неделя, 30 ноември 2008 г.

Медът помага на разширените вени

Разширените вени, Varices cruris, Venous varices е заболяване, което се среща често.

Какви пчелни продукти могат да бъдат използвани при лечението им?

Българският апитерапевт д-р Стоймир Младенов в своята книга "Апитерапия - лечение с пчелни продукти и основи на пчеларството" препоръчва налагане на тънак слой от пчелен мед и нарязан на ситно магданоз неколкократно през деня в областта на разширените вени. Вземат се равни количества мед и магданоз. Магданозът се нарязва на дребно, след това се намачква в хаванче и енергично се размесва с пчелния мед. Сместта се налага на тънък слой, а пациентът трябва да е в легнало положение. Лечението продължава 15 - 20 дни.

Може да се направи и следната препоръка. Да се вземат няколко връзки магданоз и да се нарежат на ситно с помощта на домакински комбайн или пасатор. При това могат да се нарежат и стъблата на растението. Така нарязаният магданоз да се постави в буркан, така че да заема около 2/3 от обема. Магданозът се залива с течен мед или кашецеобразен кристализирал мед и се разбърква добре. Бурканът се допълва до горе с мед и отново се разбърква добре. Така приготвеното количество ще бъде достатъчно за лечение чрез локално намазване за около 15-30 дни в зависимост от площта на поражението, която трябва да се обработва. При престояване на магданоза в меда се извличат биологичноактивни вещества от него, които действат съдосвиващо на вените. От своя страна медът, който попива през кожата и достига стените на съдовете със своето противовъзпалително и регенераторно, антиоксидантно действие подпомага нормализирането на съдовата стена и забавят развитието на заболяването.

Лечението по този начин е ефективно в началните фази на заболяването и не би могло да доведе до пълно излекуване без прилагане на други методи на лечение - най-често оперативно.

Финландски лекари предлагат следния коктейл, с който може да облекчите напрежението от вашите разширени вени. За целта разбъркайте една чаена лъжичка мед в чаша с 200 грама сироп от червени боровинки. Пие се по една чаша сутрин, обед и вечер.


абиконик.дир.бг

Чесънът най-успешно се бори с атеросклерозата

Пресният чесън и лекарствените средства на тази основа са най-добрите помощници в борбата с атеросклерозата. Чесънът подобрява обмяната на веществата в организма, прочиства съдовете от мазнините и отлаганията и ги прави еластични. Дори когато атеросклерозата е напреднала, започнали са проблемите със сърцето, влошило се е зрението или се е появил шум в главата, чесънът може да окаже неоценима помощ при спирането на развитието на болестта. Много важно е да се поддържа нормална съсирваемост на кръвта, а тук на помощ отново идва този зеленчук - достатъчни са 4 скилидки с храната, за да се запази правилната съсирваемост часове наред. Сутрин на гладно изяждайте малък сандвич само от парче хляб, посипан със ситно нарязан чесън. Правете това половин час преди закуската.
Особено силно действие оказва чесновата настойка. 250 г чесън се изчиства и смила на кашица. Залива се с 250 мл вода и престоява 10 дни в хладилника. След това се прецежда и се приема всеки ден по 3 пъти преди ядене, като се разтваря в малко мед. Първия ден - една капка сутрин, 2 капки на обяд и 3 капки вечер. Втория ден - съответно 4, 5 и 6 капки. И така, докато стигнете до 15 капки. След това приемайте настойката, като намалявате капките по една всеки ден. При някои хора чесънът и препаратите от него могат да предизвикат сърцебиене. Но не се страхувайте от това - то се получава, защото в първите 10-15 дни чесънът особено активно избавя от мазнините в клетките на кръвоносните съдове. Усещането може да се предотврати, като употребявате храна с повече съединителна тъкан.
Не толкова силно изразено въздействие, но пък по-меко оказва чесновото масло. Вземете 1-2 главички чесън, изчистете ги и ги нарежете на ситно. Сложете ги в буркан и залейте с три четвърти чаша растително масло, най-добре зехтин, защото той се отразява благотворно на кръвоносните съдове. Затворете буркана с капачка и го оставете на слънце или топло място за 10 дни. От време на време го разклащайте. След това прецедете сместа и добавете 2-3 капки евкалиптово масло. Тази смес престоява 3 месеца. Пият се по 15 капки 3 пъти на ден преди ядене.

блитц.бг

Билки, използвани при нарушено кръвосъсирване и анемии

Лечебните растения имат точно определено, ограничено място в лечението на болестите на кръвта и кръвоотворната система. С най-голямо основание и най-спокойно те могат да бъдат прилагани при леките форми на анемия - при пролетна умора с малокръвие.
Самолечението на другите заболявания на кръвоотворната система с лечебни растения не е целесъобразно. При нарушение на кръвосъсирването, придружено от кръвоизливи или тромбози, билките могат да бъдат използвани само при леките форми на кървене - най-често от капилярите, при кръвоизливи от носа, при хемороиди, при натъртвания.
Особено ценни са кръвоспиращите билки с успокояващо действие върху централната нервна система, с тонизиращо действие върху мускулатурата на кръвоносните съдове или матката, с болкоуспокояващо и противоалергично действие.

Бял равнец --- нарушено кръвосъсирване и анемия

Коприва --- нарушено кръвосъсирване и анемия

Водно пипериче --- нарушено кръвосъсирване и анемия

Лечебна динка --- нарушено кръвосъсирване и анемия

Царевица --- нарушено кръвосъсирване и анемия

Калина --- нарушено кръвосъсирване и анемия

Момкова сълза --- нарушено кръвосъсирване и анемия


хербал.хит.бг

Лекува ли се миокардита с пчелни продукти?

Миокардитът представлява възпалително заболяване на сърдечния мускул. Възпалителният процес в миокарда обикновено настъпва като последица на друго заболяване на организма - инфекциозно, инфекциозно-алергично или инфекциозно-токсично. В резултат на възпалителния процес се нарушават помпените функции на сърдечния мускул от което страда целият организъм. Заболяването е животозастрашаващо.

Най-често причина за развитие на миокардит са инфекциозни или инфекциозно индуцирани заболявания като ревматизъм, възпаление на носоглътката, пневмония, дифтерия, скарлатина, сифилис, вирусна инфекция, особено грип, рубеола, морбили, варицела, паротит, полиомиелит и други. Ето защо укрепването на общата резистентност на организма е в основата на борбата с миокардита. При възникване на миокардит болните изпитват обща отпадналост, лесна умора, имат умерен задух, понякога и в покой. Нерядко те се оплакват от тежест и болка в областта на сърцето и сърцебиене. Кожата е бледовата, по устните често се установява цианоза. Пулсът е участен и мек, артериалното налягане е понижено. Телесната температура е леко повишена за продължително време - понякога за два и повече месеца.

Лечението е консервативно. Болните се лекуват в болнично заведение, особено при остра и подостра форма на миокардита. Прилагат се антибиотици, химиотерапевтици, витамини, кортикостероиди, кардиотоници, противоалергични и противоревматични средства, по показание - кислород. Хроничният миокардит изисква продължително домашно-амбулаторно лечение. При всеки случай с миокардит е необходимо изясняване на неговия произход.

Прогнозата е сериозна. При настъпили усложнения /сърдечна и дихателна недостатъчност/ тя се влошава и става неблагоприятна.

Профилактиката се състои в отбягване или бързо отстраняване с активно лечение на всички причинни заболявания от инфекциозно вирусно, бактериално или алергично естество.

При заболяването се препоръчва апитерапевтично лечение съчетано с билки, в съчетание с медикаментозното лечение на пациента.

Настойка от билки и пчелно млечице при хронично възпаление на сърдечния мускул (хроничен миокардит)

Призотвя се смес от листа мента - 50 гр, корени от валериана - 25 гр, стръкове горицвет - 25 гр. 1 с.л. от надробената суха смес се залива с 1 ч.чаша вряща вода (най-добре в термос, за да се запази топла), престоява така половин-един час, прецежда се и се пие на глътки няколко пъти през деня при миокардит, възпаления на перикарда, сърдечните клапи и др. Едновременно се приема смес от пчелно млечице с мед, приготвено в съотношение 1:1 или 1:2 по 1/2 ч.л. 2 пъти на ден. При приемането на пчелно млечице то се държи под езика до пълното му разтваряне. (вестник "Пчели" 19(68) стр. 9)

Пчелно млечице при дистрофия на миокарда

Приема се по 1/2 чаена лъжичка смес от пчелно млечице с мед, приготвено в съотношение 1:100, 3 пъти на ден (държи се под езика до пълното разтваряне). Курс на лечението - 2-4 седмици. (вестник "Пчели" 19(68) стр. 9)

абиконик.дир.бг

Как да лекуваме атеросклерозата с билкови продукти?

Ако атеросклерозата се съпътства с главоболие, залейте една супена лъжица смлени семена от копър с чаша гореща вода. Сместа трябва да престои и да се прецеди. От настойката се пият по 1-2 супени лъжици 4 пъти на ден.
Много силно средство може да се приготви от корени от целина. Вземете 4 кг корени от целина заедно с листата, измийте ги добре и ги смелете. По същия начин смелете 400 г чесън и 400 г корени от хрян. Сложете всичко това в стъклен или емайлиран съд и завържете отвора с марля. Оставете съда за 12 часа на топло място с температура около 30 градуса, а след това за още 3 дни на студено. После изцедете сока от тази смес и приемайте по една чаена лъжичка 3 пъти на ден 15 минути преди ядене. Листата от горска ягода помагат да се изкара от организма излишният холестерол. Една супена лъжица смлени листа - може и с корените - се заливат с чаша гореща вода и престояват 45 минути. След това сместа се прецежда и от нея се пие по една чаша сутрин и вечер.
Маточината помага в случаите, когато атеросклерозата е съпътствана с шум в главата и с виене на свят. Това избавя и от нервните спазми на кръвоносните съдове. Една супена лъжица маточина се залива с чаша гореща вода и престоява около 40 минути. От тази настойка може да се пие вместо чай.
Напълнете един буркан с пресни борови иглички, без да ги натъпквате и ги залейте догоре с водка. Затворете буркана и го оставете 10 дни на топло. След това прецедете и приемайте по 10-15 капки, които е добре да капнете в една супена лъжица топла вода. Приемайте 3 пъти на ден преди ядене.
При силно изразена атеросклероза (но с нормално кръвно налягане), с главоболие и шум в ушите приемайте смес от листенца от водна детелина, която да е престояла 10 дни в 40-процентен алкохол - 1 част детелина и 25 части алкохол. Приема се по 20 мл настойка един път на ден в продължение на един месец преди обяд или преди сън.

блитц.бг

Профилактика и лечение на атеросклероза с пчелни продукти

Атеросклерозата или артериосклерозата е заболяване, което засяга големите и средните по размер артерии. Пристенно се образуват атеросклеротични плаки. Те са изградени от мастни субстанции, холестерол, клетъчни детергенти, калциеви соли. Нарастването им към просвета на съда е бавно но може да бъде значително и да намали силно кръвния ток. Недостатъчното кръвоснабдяване на органите води до нарушаване на техните функции и поява на различни оплаквания от страна на пациентите. Най-често атеросклерозата се проявява като исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, повишено кръвно налягане. Заболяването започва още в детската възраст, прогресира бавно. Оплакванията настъпват в зряла и напреднала възраст. Факторите, които причиняват прогресията на заболяването са много. Голямо значение имат хранителните навици, стресът, физическата и умствена преумора, безсънието. Огромното социално значение на заболяването е, че прогресията му води до инвалидизация и смърт на организма. С нарастване на плаките често става така, че парченца от тях се откъсват и кръвният поток ги увлича със себе си. Достигайки до по-малки артериални съдове те водят до тяхното запушване. В зависимост от локализацията на съда и зоната, която той кръвоснабдява клиничните прояви могат да бъдат различни. При засягане на мозъчни съдове клиниката сех манифистира с картина на инсулт. При засягане на артериални съдове на сърцето се получава инфаркт. При засягане на съдове на крайници - до гангрена. Възможно е да се засегнат и други органи.

На илюстрацията е представена артерия, която е стеснена от атрематозни плаки. Добре се вижда намаляването на кръвния поток.

Борбата със заболяването е много трудна. От една страна педиатрите /детските лекари/ не могат да се борят с невидимия враг, който съществува, но не причинява видими нарушения на здравето в детската възраст. Всъщност борбата за естествено хранене, за кърмене, за рационален хранителен режим в детската възраст има като дивидент една по-малка вероятност от развитие на атеросклеротични промени в по-късна възраст. От друга страна терапевтите, невролозите, кардиолозите, хирурзите, кардиохирурзите, неврохирурзите и др. виждат резултатите от едно продължително развитие на заболяването. Те се борят и отстраняват последствията, усложненията от развитието му. Ясно е, че не могат да върнат часовника на времето назад за да премахнат причините за развитието му.

Всъщност битува и мнение, че независимо от начина на живот всичко зависи от обмяната на конкретния организъм, която пък е генетично програмирана. Това е така, но генетичната предопределеност е нещо като семе, което избуява бурно ако му се предоставят благоприятни възможности за това.

Профилактика и лечение на атеросклероза /артериосклероза/ с пчелни продукти

Определено лечението на атеросклерозата е нещо като лечение на стареенето - невъзможно. Патологичните процеси могат да бъдат забавени или стационирани, но не и отстранени напълно. С други думи казано трябва да се акцентира върху профилактиката и да не се чака появата на обезпокоителни признаци.

Профилактиката трябва да бъде през целия живот. Няма нищо странно в това. Нали през целия си живот се храним, приемаме различни храни, които в по-голяма или по-малка степен действат склерозиращо?! Хубавото при това е, че освен профилактика на атреосклероза /артериосклероза/ по този начин се въздейства положително на имунната система на организма, на обмяната, въздействие срещу патогенните бактерии, вируси, гъби, плесени. Положителен ефект има при хемопоезата /кръвотворенето/, регенерацията /възстановяването/ на тъканите, антиалергично, болкоуспокояващо въздействие, невротонично, диуретично, детоксично, подобряват фагоцитарната, храносмилателната, половата дейност.

Дозировка и рецепти с пчелни продукти

1. Пчелен мед: дневно 0.5 - 1 г./кг тегло разпределен на 3 приема.

2. Пчелно млечице - 50 - 100 мг дневно, на 2 приема - сутрин и обяд преди хранене.

3. Цветен прашец - по 1 кафяна лъжичка 2 - 3 пъти дневно, разтворена в кисело мляко, преди хранене. Прашецът трябва да престои 6 - 8 - 10 часа в киселото мляко в хладилник за да се разгради защитната целулозна обвивка на прашецовите зърна

4. Прополис: 20% спиртен екстракт на прополис - по 20 капки 3 пъти дневно преди храна в чаша вода или прясно мляко

5. Ужилвания с пчели - 1 - 5 пъти дневно

6. Една чаена чаша прясно изцеден сок от лук се смесва с 1 чаена чаша течен пчелен мед. От тази смес се приема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден 1 час преди ядене или 2-3 часа след ядене.

7. Вземат се 20 г листа от касис и се запарват с 450 мл вряща вода. Изстиналата запарка се прецежда, подслажда се обилно с мед, разделя се на три части и се изпива през деня.

8. Смесват се равни части прясно изцеден сок от чесън и мед. От добре разбърканата смес се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно 30-40 минути преди хранене. Лечението продължава 4-6 седмици. След почивка от 1 месец може да се повтори.

9. Всеки ден се изпива по 1 чаена чаша доматен сок, в която е разтворена 1 супена лъжица мед.


абиконик.дир.бг

Какво представляват бездимните тютюневи изделия?

Най-добрият вариант за спиране на тютюнопушенето може да бъде и най-евтиния - бездимните тютюневи (особено на новите форми без слюноотделяне) изделия или енфие. И двата варианта работят и са доста силни.

Какво представляват бездимните тютюневи изделия?

В много държави отдавна се продава тютюн за пушене и бездимни тютюни за дъвчене. Подобни продукти се представят, за да отговорят на тревогите на пушачите. Изследвания показват, че почти половината от пушачите възрастни се интересуват от социално приемлива възжможност за употреба на цигари, когато те не са в състояние да пушат.

Обикновено бездимните тютюни представляват малка хартиена лента със свеж тютюнев вкус на джоджен, които потребителите могат да поставят в устата си. Никотинът от лепенката се освобождава без дъвчене и пакета се премахва като част от гума, като по този начин елиминира проблема със слюноотделянето, което се получава от бездимните тютюневи изделия.

Енфието или тютюна за смъркане е достатъчно известен и може да се намери без проблем в България.
Ако ще пушач, който иска да спре цигарите и търси алтернативен начин, то може да изпробвате тези две прости идеи и да преминете към бездимните тютюневи или използването джобно енфие.

Бездимните тютюневи изделия са широко признати за далеч по-безопасни от цигарите. Британския Кралския колеж на лекарите твърди, че бездимните продукти са от 10 до 1000 пъти по-малко опасни от тютюнопушенето, в зависимост от продукта. Дори и риска от рак на устата е с по-нисък, отколкото с бездимните цигари.

Нов медицински журнал докладва, че много пушачи се отказват от вредния навик, като го заменят с бездимното пушене, а след време се отказват тотално от никотина и вредния навик.

Американското правителство прави проучване за моментното състояние на моментното здраве и се оказва, че 261 00 мъже успешно са преминали от нормални към бездимни цигари, а най-впечатляващ е фактът, че 73% от тези, които са се опитали да се откажат от цигарите чрез бездимните тютюневи са напълно успели. В сравнение с това 27% са опитвали да спрат цигарите със скъпо струващи никотинови дъвки и лепенки.

Бездимните тютюневи изделия са много по-евтини и по-лесно достъпни от никотиновата лепенка или дъвка, а доста от известните компании в бранша предлагат такива продукти.
Друг евтин вариант за спиране на тютюнопушенето е използването на ментови енфиета, продукти направени от мента, които са помогнали на хиляди да се откажат от цигарите,

Връзки към много други тютюневи изделия, са на разположение на SpitlessTobacco.com.

За информация относно ментови енфиета, отидете на Mintsnuff.com


сприцигарите.ком

Огледалото помага при парализа след инсулт

Японски учени съобщиха, че създадена чрез огледало илюзия може да подпомогне възстановяването след инсулт.

Eксперименти, проведени върху 14 души, доказали, че оптическата измама въздейства върху мозъка по-силно от стандартното лечение по отношение на възстановяване на двигателната способност на крайниците. Обичайната терапия е насочена към възстановяване на подвижността, като се стимулират и упражняват непосредствено парализираните части на тялото. При новия метод, представен на конференция във Виена, учените използват огледало, чието разположение позволява при движение на непарализираната част да се създаде илюзия, че се движи парализираната.
Изследователите твърдят, че оптическата измама въздейства стимулиращо на мозъка, което пък подобрява моторните функции на засегнатата част.

хелтх.бг

От какво се състои цигареният дим?

Цигареният дим се явява токсичен продукт и съдържа до 4 000 химически вещества,много от които са отровни в буквалния смисъл на думата.

Химически вещества,предизвикващиракови заболявания (канцерогени).

В цигарения дим са открити по последни данни43 канцерогенни веществя.

(Моно) окис на въглерода или въглероден газ.

Този вид отровен газ нарушава снабдяването и транспртирането на кислород от кръвта.

Никотин .Основно наркотично вещесъво, в резултат на което се формира зависимост

от тютюна.

Радио.активни съединения. Притежават канцерогенно действие.

Циановодород(HCN). Циановодорода в концентрацията в която се съдържа в цигарения дим,поврежда ресничките на епитела(покриващи дихателните пътища), изпълняващи функции по очистването на дробовете от чужди частички.

тагнет.орг

Биоритмология - накратко

Хронобиологията, или често употребявана като Биоритмология, е наука, която разглежда явленията, отнасящи се към ритмични процеси, проявяващи се при живите организми. Тя разглежда организацията на живата материя във времето. Тя търси отговор на въпросите . Измерват ли живите отганизми времето? По какъв начин се измерва това време? Реално ли е това време или е някакво "собтсвено време"? Съществуват ли биологични часовници и какво време измерват?

От най-дълбока древност човек се е удивлявал на редуването на деня с нощта, на фазите на луната, на разположението на звездите, на завръщането на птиците. Проблемът при чувството за време се е занимавал още Аристотел. Но той не е търсил повторяемостта и ритмиката на явленията във времето. По-системно и задълбочено описание на чувството за време не е известно до 1729 - рожденната година на хронобиологията. Тогава френсият астроном Жан-Жак Дьо Меран описва ритми в разстенията в продължение на едно денонощие.

През 1880 година Дарвин издава книга под заглавие "За способността на разстенията да се движат", като обръща внимание на вътрешната природа на цикличността на движенията.

Нов тласък в развитието на хронобиологията е даден през 30-те години от Клайнхонт, който открива ефекта на ускоряване или забавяне на ритъма при краткотрайно изключване на свртлината, дори само за една минута. Форсгрен изучава ритъма на преобразуване на гликогена в черния дроб. Белинг и Калмус откриват способността на пчелите да измерват време.

Особена роля в развитието на хронобиологията са изиграли опитите на Крамер, който открива, че ориентацията на птиците е резултат на съпоставяне на местоположението на Слънцето и "показанието" на биологичния часовник на птицата, при което грешката по време не надхвърля една минута.

Ритмите, свързани с лунния денонощен цикъл с продължителност 24,8 часа (който предизвиква приливите и отливите), са описани за първи път през 1903 при плоските червей, а по късно и при актиниите. По-късно са открити редица лунни ритми, свързани с размножаването. Явлението, чието обяснение е свързано с тези ритми, е наблюдавано още през 1492 година от екипажа на колумбовата "Санта Мария" в Карипско Коре, което светело през нощта. Това светене е изяснено в наши дни и се дължи на хвърлянето на светещ хайвер от одонтозили през нощта на третата четвърт на Луната с цел да привлекат мъжките.

Днес е доказано, че в периодите на масималка слънчева активност се влушава рязко състоянието на болни от хипертонична болест, инфаркт на микарда, възникват смущения във функциите на нервната система. Френски учеини установяват, че 84$% от внезапните смъртни случай от инфаркти и инсулти се саблюдават в тези периоди на максимална слънчева активност.

Японският учен Масамура на базата на изследвания достига до извода, че увеличението на пътно-трансопортните произшествтия е в зависимост с увеличениеото на броя на слънчевите петна.

Изследванията в областа на хронобиологията през последните десетолетия са свързани с откриването на първие биологичния часовник в организма. Става дума за откривате на Водещи клетни в организма.

Американсият специалист по биоритни Райфлик предлага хипотезата за генетичния часовник, която се състои в брой възмони деления за даден вид клетка. Според тази хипотеза раковите клетки игнорират контрола на часовника и се делят неограничето.
Ако се открие неизправност в генетичния часовник или в контролната му функция, диагнотитака на рака ще бъде безпогрешна.

Хронобиологията се стреми не само да изучи и да използва, но и да управлява процесите, които са предмет на изследване. Същността на това управление се състои в познаване на въздействията на изкуствено наложени синхронезоращи ритми.

окултиззъм.биз

събота, 29 ноември 2008 г.

Най-доброто лекарство - билките

С мой колега влязохме в софийска аптека. Той попита за едно лекарство. Прочете упътването към него и се изненада защо има толкова много странични ефекти.

Аптекарката учудено му отговори: "Бихте ли ми посочили поне едно лекарство, което да няма странични ефекти?" Аз й отвърнах: "Да, лекарствата на народната медицина!"

В книгата са посочени рецепти, създадени, изпитани и проверени в продължение на стотици и хиляди години. Тези рецепти са просъществували от древни времена до наши дни по няколко причини:

а) може да си ги приготви всеки при домашни условия;

б) съставките на тези лекарства могат лесно да се намерят;
в) съставките на рецептите и лекарствата са евтини;

г) няма странични ефекти и вредни последствия от прилагането им;

д) от над 12 000 рецепти, събирани в продължение на 24 години, са избрани най-лесно изпълнимите.

Още 3000 години преди Христа китайците са издали първата в света книга за лечение с методите на народната медицина. В продължение на хиляди години народите от целия свят са търсели и създавали различни рецепти и методи за лечение, които са основата на народната медицина, като те се прилагат с успех в редица страни по света, включително и нашата.

Рецептите за лечение са предавани и усъвършенствани от поколение на поколение, за да достигнат до наши дни. В страната ни има над 300 народни лечители, които със своите познания и рецепти помагат при лечението на различни болести на хиляди хора.

Под понятието "народна медицина" хората обикновено разбират лечение с помощта на билки или комбинации от тях с цел по-бързо и ефикасно лечение.

Всъщност под понятието "народна медицина" се разбира лечение освен с билки, още и с другите продукти на природата като: лечебна кал, хума, глина, минерална вода, слънце, въздух.
Нашата страна е богата на минерални извори и лечебна кал. С тях се лекуват над 100 различни болести.

Често пъти ние се движим сред природата без да съзнаваме, че тя играе съществена и то положителна роля върху нашето здраве и ни кара да се чувстваме жизнерадостни, весели, здрави и бодри. Към целебните елементи на природата спадат пясъкът, водата, чистият въздух, гората, цветята, горските плодове, слънцето и др.

И все пак трябва да признаем, че най-същественият дял от народната медицина е билколечението. Оздравителната сила на билките е безспорна и много често изключително голяма. Те не само могат да излекуват редица заболявания, но и поддържат здравето ни в отлично състояние.

Читателите, които ще използват билкови рецепти против различните болести, трябва да знаят, че за разлика от синтетичните лекарства, при тях е необходим по-продължителен период на лечение. Не бива да се заблуждават, че след изпиването на 3-4 чаши билков чай веднага ще оздравеят.

Тези билкови рецепти се употребяват по-дълго време (понякога 2-3 месеца), а някои билки, които се вземат превантивно, могат да се пият целогодишно.
Главното предимство на лечебните билки е, че те имат много по-мек и продължителен лечебен ефект.

селенабг.ком

Имате болно сърце - нека в стаята ви има рози!

Розите са красиви и ароматни, но и целебни. Когато изсъхнат във вазата, не трябва да се изхвърлят, защото с тях може да се направи ценно лекарство. Цветовете на розата са богати на етерично/розово/ масло и съдържат около 300 вида различни вещества. Използват се като лечебно средство главно изсушени или стрити на прах. Имат успокояващо и разширяващо бронхите действие при пристъпи на задух, спастичен бронхит, астма. Помагат и при белодробен абсцес и гангрена. Облекчават сърбежа при кожни обриви, имат антиалергично въздействие. Различно обагрените рози помагат при различни болести.

Белите розови цветове съдържат смолисти и слузни вещества с пургативно действие и се използват като ефикасно средство без нежелани последствия при хроничен запек. Помагат, стрити на прах, но един приятен начин за приемането им е под формата на сладко. Прах от бели розови листа гони глистите и акарите. Конкретът от бели рози потиска гнойните бактерии, поради което ускорява трудно заздравяващи рани, изгаряния, язви и др.
Червените цветове имат затягащо действие, помагат при стомашно-чревни възпаления и диарии. Добро лекарство са при ангини, възпаления на венците и пародонтозата. Приготвя се запарка от свежи или стрити сухи цветове - 2 с.л. цвят лъжици цвят киснат 1 час в 1 ч.ч. вода. Според случая тази доза се изпива на части за 1 ден или с нея се жабурка възпаленото място в устата. Розовият конкрет от червената маслодайна роза се получава под формата на 1% паста "Розолин", която има същото кожно антисептично и заздравяващо действие като при белите рози. Широко фармакологично действие има розовото масло - при колики и болки на жлъчката, червата, пикочния мехур, матката, бъбреците, след операция на жлъчния мехур. Лечението се извършва с разработения на основата на розовото масло български препарат "Розонол" - задължително по лекарско предписание, тъй като има ред противопоказания.
Рецепта за лечение при възпаление на венци - Равни количества от невен, роза, градински чай, смрадлика, дъб, лайка. В 400 мл кипяща вода се поставя 1 с.л. от сместа. Вари се 5 минути, кисне 2 часа и се прецежда. С отварата се правят жабурения и гаргари 5 пъти дневно през 3 часа. Лечението продължава 7 дни след изчезване на болестните признаци.
Рецепта за лечение на хемероиди - Равни количества от глухарче, водно пиперче, кисел трън, дилянка, роза, бял равнец, овчарска торбичка, бял хмел, бор и зърнастец. В 600 мл кипяща вода се поставят 2 с.л. от сместа. Вари се 1 минута. Кисне 1 час и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 80 мл 15 мин преди ядене и 30 минути след ядене.

Розата влияе на атмосферата в нашия дом
Царицата на цветята - розата, е най-яркият представител на зодиакалния знак Лъв. Под този знак розата е преди всичко заради великолепните си цветове и любовта си към ярката светлина. В миниатюрните стайни рози стихията на огъня е и в цветовете, които управлява Слънцето, и в острите бодли, които управлява Марс. Розата има силен, мъжки характер. Огънят, мъжкото начало в астрологията е преди всичко активност. Една роза в къщи е безшумен двигател, зареждащ атмосферата около себе си с действена енергия. Добре е да има роза там, където живеят хора вяли, пасивни, мечтаещи повече за почивка, които по всякакъв начин се стремят да избягат от всяка работа. Розата впива в себе си вялата енергия на леността и я превръща в съзидателна. В дом, където расте роза, самата атмосфера заставя хората да станат от дивана и да правят нещо. В бодливите стъбла на розата се съединяват Сатурн и Марс. Сатурн управлява стъблата на всички растения, а Марс живее в бодлите. Сатурн е планета - дикататор, законодател, а Марс е агресор. Розата е полезна там, където хората се опитват да установят насила свои закони, където желанието на един от семейството да заповядва в дома предизвиква кавги, бурни скандали. Ако в дома ви живеят или често пребивават хора, които искат да подчинят всички, посадете миниатюрен сорт роза в саксия. Това очарователно растение с мъжки характер ще неутрализира енергията на агресивния диктатор, бликаща от човека в околната атмосфера. Розата няма да позволи на тази енергия да стане причина за внезапни болки или влошаване на самочувствието на всички останали в дома.

Розата влияе върху емоционалното ни състояние
От всички растения на Лъва розата е най-добрият вдъхновител. Нейният огнен характер стимулира творческото начало в хората, подтиква ги към нови търсения в обикновените неща. Под финото влияние на розата човек може да промени отношението си към всекидневните грижи, може да се появи желание да върши обикновените неща по нов начин. С розата животът става по-интересен, по-разнообразен. Добре е да я имат всички, които се чувстват неудовлетворени от свършеното през деня или смятат, че нещо не им достига Розата може да бъде и отличен помощник на онзи, който желае да стане по-силен и волеви човек. Розата ще помогне на мъжа да стане истински мъж, а на жената - да стане по-независима. В най-голяма степен обаче такива свойства имат червените рози. В жълтите рози преобладава слънцето. В астрологията Слънцето се свързва с организаторските способнисти, затова жълтооките рози са добри помощници за хора на ръководни постове, хора - организатори. Жълтите рози са подходящи и за хора, неподредени, на които им е трудно да спазват определен режим, често закъсняват и забравят онова, което са искали да направят. Розите с бели цветове са изпълнени с безупречно чиста енергия. Подходящи са за онези хора, които нарушават основните закони на зодиакалния знак Лъв - егоизмът им преобладава над благородството, чужда им е или не виждат смисъл в творческата работа и не познават вдъхновението. Белите рози пробуждат най-добрите качества на Лъва: снизходителност, благородство, любов, стремеж към творчество.

Розата влияе на здравето ни
Както повечето растения, отнасящи се към знака на Лъва, розата влияе на органа, който той управлява - сърцето. Благодарение на своя огнен, силен характер, розата стимулира сърдечната дейност. Затова е хубаво да има рози в дом, където живеят хора с болно сърце и хипотоници.
През 1870-1875 г. на европейския пазар се продава около 1650 кг розово масло. От тях 850 кг - повече от половината е от Казанлъшката долина, не напразно наричана Долина на розите. До 1890 г. маслото се е теглило в мускали (в оригинал - мискал) - староарабска мярка за вместимост на розово масло, която тежи 4,810 г., след това статистиката се отбелязва в килограми. Истинското розово масло стои на кристалчета. То кристализира при 18-22°С.


селенабг.ком

Пъпешът - изключително ценен при желязо-дефицитна анемия

Пъпешите са от семейството на кратуните, към което се отнасят и тиквите.

Тези сладки и ароматни плодове са познати още от времето на древен Египет, в някой азиатски страни е отглеждан около 4000 години пр. н. е.

Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят на плодовото месо.

Пъпешът е отличен източник на витамин С. Оранжевите сортове съдържат много витамин А. Зелените или белите са с високо съдържание на калий.

Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5% пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др. В 100 г плод има 54 калории.

Пъпешът по своето съдържание прилича много на динята - вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза), разнообразие от витамини и минерали.

Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах. Подобрява апетита и улеснява храносмилането поради съдържание на ензими.

Богатството на фолиева киселина и желязо го препоръчва като полезна храна при анемии, а високото му съдържание на каротин го прави подходящ и при болести на черния дроб.

Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки.

Пъпешът е противопоказан при хронични заболявания на червата, както и при болни с диспепсия. За разлика от динята той е богат на захароза и не е подходящ за болни от захарен диабет.

Поради своето уникално съдържание той е особено подходящ като храна - лекарство за сърдечно болни и за хора, застрашени от ракови заболявания.

Не бива да го забравяме и при един много важен период от живота какъвто е бременността. Особено бременност, протичаща със желязо-дефицитна анемия или с чести инфекции и обща отпадналост.

Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота.

селенабг.ком

Наясно ли сте с хипртонията?

Високото кръвно налягане, подобно на високата кръвна глюкоза, не боли. И донякъде това е проблемът, защото когато човек го заболи зъб веднага тича при стоматолога. Заболи ли го главата - хоп, таблетка и т.н. А с високото кръвно налягане спокойно си ходи по улицата, работи, гуляе” Стоп! “Тихата“ вода е най-дълбока! Артериалната хипертония “подмолно“ измъчва сърцето и съдовете. Сърцето е помпа, която изтласква кръвта в съдовете на тялото. Принудена да работи срещу по-голямо съпротивление на тръбите (съдовете), тази помпа по-бързо се изморява. Повишеният натиск на кръвта върху стените на съдовете води до тяхното задебеляване и склерозиране (отлагане на плаки с “лош“ холестерол). В местата на увреждане, кръвта се завихря. Образуват се запушалки (тромби).
Стеснените и запушени съдове доставят по-малко кислород до жизненоважните органи на тялото. Появява се стенокардия, инфаркт, инсулт, сърдечна слабост, бъбречна недостатъчност, нарушено зрение”

Какво означава “горно“ и “долно“ налягане?
Кръвното налягане се измерва с две числа. Например 120/85 мм Hg (милиметра живачен стълб). Вашият лекар съобщава “сто и двадесет на осемдесет и пет“. Горното число се нарича “систолно налягане“ и се измерва, когато сърцето се съкращава и изпомва (изтласква) кръвта в съдовете. Долното число носи името “диастолно налягане“ и се измерва, когато сърцето си почива между две съкращения.
Какво е “артериална хипертония“?
- систолно налягане 140 мм Hg и нагоре, или
- диастолно налягане 90 мм Hg и нагоре, или
- и двете

Когато е повишено само систолното налягане, а диастолното е нормално - хипертонията е “систолна“.
Обратно, при нормално систолно, но повишено диастолно налягане - хипертонията е “диастолна“.
Когато и двете налягания са повишени, хипертонията е “систолно-диастолна“ (смесена).

Добрите новини
Двадесетгодишно проспективно проучване на диабет тип 2 във Великобритания (популярно в цял свят с акронима UKPDS) показа, че доброто управление на кръвното налягане (поддържане на стойности под 144/82 мм Hg) намалява напред във времето риска от сърдечносъдови усложнения, в това число от инсулт, с една трета; от сърдечна недостатъчност с една втора и удължава продължителността на живот .

Петгодишно интервенционно проучване при близо 20 000 души с артериална хипертония (популярно с акронима HOT**) показа, че диастолно налягане под 83 мм Hg снижава риска от сърдечносъдови инциденти с една трета.
Сред групата от 1500 диабетици, участвали в НОТ, резултатите са още по-добри. Поддържане на диастолно налягане от 80 мм Hg намалява сърдечносъдовите инциденти при диабетиците наполовина.

Учените разделиха участниците в НОТ (мъже и жени, на възраст от 50 до 80 години) в три отделни групи. Чрез медикаментозна терапия, те поддържаха в трите групи три различни целеви стойности на диастолното налягане: 90, 85 и 80 мм Hg. Сравняването на резултатите показа, че диастолно налягане под 83 мм Hg оптимално щади съдовете на хората с артериална хипертония.

Възможно ли е да се постигне по-добър контрол?
Средно един от четири диабетици тип 2 е с артериална хипертония. А с диабет тип 2 са 90% от случаите на захарна болест. Очевидно огромен брой хора имат високо кръвно налягане. “Затягането“ на контрола изисква по-често наблюдение, постоянно съветване и подкрепа от страна на здравните специалисти. Налага по-ранна и агресивна медикаментозна терапия, често с прибавяне на втори и дори на трети препарат. Означава повече усилия и по-добра мотивация от страна на пациентите и лекуващите лекари. Нуждае се от инвестиране на повече финансови средства.

Лошите новини
– Диабетът и артериалната хипертония са опасна комбинация, която увеличава четири пъти риска от инсулт, сърдечна слабост и бъбречно увреждане
– Високото кръвно налягане е главен фактор за появата и прогресирането на диабетната нефропатия
– Висок процент от хората с артериална хипертония не се откриват навреме
– Нелекуваното високо кръвно налягане е “тих убиец“
Препоръките

>>>Хората с артериална хипертония се нуждаят от контролно наблюдение на всеки шест месеца, ако лекуващият лекар не е е определил по-чести прегледи.

>>>Кръвното налягане се влияе от нашите емоции и физическа активност, затова е необходим чест домашен самоконтрол с апарат.

>>>Здравословната промяна в стила на живот (контрол на теглото, намален внос на готварска сол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване приема на алкохол, физическо движение, консумация на пет порции пресни зеленчуци и плодове дневно) е първи и основен елемент на лечението.

>>>Решението за включване на лекарства, избор на препарат и определяне на дозата се прави само от лекуващия лекар!

>>>Прицелните стойности и медикаментозното лечение за тяхното достигане се преценяват индивидуално при всеки конкретен случай!

Изводите
>>>Съвременната медицина разполага с надеждни и достъпни средства за откриване, наблюдение и лечение на артериалната хипертония
>>>При диабетиците с високо кръвно налягане стремежът е достигане на близки до нормата стойности с прицел 130/80-85 мм Hg.

антидиабет.ком

Диабетът и високото кръвно настъпват в училищата!

Медиците бият тревога - болестта “4 в 1”, или метаболитният синдром, започна все по-често да се проявява у децата. Какво е нужно да знаят родителите преди началото на учебната година, за да предотвратят последствията?

С този въпрос се обърнахме към д-р Веселин СТАНЧЕВ, специалист по вътрешни болести.

- Прието е да се мисли за метаболитния синдром като за заболяване на възрастните. Защо напоследък често го свързвате с децата?
- За да отговоря на въпроса, искам да напомня какво е метаболитен синдром. Това е съчетание от 4 болести - затлъстяване, хипертония, диабет и повишено ниво на холестерола. Все по-често започнахме да откриваме този своеобразен квартет у 15-годишни деца!

- По какво се различава от синдрома при възрастните?
- По принцип няма разлика. Единствено в стадия на развитие на отделните заболявания - при децата те са недоразвити, по-скоро като предшественици на заболяването. Например при хлапетата говорим не за затлъстяване, а за склонност към него и за наднормено тегло. Вместо диабет в чистата му форма се открива нарушение в усвояването на глюкозата.

- Защо ситуацията така се промени - нали всички харесваме малките пухкави дечица? Майките и бабите се стремяха да нахранят своите бузанковци колкото се може по-добре, а за никакъв метаболитен синдром не се говореше.
-Така е, но сега към обичайното за нас хранене се прибавиха нови фактори. Например популярният фаст фууд. Колкото и вкусни и бързи за приготвяне да ни се струват тези храни, в никакъв случай не можем да ги наречем полезни.

Погледнете с какво се хранят съвременните ученици! Вместо да закусят нормално вкъщи, те тичат в училище гладни, а после се тъпчат с разни чипсове, сникерси, бургери и подобни, които може и да са вкусни, но са вредни за здравето им. Ако родителите са заети целия ден, детето не хапва нормална храна до вечерта.

Често като поощрение за добра оценка децата получават хамбургер, бонбони или нещо подобно. Нередовното и небалансирано хранене се отразява на здравето на детето. То започва да пълнее, нарушава се белтъчният баланс - това е първият сигнал за неблагополучие.

Искам да спомена и за още един агресивен фактор - съвременните деца се движат малко. Уроци, компютри, телевизор - това предразполага към обездвижване до такава степен, че децата ги мързи да направят каквото и да е физическо усилие - защо да го правят, щом и така им е интересно. И калориите, които приемат с храната, не се изразходват, а се натрупват в организма. И детето дебелее.

Сега е модерно да се говори за стреса, който атакува градските жители. Обикновено става въпрос за възрастните, за децата забравяме. Стресовите ситуации при тях обаче никак не са малко, макар и по-различни. За младия организъм стрес може да бъде голямото натоварване в училище - по 6-9 часа дневно за учениците в средния курс и 5-6 - за началния. Това е доста тежко за детето, а като вземем предвид факта, че много от тях тръгват на училище на 6 години, натоварването нараства още повече.

Честите стресови ситуации повишават количеството на хормоните, което води до дисбаланс. Това, от своя страна, създава благоприятна почва за развитието на диабет и хипертония. Можем да държим под контрол всички тези фактори, като основната роля се пада на родителите. За съжаление те не отделят достатъчно време и внимание на собствените си деца.

- Най-вероятно го правят от прекалена заетост, а не защото не обичат децата си.
- За всичко може да се намери обяснение, но тук става дума за здравето на детето. Например - пушенето в стаята. Колко пъти сме писали, че цигареният дим е вреден не само за пушача, но и за тези, които са около него. В пушека се съдържат съставки, които разрушават белите дробове, като причиняват микротравми върху съдовете им. С времето там се образуват плаки, които пречат на свободното протичане на кръвта. Следва трайно повишаване на кръвното налягане, а в перспектива - инфаркт и инсулт.

За отбелязване е, че напоследък те все по-често се срещат при младите хора. Както и високото кръвно налягане. Още преди години забелязахме временно повишаване на налягането при натоварване - бягане или гимнастични упражнения. Сега вече на преглед идват 15-годишни деца с доказана диагноза “Артериална хипертония”. Понякога даже с характерните за това заболяване продължения: изменение на очните дъна, увеличение на сърдечния мускул, нарушена бъбречна дейност. Ето че се оформи метаболитният синдром - и високо кръвно налягане, и затлъстяване, и нарушение на белтъчния обмен.

- Момчетата или момичетата са по-застрашени според вас?
- Сложно е да се отговори еднозначно, необходими са още наблюдения. Но някои факти вече са известни. Последните изследвания сочат, че момичетата заболяват от захарен диабет 1,5 пъти по-често от момчетата на тяхната възраст.

- Влияе ли наследствеността за развитието на метаболитния синдром?
- Разбира се. Всяко трето дете, чиито родители имат коронарна атеросклероза, има повишено ниво на холестерола в кръвта. А две трети от децата с нарушена възприемчивост към глюкозата имат родител с такъв проблем или даже с диабет от втори тип. Така е, ако говорим за наследяването на едни или други физически проблеми.

Но не трябва да забравяме и навиците, които децата усвояват от нас. Например те лесно свикват с нередовното или обилното хранене, с пушенето, с нежеланието да се занимават със спорт. И по-късно, не знаейки нищо по-добро, ще приемат тези постановки за норма. Затова ми се иска да напомня на родителите: бъдете внимателни към себе си и към своето здраве, тогава и децата ви ще се отнасят по същия начин към тяхното.

- Ако все пак са открили метаболитен синдром на детето, как да се лекува?
- Всичко е индивидуално. Изборът на лечението зависи от това, до каква степен са проявени всички признаци на метаболитния синдром - какви са показателите на кръвното налягане, има ли наднормено тегло и колко превишава нормата? Има ли диабет, или е налице само невъзприемчивост към глюкозата? Как стоят нещата с холестерола и другите характеристики на кръвта?

Независимо от това, има обща схема за лечение на децата. Първото, което трябва да се направи, е да се назначи диета. По-точно казано - подходящо за възрастта хранене. Това е необходимо, за да се намали теглото и да се държи под контрол в бъдеще. След това - да се нормализират показателите на кръвното налягане и мастното съдържание в кръвта.

Започва се с меки растителни препарати, които добре коригират незначителните нарушения и нямат странични ефекти. Например, ако детето има голямо количество т.нар. лош холестерол, назначава се екстракт от артишок. Ако триглицеридите са много - рибено масло.

По-силни препарати се назначават, когато тези не водят до добри резултати. При всички случаи изписването на това или на друго лекарство е работа на лекаря.

-Възможно ли е пълното излекуване на метаболитния синдром у детето?
- Възможно е, но са необходими много усилия и време. По-добре е да предотвратим появата му. Вече говорихме за хранителните навици и рисковите фактори при децата, но нека споменем и за бременността и кърмаческата възраст.

Голямо значение има теглото, с което се ражда бебето. По-едрото бебе автоматично попада в рисковата група на предразположените към хипертония, диабет и висок холестерол.

Доказано е, че колкото по-тежко е новороденото, толкова по-голяма е вероятността да се разболее от захарен диабет от втори тип. А ако на майката преди или по време на бременността е открито високо ниво на холестерола, то няма съмнение, че детето също ще го има. Затова трябва да бъдем много внимателни към теглото си в периода на износване на бебето - наддаването да е в границите на нормата.

Непременно следете теглото на детето си - пухкавите бузанковци и подрастващи със заформено шкембенце са потенциални кандидати за проблеми със здравето в бъдеще.


антидиабет.ком

Диабет и високо кръвно - каква е връзката?

Задстомашната жлеза (панкреасът) представлява голяма храносмилателна жлеза, разположена напречно върху задната коремна стена, зад стомаха. Тази жлеза има едновременно външна и вътрешна секреция. Инсулинът се отделя от вътрешната част на жлезата и отделените от клетките хормони преминават през капилярните стени в кръвта.

Инсулинът е свързан с регулиране обмяната на въглехидратите в организма и по-точно помага за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите. По-специално в черния дроб и в мускулите.

Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава кръвната захар
При недостиг на инсулин се развива захарен диабет, който се проявява с увеличаване нивото на захар в кръвта (хипергликемия) и с поява на глюкоза в урината (глюкозурия). Заболяването е всъщност комплексно нарушение на обмяната в организма, макар че преди всичко се нарушава въглехидратната обмяна. От него повече боледуват хората, изложени в по-голяма степен на влиянието на стресови фактори, както и хората на умствения труд. А иначе и двата пола боледуват почти еднакво. Заболяването се задълбочава с напредване на възрастта. Увеличава се и броят на болните. В рода на почти 25 на сто от болните лица се установява наличие на двама или повече диабетици. Причина в случая е съществуването на наследствено предаване на неизвестен генетичен дефект.

Болестта зависи и от взаимодействието на генетичните фактори, от вътрешните и външните въздействия. В случая се имат предвид процесите на стареене, както и периодите на ендокринна нагласа на организма през пубертета, бременността, климактериума. Вече споменахме ролята на теглото и особено на наднормените килограми. Причинна връзка вероятно имат острите и хроничните инфекции, стресовите въздействия, както и някои лекарствени средства.

В редица случаи захарният диабет е симптоматичен, т.е. представлява проява на друго основно заболяване - например болести на задстомашната жлеза.

Признаците на двата основни вида - диабет от първи и диабет от втори тип
Болестната картина на инсулинозависимата форма - захарен диабет от първи тип - се проявява чрез няколко характерни признаци. На първо място е честото и обилно уриниране, което по количество достига 3-4 и повече литра в денонощието. Урината е светла и лепкава.

Появяват се сухота в устата и жажда, увеличен апетит, понякога намаляване на теглото, въпреки усиленото хранене. Работоспособността на болните намалява, сънят им се нарушава. Те са отпуснати, кожата и лигавицата са сухи.

Инсулинонезависимият тип - диабет от втори тип - е диабет на зрялата възраст, който често се открива по друг повод - упорит сърбеж, кожна инфекция, дълго незарастващи рани, трайни невралгични болки, нарушение на зрението, наличие на атеросклероза с нарушено кръвооросяване. Болните са основно с наднормено тегло и с високо кръвно налягане.
Инсулинонезависимият диабет може да премине в инсулинозависим, когато възможностите на клетките, отделящи инсулин, се изчерпат. Тогава към болестната картина постепенно се присъединяват “големите” признаци на диабет от първи тип - отделяне на много урина, сухота в устата и жажда, повишен апетит с намаляване на телесното тегло.

Бременността може да бъде провокиращ фактор за развитие на диабет, а това от своя страна да доведе до по-тежкото є протичане, до преждевременно раждане, аномалия на плода, или мъртвородено дете.

Преценката за степента на тежест на заболяването се прави според изразеността на основните признаци, нивото на повишената кръвна захар, необходимостта от лечение с инсулин и дозировката му. При лека степен на захарен диабет е налице слабо повишено ниво на кръвната захар и малки промени в общото състояние на болния. Обикновено болестните прояви се компенсират само с диета и режим.

При среднотежка степен признаците на диабета са умерено изявени - отделянето на захар с урината е повишено, нивото на кръвната захар е по-високо - между 11-17 ммол/л.

При такива болни, наред с диетичния режим, се налага и прием на противодиабетни препарати през устата или инжектиране на инсулин.

При тежка степен на диабета са налице значителна загуба на тегло, високо ниво на кръвната захар и повишено отделяне на захар с урината. Освен това съществува склонност към повишена продукция на кетонови тела. В този случай лечението се провежда с високи дози инсулин.

Причини, предизвикващи недостига на инсулин в организма:
1. Нарушаване на неговото образуване
2. Намаляване на продукцията му или продукция на биологично непълноценен хормон
3. Инактивиране на инсулина в кръвообращението
4. Ускорено разграждане на хормона в черния дроб или в тъканите

Основната последица от недостига на инсулин е намаленото проникване на глюкоза в клетките на тъканите. Поради това нивото на глюкоза в кръвта се увеличава, като при достигане на ниво над определени стойности (9-10 ммол/л), глюкозата вече преминава в урината и се отделя с нея.

КЪДЕ “УДРЯ” ДИАБЕТЪТ
Типичното остро усложнение на инсулинозависимия диабет е кетоацидозата. Това е състояние, при което е нарушено равновесието между киселите и алкалните вещества в телесните течности с преобладаване на киселите. Диабетната кетоацидоза протича в няколко фази. Отначало е налице само влошаване на основните признаци на диабета, но бързо се стига до кома. Болният лежи отпуснат и контактът с него е невъзможен. Кожата е бледа и студена, устните са посинели, телесната температура е понижена, сърдечната честота е увеличена. Отделянето на урина намалява, в някои случаи липсва. Важен фактор в случая са съдовите и нервните увреждания. Съдовите увреждания при захарен диабет са два вида - засягащи капилярите (микроангиопатия) и обхващащи артериите (микроангиопатия).Най-характерното място на възникване на микроангиопатията е ретината на очите и бъбречните гломерули.

Диабетната ретинопатия се проявява с малки аневризми и кръвоизливи в съдовата мрежа на очното дъно. Засягат се и двете очи, макар и в нееднаква степен. В по-напреднал стадий диабетната ретинопатия предизвиква рязко намаляване на зрението и пълна слепота.

При диабетната нефропатия се засягат предимно гломерулните капиляри. Нефропатията протича с отоци, с покачване на кръвното налягане. Болестната картина постепенно се влошава, настъпва гломерулосклероза и се развива бъбречна недостатъчност.

Макроангиопатията не се различава съществено от атеросклерозата. Засягат се артериални съдове в различни части на тялото, преди всичко сърдечните коронарни артерии и артериалните съдове на долните крайници. Макроангиопатията на краката се проявява с изстиване на стъпалата, с побледняване или посиняване на кожата, а у голяма част от болните се развива ограничена или разпространена гангрена. Тя обикновено започва от пръстите и стъпалото.

Нервната система също се уврежда, най-често периферните нерви на долните крайници. Появяват се невралгични болки, мускулна слабост с намалена мускулна активност. Понякога се засягат черепно-мозъчните и гръбначно-мозъчните нерви.

Кожата на диабетиците твърде често се засяга от различни инфекции. Характерно е наличието на малки, кафеникаво пигментирани петна по кожата на предната страна на подбедриците, както и неспецифични бактериални и гъбични инфекции по дланите и по стъпалата.

ДИЕТИЧНО И МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ
Основната задача при лечението на захарния диабет е да се подобри и нормализира обмяната на веществата в организма. При много от случаите това се осъществява само чрез прилагане на подходящ режим на живот и хранене. Ако след такъв подход не се постигне успех, болестните нарушения трябва да се коригират чрез заместително лечение с инсулинови препарати или с медикаменти, които стимулират продукцията на инсулин в организма.

При всички случаи на захарен диабет болният трябва да спазва строг диетичен режим. Диетата се определя съобразно индивидуалните прояви и трябва да се актуализира периодично в зависимост от прогресирането на болестта.

Преди всичко се налага нормализиране на телесното тегло. Съставя се дневно меню, което отговаря на необходимите количествени и качествени съотношения на хранителните съставки, на вкусовите навици и предпочитанията на болния. Изрично забранени са захар, сладка, бонбони, шоколад, конфитюри, компоти, мед, алкохол. Разрешават се в ограничени количества хляб, тестени храни, ориз, картофи, зрял, боб, леща, плодове. А за предпочитане са зеленчуци, кисело мляко, млечни продукти, яйца, месо, растителни мазнини. За подслаждане се използват в умерено количество синтетични субстанции като захарин и сорбит.

При правилно съставена и съвестно спазвана диета, леката степен на захарен диабет обикновено се повлиява бързо и успешно.

Инсулиново лечение е задължително при болни с диабетна кетоацидоза, независимо от нейната фаза. И особено в детска и юношеска възраст. Съществуват няколко вида инсулинови препарати, които най-общо се разделят на препарати с бързо действие, депо-препарати и препарати с максимално удължено действие. Бързината и продължителността на действие на всички препарати зависят от индивидуалните особености на всеки болен и от приложената доза.

Бързодействащите препарати се прилагат подкожно, мускулно или венозно, а препаратите с удължено действие - само подкожно. Инсулиновото лечение е свързано с някои странични ефекти, които понякога могат да са животозастрашаващи. Такова явление е хипогликемията, т.е. пониженото ниво на кръвна захар под нормалните стойности. При първите сигнали за настъпваща хипогликемия се налага незабавно приемане на захарни продукти - сироп, бонбони, бучка захар, каквото имате подръка.

Паралелно с диетичното и лекарственото лечение се назначава и целесъобразен режим с умерено физическо натоварване, пълноценен сън и хигиенни навици. Всяко усложнение на захарния диабет - ретинопатия, нефропатия, невропатия, микроангиопатия, кожни усложнения - изисква отделно и адекватно лечение. Макар че по принцип инсулиновото лечение забавя тяхното развитие и прогресиране.

Захарният диабет е заболяване, което остава за цял живот. Обикновено то се развива бавно, като нерядко настъпва продължително подобрение - ремисия. Оптималният начин на живот и режим на хранене забавя развитието на усложнения и значително удължава средната преживяемост на болните, като при голяма част от тях запазва и професионалната им работоспособност.

антидиабет.ком

Когато високото кръвно върви "ръка за ръка " с диабета ...

Американските диабетолози призовали всички хора над 50-годишна възраст със захарен диабет да проверяват състоянието на периферните си артерии. Просто трябва да се измерва налягането в подколенната ямка. Ако то е значително по-малко, отколкото на ръката, това може да е признак на увреждане на артериите, стесняване на съдовете на краката и намаляване на кръвотока.

Американската диабетна асоциация препоръчва този тест да се прави на всеки 5 години. Повод за това е, че през последните години сред хората със захарен диабет значително са се увеличили рискът и предразположеността към сърдечносъдови заболявания.
Ако човек е с диабет от млад и пуши, има високо кръвно налягане и висок холестерол, непременно трябва да му се измерва артериалното налягане в подколенната ямка.

В САЩ от 18 милиона болни със захарен диабет само при 37 на сто има адекватен контрол на глюкозата в кръвта.

Диабетът при жените започва по-рано
Епидемиолози от университета Бъфало, САЩ, открили нови маркери, които предсказват риска от развитие на диабет, преди да се появят основните симптоми. Към тях се отнасят маркерът на ендотелиалната дисфункция и маркери, показващи повишена съсирваемост на кръвта.

Маркерите присъстват в организма на жените още преди да се развие стадий на преддиабет. Освен това при тях той се появява по-рано, отколкото при мъжете. А с това може да се обясни фактът, че смъртността вследствие на сърдечносъдови заболявания сред жените със захарен диабет е по-голяма, отколкото при мъжете.

Тези различия между двата пола и до този момент си остават загадка и се превръщат в предмет на допълнителни изследвания. В същото време учените предлагат по-интензивно наблюдение за наличие на сърдечна патология при жените в стадий на преддиабет.

Недоспиването е път към затлъстяването
За натрупването на наднормено тегло особено при децата влияние оказват не само нерегулираното хранене и хиподинамията, но и недостатъчният сън. До този извод стигнали учени от Северозападния университет в щата Илиноис, които в продължение на 5 години наблюдавали теглото и начина на живот на 2000 американски деца. Това ставало с помощта на родителите, които водели дневник и всекидневно нанасяли в него колко часа е спало детето и колко е бодърствало. Отбелязвали също ръста и теглото му.

Изследователите смятат, че децата, които периодично не си доспиват, са в по-голяма степен предразположени към затлъстяване. Станало ясно, че допълнителните часове сън намаляват опасността от затлъстяване при децата на възраст от 3 до 8 години с 30 процента. Според учените върху теглото на детето косвено влияят и такива фактори като цветът на кожата, нивото на образование и доходите в семейството. Те препоръчват децата да спят не по-малко от 10-11 часа, а подрастващите - не по-малко от 8-9 часа.

Когато телевизорът се превръща във враг
Английски учени публикували резултати от изследвания, посветени на въздействието на телевизията върху децата. Дългото стоене пред телевизора може да докара сериозни проблеми на детското здраве, защото не само че води до хиподинамия и нервни стресове, но и предизвиква затлъстяване и аутизъм. При момичетата може да се стигне до преждевременно полово съзряване. Психобиологът Ерик Сигман анализирал 35 научни изследвания, проведени в различно време от негови колеги от Великобритания
и САЩ и публикувал своите изводи. “Да се позволява на детето да гледа телевизия, когато нервната му система не е формирана изцяло, е родителска безотговорност. Докато психиката не се нормализира и оформи цялостно, телевизорът може сериозно да навреди” - смята доктор Сигман. Неограниченото гледане на телевизия може да предизвика и хормонални нарушения, да отслаби имунната система, да повиши нивото на холестерола и дори да доведе до развитие на захарен диабет.

Метаболитният синдром е подмладял
Той се превръща в сериозен проблем не само за възрастното население на САЩ, но и за децата и подрастващите. Американската диабетна асоциация посочва този тревожен факт в престижно здравно списание.

Метаболитният синдром представлява съвкупност от затлъстяване, артериална хипертония, нарушена обмяна на холестерола и повишено съдържание на вредни вещества в кръвта, както и резистентност към инсулина. Със свойствения си черен хумор учените нарекли тази група нарушения смъртният квартет. По-рано се смяташе, че метаболитният синдром е патент на хората на средна възраст и предимно на жените. Обаче според изследванията за изминалите две десетилетия данните за този синдром показват устойчив растеж сред подрастващите и младежите. Сега броят на малките пациенти е повече от два милиона, като юношите в по-голяма степен са подложени на заболявания, отколкото девойките. При възрастните, както споменахме, е обратно - все по-често боледуват жени. Така например метаболитният синдром сред жените е нараснал с 23 процента, а сред мъжете – само с 2.

Лимоните - най-доброто лекарство
Всички свързваме лимона най-напред с наличието в него на витамин С, който предпазва клетките от свободните радикали. Този витамин е необходим и за образуването на белтъчината колаген, която укрепва клетките на съдовете, костната тъкан, кожата, а също и заздравява раните. Пектинът, съдържащ се в меката част на лимона, изкарва от организма вредния холестерол и токсичните вещества и предпазва от сърдечносъдови и онкологични заболявания. Много е важно да не забравят за лимоните и хората със захарен диабет. Лимонената киселина има силно изразено антимикробно действие. Тези плодове стимулират работата на черния дроб и жлъчния мехур, обезпечавайки изкарването на токсините. Помагат за образуването на ценни левкоцити, необходими за борбата с вирусните и инфекциозните заболявания. Полезни са и при състояние на депресия.

Не на последно място ще споменем и резултатите от последни изследвания, според които редовната употреба на лимони намалява голямото съдържание на вода в организма, намалява киселинността на урината и стимулира работата на лимфната система при затлъстяване и целулит.

Мелатонинът потиска развитието на заболяването
Испанските учени наричат този хормон защитник против старостта. Той в определена степен се изработва в нашия организъм, но се съдържа и в много продукти. Такива са червеното вино, бананите, вишните, лукът, оризът, овесът, ментата. Известно е, че мелатонинът е антиоксидант и възпрепятства разрушителното действие на свободните радикали. За това сме писали много пъти. Мелатонинът наистина забавя стареенето, но в крайна сметка (нещо, което е много важно) този хормон потиска развитието на тези болести, които са предизвикани от същите страшни свободни радикали. Сред тях се нарежда и захарният диабет, и болестта на Паркинсон.

Смях против диабет
В Япония е създадено Движение на смеха и участниците в него сериозно смятат, че смехът, дори само веднъж на ден, много помага в борбата с опасните болести, включително с диабета. Терапевтичните процедури са разработени от Кейко Хояси, научен сътрудник в университета в Цукуба. Някои изследвания показват, че смехът укрепва имунитета, помага да се преодолее неразположението и дори намалява теглото.

Същият този научен сътрудник Хояси провел експеримент с участието на болни от диабет, на които след прием на храна прожектирали комедийни филми. Оказало се, че нивото на захарта се повишило в много по-малка степен от обикновеното. Изследователите обясняват това положително явление с изработването по време на смях на хормона на удоволствието. Той оказва благоприятно влияние на здравето на човека. Развивайки идеята, Хояси разработил методика за масаж, наречена мускулен смях, която обхваща мускулите, разположени в областта на очите, устата и бузите. Тази методика позволила да се активизират нервните окончания и да се получи почти същият терапевтичен ефект, както и при истинския смях. Подобна гимнастика премахва стресовите състояния и помага в борбата с диабета и другите болести.


антидиабет.ком

Липсата на желязо в организма забавя развитието на детето

Най-често анемията се среща сред деца и бременни с повишена потребност от желязо, които трудно се задоволяват с обичайната храна. Това е причината при кърмаческа и в ранна детска възраст железният дефицит да предизвика нарушения в психомоторното и интелектуалното развитие на децата, а при бременните - повишава риска от аборт, преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло.

В тези периоди (в утробата на майката, следродовия и ранната детска възраст) децата имат изключително интензивен растеж, прогресивно увеличаване на кръвния обем и повишени потребности от желязо. Ниското ниво на хемоглобина в кръвта води до анемия. При стойности на хемоглобина под 11g/dl при дете между 6-24 месеца се поставя диагноза “Анемия”. Основната причина за възникване на това заболяване именно в тази възраст е, че млякото, което е основна храна, има ниско съдържание на желязо.

НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ РИСКОВИ ГРУПИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ ЖЕЛЯЗОДЕФИЦИТНА АНЕМИЯ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ
Деца, захранени след раждането си с краве мляко. Ниското съдържание на желязо в него и ниската му усвояемост са причина за анемия. Ниският баланс се усложнява много често и от загубите на желязо с изпражненията, които се дължат на микрокръвоизливите в червата при кърмачетата, хранени с краве мляко в първите месеци от живота. За съжаление преди навършване на 7-9 месеца е обичайна практика в храненето, особено при социалнослаби семейства или от капризите на майката, да се захранват децата с краве мляко.

При деца, които се хранят с адаптирани млека, да се предпочитат обогатените с желязо продукти, които съдържат 12 mg/l желязо за разлика от обикновените, в които желязото е около 1 mg/l. Сериозно инфекциозно заболяване, чести диарии, паразити в ранна детска възраст са също причина и предпоставка
за развитие на желязодефицитна анемия.

ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ В РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ
Оказва неблагоприятно влияние върху общия соматичен статус, но и върху физическото и психичното развитие на детето. Когато се открие в по-късен етап, се забелязва изоставане в интелектуалното развитие, децата прохождат и проговарят в много по-късен етап в сравнение с нормалните деца. Анемичните деца страдат по-често от инфекциозни заболявания поради намалената им имунна функция.

По този начин се създава затворен кръг от неблагоприятни здравни проблеми, които понякога създават необратими последици при липса на адекватна терапия.

ПРОФИЛАКТИКАТА Е НАЙ-ЕФИКАСНИЯТ НАЧИН ЗА КОНТРОЛ НА АНЕМИЯТА
При нормално родени, естествено хранени бебета до шестия месец не е необходимо даване на препарати.

След тази възраст е необходимо включване на храни, богати на витамин С - зърнени каши с желязо, месо, риба, плодове, и зеленчуци. Профилактиката против анемия в кърмаческа възраст започва още по време на бременността на майката, когато се налага да се използват препарати дори когато хемоглобинът е в норма. Всичко се контролира от лекар специалист.

ПРОЧЕТИ И ЗАПОМНИ!
Предимството на кърменето в тази най-ранна възраст е, че желязото от майчината кърма се усвоява два пъти по-ефикасно в организма в сравнение с това от кравето мляко.

лекар.бг

Катран

Катранът е плътна черна течност, която произлиза от дестилацията на органична материя. Катранът е плътната черна течност, която унищожава белите ви дробове. Всеки път, когато пушите цигара. При всяко едно дръпване. Неизменно. Катранът се отделя при изгарянето на тютюн, а основните негови съставки са азот, кислород, водород, въглероден двуокис, въглероден окис и много други.

В кондензирана форма катранът е лепкава кафява до черна субстанция, която е главната причина за рак на белите дробове и рак на гърлото. Катранът е и причината пръстите и зъбите на пушачите да са жълти. Виждали сте ги, нали? Част от катрана се издишва при пушенето, а друга може да се изкашля или отхрачи. По-голямата част от него обаче се абсорбира от белите дробове, което убива клетките на белите дробове. Цигареният дим убива нежните власинки, с които белият дроб е покрит, и които го предпазват от инфекция. В един етап всички власинки са вече унищожени и тогава катрана може безпрепятствено да влиза в белите дробове. Следващият етап е рак на белия дроб.

Статистиката показва, че пушач на 1 кутия цигари дневно, за една година инхалира 210 грама катран.

210 грама катран за 1 година. Сметнете го колко е това за 5, за 10 години? Следващата вредна съставка е

Въглероден Окис (CO)

Въглеродният окис е отровен газ, който може да се открие наред с кислорода в кръвта. Същият този газ се намира и в газовете, които отделят автомобилите. Въглеродният окис се свързва необратимо с червените кръвни телца и те по-трудно успяват да доставят кислород на мускулите и органите в човешкото тяло. В по-големи дози въглеродният окис е силно отровен! Пушачите носят в себе си 10 пъти по-голямо съдържание на този вреден газ в сравнение с непушачите, а заклетите пушачи редуцират снабдяването на тялото си с кислород поне с 15%.

Въглеродният окис ограбва кислорода от мускулите ви, от органите ви, от мозъка и сърцето ви, карайки цялото ви тяло да работи по-трудно. Бременните жени, които пушат, автоматично отрязват голяма част от притока на кислород към бебето. Имайте го предвид.
4000 вредни съставки

Представяте ли си колко вредни складирате в собственото си тяло? Аз успях да опиша тук само няколко, а те са толкова много. Искате ли всъщност да знаете? Не мисля.

Цигареният дим съдържа още вредни вещества като ацетон(маха лак от ноктите) , метанол (използва се в горивото на ракетите), формалдехид (използва се за запазване на мъртвите), фенол (дизинфектант), оцетна киселина (оцет), пестициди и много, много, много други.

В световен мащаб няма ясен стандартизиран контрол за съставките и химикалите, които се използват при отглеждането на тютюн. В практиката масово се използват хербициди, инсектициди, пестициди и още куп други агро химикали.

Допълнителните добавки се добавят от тютюневи компании за да:

* придават вкусови качества на тютюна, използва се захар, мед, ликьор, какао, шоколад и други съставки - притъпява се остротата на дима
* намаляват замайващия ефект на никотина. Амониевите соли и ацеталдехида увеличават зависимостта, която никотина причинява.
* правят пушачите по-чувствителни към никотина.

Това го изпитвам и в този момент. Не пуша само от 14 седмици, а когато мисля и пиша за това в устата ми се отделят слюнки (рефлекс на Павлов) и желанието ми да запаля нараства, което е адски показателно…

Има и други проблеми свързани с добавките, които се използват в цигарената промишленост. Добавки като захар и мед може да са безопасни, ако ги консумираме директно, но вследствие на процеса на горене при цигарите те се променят и отделят токсични химикали. Така например изгарянето на захар и на ликьор е свързано с отделянето на токсични химикали. Освен това тези субстанции се вдишват през дробовете, но нараняват и стомаха и други важни органи.

Ясно е, че ефектите от употребата на тютюн не са толкова публични и цигарената промишленост не хвърля светлина върху тях. Темата е често споменавана, но като че ли ефект няма.

сприцигарите.ком

петък, 28 ноември 2008 г.

Трябва да пазим виртуозните филтърчета на бъбреците

Нашите бъбреци са два невероятни органа, които ни служат по най-различни начини. Те регулират нивото на кръвното ни налягане и участват в производството на витамин Д. Но най-важната им жизнена функция е да изхвърлят отровните отпадъци от тялото и запазват всички ценни съставки и белтъци на кръвта.

Здравите бъбреци изпълняват тази важна пречистваща дейност, като използват милиони на брой филтърчета, наречени гломерули.

Всеки отделен гломерул е микроскопично кълбенце от капиляри (тънки кръвоносни съдчета), през които кръвта се филтрира с невероятно висока избирателност. Тази фантастична избирателност се постига благодарение на вътрешната пореста обвивка, с която са покрити капилярите, наречена базална мембрана.

Неувредената базална мембрана пропуска отпадъците и отровните вещества и задържа белтъците, защото техните молекули са твърде големи, за да минат през фините пори (процепи) на филтъра.

Гломерулите на бъбреците са мястото, където нашата кръв естествено се филтрира и пречиства

Всяко гломерулно кълбенце е изградено от входящ капиляр, който доставя кръвта във филтърните пространства и изходящ капиляр, който дренира пречистената от отпадъци кръв. В резултат на това постоянно филтриране се произвежда урина, която се изпраща в пикочния мехур, за да се извърли вън от тялото. А в дренираната кръв се запазват нужните на организма ни белтъци (градивни елементи), глюкоза (енергиен източник) и минерали.

ЕДНО ИНЖЕНЕРНО ЧУДО НА ИЗОБРЕТАТЕЛНАТА ПРИРОДА
Всяка минута през човешките бъбреци минават около 1.3 литра кръв, всеки ден - около 180 литра, като от цялата тази течност се произвеждат само 1.5 литра урина, която се изхвърля навън.

Когато филтърчетата на бъбреците се повредят, те губят своята способност да съхраняват белтъците, които поради това се появяват в урината – при начално увреждане в много малко количество (микроалбуминурия), а по-късно - при прогресиране на увреждането – в по-голямо количество (протенурия).

При задълбочаване на повредата, филтърчетата започват да губят и способността си да пречистват кръвта от ненужните отпадъци (креатинин и урея). Тогава се налага периодично да се използва изкуствен външен филтър. Лекарите наричат тази животоподдържаща процедура при хората с напреднала бъбречна недостатъчност диализа.
Тъй като външната филтърна машина не притежава фантастичната избирателност на здравите естествени гломерули, то тя изхвърля вън от тялото не само ненужния и отровен боклук, но пропуска и малки количества ценни съставки – белтъци, минерали и витамини. Затова лекарите се опитват да заместят външния филтър с присаждането (трансплантирането) на бъбреци от имунно-подходящи донори.

Дългогодишният и лошоконтролиран захарен диабет предизвиква различни промени в бъбреците, но първоначалното увреждане, което се наблюдава под микроскоп, засяга базалната мембрана на гломерулите.Белег на това увреждане е появата на микроалбуминурия.

Микроалбуминурията (начална нефропатия) показва, че високата избирателна пропускливост на базалната мембрана на филтърчетата започва да страда. Причината е, че тази деликатна обвивка постепенно задебелява и молекулярната й архитектура се променя.

Обратно на формалната логика: колкото е по-голямо задебеляването на гломерулната базална мембрана, толкова тя става по-пореста и по-лесно пропусклива за белтъците от кръвта. Ако не се вземат навреме мерки за спиране на началното увреждане на гломерулите, през следващите няколко години в урината се изхвърля все по-голямо количество белтъци (протеинурия). Нарушението се изявява и с повишаване на кръвното налягане (артериална хипертония).

Микроалбуминурията се открива чрез измерване на съотношението албумин: креатинин (вид отпадъчен белтък) в проба със сутрешна урина, взета преди закуска.

Микроалбуминурията трябва да се потвърди с най-малко две-три положителни проби в рамките на шест месеца.

# Лабораторният контролен тест трябва да се провежда един път годишно: при всички диабетици тип 1 при навлизане в пубертета и продължителност на заболяването 5 години

# при всички диабетици тип 2 в момента на откриването на заболяването поради “скритата“ предистория от няколко години

Тестът е:
- отрицателен при по-малко от 30 мг албумин/1 г креатинин
+ положителен при потвърдена стойност 30-300 мг албумин/г креатинин

! Проучване, обхванало 1000 общопрактикуващи лекари в САЩ показа, че на контролно изследване за микроалбуминурия се изпращат ЕДВА ПОЛОВИНАТА от пациентите, които имат медицински показания за неговото провеждане

При диабетиците с потвърдена микроалбуминурия трябва:
+ да се затегне контролът на кръвната глюкоза и
+ пушачите трябва да се опитат да спрат цигарите, тъй като
- тютюнопушенето ускорява прогресирането на диабетната нефропатия

При хората с диабет тип 1 и потвърдена микроалбуминурия (но не при бременни жени!) се препоръчва включване на лечение с препарати от групата на АКЕ-инхибиторите (инхибитори на Ангиотензин-Конвертиращия Ензим), които обичайно се дават за контрол на повишено кръвно налягане. Защо?

Клинични проучвания доказаха, че:

+ АКЕ-инхибиторите забавят прогресирането на бъбречното увреждане при половината от хората с диабет тип 1 и микроалбуминурия.

При диабетиците с начална нефропатия изглежда, че налягането в гломерулите може да бъде повишено, без налягането на кръвта в големите артерии да е високо.

+ Научни изследвания показаха, че инхибиторите на ангиотензин-конвертиращия ензим специфично понижават вътрегломерулното налягане, тъй като отпускат капилярите, дрениращи филтърчетата.

АКЕ-инхибиторите имат доказан защитен ефект за бъбреците при хора с диабет тип 1 и микроалбуминурия, дори и в случаите без повишено кръвно налягане.

Данните при хората с диабет тип 2 са по-малко убедителни, тъй като 20-годишното британско проспективно проучване UKPDS не посочи специфични предимства на АКЕ-инхибиторите в сравнение с друга група лекарства за контрол на кръвното налягане.
За хората с диабет тип 2 и артериална хипертония е най-важно кръвното налягане да се поддържа трайно в желаните безопасни граници, тъй като тази мярка отбременява бъбреците.

Протеинурията (изявена нефропатия) се открива със стандартно изследване на урината чрез специална тест-лентичка за улавяне на албумин. ! Положителният, потвърден резултат налага агресивно вмешателство за съхраняване на бъбречната функция (виж по-долу в текста)

След поставяне на диагнозата “захарен диабет тип 2“, лекарите трябва да проверят контролно урината за протеинурия с тест-лентичка и при отрицателен резултат да проведат по-чувствителното изследване за микроалбуминурия. То трябва да се повтаря контролно един път годишно или по-често в бъдеще, ако е необходимо.

КОИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ?
# дългогодишна продължителност на заболяването (най-малко 5 години, по-голям риск след 10-15 години)

# дълготраен лош контрол на кръвната глюкоза (поддържане на висок гликиран хемоглобин)

# трайно повишено кръвно налягане

# тютюнопушене

СЕДЕМ ВАЖНИ СТЪПКИ
Как можем да предпазим филтърчетата на бъбреците от увреждане? Как можем да спрем или да забавим прогресирането на бъбречното усложнение в случаите, когато лекарите са открили микроалбуминурия (начална нефропатия) или дори протеинурия (изявена нефропатия)? Седем важни мерки зависят от пациентите и лекуващите ги лекари:

1. Контрол на кръвната глюкоза
2. Контрол на повишеното кръвно налягане
3. Изследване за микроалбуминурия един път годишно при рисковите групи (виж по-горе)
4. Включване на АКЕ-инхибитор
5. Контрол на мазнините в кръвта
6. Спиране на тютюнопушенето
7. Контрол върху вноса на белтъци с храната.

антидиабет.ком