неделя, 7 декември 2008 г.

Вещество, което бързо възстановява организма след инфаркт

Американски учени откриха белтък, способен рязко да ускорява процеса на зарастване на сърдечния мускул. Очаква се този белтък да стане основа за нови лекарствени препарати, предназначени за ускоряване на лечението на различни повредени тъкани.

Става дума за белтък, получил названието Тимозин-бета-4 (Thymosin beta-4). Изследването е на специалистите от The University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas, ръководени от проф. Дийпак Сривастава (Deepak Srivastava). Резултатите от опитите с лабораторни мишки показват, че след изкуствено създаден инфаркт на миокарда (учените просто прерязват една от коронарните артерии, лишавайки част от сърдечния мускул от притока на кръв), при инжектирането на белтъка няколко пъти се ускорява процеса на възстановяване. Една доза от разтвор на Тимозин-бета-4 е достатъчна само за няколко седмици експерименталните животни практически напълно да възстановят функциите и структурата на повредения си сърдечен мускул. Това е невъзможно да се случи при използване на известните до момента лекарствени препарати.

Изследователите смятат, че в основата на механизма на действие на Тимозин-бета-4 е изменението на енергетичния метаболизъм на клетките. Под действие на този белтък, клетките на сърдечния мускул започват да употребяват по-малко от обичайното количество кислород. Това им позволява да запазят функциите си в условия на голяма липса на кослород, например при инфаркт.

Според специалистите, Тимозин-бета-4 е много перспективен лекарствен препарат при лечение на нарушено коронарно кръвообращение. Не е изключено той да бъде използван при лечение и на други заболявания, при които има повредени тъкани – инсулти, кожни рани и др.

бгфактор.орг

Няма коментари: