вторник, 29 юли 2008 г.

Холестеролът и артеросклерозата

Смята се, че холестеролът е един от основните фактори за развитието на атеросклерозата. Всички осъждат холестерола като лош! Той трябва да бъде изхвърлен и забравен завинаги, стойностите му трябва да бъдат възможно по-ниски и т.н. Това не е истина! Холестерола е вещество, без което човешкия организъм не може. Особено подрастващият организъм има крещяща нужда от холестерол. Не случайно в яйцата има толкова много от това вечество. Той е предшественик на множество хормони, витамини и др. Без холестерол живота е невъзможен. Именно поради тази причина, когато няма достатъчен внос на холестерол с храната - същият се произвежда от човешкия организъм. Съществува екзогенен (внесен с храната отвън) и ендогенен (произведен) холестерол. Диетата ще намали ексогенния холестерол, но не и ендогенния, напротив. Ендогенния ще бъде увеличен от една ниско-холестеролова диета. При нарушения на липидния баланс въпреки провежданата диета, холестерола може да запази стойностите си.
Защо наричаме холестерола вреден и желаем да го намалим? При много пациенти с атеросклероза, особено в по-млада възраст наблюдаваме хиперлипидемия, т.е. повишено количество на мазнини в кръвта. Атеросклерозата и липидите са пряко свързани (по-горе обясних за мастната капка, която се е отложила по лумена на съда - предшественика на атеросклеротичната плака). Оказва се, че холестерола е един от основните фактори - повече холестерол - повече усложнение и по-развита атеросклероза. За съжаление холестерола не е единствения фактор. Мазнините се делят на LDL и HDL (Low-density and High-density lipoproteines). HDL - добри липопротеини, предпазващи от сърдечни проблеми, LDL - лоши.

Само холестерола ли е рисков фактор? Не разбира се! Стресът е от огромно значение. Генетичната предразположеност може би е най-мощния рисков фактор. Тютюнопушенето и алкохола са също можни рискови фактори, с доказано значение.

Много важно е да споменем, че атеросклерозата не се лекува! При правилно лечение може да бъде забавено нейното развитие (не спряно или върнато назад!). Лечението е симптоматично и в съответствие с появилите се допълнителни усложнения.

При наличие на тежки съдови стенози на важни места (предимно по корарните съдове, които кръвоснабдяват сърцето), се правят операции за съдоразширяване. По съдовете се прокарва кътетър, завършващ с балонче, на което е надянато пружинка. При достигане на пружинката до стестението на съда - балончето се раздува, което съответно раздува металната пружинка. Тя разширява съда отвътре. След което балончето се изпуска и катетъра се изважда, а пружинката остава, за да задържи съда широк и проходим. Тази операция е сложна и скъпа, прави се при наличие на изразена атеросклеротична плака на определено място (не при дифузна атеросклероза), при сравнително млади хора.


Какво да правим за да не се стигне до тук? Профилактика.

Няма специфична профилактика срещу атеросклерозата. Знаем обаче, кои са рисковите фактори - избягването им също може да е вид профилактика: тютюнопушене, алкохол, обездвижване, стрес, некачествено и нездравословно хранене, с храна, богата на мазнини и др.
Фамилната обремененост е един от основните фактори. Младите мъже (при тях този процес е по-чест) трябва задължително да си направят липиден профил, за да определеят количеството на мазнините и липопротеините в кръвта си. Понякога на 35-40г. може вече да сме закъснели много.
Двигателната активност е основен фактор! Обездвижването води до отлагане на мастни петна по съдовете и активирането на процеса към превръщането им в плаки.
Повишеното артериално налягане (може да е повишено от атеросклероза, може и от други фактори) също е мощен рисков фактор. Т.е. нелекуването на есенциалната хипертония ускорява процеса на развитие на атеросклероза, в следствие на което се усложнява хипертонията. Този порочен кръг е опасен и трябва внимателно да поддържаме стойностите на кръвното си налягане!


михов.инфо

Няма коментари: