РЕДОВНАТА УПОТРЕБА на фолиева киселина е способна да намали с 1/5 риска от инсулт. Новите данни позволяват на изследователите да препоръчат добавянето на този витамин от групата В дори в състава на брашното и други хранителни продукти при тяхното производство, фолиевата киселина подобрява шансовете и на планираните бременности и намалява вероятността от дефекти в плода по време на вътреутробното му развитие. Учени от САЩ са установили чрез наблюдения, че приемането на витамина в продължение на година намалява риска от инсулт с над 18%.
Ако приемането на фолиева киселина продължава без прекъсване 3 години, този риск намалява с 30%.
Фолиевата киселина е водноразтворим витамин, който се съдържа в най-големи количества в зелените листа на зеленчуците. Учените съветват да се употребяват дневно не по-малко от 200 мкг (микрограма) от него, което може да се постигне или с помощта на балансирана диета, или чрез допълнителен прием.
Бременните и планиращите бременност трябва да приемат всеки ден по 400 мкг.
Някои държави вече приеха нормативни документи, препоръчващи добавянето на фолиева киселина (фолацин) дори в произвежданото брашно.
лекар.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар