Освен за подправка целината се използва и за лечение. Ароматният керевиз понижава кръвното и има антитуморни свойства.
В древния Рим богатите носели като муска целина, за да прогонват с нея махмурлука след тежък запой. Вероятно затова векове по-късно стрък целина се добавя към коктейла "Блъди мери".
Целината стои в челото на най-полезните зеленчуци. Богата е на минерални вещества - калий, калций, натрий, магнезий, фосфор и желязо. Съдържа много витамин С (в листата той е 110 мг на 100 грама), каротин, витамини В1, В2 и РР. Ароматът й се дължи на етеричните масла, които също са лечебни.
Много зеленчуци губят полезните си свойства, като минат през термична обработка. За разлика от тях целината ги съхранява.
Една купа пресен или готвен керевиз доставя на организма дневните му нужди от витамин С, калий и калций. Народните лечители пък я препоръчват за усилване на апетита и при проблеми с храносмилането.
лекове.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар