четвъртък, 15 юли 2010 г.

Брюксел се оля

Това, че ние, зрелите вече хора, няма да доживеем до 2060 година е повече от ясно, но на Европейската комисия не й пука дори за децата и внуците ни, като предложи те да не се пенсионират преди навършване на 70-годишна възраст през 2060 година. Ашколсун, машалла, аферим!

Заради нарастващия брой на по-възрастните хора ще се наложи средната пенсионна възраст да бъде вдигната до 67 години през 2040 година и до 70 години през 2060 година, за да бъде запазена сегашната пенсионна система, обяснява на нас с гайдите Европейската комисия. По този начин ужким ще бъдат подпомогнати пенсионните фондове, изпитващи недостиг на средства. Но у нас парите никога не са достигали, няма да достигат и в бъдеще и тези, дето цял живот са блъскали и са се осигурявали пенсионно, реално получават не от своите пари, а някакви жалки подаяния.

Въпреки това в България се предвижда увеличаване с три години на осигурителния стаж за пенсиониране от догодина. Така жените ще работят поне 37 г., а мъжете - 40 г. Промените в пенсионната система ще бъдат уточнени със синдикати и работодатели до есента. Предвижда се и ограничаване на ранното пенсиониране и повишаване на контрола върху инвалидните пенсии. За тези, които продължават да работят след навършване на необходимите стаж и възраст за пенсиониране, пък ще има по-големи добавки към пенсията.

Всъщност целта на Брюксел е доста прозрачна - да работиш като вол, докато пукнеш, без да вземеш и цент пенсия, а парите от пенсионните фондове да потънат в алчните гърла на еврочиновниците. В момента у нас продължителността на живота при жените е 76,3, а при мъжете - 69,2 години и бъдете сигурни, че няма да нараства, а напротив.

Няма коментари: