събота, 17 юли 2010 г.

Видове инсулт - Хеморагичният инсулт

Има два основни вида инсулт: хеморагичен, който се получава при разкъсване на кръвоносни съдове (кръвоизлив в мозъка, под мозъчната обвивка и в мозъчните камери (вентрикули), и исхемичен, който се получава при запушване на съдовете (тромбоза или емболия на мозъчните съдове).

Хеморагичният инсулт, или както е по-известен - кръвоизлив в мозъка, представлява усложнение на хипертоничната болест. Това е най-тежкият вид инсулт и представлява крайна проява на предизвикващите го заболявания. По правило засяга хора с повишено артериално налягане, най-често на фона на хипертонична криза. Не са редки и случаите на разкъсване на стените на артериите в онези места, където те са твърде тънки. Вина за това имат аневризмите - вродени или придобити изтънявания на стените на кръвоносните съдове. Кръвоносният съд се разкъсва, тъй като не може да издържи повишеното налягане върху стената си. Подобен инсулт се получава най-често след труден, напрегнат ден. Привечер главата ви буквално се цепи от болка. Започвате да виждате предметите в червен цвят, появяват се гадене, повръщане, главоболието става все по-силно - така изглеждат страшните предвестници на удара. Симптомите на този вид инсулт се появяват внезапно и нарастват стремително. Нарушават се движенията, говора, чувствителността; пулсът е рядък и напрегнат, артериалното налягане и темпера¬турата се повишават, човек се чувства леко зашеметен. Това състояние се съпровожда с приток на кръв към лицето, с избиване на пот по челото, с внезапна загуба на съзнанието може да се стигне до кома; човек усеща удар вътре в главата си губи съзнание и пада - това вече е самият инсулт. Кръвта от разкъсания съд попада в мозъчната тъкан. След няколко минути тя вече може да напои и смачка мозъчното вещество, което води до неговото отичане и гибел.

Външно картината на инсулта също не изглежда привлекателна. Появява се усилено пулсиране на кръвоносните съдове на шията, клокочещо, хрипливо, шумно дишане. Може да започне повръщане. Понякога се вижда как очните ябълки започват да се отклоняват по посока на огнището на поражението или - значително по-рядко - в противоположна посока. Възможно е да се парализират горните и долни крайници от противоположната на поражението страна. При масивен кръвоизлив здравите крайници започват да се движат непроизволно.

"Инсултът как да се върнем към пълноценен живот" Н.Яковлева

Няма коментари: