сряда, 30 септември 2009 г.

Фолиевата киселина пази от инсулт

РЕДОВНАТА УПОТРЕБА на фолиева киселина е способна да намали с 1/5 риска от инсулт. Новите данни позволяват на изследователите да препоръчат добавянето на този витамин от групата В дори в състава на брашното и други хранителни продукти при тяхното производство, фолиевата киселина подобрява шансовете и на планираните бременности и намалява вероятността от дефекти в плода по време на вътреутробното му развитие. Учени от САЩ са установили чрез наблюдения, че приемането на витамина в продължение на година намалява риска от инсулт с над 18%.

Ако приемането на фолиева киселина продължава без прекъсване 3 години, този риск намалява с 30%.

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин, който се съдържа в най-големи количества в зелените листа на зеленчуците. Учените съветват да се употребяват дневно не по-малко от 200 мкг (микрограма) от него, което може да се постигне или с помощта на балансирана диета, или чрез допълнителен прием.

Бременните и планиращите бременност трябва да приемат всеки ден по 400 мкг.

Някои държави вече приеха нормативни документи, препоръчващи добавянето на фолиева киселина (фолацин) дори в произвежданото брашно.


лекар.бг

Няма коментари: