четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Неизлекуваният кариес повишава кръвното налягане

На всеки зъб съответства отделна група органи. И ако зъбът е болен, органът също страда. Или обратно

Днес за диагностика на заболяванията се използват редица нови методи и свръхчувствителни уреди. Но понякога е достатъчно да погледнете зъбите на човека, за да разберете какво е неговото здравословно състояние. На тях като на екран се отпечатват всички процеси, които стават в организма.

На всеки зъб съответства определена група органи. Всяко - дори и най-незначителното, увреждане на зъба може да послужи като сигнал за тревога за заболяване в организма.

Например:

* горните и долните резци - 1 и 2, отразяват състоянието на бъбреците, пикочния мехур и ушите;

* зъбите до тях - 3, - черния дроб и жлъчката;

* информация за белия дроб и дебелото черво носят 4 и 5 зъб;

* за стомаха, далака и задстомашната жлеза - 6 и 7 зъб;

* зъбите на мъдростта - 8, могат да разкажат за състоянието на сърцето и червата.

Често човек усеща дискомфорт в някой съвършено здрав зъб, а понякога се появява тъпа болка на местата, където зъбите отдавна са извадени. Това е т. нар. Фантомна болка - най-точният симптом, който подава организма за възникнал проблем. Това се случва, защото сигналът от заболелия орган постъпва в областта, която съответства на дадения зъб. Ако човек знае за тази взаимовръзка, лесно може да открие в кой орган е възникнала болката.

КАК СЕ ОТРАЗЯВАТ НА ОРГАНИЗМА БОЛНИТЕ ЗЪБИ

Разбира се, че може, макар че невинаги болният зъб може да окаже лошо влияние на определен орган. И невинаги зъбната болка е следствие на нарушенията вътре в организма. Причината може да е един обикновен кариес, който възниква поради недостатък на микроелементи, нарушена обмяна на веществата, прекарани инфекциозни заболявания, стрес... Сами по себе си названията на тези причини свидетелстват за това, че връзката между зъбите и отделните органи на човешкото тяло съществува и е двустранна. Болният зъб може да стане причина за възникването на болестно огнище в даден орган и да причини редица усложнения. Често в резултат на нелекуван кариес се повишава кръвното налягане, появяват се трофични нарушения по кожата, прекалено изпотяване, възможни са и увреждания на нервната система.

Ако кариесът не се лекува навреме, възниква болка, понякога толкова нетърпима, че се налага да се приемат обезболяващи таблетки. Излиза, че сигналът, който е подал тревожно болният орган, въобще не е бил разбран. А в това време разрушителният процес продължава, формират се възпалителни огнища и в двата органа, които водят до сериозни увреждания на организма.

Затова при възникване на болка в един или друг зъб се посещава стоматолога. А по време на лечението на болния зъб се изследва и органът, който му съответства.

ЛОШИТЕ ХОРА ИМАТ ДЪЛГИ ЗЪБИ

Някои специалисти са убедени, че по външния вид на зъбите може да се съди не само за здравето, но и за характера на човека.

РАВНИТЕ ЗЪБИ - признак за красноречивост и сърдит нрав.

ЗЪБИТЕ С РАЗЛИЧНА ВИСОЧИНА - говорят за дълбокомислени и сериозни хора.

ДЪЛГИТЕ ЗЪБИ – говорят за хора с много лоши нрави.

ИЗПЪКНАЛИТЕ НАПРЕД ЗЪБИ - признак за стиснатост.

МАЛКИТЕ ОСТРИ И РЕДКИ ЗЪБИ – свидетелстват за коварство, ехидност и хитрост.

РЕДКИ ЗЪБИ – безволев характер.

ГОЛЕМИ И ЗДРАВИ ЗЪБИ - добри, силни и храбри хора.

Разбира се, към всички тези признаци трябва да се отнасяме с определена доза скептицизъм. В края на краищата днес много хора имат красиви и белоснежни зъби, които няма да кажат абсолютно нищо за характера на човека. Затова пък ще направят чудесна реклама на зъболекаря и зъбния техник.

ЗАХАПКАТА Е КАТО ЗДРАВЕН КАРТОН


Зъбите наистина знаят и могат да разкажат не само за днешните болести, но и за отдавна отминали заболявания.

Специалистите забелязали, че болните зъби понякога са източник и на силно главоболие. Ако възпалителният процес протича в корените на зъби те, човек се измъчва от болка в темето и тила. Ако болят горните резци, значи проблемите са в бъбреците (хроничен пиелонефрит), цистит или отит. Ако болката възникне в кучешките зъби, е възможно тя да се повтори и в челото или в най-горната част на главата.

Ако болката е в корените на зъбите от долната челюст, възможно е да възникне болка по тялото с разлят характер.


чудеса.нет

Няма коментари: