неделя, 18 юли 2010 г.

Видове инсулт - Исхемичен инсулт

Исхемичен инсулт, или мозъчен инфаркт - представлява запушване от тромб на артерия, подхранваща мозъка с кислород. Най-често се получава при атеросклероза, но може да бъде причинено и от хипертонична болест, както и от мъждукаща аритмия. В този случай кръвоносният съд запазва целостта на стената си, но движението на кръвта по него се прекратява заради спазъм или запушване от тромб. Тромбите могат да запушат кръвоносен съд във всеки орган, предизвиквайки инфаркт на сърцето, бъбреците, мозъка и т. н. Запушването на съда можеда стане и от късче мастна тъкан, попаднала в общата циркулация на кръвта, например при счупване на дългите тръбовидни кости или при операции на телесни кухини при дебели, затлъстели хора. Възможна е и газова емболия - запушване на съдовете от газови мехурчета, - която може да се получи при операция на белите дробове. При това такава „тапа" може да достигне до мозъчните съдове от всяко, включително най-отдалеченото, ъгълче на организма.

Грижите и стреса, колебанията в атмосферното налягане и микроклимата, преумората, вредните навици (алкохол и тютюнопушене), наднорменото тегло, рязкото колебание на нивото на кръвна захар - това са фактори, които могат да доведат до продължителен спазъм на съдовете на главния мозък с всички атрибути на исхемичния инсулт.
Исхемичният инсулт най-често засяга по-възрастните хора. Настъпва през нощта или рано сутринта; може да се развива постепенно в течение на няколко дни; може да има и преходен характер (малък инсулт, микроинсулт). Исхемичният инсулт обикновено е предшестван от определени нарушения в мозъчното кръвообращение. Започва с главоболие, световъртеж, появява се залитане при ходене, слабост или изтръпване на крайниците, болки в сърдечната област, припадъци. Исхемичният инсулт обикновено не се развива толкова бързо, колкото хеморагичният, и човек успява да забележи влошаването на състоянието си и да се обърне към лекар с оплаквания от рода на слабост в ръцете или краката, световъртеж и гадене.

Скоро настъпва парализа на крайниците отляво или отдясно, в зависимост от областта на мозъчното поражение.

Последствията и от този вид инсулт са разрушителни: движението на кръвта в запушения участък се прекратява. Обезкървеният участък на мозъка загива и вече не може да изпълнява функциите си, което води до нарушения в говора, съзнанието, координацията на движенията, зрението и чувствителността и до парализа.

Ако нарушението на кръвообращението е засегнало дясното полукълбо на мозъка, парализата и нарушението на чувствителността засягат лявата половина на тялото. Когато пък е повредена лявата част на мозъка, същите явления се наблюдават в дясната половина на тялото. Най-опасното място на локализация на инсулта е мозъчният ствол: именно там се намират жизненоважните центрове. Инсултът на мозъчния ствол се съпровожда най-често от световъртеж, нарушение в координацията на движенията, раздвояване на образите, гадене и многократно повръщане.

Отокът на главния мозък води до притискане на жизненоважни участъци. В случаите, когато не успяваме да се справим с отока, могат да възникнат нарушения на дишането и сърдечната дейност, водещи до пълното им прекратяване.

"Инсултът как да се върнем към пълноценен живот" Н.Яковлева

Няма коментари: