понеделник, 13 октомври 2008 г.

Да поговорим за високото кръвно - Част 3

Съвременната модерна цялостна медицина отхвърля нелечимостта на повечето хронични заболявания, в това число и на хипертоничната болест, независимо от формата и тежестта на страданието. Разширеният индивидуален план за профилактика и лечение на високото кръвно налягане, съобразен с възможностите на новия подход, допълва медикаментозното въздействие.

Крайна цел на лечението

Неговата крайна цел е: чрез подходяща комбинация от няколко лечебни техники (в края на статията от миналия брой бяха цитирани 18 терапевтични метода, прилагани от цялостната медицина) да се отстранят дълбоките психоемоционални причини за хипертоничната болест. Изкореняването й може да стане за няколко месеца, ако болният осъзнае необходимостта от лично участие и подпомагане на лечебния процес. В заключителната част на статията ще очертая една кратка основна програма с доказана висока лечебна ефективност.

Да започнем с подходяща лечебна дихателна техника. Специален интерес за болните от хипертония представлява оригиналната научна разработка на руския лекар академик Константин Бутейко, известна като "Лечение чрез волево нормализиране на дишането" (ВНД). Съгласно многобройните биохимични и клинични експерименти на Бутейко, всеки емоционален стрес предизвиква рефлекторно задълбочаване на дишането и последващ дефицит на въглероден диоксид. Това затруднява отдаването на кислород на клетките във всички тъкани и органи. С други думи колкото по-дълбоко дишаме, толкова по-малко кислород попада в мозъчните клетки, сърцето и бъбреците. Това е всепризнатият от науката "ефект на Вериго-Бор", който стои в основата на лечебното дишане на Бутейко. Кислородният глад (хипоксията) на мозъка, причинен от дълбокото дишане, се засилва от спазмите на бронхите и артериалните съдове и предизвиква компенсаторно повишаване на артериалното кръвно налягане (артериална хипертония), чрез което се подобрява кръвооросяването на органите.

Създава се порочен кръг, който постепенно преминава в болестно състояние. Този феномен е в основата на високото кръвно налягане, диабета, алергиите и много други често срещани заболявания. Заучаването на техниката за контролирано намаляване дълбочината на дишането става с помощта на добре обучени методисти, след което се прилага ежедневно от болния за подпомагане на цялостното излекуване от високо кръвно налягане и за предпазване от тежки усложнения.

Необходимо е да се подчертае отново, че високото кръвно налягане (есенциалната хипертония) понякога е следствие от процес на приспособяване на организма към подчертана телесна водна недостатъчност или с други думи, хроничното непиене на вода създава предразположение към хипертония. Достатъчният прием на чиста вода е изключително важен както за цялостното функциониране, така и за всеки отделен процес в организма. Оптималното дневно количество е между осем и десет чаени чаши, но консумирането на суха и преработена храна налага поемане на повече вода. Бихте могли да определите необходимото ви дневно количество вода в литри, като умножите числото на килограмите телесно тегло по 0.03. Моля запомнете: приемането на необходимото количество вода не увеличава кръвното налягане. Както казваме, че кръвта вода не става, така валидно е и обратното твърдение: изпитата вода не се превръща автоматично в кръв, която да "препълни" съдовото русло, да затрудни кръвообръщението и да повиши налягането в съдовата мрежа.

"Зоната"- основен лечебен метод

Многобройните експериментални и клинични изследвания на известния американския учен д-р Бари Сиърс върху различни категории пациенти, допълнени от петгодишните ни собствени наблюдения, необоримо доказват, че при всички форми на хипертонична болест храненето по разработената от него програма "Зоната" трябва да бъде основен лечебен метод.

Съгласно теорията на д-р Сиърс хипертонията може да бъде определена като заболяване, предизвикано от излишък на "лоши" клетъчни хормони, които стесняват кръвоносните съдове и намаляват притока на кръв към сърцето. Разработеният нов научен модел на хранене, който се състои в спазване на 5-кратно хранене и определен баланс при съчетаване на хранителните продукти, създава бързо здравословно равновесие в системата на тъканните хормони с превес на т.нар. добри между тях и ликвидира основните съдови причини за повишаване на кръвното налягане.

На практика при спазване на тази система на хранене в разстояние само на няколко месеца болните нормализират телесното тегло, мастната обмяна, стойностите на кръвното налягане и създават предпоставки за отстрнаняване на наличните усложнения или за предпазване от последващо развитие на такива. На често задавания въпрос: "А може ли този вид хранене да замени редовната употреба на медикаменти с нежелани странични действия?", мога да отговоря така: настоятелно съветвам всички болни и застрашени от хипертония да започнат изучаването на "Зоната", без да прекъсват приема на медикаменти.

С течение на времето създаването на благоприятен баланс на клетъчните хормони ще регулира по естествен път стойностите на кръвното налягане и постепенно таблетките ще намаляват, докато... станат излишни.

Билкови рецепти

Други лечебни мерки от първа необходимост: да се възползваме от неизчерпаемите възможности на билколечението, зачитайки хилядолетния опит на традиционната българска и световна медицина. Предлагам на вниманието ви няколко изпитани билкови рецепти при високо кръвно налягане. При хипертония с изразена атеросклероза помагат:

* Бял равнец и нарязан кромид лук по 30 г, кимион 50 г, седефче 50 г, маточина, глог, валериана по 15 г, зимзелен 20 г, бял имел 30 г. Пълна лъжица от сместа се запарва в чаена чаша вода, след изстиване се прецежда и изпива на равни части за един ден.

* Бял равнец и нарязан кромид лук по 50 г, полски хвощ, глог, листа зимзелен и бял имел по 15 г. Пълна супена лъжица от сместа кисне 3 часа в чаена чаша вода, вари се 5 минути, кисне още 15 минути и се изпива за един ден на глътки.

* 10-15 минути преди всяко ядене да се изпива по една кафена чашка отвара от: по 1 супена лъжица маточина, чубрица, бъзов цвят и 2 супени лъжици млади клонки от бъз (свирчовина). Ври 20 минути на тих огън в 800 мл вода и се прецежда, след като изстине. От тази процедура кръвното налягане спада бързо, след което преди обяда и вечерята може да се изяжда по една салата от пресен лук, чесън и магданоз, подправена с оцет и зехтин на вкус, а след ядене да се взимат по 1-2 чаени лъжички стрита на прах балканска чубрица. Вместо вода да се пие отвара от полски хвощ, дива коприва, пача трева и плод от шипки. (Приготвя се смес от по 100 г от всички съставки, 2 супени лъжици от която се запарват в 600 мл вряла вода, ври 10 минути и се пие студена.)

* Ефикасна е също така отвара от две издънки от по 30 см бяла черница: нарязаните клонки се варят в 1 л вода, докато изври наполовина. Оставя се да изстине и се изпива за половин ден.

* 100 г цвят от глог, 100 г стръкове маточина, 30 г дилянка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 400 мл вряла вода и киснат един час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди храна.

Едновременно с фитотерапията би било добре да се консумират с предпочитание определени плодове и зеленчуци с хипотензивен ефект за увеличаване ползата от билковото лечение: сок или плодове от червена боровинка по 200 г 3 пъти дневно в продължение на 10 дни; ферментирали плодове от калина със захар по 3 супени лъжици 3 пъти дневно в продължение на 3 седмици; по 3 супени лъжици дневно сок от червено цвекло (в началото на закуската, обяда и вечерята) в продължение на 3 седмици; 50 г канела се смесва с чаена чаша пудра захар. От сместа се взима по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно 10 минути преди ядене; семки от диня се изсушават и счукват на прах. 2 чаени лъжички от праха се варят 5 минути в 100 мл вода. Отварата се изпива на обяд и вечеря.

Ако не намерите една-две от съставките, изпълнете рецептите без тях. След 3 месеца при задоволителен резултат дозите и кратността на приема се намаляват.

Заключение

Многобройни задълбочени проучвания върху психогенната основа на заболяването доказват, че болните от хипертония или склонните към повишаване на артериалното кръвно налягане, притежават определени сходни личностови характристики. Те се придържат в близост до житейските конфликти, без да намират своевременно подходящото решение. Обикновено се изправят пред проблема, без да му се противопоставят.

Повишеното кръвно налягане намира своя дълбок психилогически смисъл тъкмо в това - да предостави повече енергия за кратко време, за да може човек да се справи бързо и ефективно с предстоящите сериозни задачи и да преодолее с лекота всяка трудност. Стане ли това, решението изразходва тази натрупана в повече енергия и артериалното налягане отново достига нормалната си стойност.

За да подпомогнете изцелението на писхогенно ниво предлагаме следното решение: Продължително лечение с подходяща комбинация от цветята на д-р Едуард Бах и редовно препрочитане на следния текст за позитивна автосугестия, формулиран от известния психотерапевт д-р Ерхард Фрайтаг: "Изпускам напрежението и добивам ново схващане за живота. Радостта е най-доброто лекарство. Миналото ми представлява сполучлива основа за моите започващи успехи. Вселената съдържа радост и аз я допускам в моя живот. Допускам радостта в сърцето си. Обичам хората около мен, като самия себе си. Божествен мир владее моето сърце и моя дух. Аз съм чувствително същество - една нежна, фино трептяща струна."

Накрая ще препоръчам на болните от високо кръвно налягане и на тези, в чийто род съществува предразположение към това заболяване, сутрин и вечер да отговарят на следните няколко въпроса:

1. В хармонично равновесие ли са при мен главата и сърцето, разумът и чувствата?
2. Давам ли достатъчно простор на чувствата си и осмелявам ли се да ги изразявам?
3. Живея и обичам ли с цялото си сърце?
4. Ръководи ли се животът ми от жив ритъм или го сковавам в ограничен такт?
5. Има ли в живота ми все още заряд и искра?
6. Винаги ли се вслушвам в сърцето си?

Ако страдате от високо кръвно налягане или друг сърдечен проблем - направете необходимото всички ваши отговори след време да са "ДА"! Едва тогава ще сте на правия път към изцелението и към дълбокото послание на душата си.

цветница.ком

Няма коментари: