четвъртък, 4 септември 2008 г.

Авангардно експериментално лекарство ще помогне за борбата със сърдечно-съдовите заболявания

Ако не сте сред щастливците, които доживяват до дълбока старост и напускат този свят мирно в съня си, вероятността да умрете от сърдечно-съдово заболяване или рак е съвсем реална. Тези двете са най-разпространените причини за смъртност в развитите държави. Ако можехме да се лекуваме или предпазваме от тях, средната продължителност на живота би се увеличила драстично.

Лошият холестерол

Холестеролът е мастна молекула (липид), която участва в изграждането на клетъчните стени. Може би ще се учудите, но той е абсолютно необходим за организма ни. Проблем се появява, когато едната форма на молекулата - нископлътностния холестерол, в кръвта стане повече от нормалното. Тогава той се отлага по стените на кръвоносните съдове, запушва ги и ги прави трошливи. Измислени са множество оперативни намеси именно за да възстановяват кръвообращението, което е силно затруднено от холестеролни натрупвания (атеросклероза). Такива са например байпасът (заобикаляне на запушен участък чрез присаждане на обходен кръвоносен съд) или стентите (тръбичка в кръвоносния съд, която го предпазва от пълно запушване или пробив).

Разумният начин да се борим с атеросклерозата обаче е друг. Изисква се само да се храним разумно, да спортуваме по малко и да не пушим. За съжаление твърде много хора предпочитат да рискуват здравето и живота си, вместо да живеят малко по-природосъобразно. Ето защо учените се опитват да създадат медикаменти, които да намаляват лошия холестерол в кръвта ни. Най-разпространеният и успешен вид са т.нар. статини, които потискат синтеза на холестерол. За съжаление те не работят при около половината хора. Лекарства, стимулиращи синтеза на високоплътностен холестерол, който спомага за очистването на кръвта от нископлътностния, имат дори по-слаб ефект.

Протеинът PCSK9 е свързан с количеството холестерол в организма. Хора, които по генетични причини произвеждат по-малко от него, имат много ниски нива на лош холестерол и практически не са заплашени от развитие на атеросклероза. PCSK9 е "гореща мишена" за понижаващо холестерола лекарство и с разработването му се заема международен изследователски екип от два американски университета и фармацевтичните компании Alnylam и швейцарската Roche.

Една-единствена доза от

новото лекарство

понижава нивото на холестерола в опитни мишки и маймуни със средно 60%. Ефектът на медикамента се проявява първия ден след приема и продължава около три седмици (Proc Nat Acad Sci 2008, doi: 10.1073/pnas.0805434105). При експериментите не се наблюдават странични ефекти и/или имунна реакция. Учените подменят PCSK9 генома на опитните животни с генома на човек и така доказват, че лекарството ще работи и при хора.

За да бъде спрян синтезът на протеин в клетката, се изисква да бъде "изключен" генът, отговорен за това. Сравнително наскоро бе описано явление, наречено РНК интерференция (iRNA), при което специално разработени молекули разрушават един от видовете РНК молекули, участващи в процеса на производство на даден протеин. Откривателите на РНК интерференцията получиха и Нобеловата награда по медицина и физиология през 2006 г.

Изследователите от Alnylam разработват iRNA молекули, чрез които да "изключат" гена, отговорен за синтеза на PCSK9. Чрез опити в клетъчни култури са подбрани най-подходящите химикали за in vivo тестове. Доказана е и тяхната биосъвместимост и нетоксичност.

Според д-р Катрин Боало, изследовател във Френския национален здравен институт (INSERM), от физиологична гледна точка е твърде неразумно синтезът на PCSK9 да бъде спрян във всички клетки на тялото, защото той може да има и други функции, освен да разрушава рецепторите за холестерол в черния дроб. По информацията, получена от тези рецептори, организмът ни оценява количеството холестерол в кръвта и решава дали да синтезира още. И така, за да бъде лекарството безопасно, трябва да бъде намерен начин РНК интерференцията да бъде провеждана само в чернодробните клетки.

Наномедицина

За да постигнат това, изследователите "опаковат" терапевтичните молекули в мастни наночастици. Последните представляват малки сфери, изградени от липиди (включително холестерол) с размер около 50 нанометра. Учените ги наричат липидоиди и с тяхна помощ предпазват от разрушение лекарственото вещество, докато то се намира в кръвта. Също така те го пренасят точно до чернодробните клетки, тъй като кръвоносните съдове в черния дроб имат по-големи пори от средното, което позволява на частиците да напуснат кръвта и да преминат в клетките.

Неясно е доколко лекарство, което трябва да се инжектира в кръвта, ще може да е конкурент на наличните антихолестеролни хапчета. Засега няма и базирана на РНК интерференция терапия, която да одобрена от FDA - агенцията, сертифицираща лекарствата и храните в САЩ. В момента обаче се провеждат няколко клинични изследвания, които най-вероятно ще докажат, че интерференцията на РНК е достатъчно безопасен процес, който ще може да се прилага в медицината.

Доста от авторите в изследването работят за фармацевтичните компании Alnylam и Roche или получават пари от тях като консултанти. Някои дори притежават акции в Alnylam. Въпреки този очевиден конфликт на интереси, отбелязан на първата страница на статията, тя е отпечатана в престижното списание на американската академия на науките. Това подсказва, че според редакторите на PNAS и рецензентите на изследването то е много перспективно и новаторско.

Дори да е така, от пазарна гледна точка новото лекарство обаче ще е доста скъпо. Това е повече от сигурно за първите години след пускането му на пазара, защото ще трябва да бъдат възстановени огромните инвестиции в предстоящите клинични изследвания (суми от порядъка на стотици милиони долари). Ето защо засега все така най-разумното решение, което може да ни предпази от сърдечен удар, е балансираното хранене, съчетано с известна доза движение и дори спорт. Надали удоволствието от пържолите, цигарите и дивана си струват риска да прекараме края на живота си в инвалидна количка.

Мислите, че няма да се случи на вас? Така вероятно мислят и 2-та милиона европейци, които умират годишно от сърдечно-съдови заболявания (по данни на EuroStat). А България между другото има около три пъти по-висока смъртност по този показател от средната стойност за ЕС


капитал.бг

Няма коментари: