петък, 29 август 2008 г.

Жлъчна криза или инфаркт- как да познаем?

И при инфаркта, и при жлъчната криза има единединствен водещ симптом - болката. Тя винаги се появява на едно и също място - в горната част на корема. Има обаче една малка разлика - при жлъчна криза коликата е повече вдясно, докато при инфаркт е вляво, в средата или зад гръдната кост. Тази болка обаче може да заблуди и най-опитния диагностик. Затова се налага веднага да се направят изследвания: ехография на коремните органи и кардиограма, които да потвърдят диагнозата.

При инфаркт спасяването на живота зависи от бързината, с която медицинският екип действа. Изключително важен е първият половин час след възникване на кризата. И това трябва да се знае от всички нас. Жлъчната колика е спазмалгична и настъпва обикновено след обилно хранене с мазни храни и след препиване. При нея се редуват силните и отслабващите пристъпи. Освен това тя преминава от лекарства против болката, докато болката от инфаркт не се повлиява от обезболяващи.

ВНИМАНИЕ!
Изключително трудно е да се определи точната диагноза при хора, които имат наднормено тегло, защото диафрагмата им е доста повдигната. Тогава болката се усеща зад гръдната кост. Тук само ехографията и кардиограмата могат да са категорични при определяне на диагнозата.
При най-малкото съмнение за сърдечносъдов инцидент трябва да се търси спешна медицинска помощ.


лекар.бг

Няма коментари: