четвъртък, 15 юли 2010 г.

Варикоза - Част 1

Определение
Вариакозата касае се за заболяване при което се разширяват венозните съдове /най-често с удължаване и нагъване/ в една или повече анатомични области, което се придружава с изменение в стените на вените и загуба функционалността на клапния апарат.

Ако изменението /разшерението/ засяга малка част от вената или неин сегмент се нарича - варикс. Когато разширението засегне вената на голямо протежение и равномерно се говори за флебектазия/венектазия/.

Телеангиектазии – траино дилатирани микроциркулаторни съдове – капиляри, венули и евентуално артериоли., единични или групирани.

Варикозата се характеризира с едновременно наличие на множество варици.

Вариците могат да са навсякъде по тялото където има венозни съдове. Най-често обаче се локализират /намират/ на повърхностните вени на долните краиници.Варикозата може да бъде едностранна и/или двустранна, а според вида биват :

* стволови /неразклонени/
* пръснати
* смесени
* метличковидни /интрадермални, микроварици/

На второ място по честота са хемороидите т.е. варикоза на вените на хемороидалният плексус.

Варикоза с друга локализация са варици на вулвата при бременност, които обичайно след раждането изчезват, варици на хранопровода /при чернодробна цироза/, , и т.нар. капут медузе които изхождат от вените в облстта на пъпа плексус пампиниформис – варикоцеле, могат да се наблюдават по коремната стена при болни с прекаран тромбофлебит на тазовите вени или на долна празна вена, както и при болни с портална хипертензия. Появата на варикозни промени на горните краиници обикновенно е резултат на прекарани тромбофлебити или на ангиодисплазии.


бг.медифармауики.ком

Няма коментари: