е ял краставици». Същото е и с инфекциите.
Хламидии, колибактерии има почти у всеки. На всяка крачка диагностицират и лекуват хламидиоза. Известни са ми случаи на заговори на лекари с лаборанти, за да може те в анализите да «намират» това, което трябва. Всичко това кара здравите хора да губят не малко пари за лечение, а после за повторна диагностика.

Посочете ми поне една баба с диагноза хламидиоза. Няма защото бабите нямат пари за такова лечение – следователно нямат и хламидиоза. А и никой не я търси. Като вицът с краставицата и инфаркта. Трябва да има точно доказателство: еди какъв си възбудител, с еди каква си клинична картина и нищо друго ».

За нас изходът е да бъдем по-внимателни към внезапните прозрения на лекуващите лекари. Явен белег, че нещо не е точно така е рекламата на някакво лекарство на гърба на рецептата, която ви дава лекарят. Такъв кочан с рецепти е атрибут на фармацевтичните компании, които работят с лекари-дистрибутори на лекарства.

Има и друг, по генерален и мащабен изход за нашата родна медицина – да се промени начинът на заплащане на труда на лекарите и да се въведе по ожесточен и НЕЗАВИСИМ контрол над провежданото лечение. За това ще помогнат ясни стандарти за диагностика и лечение на различните заболявания и контролът над тяхното прилагане.


лекар. бг

Инфаркт на бъбрека

Какво представлява тази болест? Това е образувала се исхемична зона в бъбрека в резултат на запушване на клоновете на бъбречната артерия. Заболяването винаги е вторично и се дължи на емболия, получена от тромби в лявата половина на сърцето (сърдечен порок с предсърдно мъждене, бактериален ендокардит, миокарден инфаркт). Много рядко е резултат на тромбоза на бъбречна артерия (атеросклероза, компенсация от тумор).

Инфарктите на бъбрека с по-малки размери обикновено протичат безсимптомно. При по-големите се появява внезапна силна болка в бъбречната област. Може да се вдигне и температура. При много големи бъбречни инфаркти настъпват признаци на бъбречна недостатъчност, повишава се артериалното налягане. Най-добрата профилактика е да се лекува основното заболяване, което би могло да предизвика инфаркт на бъбрека.

Ако все пак се стигне до инфаркт на бъбрека, засегнатият трябва да е в пълен покой до преминаване на острите болки, а и след това, ако лекарят прецени. Специалният режим и цялостното лечение се назначават от специалист и трябва строго да се спазват.

Ако получите силни болки, а наблизо няма лекар, можете да вземете за облекчение на състоянието си до неговото идване аналгетични и спазмолитични лекарства (аналгин, пирамидон и др.).


лекар.бг

Скилидка чесън на ден понижава холестерола с 10 процента

Фенолните съединения заедно с тяхната подкатезория флавоноидите, които са най-разпространени, присъстват във всички растения. Тяхното количество варира в зависимост от вида на храната, като особено богати на феноли са червеното вино, ябълковият и портокаловият сок, а също така и бобовите храни и ядките. Различните продукти съдържат различни видове феноли - житните и бобовите култури са богати на флавоноиди, виното - на антоцианити, танини и др., ядките и зехтинът - на танини. Основният флавоноид в лука е кверцетинът, който се среща и в ябълките и чая.

Връзката между приема на флавоноиди и риска от сърдечносъдови заболявания и рак е обратно-пропорционална. Проучвания доказват, че консумацията на по-големи количества лук и ябълки намалява с около 50% нивото на смъртността. Възможният механизъм на протекция върху сърцето се изразява в антиоксидантния ефект и потискането на тромбообразуването. Положителното въздействие върху здравето, което оказва приемането на лук и чесън, е свързано със съдържащите се в тях активни субстанции, водещи до намаляване на триглицеридите, общия и "лошия" холестерол. Консумацията на половин до една скилидка чесън дневно намалява нивата на холестерола с около 10%. Той понижава и кръвното налягане и тромбообразуването. Но използването на чеснов прах не води до такива резултати.

Вече е доказано, че приемът на алкохол в умерени количества намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Това важи най-вече за виното, докато концентратите и бирата нямат подобен ефект. Червеното вино е богат източник на феноли, флавоноиди, катехин и ресвератрол. фенолите могат да влияят и върху продукцията на азотен оксид в стената на кръвоносните съдове, което води до релаксирането им, а от там и до повишаване на кръвоснабдяването. Ресвератролът се съдържа основно в гроздето, но също и в ядките. Този полифенол има също така антитромботичен и противовъзпалителен ефект и потиска карциногенезата. Макар че метаболизмът му не е напълно изяснен, смята се, че две чаши червено вино дневно повишат нивото му в кръвта дотолкова, че да се проявят неговите фармакологични ефекти.

Какаото и шоколадът също са богат източник на полифенолни компоненти и имат антиоксидантно действие. 40 мг шоколад съдържат толкова феноли, колкото 140 мл червено вино. Консумацията на шоколад води до намаляване на образуването на свободни радикали и има антитромботична активност.

Плодовете, зеленчуците, ядките и семената са източник на кверцетин.

Мощната антиоксидантна активност на флаваноидите определя и положителната им роля срещу някои видове рак. Например високите дози флавоноиди блокират действието и растежа на раковите клетки в тъканите на белите дробове. Пушачите могат да се предпазят от рак, ако консумират по-големи количества богати на флавоноиди плодове, зеленчуци и чай.

Зехтинът, тип "екстра върджин", е много полезен също в резултат на съдържащите се в него феноли. В сравнение с другите растителни масла той притежава най-мощния антиоксидантен ефект.

В следващ материал ще се спра на здравословното влияние на други два биоактивни елемента, а именно фитоестрогените и ликопена.


лекар.бг

Медикаменти за понижаване на холестерола водят до сърдечни болести

Статините, средства за лечението на „хиперхолестеролемия", която някои лекари наричат „неболест", стават все по-силни и биват предписвани във все по-високи дози на все повече хора - даже и на такива с „нормални" равнища на холестерола. Това, което често се пропуска от лекарите, е, че употребата на тези медикаменти води до изчерпване на коензим Q10 в тялото, което предизвиква умора, мускулна слабост, болезненост и сърдечна недостатъчност.

Още преди няколко години беше изпратена петиция до американската Агенция по храните и лекарствата да се изисква отпечатването на предупреждение върху опаковките на статините за предизвикваното от тях изчерпване на СоQ10. Тя беше придружена от обзор на изследванията при хора и животни, които потвърждават проблема. Мнозина обаче се страхуват, че той няма да получи нужното внимание.

Преди да продължат да предписват статините като бонбонки на милиони хора, лекарите трябва да погледнат фактите в лицето. Всички пациенти, които ги приемат, рано или късно, развиват дефицит на СоQ10. Онези, които поначало имат ниски нива на коензима (старите хора и пациентите със сърдечна недостатъчност), започват да проявяват симптоми и признаци сравнително бързо, след 6 до 12 месеца. По-младите могат да понасят статините няколко години, преди да започнат да развиват симптоми.

Крайният извод е, че когато третирате последиците от високия холестерол медикаментозно, вие по никакъв начин не лекувате причината за тях. В такъв случай не е изненадващо, че синтетичните лекарства предизвикват сериозни странични ефекти.

А защо да рискувате здравето си, вземайки медикаменти, като можете с няколко прости мерки да нормализирате холестерола си?

Първата е да ограничите максимално захарта и тестените храни. Това работи при повечето хора, освен ако нямат генетичен дефект, наречен фамилна хиперхолестеролемия.

Второ, приемайте висококачествено рибено масло или друга хранителна добавка, която е богата на полезните омега-3.

Ако сте жена в менопаузата или мъж, трябва да следите нивата на желязото си, защото повишеното желязо може да увеличи равнището на холестерола и да предизвика сериозно окислително увреждане в кръвоносните съдове, сърцето и други органи.

И не на последно място, спортувайте - редовните физически упражнения са друго важно средство за намаляване на риска от сърдечни заболявания.


лекар.бг

Ако е скочил холестеролът

Знаем, че сега освен кръвното налягане може да се мери и нивото на холестерола.

Холестеролът е много необходим на организма ни. Той влиза в състава на клетъчната обвивка и активно участва в синтеза на хормоните. В същото време хиперхолестероломията е <<прав път>> към развиване на атеросклероза. Това може да се сравни с радиацията, чието действие на практика не се усеща, но върши своята опасна дейност.

Не е достатъчно само да се знае нивото на холестерола в кръвта, а и механизма за транспортирането му в стените на кръвоносните съдове. Холестеролът се движи в кръвта само в състава на така наречените транспортни форми - липопротеидите - сложни комплекси, състоящи се от мазнини и белтъчини. Съществуват няколко разновидности на липопротеидите. Две от тях - с ниска и висока плътност - имат решаващо значение за здравето на нашите кръвоносни съдове. Липопротеидите с висока плътност съдържат антисклерогенно действие, а тези с ниска плътност, обратно - спомагат за натрупването на холестерола по стените на кръвоносните съдове.

СМЕСЕНИТЕ ДИЕТИ СА НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ

Точна диагноза за състоянието ни може да даде само качественото изследване на общия холестерол. Преди климакса жените поддържат по-добро състояние на сърдечносъдовата си система, отколкото мъжете и съответно no-рядко боледуват от инфаркти и инсулти. Това се обяснява с произвеждането в женския организъм на женските полови хормони - естрогени. С настъпването на климакса, а така също допълнителното вкарване на хормони в организма (например с противозачатъчни средства) може да наруши равновесието. Затова жените след 50-годишна възраст са не по-малко уязвими от мъжете.

Още един важен фактор, потвърден от многобройни изследвания: колкото е по-голямо телесното тегло, толкова по-високо е нивото на холестерола.

Калоричната храна ускорява процеса на проникване на мазнините в кръвоносните съдове. Сами можем да стигнем до извода, че при намалена калоричност на храната, достатъчна за намаляване на тег-лото, се поставя началото и на намаляване нивото на общия холестерол и неговата атеросклерогенна част.

Във всички случаи при достигане на нормално тегло се нормализира и нивото на холестерола.

Полезни са растителните влакна, затова яжте повече ябълки.
Най-добре е да се придържате към смесените диети, съчетавайки животински и растителни мазнини. Червеното вино в малки дози оказва благоприятно въздействие на кръвоносните съдове.

Физическата активност несъмнено помага за нормализиране нивото на холестерола в кръвта.

ХРАНА БЕЗ ХОЛЕСТЕРОЛ

Полезно е да се консумират кокоше месо, телешко сухо месо, печени котлети и най-много 3 яйца на седмица, обезмаслено сирене и кашкавал, извара, по-някога може и сирене със средна масленост, бяла риба, печена риба, всички пресни и замразени зеленчуци, както и плодове. Желателно е хлябът да бъде пълнозърнест.

От менюто напълно се изключват мазно свинско месо, колбаси, патица, гъска, пастет, сметана, гъс-то мляко, мазно сирене и кашкавал, също и мляко с висока масленост.

КАК ДА ОБЛЕКЧИШ СЪСТОЯ НИЕТО СИ ПРИ ЯЗВИ
• Захвърлете цигарите.
• Всеки ден пийте прясно приготвен зелев сок, но не повече от 50 мл, като може да го разреждате наполовина с вода.
• Яжте често и по малко. Храната, която консумирате, трябва да бъде лека и да не дразни лигавицата на стомаха и червата.
• Включете в менюто си ориз, кисело-млечни продукти (йогурт, селско сирене, кисело мляко). В моменти на обостряне можете да се храните с продукти за детско хранене.
• Консумацията на пържени, пушени и лютиви храни е вредна. Избягвайте също чая, кафето, соленото, шоколада, всякакви мазнини от животински произход, също и газираните напитки.
• Червата трябва редовно да се изпразват. Полезни са периодичните клизми или меките разслабителни.
• Неупотребявайте аналгетици, съдържащи аспирин.
• Вредно действие оказват и цитрусовите плодове.
• Печените ябълки са много полезни при язва благодарение на съдържащия се в тях пектин.
• Прилагайте си психологични тренинги, за да релаксирате и се отпуснете.

лекар.бг

Кои са лошите продукти и какво причиняват?

Лоши са онези храни, които пълнят кръвоносните ни съдове с холестерол.

В последно време непрекъснато се пише и говори за холестерола. Това е мастноподобно вещество, което се изработва от организма на човека и както вече много пъти сме споменавали, той е добър и лош. Лошият холестерол се съединява с белтъчините и образува мастно-белтъчни комплекси. Те са в основата на образуването на атеросклеротични плаки и главен виновник за развитие на атеросклерозата. Но лошият холестерол се изработва не само в нашия организъм. Ние го получаваме и с храната, особено с рибния хайвер, яйчния жълтък, черния дроб, бъбреците и мозъка. Лош холестерол натрупваме, когато приемаме храна, богата на наситени мастни киселини - те се съдържат най-много в пълномаслените млечни продукти и в животинските мазнини.

Добър холестерол в храната не се съдържа! Той се изработва под влияние на системни физически тренировки, дори и болните да са прекарали инфаркт или инсулт.

Добрият холестерол се противопоставя на лошия, като събира излишните мазнини и ги превежда до черния дроб за унищожение. Добрият холестерол ще се повиши, ако на ден приемате по 50-60 мл алкохол, но не повече. Най-полезно е това да е чаша качествено вино.

Ако редовно ядете майонеза, масло, ако пиете пълномаслено мляко и обичате котлети и друга пържена храна, лошият холестерол във вашия организъм непременно ще се повиши. Още повече - ако не се движите достатъчно. Затова нашите препоръки са следните: диета и системни умерени тренировки. Това обаче е единият път и той подхожда по принцип на здравите, при които все пак има рискови фактори.

Вторият път е медикаментозният. Той непременно трябва да бъде съчетан с необходимата диета и с по-подвижен начин на живот.

И накрая, холестеролът и наднорменото тегло са тясно свързани и едното винаги е резултат от другото.

Много често именно лошият холестерол пречи на човек да отслабне, защото има нарушена мастна обмяна.

Затова се придържайте към по-дългосрочна програма – променете начина си на живот.


лекар.бг

четвъртък, 28 август 2008 г.

Откъснатият тромб може да доведе до смърт!

В превод от латински, “Thrombo” означава съсирек, а “Phlebitis” възпаление на стената на вената. Тромбофлебит възниква, когато съсирекът, намиращ се във вената, причини възпаление на една или няколко вени, обикновено на краката. По-рядко тромболфлебитът може да засегне вените на ръцете или тялото.

КЪДЕ СЕ ПОЯВЯВА ПРОБЛЕМЪТ?
Засегнатата вена може да се намира близо до повърхността на кожата (повърхностен тромбофлебит) или да засяга дълбоките вени, разположени в мускулите (дълбока венозна тромбоза или ДВТ).

Появата на тромб (съсирек) в дълбоките вени увеличава риска от сериозни здравословни проблеми като белодробната емболия например. Тя възниква, когато парче съсирена кръв се откъсне от тромба. То пътува нагоре по съдовете до сърцето и до белите дробове. Може да блокира артерията, която носи кръвта от сърцето към тях, за да се обогати с кислород. Това е спешно състояние, което може да застраши живота, особено ако тромбът е по-голям и кръвотокът напълно се прекъсне.

ЗАЩО СЕ ОБРАЗУВАТ ТРОМБИ?
Организмът има много добре организирана противосъсирваща система и никъде в съдовата мрежа не би трябвало да се образуват съсиреци. Необходима е комбинация от 2 или 3 от долуизброените фактори, които благоприятстват развитието на тромби.

И ТЕЗИ ФАКТОРИ СА СЛЕДНИТЕ
• забавено кръвообращение;
• увреждане на съдовата стена;
• стеснен или разширен съд.

Тромбофлебитът често се причинява от продължително обездвижване, като продължително седене при пътуване в самолет или автомобил, както и при продължително залежаване поради други заболявания и травми. При такова неактивно състояние кръвният поток от долните крайници към сърцето се забавя, което създава условия за образуване на тромби. Парализи, определени видове ракови заболявания и употреба на хормона естроген също могат да доведат до тромбофлебит.

ПОНЯКОГА ИМА НАСЛЕДСТВЕНА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ
По-висок е рискът за тромбофлебит при наследствена предразположеност към тромбообразуване. Вие можете да използвате собствени методи за облекчаване на болката и да намалите риска за образуване на тромби, като провеждате правилна профилактика.

За лечение са възможни различни лечебни методи, включващи медикаментозна и хирургична терапия.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ
• затопляне;
• повишена чувствителност и болка в засегнатата зона;
• зачервяване;
• отоци.

Когато е засегната повърхностна вена, може да се забележи една зачервена, затоплена, плътна и болезнена връв, разположена точно под повърхността на кожата.

При засягането на дълбока вена кракът ви може да се подуе, да е болезнен и чувствителен на дразнене, като тези признаци се засилват, когато се изправите или вървите.

Възможно е да имате повишена температура.

Възможно е също така и да нямате никакви симптоми.

Опасността идва, когато кръвният съсирек се разкъса и се носи от кръвта към сърцето, а оттам до белодробната артерия. Съществува опасност за живота, когато съсирекът е много голям и запуши цялата артерия или остане на мястото, където тя се разклонява. Така се блокира кръвотокът към белия дроб, сърцето се изтощава, защото изтласква кръв при повишено налягане и не може да преодолее препятствието (тромба).

КОГА ДА ПОТЪРСИМ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ?
Посетете лекаря си когато имате подута, зачервена и чувствителна на допир вена, особено ако имате един или повече рискови фактори за тромбофлебит. Ако болката и подуването на вената е силно, имате температура и затруднено дишане, потърсете незабавна помощ. Тези симптоми може да са признак за дълбока венозна тромбоза и повишен риск за откъснат тромб, пътуващ към белия дроб.

УСЛОЖНЕНИЯТА, КОИТО МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ
Ако тромбофлебитът е на повърхностна вена, непосредствено под кожата, сериозните усложнения са редки. Ако тромб се образува в дълбока вена, рискът за сериозни усложнения е много голям. Възможните усложнения са:

БЕЛОДРОБЕН ЕМБОЛИЗЪМ. Ако част от тромб на дълбока вена се откъсне, той може да достигне до белите дробове, да блокира артерията и да бъде потенциално опасно за живота състояние.

ИНФАРКТ ИЛИ ИНСУЛТ. Ако имате междукамерен или междупредсърден дефект (вродено състояние, при което имате отвор между двете камери, респективно предсърдия на сърцето). Пътуващият тромб може да премине от венозната част на сърцето към артериалната. Попадайки в аортата, може да запуши кръвоносни съдове на сърцето и да причини миокарден инфаркт, на мозъка - инсулт или стоп на кръвоснабдяването и инфаркт на други органи. Това усложнение обаче възниква много рядко.

Дълбоката венозна тромбоза може също така да увреди клапите на вените на долните крайници. Вените имат клапи, които възпрепятстват връщането на кръвта. Така тя по-лесно се придвижва нагоре към сърцето. Когато клапите на вените се увредят, се появяват следните
проблеми:

• РАЗШИРЕНИ ВЕНИ. Повишеното налягане във вените, което се дължи на задържането на венозната кръв в долните крайници, води до балониране и до разширени вени (варици).

• ОТОК. В някои случаи застоят във вените може да стане значителен и да доведе до излив на плазма от вените към тъканите, което причинява подуване на краката.

• ПРОМЯНА В ЦВЕТА НА КОЖАТА. Вследствие на хроничния оток на тъканите и кожата на краката, както и поради повишеното налягане, може да настъпи потъмняване на кожата, наречено застойна пигментация.

• ЯЗВИ. Понякога, поради намаленото кръвоснабдяване и излива на плазма, могат да се образуват язви, които трудно заздравяват.

• ВЕНОЗНА ОБСТРУКЦИЯ (ЗАПУШВАНЕ). Ако сте имали няколко епизода на дълбока венозна тромбоза, във вената може да се образува трайно препятствие от фиброзна тъкан около старите тромби и запушване.

КАК МОЖЕ ДА СЕ ЛЕКУВА?
При тромбофлебит на повърхностните вени можете да правите следните облекчаващи процедури:

• Поставяне на топлина върху болезнените места.

• Повдигане на засегнатия крак.

• Прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, които намаляват склонността към кръвосъсирване, болката и възпалението.


• Състоянието обикновено се подобрява до една две седмици.

ЛЕКАРЯТ ВИ МОЖЕ ДА ВИ ПРЕПОРЪЧА И СЛЕДНИТЕ ЛЕЧЕБНИ МЕТОДИ:
Медикаменти
При дълбока венозна тромбоза е необходимо да се направи инжекция с антикоагулант, като хепарин, който да предотврати по нататъшното разрастване на тромба.

След хепариновото лечение е необходимо да се взема поддържащо антикоагулантно лечение през устата в продължение на няколко месеца. Има и медикаменти, наречени тромболитици, които разграждат образуваните тромби.

Еластични чорапи
Те помагат за намаляване на отока и шанса за поява на дълбока венозна тромбоза.

Филтър
Понякога може да се постави филтър в голяма вена в корема (vena cava inferior), който да възпрепятства движението на тромбите нагоре към сърцето.

Стрипинг на разширените вени
Вашият доктор може да отстрани хирургично разширените вени, които ви причиняват болка и повтарящи се тромбофлебити. Тази процедура се нарича стрипинг. Следоперативното възстановяване протича за по-малко от 2 седмици. Отстраняването на вената не нарушава кръвообращението на крака ви, защото вените, разположени дълбоко в крака, могат да поемат по-големи количества венозна кръв. Тази процедура често се прави и по козметични причини.

Отстраняване на тромб или байпас
Понякога е необходимо хирургично да бъде отстранен блокиращият вената тромб, особено когато става въпрос за блокирана вена в малкия таз или в корема.

За да се подобри състоянието ви при запушената вена, лекарят може да ви препоръча хирургичен метод, при който се правят обходни венозни пътища (байпас) или нехирургична процедура, наречена ангиопластика, при която вената се отваря. След отварянето на вената в нея се поставя специална метална тръбичка - стент, който остава там и поддържа вената широка.


лекар.бг