събота, 30 август 2008 г.

Възстановяване след инфаркт

Преди всичко при загиване на част от сърдечният мускул отслабва помпената функция на сърцето, което намалява притокът на кръв към останалите тъкани и органи на човешкото тяло и води до сърдечна недостатъчност.

Това причинява задържане на течности и нарушение във функционирането на някои органи, например бъбреците.

Повечето пациенти могат да се върнат на работа и продължат обичайният начин на живот няколко месеца след сърдечния пристъп. Някои пациенти остават с по-ограничена активност поради слабост на сърдечния мускул.

Колко време е необходимо за възстановяване? След малък сърдечен инфаркт /минимална увреда на сърдечния мускул/, пациентите възстановяват нормална активност след две седмици. Това включва връщане на работа както и нормална сексуална активност. Средният по степен сърдечен инфаркт изисква ограничение и постепенно увеличаване на физическата активност в рамките на четири седмици.

Големият по обем инфаркт изисква по-дълъг период на възстановяване за около шест седмици или повече. По време на възстановителния период пациентите трябва да избягват силни физически усилия и вдигане на тежко и други натоварвания. Относно сексуалната активност - може да бъде възстановена 3-4 седмици след сърдечен инфаркт.

Инфарктът на миокарда се лекува с антиагрегантни лекарства за предотвратяване образуването на съсиреци в артериите. В някои случаи се прави коронарна ангиография с или без поставяне на стент в запушената коронарна артерия, медикаменти лизиращи кръвния съсирек. Колкото по-рано се назначат тези медикаменти, толкова е по-сигурен техният ефект, свързан с лизиране на кръвния съсирек и възстановяване кръвотока към сърдечния мускул.


лекар.бг

Няма коментари: