четвъртък, 4 септември 2008 г.

Здраве на зърна

Какво е общото между повечето хора? Ами кафето - пият го обитателите на почти всички държави, а мнозина изобщо не могат да си представят живота без него. Но защо? Нима действието на кафето е толкова важно за организма, че да му е жизнено необходимо? Или пък просто се пристрастяваме към поредния вероятно вреден наркотик?


Кофеинът

Активната съставка на кафето е триметилксантин (C8H10N4O2), познат ни повече под името кофеин. Освен в кафето кофеин се среща още в шоколада, в чая, в различните енергийни напитки и, разбира се, в Cola-та. В този смисъл кафето е средство за доставка на триметилксантин, както прочее и шоколадът и Coca Cola-та. Погледнато от този ъгъл, е очевидно, че почти всеки поема кофеин ежедневно, включително децата.
Действието на кофеина е двойно. На първо място той потиска действието на "биологичното успокоително" аденозин. Аденозинът намалява активността на нервните клетки и ни прави сънливи. Той също предизвиква разширение на мозъчните кръвоносни съдове, така че в мозъка да навлиза повече кислород по време на сън. Кофеинът наподобява аденозина и заема мястото му на т. нар. аденозинови рецептори, но без да предизвиква същия ефект. Нервната дейност се усилва и организмът бива излъган, че е попаднал в някаква извънредна ситуация. По този начин мозъкът ни започва да отделя хормона епинефрин, известен и като адреналин.

Адреналинът на свой ред предизвиква поредица физиологични ефекти - зениците ни се разширяват, сърдечният ритъм се забързва, кръвното налягане се вдига, черния дроб отделя захар, за да осигури на тялото допълнителен източник на енергия, кръвта се оттегля от стомаха за сметка на оросяването на мускулите, които се стягат и влизат в режим готовност за битка. Освен това белите дробове се отварят, за да приемат повече кислород (затова при алергичен шок или астма се инжектира адреналин).

Проблемът настъпва, когато кофеинът се изчерпи (половината от приетото количество "си отива" за 6 часа) и адреналинът намалее за сметка на аденозина. Тогава човек започва се чувства отпаднал, сънлив и депресиран... и всичко, което може да направи, е да изпие още едно кафе. Цикълът се повтаря, като сънят, когато дойде, е повърхностен заради недостатъчния аденозин. Ако продължим така ден след ден, кафето започва да тежи, а намаляването на дозата става трудна работа, съпътствана дори от главоболие, предизвикано от разширяващите се кръвоносни съдове в мозъка.

Кофеинът също така наподобява действието на биологичния наркотик допамин. В този аспект той действа подобно на амфетамините, хероина и кокаина. Разбира се, ефектът му е много по-слаб, но именно на това му свойство се приписва силният пристрастяващ ефект.

Всичко е ясно значи: кафето е поредният вреден наркотик, нали? Но не, не е така.

Кафето е полезно

Това твърдение може да звучи учудващо, защото добре знаем, че повечето хубави неща са вредни, неморални или от тях се пълнее. С кафето обаче ситуацията е съвсем друга...

Ракът на черния дроб е третият най-разпространен сред туморите, причиняващи смърт. Учени от университета на Хелзинки??? наблюдават повече от 60 000 човека в продължение на 30 години и откриват, че онези от тях, които консумират кафе, са по-малко склонни да развият рак на черния дроб (Hepatology 2008, doi:10.1002/hep.22320). Всъщност колкото повече кафе пие човек, толкова е по-малка вероятността да умре от чернодробен тумор. На какво се дължи този ефект, засега остава неизвестно. Друго изследване потвърждава този резултат, показвайки, че кафето намалява риска от развитие на чернодробна цироза следствие на висока алкохолна консумация (Archiv Intern Med 2006;166:190).

Ако погледнем в цитираната литература на последната научна статия, ще видим, че има множество изследвания, които доказват полезния ефект на кафето върху цяла гама различни заболявания, като Паркинсон, панкреатит или рак на гърдата. Кафето също намалява риска от развитие на захарен диабет от втори тип, но е вредно, ако вече имаме диабет, защото повишава кръвната захар. Самоубийствата също са по-редки сред хората, консумиращи горещата напитка.

Кафето удължава живота

Средната продължителност на живота на любителите на кафето е по-висока от тази на неконсумиращите го. Това съвсем скоро бе оповестено от испански и американски учени, които изучават повече от 120 000 човека в продължение на 24 години (Annals Intern Med 2008;148:904). Рискът да умрат от някакво заболяване, различно от рак, е 18% по-нисък при системно консумиращите кафе. Водещият автор на изследването д-р Естер Лопез-Гарсия споделя, че наблюдаваният ефект "се дължи най-вече на благотворното действие на черната напитка върху сърдечносъдовата система - пиенето на много кафе намалява риска от сърдечен удар". Интересно е, че тази зависимост се наблюдава и при тези, който пият безкофеиново кафе. Всъщност кафето съдържа над 300 различни биологично активни вещества, много от които очевидно полезни.

Кафето наистина има и антихолестеролен ефект. Това бе потвърдено наскоро от изследване с опитни зайци, при които развитието на нерводегенеративното заболяване Алцхаймер, е потиснато с кофеин (J Neuroinflammation 2008;5:12). Алцхаймер се получава, когато ципата, осигуряваща избирателна пропускливост на мозъка, се разрушава под действие на холестерола. Кофеинът предпазва също и от множествена склероза, което се дължи на потискането на действието на аденозина (PNAS 2008; 105:9325).

И най-сетне кафето ни помага да се съсредоточаваме и подобрява познавателната ни способност. Нещо повече - то ни прави по-консенсусни и по-склонни да приемаме различни от нашите гледни точки. Това се дължи предимно на съсредоточеността, а не на доброто настроение, предизвикани от кофеина (Eur J Soc Psychol 2008, doi: 10.1002/ejsp.347).

Кафето, разбира се, има и вредни страни, например за хората с високо кръвно. Високата консумация повишава риска от развитие на ревматоиден артрит (тежко заболяване на ставите), както и повлиява негативно съня, който е най-важното нещо на света за доброто функциониране на мозъка ни. И все пак кафето е повече полезно, отколкото вредно. Това го отличава от наркотиците и тортите и го поставя по-скоро в групата на плодовете и зеленчуците, които в повечето случаи са полезни за мнозинството хора.


капитал.бг

Няма коментари: