понеделник, 19 юли 2010 г.

инсултът не е заболяване, което може да се лекува в домашни условия!

Запомнете:инсултът не е заболяване,което може да се лекува в домашни условия,непременно потърсете лекарска помощ!

Това е много важно, още повече, че човек, прекарал инсулт, не може адекватно да оцени ситуацията сам. Нито едно друго заболяване не е в състояние така мигновено и безвъзвратно да разруши всичко в човека: съзнанието, паметта, интелекта, способността за свободно самостоятелно движение. Постинсултното съществуване може да продължи с години и дори с десетилетия, а най-печалното е, че инсултът и последвалата го инвалидност са тежко бреме, което се стоварва върху плещите на роднините и близките.

И така, уважаеми читатели, сега вече вие по-отчетливо си представяте какво е апоплектичният удар. Обикновено така наричат инсулта, който бива два вида: с кръвоизлив в мозъка (хеморагичен) или със запушване на съдовете (исхемичен). Исхемичните поражения на мозъка са преобладаващи. По данни от международни мултицентърни изследвания, съотношението между исхемичните и хеморагични инсулти е средно 5:1 (85% и 15%). Нещо повече, вие вече знаете, че инсултът не е нещо „неочаквано", а резултат от постепенното развитие преди всичко на два вида заболявания: хипертонията (за първия) и атеросклерозата (за втория), както и на някои други болести, на които ще се спрем по-нататък.

Но най-напред ще разкажем малко по-подробно за самия инсулт. Затова ще бъде необходимо, макар и накратко, да се запознаем с устройството на системата, в която става „пробив" в случай на инсулт: системата на кръвообращението в нашия организъм, чийто главен орган е неуморното ни сърце.

"Инсултът как да се върнем към пълноценен живот" Н.Яковлева

Няма коментари: