Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно издание Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Чесънът носи полза, само когато се употребява непосредствено след неговото обелване или нарязване. Положителното му влияние върху сърдечно-съдовата система не се дължи на антиоксидантите (както се смяташе досега), а на сероводорода, който се образува при неговото разрязване или сдъвкване, твърдят учени от Изследователския център по сърдечно-съдови заболявания към университета на Кънектикът.
“Оказва се, че пресният чесън влияе особено добре на кръвотока в аортата, както и за регулиране на кръвното налягане. Съдържащият се в него сероводород води до разширяване на стените на кръвоносните съдове и по този начин увеличава проходимостта им”, смятат специалистите.
Сероводородът притежава свойството да отпуска гладките мускули на стените на кръвоносните съдове и по този начин премахва спазмите, т.е. предпазва от инсулт и инфаркт.
“Всяка термична обработка отнема целебните свойства на чесъна”, предупреждават американските учени.
здраве.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар