събота, 22 януари 2011 г.

Високо кръвно - най-масовата епидемия

високо кръвно - новата епидемия
Според медици в страната ни живеят около два милиона души, които страдат от високо кръвно налягане, а още толкова дори не знаят, че имат такъв здравословен проблем. За жалост няма как да се намери информация за това състояние, тъй като високото кръвно или хипертонията, не се отнася към нито едно вирусно заболяване. За сметка на това обаче, по мащабите на бедите и разрушенията напомня на тотална епидемия. Медицинската статистика е ужасяваща - в последните години броят на българите с високо кръвно налягане е нараснал с 8 хиляди души.
Но по-лошото е, че няма как да се изчисли точният брой на хората, които страдат от високо кръвно. По най-скромни изчисления в момента в държавата има около 2 милиона хипертоници!!! Но специалистите не са никак учудени, защото всъщност за своето високо кръвно налягане знаят едва половината от страдащите. И съответно само половината от половината пият лекарства за понижаване на кръвното.
А статистиката, която е изготвена за смъртните случаи при получен инсулт, показва, че много голям процент от хората, които са починали от инсулт или исхемична болест на сърцето, са били с високо кръвно налягане, което е било хронично.
Заради постоянното повишение на кръвното, става нарушение на мозъчното кръвообращение и поради тази причина в очите на хипертониците често се наблюдават малки кръвоизливи. Обикновено страдащите от високо кръвно са с тежки увреждания на артериите, а някои имат и бъбречна недостатъчност.
Хората, чието кръвно често е високо, имат промяна в кръвните показатели, също така нарушения в мастната обмяна, сърдечните съдове са с намалена еластичност и задръстени от атеросклеротични плаки, което силно затруднява работата на сърцето. При хората с високо кръвно налягане сърцето е истински “тежкоатлет”. Особено в случаите, когато става въпрос за бъбречна хипертония. При есенциалната хипертония, кръвното се покачва в следствие на повечето емоции, или пък физическо натоварване. При бъбречната хипертония кръвното е с постоянно високи стойности, които понякога достигат животозастрашаващи показатели.

Спорен е въпроса, кои са стойностите на кръвното, които се смятат за нормални. Няма как да се даде еднозначен отговор. И все пак показания 120/80 за възрастен човек се приемат за идеални. Ако са 140/90 отново не е страшно, приемливи показатели са, но всички останали по-високи се считат за животозастрашяващи. Има едно състояние, наречено “мека” хипертония, към което лекарите се отнасят с особено внимание. При нея показателите на кръвното налягане са 140-159/90-99. Това според лекарите е най-коварната хипертония. При едно такова високо кръвно човек се чувства много добре и даже и не подозира, че може да е в опасност. До скоро едно такова повишение се считаше за безобидно и без нужда от лечение, но статистиката отново опроверга мнението, защото стана ясно, че именно това “незначително повишаване” е главната предпоставка за мозъчните инсулти.

Главното коварство при този вид “мека” хипертония идва от там, че обострянето или хипертоничната криза, се появява точно в часовете, когато няма никакво време за бърза помощ – а именно през нощта или в ранните сутрешни часове. За “Бърза помощ” нощта е най-натовареното време. При здравите хора кръвното налягане по време на сън пада, при хипертониците - обратно.
А защо всички ние попадаме толкова лесно в тази рискова група? Главен фактор за това е непрекъснато нарастващият стрес, който ни атакува отвсякъде. Наравно със злоупотребата с алкохола, пушенето и обездвижването, ние си изграждаме едно не добро бъдеще от здравословна гледна точка. Разбира се, това не са единствените фактори, които водят до високо кръвно налягане, но все пак са такива, които всеки един от нас може да промени преди да е станало късно.
Много голям процент от хипертониците са мъже, това е така, защото мъжките полови хормони стимулират повишаването на кръвното налягане. Но все пак не се считайте за защитена, ако сте жена, защото с навъртането на годинките, и мъже, и жени си изравняваме шансовете за високо кръвно.
При жените например е много опасен периода, когато настъпва менопаузата, защото тогава пада с пъти естествената хормонална защита на сърдечносъдовата система. А тъжната истина е, че по-голямата част от жените в тази възраст дори не подозират за проблема. Така те се подлагат на смъртна опасност. Опитните кардиолози знаят, че сърдечният пристъп при жените завършва със смърт по-често, отколкото при мъжете.

От голямо значение за високото кръвно или хипертонията, е и наследствеността. И най-вече по майчина линия. Както и високото тегло. Лекарите са доказали нееднократно, че наднорменото тегло повишава риска от високо кръвно и хипертония над 6 пъти повече, отколкото при хора с балансирано тегло.

Няма коментари: