неделя, 14 декември 2008 г.

Какви са причините за ниско кръвно налягане?

Условията, които намаляват обема на кръвта, изходящото количество изпомпена кръв от сърцето, както и лекарствата са честите причини за ниското кръвно
налягане.

- Дехидратация се среща често сред пациентите с продължително гадене, повръщане и диария. Големите количества вода се губят при повръщане и диария, особено ако пациентът не пие адекватни количества течност да замести изчерпващата се от тялото вода.

Други причини за обезводняване включват упражнения, изпотяване, треска, изтощение или топлинен инсулт. Хората с лека дехидратация може да усетят само жажда и сухота в устата. Умерена до тежка дехидратация може да предизвика ортостатична хипотония (замаяност, виене на свят или припадък при изправяне). Продължителната и тежка дехидратация може да доведе до шок, бъбречна недостатъчност, обърканост, ацидоза (твърде много киселина в кръвта), кома и дори смърт.

- Умерено или тежко кървене могат бързо да намалят количеството на кръвта, което води до ниско кръвно налягане или ортостатична хипотония. Кървенето може да е резултат от травма, хирургични усложнения, или от стомашно-чревни нарушения като язва, тумори, или дивертикулоза. Понякога кървенето може да бъде толкова тежко и бързо (например аортна аневризма), че да предизвика шок и бърза смърт.

- Тежко възпаление на органите в тялото, като остър панкреатит може да предизвикат ниско кръвно налягане. При остър панкреатит, кръвта напуска кръвоносните съдове и навлиза във възпалените тъкани на задстомашната жлеза, както и коремната кухина, което нарушава обема на кръвта.

Причини за ниското кръвно налягане в резултат на сърдечна болест

- Отслабен сърдечен мускул може да предизвика срив на сърцето и намаляване на количеството изпомпана кръв. Една обща причина за отслабен сърдечен мускул е умирането на голяма част от мускулите на сърцето, дължащо се на голям сърдечен пристъп или повторен малък сърдечен пристъп. Други примери за състояния, които могат да отслабят сърцето включват лекарства, които са токсични за сърцето, инфекции на мускулите на сърцето с вируси (миокардит), и болести на сърдечните клапи като аортна стеноза.

- Перикардит, възпаление на перикарда. Перикардита може да предизвика натрупване на течности и да компресира перикарда на сърцето, ограничавайки способността на сърцето да се пълни и изпомпва кръв.

- Белодробен тромбоемболизъм - състояние, при което кръвен съсирек във вена (дълбока венозна тромбоза) се откъсва и поема към сърцето и евентуално към белите дробове. Големия кръвен съсирек може да блокира потока на кръвта в лявата камера на сърцето от белите дробове и драстично намалява кръвното връщане. Белодробния тромбоемболизъм е живото-застрашаващ спешен случай.

- Забавяне на сърдечната честота (брадикардия) може да намали размера на кръвта изпомпена от сърце. Сърдечната честота при покой за здрави възрастни е между 60 и 100 удара в минута. Брадикардията (покой на сърцето представлява по-малко от 60 удара в минута) не винаги предизвиква ниско кръвно налягане. В действителност, някои висококвалифицирани спортисти може да имат покой на сърцето със ставки от 40 и 50 удара в минута без никакви симптоми. При много пациенти брадикардията може да доведе до ниско кръвно налягане, замаяност, виене на свят и дори загуба на съзнание.

Няколко чести причини за брадикардия включват:
1) синдром на болни синуси
2) блокиране на сърцето
3) лекарствена токсичност.

Много от тези условия могат да възникнат в напреднала възраст.

1. Синдром на болни синуси: синдрома на болните синусите възниква, когато "електрическата" система на сърцето не може да генерира сигнали достатъчно бързо за да се поддържа нормална сърдечна честота.

2. Блокиране на сърцето: блокирането на сърцето се случва, когато специализираните тъкани, които предават електрическите сигнали в сърцето са
засегнати от сърдечен пристъп, дегенерация от атеросклероза и лекарства. Сърцето не позволява блокиране на част или изцяло на електрическите сигнали от достигането до останалата част от сърцето, а това предпазва сърцето от бързо свиване което иначе би възникнало.

3. Лекарствена токсичност: лекарства като бета-блокери за лечение на високо кръвно налягане може да забавят предаването на
електроенергия по химичен път в сърцето и може да предизвикат брадикардия и хипотония

- Необичайно ускорен пулс (тахикардия) може да предизвика ниско кръвно налягане. Най-честите примери за тахикардия и ниско кръвно налягане е предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е нарушение на сърцето, характеризиращо се с бързи и нередовни промени в електрическия мускул на сърцето, причиняващ неправомерно свиване на камерите. Бързо свиващите се камери не разполагат с достатъчно време, за да се запълнят максимално с кръв преди всяка контракция, а обема на кръвта, която е изпомпена намалява въпреки по-бързата сърдечната честота. Друг ненормално бърз сърдечен ритъм, като камерна тахикардия също може да предизвика ниско кръвно налягане, понякога дори живото-застрашаващ шок.

медикал.бг

Няма коментари: