петък, 29 август 2008 г.

Дебелите не трябва да отслабват след инфаркт

Пълните пациенти, които са преживели инфаркт, не трябва в никакъв случай да итслабват, — подчертаха британски учени на сесията на Европейското общество кардиолозите (European Society of Cardiology) във Виена, цитирани от Daily Telegraph.

Обикновено лекарите настояват пациентите с излишно тегло незабавно да започнат да спазват диета и да се избавят от излишните килограми за да намалят натоварването на сърцето. Но, както се оказва, и тази гледна точка има своите противници. «Ако вече е прекарал инфаркт, пациентът е по-добре да си остане дебел — подчертава професор Стефан Анкер от Кралската болница Бромтън в Лондон. Излишните калории, както и излишната мастна тъкан, по неговите думи, «ще защитят тялото на пациента». По думите на Анкер, няма никакви свидетелства за това, че хората, които са свалили от килограмите си след инфаркт, живеят по-дълго от тези, които не са го направили. Докторите, като че по навик, просто разпространяват съвета «бъсете млади и физически активни» дори и на «стари и болни пациенти», което, по думите на Анкер, е абсолютно неправилно. «Пациентите със СПИН и рак никога не са карани да свалят килограми. Защо това трябва да се прави в лучаи на сърдечни заболявания?» — казва медикът.

По неговите думи, в случай на много хронически заболявания, такива като хронически болести на белите дробове, рак, бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб, именно дебелите имат по-големи шансове за оцеляване. Същата закономерност може би действа и при хроническите болести на сърцето. «Даже и излишното тегло само по себе си да не е нещо добро, то може да стане „маркер “ за нещо положително», — предполага Анкер.

По думите на професор Питър Вайсбърг, директор по медицина на Британския фондация за изследвания на заболяванията на сърцето (British Heart Foundation), изследванията действително показват, че хората с голямо тегло често преживяват хронически заболявания на сърцето. «Но тази теория не бива да се прилага към всички хора, които имат заболявания на сърцето», — подчертава той.


lekar.bg

Няма коментари: