петък, 29 август 2008 г.

Кои са лошите продукти и какво причиняват?

Лоши са онези храни, които пълнят кръвоносните ни съдове с холестерол.

В последно време непрекъснато се пише и говори за холестерола. Това е мастноподобно вещество, което се изработва от организма на човека и както вече много пъти сме споменавали, той е добър и лош. Лошият холестерол се съединява с белтъчините и образува мастно-белтъчни комплекси. Те са в основата на образуването на атеросклеротични плаки и главен виновник за развитие на атеросклерозата. Но лошият холестерол се изработва не само в нашия организъм. Ние го получаваме и с храната, особено с рибния хайвер, яйчния жълтък, черния дроб, бъбреците и мозъка. Лош холестерол натрупваме, когато приемаме храна, богата на наситени мастни киселини - те се съдържат най-много в пълномаслените млечни продукти и в животинските мазнини.

Добър холестерол в храната не се съдържа! Той се изработва под влияние на системни физически тренировки, дори и болните да са прекарали инфаркт или инсулт.

Добрият холестерол се противопоставя на лошия, като събира излишните мазнини и ги превежда до черния дроб за унищожение. Добрият холестерол ще се повиши, ако на ден приемате по 50-60 мл алкохол, но не повече. Най-полезно е това да е чаша качествено вино.

Ако редовно ядете майонеза, масло, ако пиете пълномаслено мляко и обичате котлети и друга пържена храна, лошият холестерол във вашия организъм непременно ще се повиши. Още повече - ако не се движите достатъчно. Затова нашите препоръки са следните: диета и системни умерени тренировки. Това обаче е единият път и той подхожда по принцип на здравите, при които все пак има рискови фактори.

Вторият път е медикаментозният. Той непременно трябва да бъде съчетан с необходимата диета и с по-подвижен начин на живот.

И накрая, холестеролът и наднорменото тегло са тясно свързани и едното винаги е резултат от другото.

Много често именно лошият холестерол пречи на човек да отслабне, защото има нарушена мастна обмяна.

Затова се придържайте към по-дългосрочна програма – променете начина си на живот.


лекар.бг

Няма коментари: