понеделник, 24 януари 2011 г.

Главен симптом на високо кръвно е главоболието

Едва ли има човек, който да не е попадал под ударите на упорито главоболие, но трябва да знаете, че всеки тип главоболие си има причина, а най-честата може да е високо кръвно налягане. И все пак, за да се спасите от главоболието ще трябва първо да откриете причината за него. Все пак не забравяйте, че самата болка сама по себе си не е заболяване, а индикатор, че нещо в тялото ви не е наред. Ето най-разпространените видове главоболия и начини да се спасите от тях.

Когато болката е предизвикана от напрежение и няма общо с високо кръвно:
1.Главата ще ви се пръсне (с еднаква сила и от двете страни).
2. Болката е монотонна, тъпа, стягаща.
3. Имате усещането, че главата ви е поставена в менгеме.
4. Пристъпът възниква след кавга или неочаквана вест (независимо приятна или не), която ви е развълнувала.
5. Прекарвате много време пред компютъра или зад волана.
6. Вършите работа, която изисква продължителна концентрация на вниманието и емоционално напрежение и не може да бъде отложена за утре.
Тази болка може да се намали много лесно, самите вие трябва да направите малко повече усилия, които обаче не са непосилни. Само трябва да се постараете да избягвате стреса. Направете всичко възможно да се движите колкото се може повече. Ако работите предимно седнали и относително неподвижни (например на компютър), поне веднъж на час раздвижвайте мускулите на шията и раменете си.

Признаци на мигрена:
1. Редовни и повтарящи се пристъпи на силна пулсираща болка в едната половина на главата (или по-рядко и в двете).
2. Епицентърът на болезнените усещания често са челото, слепоочията и очите.
3. Болката е придружена от гадене, повръщане, виене на свят. треперене и студ в ръцете, повишена чувствителност към звук и светлина
4. След пристъпа се чувствате разбити и искате да спите.
5. Главата започва да ви боли след като сте изпитали емоционален стрес, приемане на лекарство, промени във времето, вдигане на тежести, тренировки. Много често се случва да получите пристъп, когато не сте яли дълго време или пък току що сте хапнали ядки, бобови култури, пили сте дори и чаша вино или сте прекарали няколко часа на слаба светлина, или на твърде шумно място.
6. От същия проблем страдат вашата майка, баба. леля и друга близка роднина от женски пол (при мъжете този вид главоболие се среща 2-3 пъти по-рядко).
Установено е, че от мигрена в световен мащаб страдат около 20% от хората. Причината за нея отдавна е установена – това са мозъчните съдове, които постоянно се свиват и разширяват, като вследствие на това вие изпитвате тази пулсираща болка в главата. Това, което може да направите, за да поразредите или тотално избегнете тези пристъпи е да се научите да пазите своето емоционално равновесие и задължително да спите не по-малко от осем часа на денонощие. Много са полезни в този случай йогата, дихателната гимнастика и всички водни процедури - контрастен душ. басейн, сауна.

Клъстерно главоболие
1. Болката се появява през нощта.
2. Тя е пулсираща и винаги обхваща една и съща половина от лицето и главата.
3. Болезнените усещания се съсредоточени в областта на очите, слепоочията, части от челото, темето, а понякога в ухото и долната челюст.
4. По време на пристъпа очите се зачервяват и започват да сълзят, а лицето се покрива с капки пот.
5. Най-силна е болката пред първите 5-10 минути, но самата болка е с продължителност от 30 минути до 2 часа и може да се повтори 2-3 пъти в денонощието.
6. Атаката на болезнените пристъпи може да се групира в една серия, които да са с продължителност от няколко седмици до над 3 месеца, а после да изчезнат за около половин дори до 2-3 години.
Клъстърното главоболие всъщност е мъжкият вариант на мигрената. В по-голяма честота тя се среща именно при мъжете. Възрастта, в която най-често ги покосява е в периода от 20 до 30 години. След преминаване на една възраст, някъде около 65 години, болката минава от само себе си. Съвета на медиците, за да се избегнат тези болезнени атаки или поне да се разредят, е да се откажат цигарите и алкохола. Също така е добре да се Стараете да живеете по строго определен режим - промените в ритъма на живот провокират пристъпите на този тип главоболие.

Друг вид главоболие е артериалната хипертония:
1. Сутрин се събуждате със силно главоболие.
2. След събуждането лицето ви е отекло, клепачите подути, а под очите имате торбички.
3. Боли ви цялата глава, но най-силно тилната част.
4. Болката се засилва след физическо натоварване.
5. Към обяд болката затихва.
6. Главоболието се появява почти всеки ден.
Причината за този вид главоболие е свиването на мозъчните съдове. Оттам се повишава и кръвното. А една голяма и често смъртоносна опасност от високо кръвно е инсултът. Ето защо при хипертония задължително трябва да се лекувате. Посъветвайте се с лекар за медикаментите и начина на живот, както и състоянията, които могат да контролират високото кръвно налягане или да го уравновесят.

Няма коментари: