събота, 30 август 2008 г.

Аневризмата е вследствие на високо кръвно

На баща ми внезапно откриха аневризма на междупредсьрдната преграда. Аз съм икономист и нямам много големи медицински познания, но ми направи странно впечатление. Казаха, че операция не може да му се направи, защото аневризмата е много малка, а не му и изписаха някакви лекарства. Моля ви, кажете ми не може ли да се направи нещо, не може ли да му се помогне?

Аневризмите представляват издатини на увредени артериални стени. Оплакванията при това заболяване могат да бъдат много различни според това, на кое място в организма се появяват те и колко здрави и обширни са. Например:
• кашлица, която не престава, пресипналост, затруд¬нения в дишането и болки в гърдите при аневризми на излизащите от сърцето артерии;
• болки в гърдите, наподобяващи тези при сърдечен ин¬фаркт, при така наречените дисекиращи аневризми на аортата. При тях стената на основния артериален съд се разслоява на множество пластове и кръвта се нагнетява под високо налягане между тях; Усилно главоболие при аневризми в областта на мозъка;
• видимо пулсиращ възел на аортата в коремната област, в някои случаи свързан със загуба на апетит и на тегло.

В най-общи линии има три причини за възникването на аневризмите:
• вродена слабост на артериалната мускулатура;
• отслабване на артериалната стена в резултат на възпаления;
• деструктивни процеси в артериалните стени, резултат на атеросклероза и високо кръвно налягане.

Рискът от заболяването нараства с напредване на възрастта. Най-често аневризмите се появяват като последица на атеросклерозата и високото кръвно налягане.

Според това, на кое място в организма се проявяват и с какъв обхват са, аневризмите могат при определени обстоятелства да бъдат опасни за живота (в редки случаи).

Профилактиката на заболяването се състои в следното. При високо кръвно налягане - понижава-не до нормалните стойности, както и провеждане на общи мероприятия за отстраняване и забавяне процесите на атеросклерозата.

Самолечение при аневризма не е целесъобразно.
Ако лекарят след точно изследване с помощта на рентген, ултразвук и компютърна томография установи наличието на аневризма и тя е болезнена или опасна за живота, са необходими медикаменти за понижаване на кръвното налягане или операция.


lekar.bg

Няма коментари: