събота, 29 ноември 2008 г.

Катран

Катранът е плътна черна течност, която произлиза от дестилацията на органична материя. Катранът е плътната черна течност, която унищожава белите ви дробове. Всеки път, когато пушите цигара. При всяко едно дръпване. Неизменно. Катранът се отделя при изгарянето на тютюн, а основните негови съставки са азот, кислород, водород, въглероден двуокис, въглероден окис и много други.

В кондензирана форма катранът е лепкава кафява до черна субстанция, която е главната причина за рак на белите дробове и рак на гърлото. Катранът е и причината пръстите и зъбите на пушачите да са жълти. Виждали сте ги, нали? Част от катрана се издишва при пушенето, а друга може да се изкашля или отхрачи. По-голямата част от него обаче се абсорбира от белите дробове, което убива клетките на белите дробове. Цигареният дим убива нежните власинки, с които белият дроб е покрит, и които го предпазват от инфекция. В един етап всички власинки са вече унищожени и тогава катрана може безпрепятствено да влиза в белите дробове. Следващият етап е рак на белия дроб.

Статистиката показва, че пушач на 1 кутия цигари дневно, за една година инхалира 210 грама катран.

210 грама катран за 1 година. Сметнете го колко е това за 5, за 10 години? Следващата вредна съставка е

Въглероден Окис (CO)

Въглеродният окис е отровен газ, който може да се открие наред с кислорода в кръвта. Същият този газ се намира и в газовете, които отделят автомобилите. Въглеродният окис се свързва необратимо с червените кръвни телца и те по-трудно успяват да доставят кислород на мускулите и органите в човешкото тяло. В по-големи дози въглеродният окис е силно отровен! Пушачите носят в себе си 10 пъти по-голямо съдържание на този вреден газ в сравнение с непушачите, а заклетите пушачи редуцират снабдяването на тялото си с кислород поне с 15%.

Въглеродният окис ограбва кислорода от мускулите ви, от органите ви, от мозъка и сърцето ви, карайки цялото ви тяло да работи по-трудно. Бременните жени, които пушат, автоматично отрязват голяма част от притока на кислород към бебето. Имайте го предвид.
4000 вредни съставки

Представяте ли си колко вредни складирате в собственото си тяло? Аз успях да опиша тук само няколко, а те са толкова много. Искате ли всъщност да знаете? Не мисля.

Цигареният дим съдържа още вредни вещества като ацетон(маха лак от ноктите) , метанол (използва се в горивото на ракетите), формалдехид (използва се за запазване на мъртвите), фенол (дизинфектант), оцетна киселина (оцет), пестициди и много, много, много други.

В световен мащаб няма ясен стандартизиран контрол за съставките и химикалите, които се използват при отглеждането на тютюн. В практиката масово се използват хербициди, инсектициди, пестициди и още куп други агро химикали.

Допълнителните добавки се добавят от тютюневи компании за да:

* придават вкусови качества на тютюна, използва се захар, мед, ликьор, какао, шоколад и други съставки - притъпява се остротата на дима
* намаляват замайващия ефект на никотина. Амониевите соли и ацеталдехида увеличават зависимостта, която никотина причинява.
* правят пушачите по-чувствителни към никотина.

Това го изпитвам и в този момент. Не пуша само от 14 седмици, а когато мисля и пиша за това в устата ми се отделят слюнки (рефлекс на Павлов) и желанието ми да запаля нараства, което е адски показателно…

Има и други проблеми свързани с добавките, които се използват в цигарената промишленост. Добавки като захар и мед може да са безопасни, ако ги консумираме директно, но вследствие на процеса на горене при цигарите те се променят и отделят токсични химикали. Така например изгарянето на захар и на ликьор е свързано с отделянето на токсични химикали. Освен това тези субстанции се вдишват през дробовете, но нараняват и стомаха и други важни органи.

Ясно е, че ефектите от употребата на тютюн не са толкова публични и цигарената промишленост не хвърля светлина върху тях. Темата е често споменавана, но като че ли ефект няма.

сприцигарите.ком

Няма коментари: