петък, 2 април 2010 г.

Оттърви се от екстрасистолната аритмия

Eкстрасистолите са преждевременни съкращения на сърцето. За определяне на опасността от екстрасистолните аритмии е необходимо да се направи сериозен анализ на много предварителни изследвания.

24-часовият холтер, ехокардиографията и стрес тестът са определящи за диагнозата, ако екстрасистолите са от сърдечен характер. Трябва да се определи видът им и дали имат органичен характер. Ако са органични, се лекува сърдечното заболяване. Ако проблемът е друг, трябва да се направят изследвания и да се проведе лечение на други органи и системи.

ВНИМАНИЕ!
Често в детска възраст, а понякога и при възрастни не се прави разлика между дихателната аритмия и екстрасистолите. При дихателната аритмия импулсите на сърцето са правилни, но не са на еднакви интервали. При вдишване сърдечната дейност се ускорява, а при издишване се забавя. Това се регулира от нервната система. Тази аритмия се среща при подрастващи и емоционално лабилни хора. Прогнозата при нея е благоприятна и не говори за сърдечно заболяване. Физическото натоварване е за препоръчване.

Преждевременните съкращения на сърцето възникват под влияние на различни фактори. Те могат да бъдат неврогенни, органични или токсични.

Неврогенните са най-чести и се предизвикват от напрежение, преумора, безсъние и др. Явяват се при здрави хора обикновено в покой и преминават при физически натоварвания.

Eкстрасистолната аритмия, когато не е свързана с болно сърце, не крие опасност за увреждането му. След като сте консултирана с кардиолог и той е дал заключение, че става дума за доброкачествена екстрасистолна аритмия, няма място за притеснения. Добре е по време на пристъп да бъдете проследена електрокардиографски.

Неприятни са усещанията, когато екстрасистолите следват една след друга, в този момент сърцето се съкращава не добре напълнено, ударите са силни и се съпровождат със задух и смъртен страх.

Единичните екстрасистоли са нещо обичайно, особено при вегетативно неустойчивите хора.

ВНИМАНИЕ!
Важно е в лечението е да забележите провокиращите фактори и да се научите да ги избягвате Ако се чувствате много притеснена, посъветвайте се с кардиолога си за терапия. Има добри антиаритмични препарати, които се приемат един път дневно. Можете да пробвате и с препарати на билкова основа.

Добро действие има и препаратът валериана на капсули. Приемат се по две капсули дневно, които намаляват възбудимостта на вегетативната нервна система и от там - екстрасистолите.

блитз.бг

Няма коментари: