понеделник, 13 октомври 2008 г.

Да поговорим за високото кръвно - Част 2

За развитието на хипертоничната болест имат значение редица фактори като: възраст, пол, наднормено тегло, хранителен режим, професия, злоупотреба с алкохол и цигари.

Форми на протичане на болестта

Заболяването се отличава с различни форми на протичане. В основата на привидното многообразие от прояви е поражението на кръвоносните съдове и последващите увреждания на вътрешните органи и централната нервна система. Много често болестта се развива скрито, без никакви оплаквания и се разпознава случайно, например при профилактичен преглед или консултация по повод на друго съпътстващо страдание. В момента на диагностицирането на хипертоничната болест тези "нови" пациенти често са вече в напреднал, усложнен стадий на заболяването. Понякога, предимно в млада възраст, болестта се развива мълниеносно - в разстояние на няколко месеца или даже седмици високото кръвно налягане се изявява едновременно с едно или повече от присъщите на страданието усложнения. При преобладаващия брой на заболелите хипертоничната болест започва бавно, рядко дава тежки усложнения, продължава десетки години и има относително доброкачествен ход. Възможна е обаче и внезапна промяна в клиничната картина - заболяването изведнъж придобива злокачествен характер и бързо се развиват тежки усложнения: увреждане кръвоснабдяването на сърдечния мускул, което може да доведе до инфаркт на миокарда; мозъчен инсулт и пр.

Основният белег на хипертоничната болест е покачването на систоличното и особено на диастоличното артериално налягане.

Съпътстващи, а понякога и предхождащи са симптоми от страна на нервната система (главоболие, притъмняване пред очите, световъртеж, нервност, резки колебания в настроението, отпадналост), сърцето (стягане и тежест в сърдечната област, пристъпна болка при физически усилия или остър емоционален стрес, нарушения в сърдечния ритъм), очните дъна (типични промени в съдовата мрежа на очното дъно, преходни смущения в зрителната острота, поява на "мушици" или бляскави точици, или линии в зрителното поле и пр.) и бъбреците (промени в количеството и вида на урината).

В началния стадий болестните явления имат обратим характер.

По-късно с настъпването на тъканни изменения в съдовете и вътрешните органи хипертонията се стабилизира и оплакванията придобиват постоянен характер. Степента на покачване на кръвното налягане не е мерило за тежестта на хипертоничната болест. Само задълбочената и цялостна преценка на всички болестни прояви позволява точното определяне на стадия и тежестта й.

При първия преглед на пациента артериалното налягане трябва да се измерва на двете ръце в легнало и право положение. Впоследствие при редовното проследяване на артериалното налягане измерването се извършва в седнало положение на болния след 5-минутна почивка, като за около 3 минути се правят 3 поредни измервания и се отбелязва най-ниската стойност.

Систолното налягане се отчита при появата на първия артериален тон, а диастолното се определя по изчезването на тоновете. С провеждането на допълнителни лабораторни и инструментални изследвания се цели уточняване на вида на хипертонията (есенциална или вторична) и прецизиране стадия и тежестта й.

При съмнение за високо кръвно налягане непременно изисквайте изследване на очните дъна – промените в тяхната съдова мрежа най-точно отразяват наличието и тежестта на заболяването.

Лечение със средствата на официалната медицина

Официално възприетата и утвърдена схема на комплексно лечение включва съвети за промяна в начина на живот и при необходимост медикаментозно третиране за поддържане на стойностите на кръвното налягане в нормални или близки до тях граници.

Препоръчва се безсолен диетичен режим с изключване от храната на мазните животински продукти, маргарина, консервираните и прекалено пикантни храни и богатите на натрий напитки. Добри, но временни резултати дават оризово-плодовата и други нискокалорични, специално разработени диети. Да се консумират с предпочитание “добри” растителни мазнини (зехтин, сусамово, орехово и други видове течни растителни масла). Често лекарят съветва в допълнение към съответната седмична основна диета да се включат и 1-2 разтоварващи дни, по време на които се приемат само плодове, билкова отвара и вода. Те се понасят сравнително леко и в непредналите стадии на болестта, ако 500 до 700 г от любимите сезонни плодове се разпределят на пет приема през равни интервали, а през останалото време се редуват по 250 г пресен плодов сок, билкова отвара и вода. При възможност да се набляга на крушите: според изследвания на унгарски лекари те понижават кръвното налягане. По-продължително разтоварване и гладолечение трябва да се провеждат под строг лекарски контрол.

Изследвания през последните години реабилитираха водата като основна и изключително необходима за профилактиката и лечението на хипертоничната болест напитка. Моля, не подценявайте водата! Умножете по 0.03 килограмите телесно тегло – полученото число е равно на необходимото дневно количество вода.

Лекарят е длъжен да препоръча и подходящ двигателен режим, като състави план за нормализиране на телесното тегло, прекратяване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и кафе, правилно редуване на труд и почивка с избягване на нощния труд и на физическо и психическо пренапрежение. Лицата с гранична или лека хипертония без повишен риск за исхемична болест на сърцето се лекуват немедикаментозно в течение на 3 до 6 или даже 12 месеца, като подлежат на проследяване на всеки два месеца. Ако артериалното кръвно налягане след тези срокове не се повлияе, включват се антихипертензивни медикаменти.

Медикаментозното въздействие не може да отстрани дълбоките индивидуални причини за страданието, а само нормализира артериалното кръвно налягане при болните с лека и умерена по степен артериална хипертония, а при лицата с тежка хипертония и при хипертоничноболните над 70-годишна възраст систолното и диастолното налягане трябва да се поддържат в стойности малко над горната граница на нормата. За постигане на тази цел лекарите в здравната мрежа предписват определени комбинации от медикаменти: отводняващи, съдоразширяващи, калциеви и бета-блокери, както и успокояващи таблетни лекарствени форми. В случаите на хипертонична криза медикаментите могат да се прилагат инжекционно.

Модерната научна медицина, основана върху цялостния подход към човешката индивидуалност, разширява рамките на утвърдената схема и въздейства върху квантовите измерения на човешката биоенергийна система. Лечебните техники, които тя предлага, отстраняват дълбоките причини за хипертоничната болест на физическо и психо-емоционално равнище и в крайна сметка премахват завинаги симптомите и необходимостта от постоянно медикаментозно третиране. Необходимо е да се подчертае, че в резултат на прецизни и мащабни проучвания се доказа един парадоксален факт: при продължително прилагане всички медикаменти, които се предписват за нормализиране на кръвното налягане, достоверно скъсяват продължителността на живота на болния.

Лечение със средствата на традиционната медицина

Разширеният индивидуален план за профилактика и лечение на високото кръвно налягане, съгласно възможностите на модерната цялостна медицина включва подбор на няколко от следните лечебни въздействия:

1. Правилно дишане и лечебни дихателни техники;
2. Всекидневен прием на течности;
3. Хранителна програма “Зоната” за постигане на оптимален здравословен баланс на клетъчните хормони и други аспекти на природосъобразно хранене (цветна жизнена диета и пр.);
4. Лечение с билки (фитотерапия);
5. Ритмично приемане на биоактивни хранителни добавки;
6. Хомеопатия;
7. Терапия с цветята на д-р Едуард Бах;
8. Лечение с ароматни масла (ароматотерапия);
9. Лечение на светлинното тяло (ауросоматично лечение);
10. Овладяване на специфични техники за релаксация и самоконтрол на физиологичните процеси, включени в различни, преподавани у нас системи (препоръчителна е тази на академик Мирзакарим Норбеков – президент на Института за самовъзстановяване на човека в Москва, Русия);
11. Физическа активност и мануална терапия;
12. Акупунктура, акупресура су-джок терапия;
13. Шиацу, йога, тай-чи и др.;
14. Хипноза, медитация, насочена визуализация и позитивна автосугестия;
15. Биообратна връзка (biofeedback);
16. Музикотерапия;
17. Библиотерапия;
18. Осмисляне същността на хипертоничната болест като определено послание на душата по пътя на нейното развитие.

следва продължение ...

цветница.ком

Няма коментари: