вторник, 29 юли 2008 г.

ГЕРИМАК, природно лечебно средство от здравец

Днес все повече хора предпочитат да се лекуват със съвременни лекарствени препарати на природна основа. Към така наречените натурални средства спада и продуктът Геримак.

В народния опит лечението с билки е рационално звено, полезна практика, която следва да намери широко приложение и по-нататъшно развитие в съвременната наука.Случаят със здравеца е точно такъв. Обикновеният дъхав здравец (Geranium macrоrrhizum L.) е любимо българско растение , символ на здраве и е известен в народната медицина като адстрингентно средство.

Съвременните научни разработки на фитохимици, фармаколози, технолози и клиницисти създадоха субстанцията “Геримак” и проучиха фармакологичните й свойства. Основното й действие е понижение на високото кръвно налягане и е особено подходящо за хронично болни . Установен е седативен, транквилизиращ ефект и умерено централно миорелаксиращо действие. Успокояващото действие е подобно на това на валерианата. Микробиологичните изследвания показаха подтискане развитието на патогенни микроорганизми. Имуностимулиращото действие е доста добре изразено.Действа добре при диабет и повишава половата активност (афродизиак).

Полифенолните съединения ,съдържащи се в Геримак са с добър антиоксидантен и антитуморен ефект. Проведените токсикологични изследвания в продължение на 4-5 години показаха ниска токсичност и липса на промяна в кръвната картина.

ГЕРИМАК И СЪРДЕЧНО – СЪДОВА СИСТЕМА

Сърдечно-съдовите заболявания са 67% от болестите, довеждащи до смъртен изход у нас. Много хора страдащи от хипертония /високо кръвно налягане/ са принудени продължително време да приемат силно действащи хипотензивни средства, които в една или друга степен имат странични действия.Геримак е добро хипотензивно средство и понижаването на високото кръвно налягане се характеризира с това, че с около 30-40% от изходните нива , едновременно, се понижава нивото както на систоличното , така също и на диастоличното кръвно налягане без болният да чувства неприятни усещания. Освен това има и свойството да намалява пермеамбелитета на кожните капиляри и така се явява добро капиляроукрепващо средство. При сравнението на това му действие със съществуващите препарати / например пефлавит/ може да се каже, че ефектът е идентичен.

По данни на Световната здравна организация сърдечно-съдовите заболявания заемат трето място по смъртност в таблицата на заболяванията Към тях се отнасят : атеросклерозата, хипертонията (високо кръвно налягане) , исхемичната болест на сърцето, хроничната сърдечна недостатъчност и варикозния симпатомиокомплекс.

При хипертонията предразполагащи са следните фактори: отрицателните емоции, нервното напрежение, възрастовите изменения, наследствената предразположеност, режима на хранене и пр.

На помощ на съвременното медикаментозно лечение идват природните продукти.

Геримак е полифенолен комплекс от флавоноиди, катехини и галотанини, полифенолни киселини , захари, получен от корените на Дъхавия здравец, известен и със своето антиоксидантно действие.Той притежава добре изразен хипотензивен ефект и в малки дози понижава кръвното налягане с 30-40% за 3-4 часа.Понижението засяга както систоличното, така също и диастоличното кръвно налягане , факт, който не винаги се наблюдава при употребата на химиотерапевтични лекарства. Геримак е продукт с ниска токсичност. По време на клиничните изследвания, при спазване на правилна дозировка ,не се отбелязаха странични действия.

Съдържащите се в препарата танини действат укрепващо на кожните капиляри и затова Геримак се използва от болните от атеросклероза като капиляроукрепващо средство.


ГЕРИМАК И ЦЕНТРАЛНА НЕРВНА СИСТЕМА

От проведените изследвания на въздействието на Геримак върху централната нервна система се установи добър успокояващ ефект, близък до този на леките транквилизатори и подобен по сила на валериана официналис.


ГЕРИМАК - АНТИОКСИДАНТ , УКРЕПВАЩ ИМУННАТА СИСТЕМА

Полифенолните съединения /флавоноиди, танини-катехини, галотаини /, извлечени от корените на обикновения здравец имат забележителните способности да предпазват мозъка от дегенеративни увреждания в следствие на остаряването. Веществата в Геримак са мощни антиоксиданти, които защитават мозъчните клетки от пагубното действие на стреса и възпалителните процеси. Те атакуват вредните свободни радикали, които допринасят за влошаване на познавателната функция на мозъчната клетка с напредване на възрастта.


медицин-бг.нет

Няма коментари: