петък, 31 октомври 2008 г.

Лечение с тиква

В тиквата има много калий, който подобрява сърдечния ритъм и усилва отделянето на урина. Това я прави ценно средство срещу бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Поради слабата киселинност и нежната целулоза тя е полезна при гастрит и колит, като има и леко слабително действие. Голямото количество пектин също помага срещу колит, а понеже пектинът изхвърля холестерола от организма - помага и срещу атеросклероза. Високо е съдържанието на витамини -С, групата В и бета каротин. Тиквите - кратунки надминават дори морковите по съдържание на бета-каротин. Добре е да се избират тикви с оранжева месеста част, в тях има повече бета-каротин. Заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката се лекуват с прясно изцеден сок от сурова тиква. Тиквена отвара помага срещу безсъние и неспокоен сън. А каша от прясно настъргана тиква лекува изгаряния и някои екземи. Опитайте лечението с тиква, сега е сезонът!

С КАША ОТ ТИКВА И МЕД СРЕЩУ НЕВРОЗА
Взема се половин килограм тиква, обелва се от кората и се смила с месомелачка. Получената каша се смесва със 100 грама мед и добре се разбърква. С тази смес се намазва долната част на шията под гръкляна и встрани от него. Покрива се с парче хасе и така се лежи половин час. После се измива с хладка вода. Този компрес се прави сутрин и вечер в продължение на 10 дни. Почива се 3 дни и се повтаря.

СРЕЩУ СТРЕС С ТИКВА, ЛИМОНИ И МЕД
Нарязва се месо от сурова тиква и се пуска в сокоизстисквачка. Трябва да се получи 1 винена чаша сок. Към него се добавят сокът от 2 лимона, 2 супени лъжици мед и гореща вода до 1 пълна водна чаша. Сместа се изпива на малки глътки. Тя доставя на организма калий, бета каротин, витамин С и захари, с които организмът преодолява нервното изтощение от стреса.

СРЕЩУ ЕКЗЕМА С ТИКВА ВЪТРЕШНО И ВЪНШНО
Всеки ден се пие сок от сурова тиква не по-малко от 1 винена чаша 2 пъти дневно половин час преди хранене. А на болното място се слага ситно нарязана и смляна на каша вътрешност от тиква. Завива се с хартия, завързва се и се оставя да пренощува. Сутринта мястото се изчиства с топла влажна кърпа. Процедурата се повтаря докато под струпея се образува нормална кожа и той падне.

ПАК СРЕЩУ ЕКЗЕМА СЪС СУРОВА ТИКВА
От месото на сурова тиква се вземат 200 - 300 грама, прекарват се на месомелачка и се оставят да престоят 2 часа в хладилник. С кашата се мажат засегнатите от екземата места, превързват се леко и така пренощуват. На сутринта местата се изтриват в влажна топла кърпа. Лечението продължава най-малко 10 дни.

С ТИКВЕНО МАСЛО СРЕЩУ ДОБРОКАЧЕСТВЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА
В домашни условия можете да си приготвите тиквено масло, но работата е доста трудоемка. Затова ви препоръчваме да си го вземете от пазара или магазин за хранителни стоки /не навсякъде го има/. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно след хранене. Подобрение при уринирането /намаляват ставанията нощем/ се констатира още в края на първата седмица, но лечението трябва да продължава непрестанно!

С ТИКВЕНО СЕМЕ СРЕЩУ ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА
Вземат се семената от една тиква, опичат се и се обелват. Добавя им се 100 милилитра зехтин. Разбиват се с миксер. Сместа се държи на хладно в затворен съд. От нея се взема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава поне 1 месец докато изчезнат неприятните признаци на тежест и затруднения при уринирането. Добре е да се повтори.

СРЕЩУ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ И НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Правят се 2 пъти седмично разтоварващи дни като през целия ден се консумира само печена или варена тиква общо към половин килограм. Ниската калоричност на тиквата (около 17 калории в 100 грама) я прави отлично диетично средство при наднормено тегло и високо ниво на холестерола.

СУРОВА ТИКВА И СОДА БИКАРБОНАТ СРЕЩУ ИЗГАРЯНЕ
Разрязва се тиква, отстранява се кората, вземат се 200 -300 грама от месото и се прекарват през месомелачка. Добавят се 2 супени лъжици сода бикарбонат и се размесват. С получената каша се покрива изгореното място и се превързва леко с парче плат. Стои така 2 - 3 часа, след което се сменя с ново. Помага дори след като са се образували мехури.

С ТИКВА И МЕД СРЕЩУ КОЛИТ, БЪБРЕЧНИ И ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
При бъбречни колики от пясъци и камъни, както и срещу колит, трябва да се яде на ден поне по половин килограм варена тиква. Може да се подслажда с мед, ако болният не е диабетик. Диета с консумиране през целия ден само на варена тиква - общо около 1 килограм - се препоръчва при холецистит и цироза на черния дроб. Количеството варена тиква се разпределя на 5 порции по 200 грама, които се изяждат през 2 - 3 часа. Може да се подправя със счукани орехи.

СОК ОТ ТИКВА СРЕЩУ ХРОНИЧЕН ГАСТРИТ, КОЛИТ И ЦИРОЗА
Взема се половин килограм обелена и нарязана на дребно тиква и се прекарва през сокоизстиквачка. Понеже тиквата е сух плод, се добавя по малко вода. Трябва да се получи 1 винена чаша вок. Към него се добавя 1 чаена лъжичка мед. Изпива се на гладно, половин час преди закуска.

Лечението продължава поне няколко седмици.

СРЕЩУ БЕЗСЪНИЕ И НЕСПОКОЕН СЪН
Сварява се половин килограм тиква в повече вода - така, че след сваряването да остане поне 1 винена чаша отвара. Тази отвара се изпива вечер половин час преди лягане.

СРЕЩУ ОТСЛАБЕНО ЗРЕНИЕ С ЛИМОНОВ СОК
Половин килограм обелена и нарязана тиква се прекарва през сокоизстиквачка като се добавя по малко вода. Към сока се добавя сокът от 1 лимон. Сместа се пие сутрин на гладно. А останалата каша от тиквата се сварява и се изяжда през деня.


лекар.бг

Болестите на бебето започват от утробата на майката

Специалистите открили нови данни за връзката между живота на детето в утробата на майката и неговите бъдещи заболявания. Законът “алфа и омега” дава възможност да преценим риска от сърдечни заболявания На какво трябва да се обърне внимание?

В редица страни са се провели продължителни изследвания, които открили една твърда зависимост - при хора, които са се родили недоносени, има голям риск от развитие на исхемична болест на сърцето и хипертония. Освен това съществува голяма вероятност да възникнат същите тези заболявания, ако по време на бременността майка та е страдала от токсикоза. Това заболяване предизвиква спазми на кръвоносните съдове на плацентата и бебето започва да изпитва недостиг на кислород. Стига се до сложни биохимични нарушения, които впоследствие стават причина за сърдечни заболявания. Това откритие получило наименованието законът на “алфата и омегата”, като под “алфа” трябвало да се разбира вътреутробният живот на плода, а под “омега” – животът на човека след неговото раждане.

И този закон наистина има практическо приложение. Човек трябва да събере цялата информация за своя вътреутробен живот. Да разпита майка си как тя е понесла бременността, дали е страдала от токсикоза, с какво тегло се е родил той. Ако е имало подобни проблеми, то всеки сам може да си направи извод дали рискът от сърдечни заболявания е висок. И да вземе съответните мерки, разбира се.
НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА ПРИ МАЙКАТА НЕМИНУЕМО СЕ ОТРАЗЯВА И НА ПЛОДА, И НА БЪДЕЩОТО ДЕТЕ
Човек може да попадне в рисковата група от сърдечносъдови заболявания и хипертония, без да има значение наследственият фактор. По-рано сърдечните проблеми непременно се свързваха с наследствеността.

Ако в крайна сметка се окажете в рисковата група, съгласно закона “алфа и омега”, трябва да спазвате елементарните и известни на всички ни принципи за здравословен начин на живот. Преди всичко трябва да следите теглото си. Да не пушите. Следва умереното физическо натоварване - ходете всеки ден пеш поне 40 минути. И, разбира се, ограничете солта в менюто си. Виждате, че всичко е до болка познато и известно, но така или иначе, ако го спазвате, рискът от сърдечни заболявания ще бъде сведен до минимум.

Но да продължим нататък. Ако по време на бременност жената има високо съдържание на холестерол, това значи, че бебето е застрашено от атеросклероза. И то в доста ранен стадий от неговото развитие след раждането му. Това от своя страна води до исхемична болест на сърцето. Затова “холестероловите деца” също попадат в рисковата група. Те трябва също да се придържат към препоръките и съветите, които посочихме по-горе.

ЖИВОТЪТ НА ЧОВЕКА ЗАВИСИ ОТ БРЕМЕННОСТТА НА МАЙКАТА
Данни от много сериозни изследвания потвърждават, че неблагополучната бременност води до нарушения в нервната система на бебето. Рискът нараства при недоносени деца и ненормално развитие на плацентата. Хроничният стрес може да доведе до кислороден глад на плода. А това най-често води до едно много неприятно заболяване за бебето – перинатална енцефалопатия. По данни от Харвардския университет всяко щесто дете се ражда с такава болест.

Представете си как е у нас, в България!

В Европа и Америка всички се грижат за здравето си. Там жените се отнасят много сериозно към своята бременност. А това, както виждате, е много важно. Ако помислим виртуално, бихме могли да добавим към закона “алфа и омега” всяка друга буква от латинския алфавит. И тя непременно ще отразява виртуалния живот на човека, когато той съществува само в плановете на своите родители. Тогава може би всички ще разберат колко е важен периодът на подготовката за бременността. Животът на човека, неговото здраве /или болести/ започват именно от там - майчината утроба. Жената, която планира забременяване, трябва да премине редица изследвания и преди всичко тези, които касаят инфекции, предавани по полов път. Трябва да излекува всичките си хронични заболявания, защото по време на бременност те се обострят.

И не на последно място - пак познати неща – бременната жена трябва да приема достатъчно витамини и е задължително много добре да се наспива.


лекар.бг

Отслабвайте, докато дишате

В Европа в последно време се появи едно съвсем ново течение в тази област. То гласи: „Отслабвай, както си дишаш". Също толкова леко, без да се замисляш, без каквито и да е усилия. Без да се подлагаш на изтощителни диети и изнурителни тренировки и самобичуване понякога. И лятото е най-подходящото време да се изпробва тази нова методика. Не се налага да се откажете от апетитното шишче, когато сте на вилата и си правите барбекю. Не се налага да гладувате и ако сте на морето, или пък скришом да поглеждате към вкусотиите на шведската маса и да не смеете да си вземете нещо вкусно. Не се притеснявайте, не се ограничавайте, опитайте от всичко - но по едно на вечер.

И непременно плувайте, играйте на плажа. Ако пък сте си по родните места, се разхождайте повече, ходете в гората за горски плодове, сега им е времето. Не се измъчвайте да изчислявате калории. Не се измъчвайте и с разтоварващи дни. Забравете конкретните диети. Та вие толкова много сте чакали това лято. Затова просто му се наслаждавайте.

ОТСЛАБВАНЕТО НАСИЛА С ДИЕТИ И ГЛАДУВАНЕ ФОРМИРА У ЧОВЕКА КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ
Много хора смятат, че е невъзможно да се освободят от наднормените килограми, без да насилват организма си. Но това е съвсем неверен и неефективен подход.

Има ситуации, когато човек започва да отслабва, без да полага усилия за това. Излишните килограми се топят един след друг, остава само да се влюбите. Такова действие оказва понякога и любимата работа. Ако пред вас стои сложна задача за решаване, не ви е нито до обяд, нито до вечеря. Но ще побързаме да кажем, че по никакъв начин не препоръчваме подобен метод. Просто привеждаме примери, когато човек губи тегло без насилие над себе си. Например има хора, които бързо стапят килограми, когато сменят обстановката -изпитват приятни вълнения и душевен подем. Истината е, че всеки от нас може да си спомни дори и само един случай от живота си, когато е изпитвал нещо подобно. Обзело ви е усещане на бодрост, приповдигнато настроение, независимост от храната, и в крайна сметка - комфортно се разделяте с излишните килограми.

В този процес има два много важни момента:

• Първият важен момент. Отслабването може да бъде комфортно и насилствено. Комфортното е естествено. Мазнините се изразходват точно с тази цел, с която са били натрупани - за движение, активен живот, творчество. Когато ние случайно попаднем в ситуация на такъв благоприятен процес, стапянето на килограмите става лесно. Акомфортното отслабване води до очевиден успех. Насилственото отслабване дава само временен ефект, при това далеч под очакваното. След това непременно се стига до срив и повторно качване на килограми.

• Вторият важен момент. Насилственото отслабване може лесно да се различи от комфортното. Ще изброим само няколко важни пункта: при комфортното отслабване настроението е добро и приповдигнато, а при насилственото то е близо до депресията; при комфортното отслабване общият мускулен тонус е повишен, за разлика от насилственото, където е силно понижен; продължаваме с апетита, който е нормален и дори понижен при комфортното отслабване и силно повишен при насилственото; самочувствието, работоспособността, двигателната активност - всички тези показатели са повишени при комфортното отслабване и силно понижени при насилственото. Има и други различия, но няма смисъл да ги изброяваме. Те са очевидни.

лекар.бг

Десет правила за отслабване

Всяка сутрин се оглеждате в огледалото и виждате, че формите ви продължават да се заоблят? Започнете да ядете храна, богата на целулоза, и през целия ден се наливайте с блудкав билков чай. Освен това вярвайте! Силно вярвайте, че мъченията ви няма да бъдат напразни. Ще мине време и ще станете стройна и елегантна... Но преди това обърнете внимание на следните правила, ако наистина искате да отслабнете.

ГЛАДУВАНЕТО Е НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА

Но когато се прилага с хитрост. Да се отслабне с пълно гладуване, е невъзможно. Най-напред се губят доста килограми от теглото, сменят се костюмите, а след това много бързо си ги връщаш и двете.

ОСНОВНИЯТ ВИ ВРАГ Е ХОЛЕСТЕРОЛЪТ

Не правете генерални грешки, като се лишавате от продуктите, които съдържат холестерол. Ако се откажете напълно от тях, рискувате да си имате проблеми с менструалния цикъл. Холестеролът служи като изходна суровина за производството на полови хормони.

ЧАЯТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ НЕ Е БЕЗОПАСЕН

Абсолютно безвредни препарати няма. Чаят за отслабване е комбинация от пикочогонни и слабителни билки. Преценете колко „полезни" са те за организма.

СТОМАХЪТ МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЪЖЕ, НО...

Изкуственото тъпчене на стомаха с целулозна храна е причина от организма да се извеждат полезни вещества и минерали. Освен това този начин на хранене може да стане причина за запек. При това толкова желаното чувство за ситост не винаги настъпва.

ВЕГЕТАРИАНСТВОТО ГАРАНТИРА ФИНА ФИГУРА

Не е точно така. И от вегетарианска храна може да надебелее човек, ако не прецени калориите и започне да преяжда с мед, зърнени храни, плодове, орехи и растително олио. Отказването от животински белтъчини може да стане причина за възникване на отделно заболяване или да увреди организма като цяло.

СПОРТУВАНЕТО НОРМАЛИЗИРА ТЕГЛОТО

Това не е вярно. Ако се правят такива експерименти, трябва да се започне с тях постепенно и постоянно. Ако изведнъж се подложите на силно физическо натоварване може да смъкнете няколко килограма, но ще ви споходи обратният ефект - двойно връщане на наднормените килограми.

ОРГАНИЗМЪТ МОЖЕ ДА СЕ ПРОЧИСТИ ОТ ШЛАКАТА

В основата на желанието за изхвърляне на излишните килограми винаги стои прочистването на организма от шлаки. Добре е да се проведе такава очистителна програма. Но за това трябва да се промени начинът на живот. Ресурсите на човешкото тяло са огромни. Само не забравяйте да пиете много повече чиста вода. Специалните програми за „суперпрочистване" понякога са вредни.

НАМАЛЕТЕ КОЛИЧЕСТВОТО НА ХРАНАТА

Към промяната на правилата при хранене (намаляване на количеството на храната) организмът свиква за два месеца. След това дозата отново може да се намали. С намаляване на количеството приемана храна помагаме на организма да нормализира обмяната на веществата. Това трябва да направи всеки, който има наднормено тегло. Да не се лъжем - обикновено то се получава от преяждане. Но много от нас, след като смъкнат десетина килограма чрез значително намаляване на храната, отново се връщат към преяждането. И килцата се натрупват двойно.

НЕ Е ДОБРА ДИЕТАТА, КОЯТО ПОМАГА НА ДРУГИТЕ

Резултатите от всяка една диета са непредсказуеми. Ако ваша позната е успяла да се освободи от 20 кг. наднормено тегло с някаква диета, това не значи, че и при вас ще се получи. Със същия режим вие можете да не смъкнете дори и един килограм. Трябва да пробвате, но не и преди да се запознаете с условията на тази диета.

НЕ СЕ ХРАНЕТЕ СЛЕД 18 ЧАСА ВЕЧЕРТА

Това правило винаги работи, но трябва да го изпълнявате. Ако свършвате работа в 20 часа, а сте вкъщи след 22, просто пропуснете вечерята. Или направете така, че да се нахраните поне четири часа преди лягане.


лекар.бг

Намаляването на холестерола води до безплодие и умствени увреждания

“Ново двайсет” дойде тези дни откъм научните среди! Оказа се, че холестеролът не е враг, а приятел на жените. И не било полезно да се намалява нивото му в кръвта. Нещо повече - това дори било опасно за здравето! Днес ще се опитаме да обясним какви нови подходи по отношение на храненето и профилактиката на болестите носи това необичайно откритие.

Във време, когато лекарите от цял свят с всички сили се опитват да водят борба с холестерола, се намират специалисти новатори, които смятат същия този холестерол за наш приятел. Въпреки че всички знаем, че точно той е виновен за възникване на проблемите със сърцето и кръвоносните съдове. Не е тайна и фактът, че повече от двадесет години опитите за ограничаване на холестерола в храната така и не можаха да доведат до съществено намаляване нивото на заболяемост от атеросклероза. Не е намаляла и смъртността от сърдечносъдови проблеми.
Случва се точно обратното - антихолестероловата терапия доведе до формирането на нови и по-рано рядко срещани заболявания - например безплодието и болестта на Алцхаймер.

НАМАЛЯВАНЕТО НА НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА НЕ Е ПАНАЦЕЯ
Разбирайки това, в последните години медиците предложиха нова теория - те разделиха холестерола на лош и добър. Същността е в това, че холестеролът, съдържащ се в липопротеините с висока плътност, е полезен, а в липопротеините с ниска плътност - вреден. Обаче от гледна точка на биохимията тази теория е лишена от здрав смисъл. Липопротеините и с ниска, и с висока плътност в основата си съдържат едни и същи вещества, само че в различни съотношения. Ако се следва този подход, то спокойно може да се говори за добра и лоша глюкоза например, за добра и лоша аминокиселина и т.н. А това е невярно и несериозно.

ЖИЗНЕНОВАЖЕН КОМПОНЕНТ ЗА ОРГАНИЗМА НИ
Холестеролът е един от жизненоважните компоненти за нашия организъм. Той се отнася към класа на прохормоните. Както е известно, хормоните не постъпват в човешкия организъм от външни източници, а се произвеждат от вътрешните органи. Същото се отнася и за холестерола. Основен вътрешен доставчик на този компонент са чернодробните клетки. Те произвеждат голяма част от функциониращия в организма холестерол - около 75 процента. Други 20 процента се образуват в резултат на жизнеспособността на другите клетки на организма. И всичко на всичко 5 процента от общото количество холестерол постъпва с храната в нашия организъм. Оттук могат да се направят два извода. Първо, храненето не е основният фактор, влияещ на нивото на холестерола в кръвта. И второ, ако 75 процента от всичкия холестерол произвежда самият организъм, то това вещество в никакъв случай не трябва да се смята за вредно.


лекар.бг

Възстановяване след инсулт

Нарушението на мозъчното кръвообращение уврежда нервната система. Затова при лекуване на последиците, освен физическа терапия, в повечето случаи е необходима и медикаментозна. Лечението се назначава и контролира от квалифициран специалист след качествена диагностика на увредената нервна система и въобще на състоянието на организма като цяло.
Медикаментозното лечение е насочено към възстановяване или стимулация на мозъчните огнища, отговарящи за движенията и речта. И само ако се възстановят функциите в тези мозъчни огнища, тогава може да се говори за пълно физическо възстановяване.
Съществува специално създадена методика за това възстановяване. Ние няма да се спираме на подробности от нея, само ще споменем някои основни аспекти.

• Когато състоянието ви след прекаран инсулт започне леко да се стабилизира, опитайте се да поседнете в леглото, но без да се престаравате.
Ако почувствате виене на свят, веднага си лягайте.

• При първите опити да станете прав, трябва да имате предвид, че мускулите ви са увредени, краката ви са много слаби и до голяма степен атрофирали.
Трябва ви помощник, поне в началото. Не стъпвайте веднага на увредения крак, опитайте първо със здравия, а след това постепенно с болния. Сам контролирайте времето, за което ще можете да стабилизирате стоенето прав.

• Ако състоянието ви позволява да стоите на крака, следва да направите първите крачки и това е много важно. Вашият помощник трябва да е от здравата ви страна. Това е доста трудно, но така трябва, защото позволява повече свободни придвижвания. Но тук решаващо влияние има и степента на увреждане на мозъка - от това зависи как ще проходите.

• Времето, за което болният може да се научи да ходи, е различно за различните болни, но в края на краищата всеки ще се научи да ходи. Разбира се, походката няма да е идеална. Трябва да се натоварва увреденият крак и когато равният под у дома и асфалтовият път вече няма да бъдат достатъчни за това натоварване, излезте в полето във висока трева, или на снега през зимата.

• Един от основните проблеми, с който ще се сблъскате, е трудността при сгъване на краката в коленете.
Ние ще ви предложим само едно упражнение, което ще улесни тази ваша задача, но с помощта на добър физиотерапевт ще се справите още по-добре. И така: легнете по гръб и се опитайте да изпънете крака си. След това помолете помощника си да ви го сгъне отново. После отново го изпънете. Повтаряйте това много пъти. Целта на упражнението е да се накарат мускулите да заработят. Така те няма да атрофират.

По отношение на засегната от инсулта и увредена ръка препоръките са същите. Трябва да се опитвате да раздвижите мускулите, въпреки спазмите, които отначало много ще ви измъчват. Мускулите са изгубили своята еластичност.
Същото важи и за пръстите. Тях най-лесно ще раздвижите, като се опитвате да движите някакъв предмет -топче, химикал и т.н.
В крайна сметка, най-важното е да не бездействате, защото бездействието впоследствие усложнява нещата.


лекар.бг

Безценните рецепти на П.Димков

За ВЪЗРАСТНИ, ПРОТИВ АТЕРОСКЛЕРОЗА

Смесват се:

7 пресни орехчета, счукани с черупките, 2 супени лъжици ситно нарязани корени от коприва, 2 супени лъжици овесени зърна. Сместа се поставя да ври на тих огън в 1.5 литра вода 15 минути.

Към отварата се прибавят:
1 супена лъжица листа и цвят от очанка, 1 супена лъжица борови връхчета, 1 лимон, разрязан на 4 части, 2 супени лъжици мед.

Всичко ври на тих огън 15 минути. Прецежда се като изстине.

Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти дневно преди ядене.

За хората от третата възраст е полезно да си приготвят няколко пъти през годината от тази отвара и да я вземат като предпазно средство срещу атеросклероза.


СРЕЩУ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Вземат се по 50 г от цвят агримония, листа и цвят от босилек, листа от широколистен живовлек, жълта комунига, риган, шишарки от хмел. Размесват се добре.

1 супена лъжица от сместа се запарва в половин литър кипяща вода, оставя се така 10 минути под похлупак, прецежда се и се добавят мед и лимон на вкус.

Пие се преди ядене по 1 кафеена чашка.
Може да се комбинира с рецептата дадена по-горе. В такъв случай се пие 10 минути след като е взета супената лъжица от втората рецепта.

ЗА УКРЕПВАНЕ НА СЪРДЕЧНИЯ МУСКУЛ
Смесват се: 50 г чисто краве масло, 50 г ориз, препечен до пожълтяване и смлян в машинка за кафе, 50 г смляно семе от фий, 150 г мед, шепа сурови тиквени семки, обелени и счукани в хаван.

Всичко се размесва добре. От сместа се поема по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер. И здрави, и болни могат да вземат от сместа по 1 месец през месец за неопределено време.


лекар.бг

Как да прочистим кръвоносните съдове?

Добра профилактика за кръвоносните съдове са народните средства.

Много полезен е белият имел. Той оказва успокояващо въздействие и регулира кръвното налягане.

• Имелът се смила като брашно и една чаена лъжичка се залива с чаша вода. Сместа се слага 6 термос да престои през нощта. Приемат се по 2 супени лъжици на малки глътки 15-20 минути преди ядене.
Тази билка се приема 3-4 месеца и много добре прочиства кръвоносните съдове. Прави ги меки и еластични.

Много полезни са «чесновите» методи за прочистване на кръвоносните съдове. Ние ще ви предложим няколко от тях.

• Смелете 200 г чесън, залейте го с половин литър водка и оставете сместа за две седмици на тъмно. След това прецедете през плътна тъкан и добавете сока от 5-6 лимона. От така получената смес пийте по една супена лъжица с вода 2-3 пъти на ден преди ядене. Това лекарство е полезно при атеросклероза, спазми на кръвоносните съдове на главния мозък и хипертония.
• Смелете една глава чесън и я сложете за една нощ 6 чаша кисело мляко. На другия ден изпийте тази смес на няколко приема.
• Смесете равни количества чесън и мед. Приемайте по една чаена лъжичка 2 пъти на ден половин час преди ядене.
• Вземете един килограм боровинки и 200 г чесън. Изчистете ги, измийте ги, след което да се изсушат и стрият. Тази смес се оставя за 12 часа на тъмно, после към нея се добавя половин килограм мед. всичко се разбърква много добре. От получената смес се приема по една супена лъжица 2 пъти на ден преди ядене. Такъв курс на оздравяване на кръвоносните съдове е полезно да се провежда два пъти 6 годината - през пролетта и есента.
Ето една стара билкова рецепта за прочистване и укрепване именно на малките кръвоносни съдове -капилярите.
• Вземете по 100 г смлени сушени цветове от лайка, жълт кантарион, имортела и брезови пъпки. Една супена лъжица от сместа се залива с половин литър гореща вода, след това се слага да ври още 3-4 часа. Прецежда се половината настойка, в нея се разтваря една супена лъжица мед и се изпива вместо вечеря. Сутринта вземате останалата течност и я нагрявате, отново добавяте една супена лъжица мед и изпивате сместа вместо закуска. Правете си тази отвара, докато билковата смес свърши. Това лечение се провежда един път на пет години.
• Сокът от киви също много добре прочиства кръвоносните съдове. При това е достатъчно да се изяждат не повече от 3-4 плода на месец. И не пренебрегвайте грейпфрута - основната му лечебна сила се намира в неговата бяла месеста ципа, която обикновено отстраняваме. Тя съдържа пектин и значително понижава съдържанието на холестерол в кръвта. Предпазва от атеросклероза на кръвоносните съдове на главния мозък. Добре би ви се отразило, ако на седмица изяждате по един-два грейпфрута.

лекар.бг

Антиоксидантите са бодигардове на организма

Любопитно е, че антиоксидантите се съдържат в растенията, където играят ролята на същински килъри на външни врагове. Феноловите съединения, към които спадат флавоноидите и феноловите киселини, са т.нар. език на растенията. Те се излъчват от цветовете им - тръпчиви или люти вещества, които отблъскват гъбички, охлюви и гъсеници. Тези вещества спират развитието на микробите. На хората обаче фенолите не вредят.

НАПРОТИВ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СА ПОЛЕЗНИ

защото бързо задействат противоотровни механизми в човешкия организъм при нужда. А много от флавоноидите и някои фенолови съединения имат антиоксидантно действие - т.е. те предпазват не само човешкия организъм, а и растенията от увреждания, причинявани от липсата на кислород. Чрез феноловите съединения растенията натрупват във външната си обвивка пластове от оксидационно защитна дъга. Тя има за задача да спира навлизането на вредните кислородни радикали и да ги обезврежда. По-голямата част от тези ценни антиоксиданти се намират в обвивката на плодовете и зеленчуците.

• При морковите 85 процента от всички полифеноли се намират в обвивката.
• Пълнозърнестата пшеница съдържа 500 мг/кг феруланова киселина за разлика от вече обелената, смляна пшеница - там има само 50 мг/кг.
• Обелените домати от консерва и обелените ябълки също загубват една голяма част от своите флавоноиди.

Флавоноидите и феноловите киселини се срещат в почти всички растителни храни и са най-важните антиоксиданти.

Способността им да се справят със свободните радикали превръща феноловите съединения в идеална защита от атеросклероза, рак и катаракта.

Егаловата киселина се среща в:
• гроздето;
• орехите;
• червените горски плодове.

Лабораторни опити доказват, че егаловата киселина е добра защита срещу увреждане на роговицата.


лекар.бг

Секси ли са цигарите или просто смърдят?

Да, доста тенденциозно заглавие, но няма да ви обяснявам колко е вредно пушенето. Това е просто разказ за това, как ги отказах.

Пуша от 14 години и дълго време съм си мислела, защо изобщо пропуших. Най-простото обяснение разбира се е, че исках да вися на “пушкома” с готините хора в училището. Психолозите пък биха казали “фиксация в орална фаза”, но хайде … винаги можеш да си гризеш молива или ноктите. Тогава защо точно цигари? Във филмите и рекламите около цигарите се изгражда един много привлекателен ореол. Няма нищо по-секси, тайнствено, декадентско и фатално от жена с цигара. Мъж, който пуши невъзмутимо и издиша дима си в лицето на смъртта е друго клише, което ни пробутва филмовата индустрия. Не искам да звуча като “теория на конспирацията”, но докато група хора правят състояния от цигарената индустрия, ние като стадо овце купуваме, димим и даже се гордеем с образа си на пушач.

Как спрях цикарите?Всеки пушач обаче знае, че няма нищо фатално и секси в миризмата на пепелника, нито пък в устата му сутрин. И все пак всички ползваме фалшивата обаятелност на цигарата? Предполагам, че всеки си има причина за това. Моята беше саморазрушението, недоизживян пубертет го наречете. Исках да съм голяма, исках да правя собствените си грешки и щом дробовете си бяха мои, щях да си ги руша, ако поискам. Декаденсът беше моя начин да въстана срещу родителското иго и да покажа, че съм самостоятелна. И така 14 години. Сега това ми звучи толкова тъпо! Докато се осъзная обаче, навикът се беше вкоренил здраво в ежедневието ми, а образът на пушач – в представата ми за самата мен. Не можех дори да си се представя без цигара – аз, добро момиче, което води здравословен начин на живот – абсурд!

С времето очарованието на полупразна кръчма, цигара и разговори за живота tet-a-tet малко се поизтърка в очите ми. Знаех, че ако забременея някой ден, ще трябва да ги откажа поне за малко, пък и започнах да трупам едно леко отвращение от дима, особено след дълга нощ, когато на сутринта дишаш трудно и ти се повдига при вида на пепелника-пирамида. Една приятелка също ми съобщи, че смята да ги отказва. Това, който ме пречупи, беше първия филм, в който цигарите се показват в негативна светлина - “Константин”. Киану Рийвс /Константин/, заклет пушач, отдал живота си в служба на бога и в борба със силите на злото, разбрал, че е болен от рак, отива при архангел Гавраил /в ролята извънземната Тилда Суинтън/ и го пита: “Отдал съм целия си живот да му служа! Защо?”, “Защото пушиш по кутия на ден!” беше невъзмутимият отговор. Хахахаха! Толкова е просто.

И така за пръв път в живота си реших – ще ги отказвам! За да се освободя, минах през три важни стъпки. Ако и вие сте решили да опитате, се надявам, че ще мога да съм ви от полза с опита си:

1. Вземете решение!

Внимание, не е толкова просто, колкото изглежда. Само твърда, истинска решимост, ще ни свърши работа в случая. Ако сте депресиран/а, ядосан/а на себе си или имате нужда от промяна, по добре идете на фризьор или си купете нещо. Не взимайте такова решение импулсивно, защото, ако не сте готови, лесно ще се провалите, а колкото повече са неуспешните опити, толкова по-малко ще си вярвате следващия път и толкова по-лесно ще се провалите пак. Когато започнете да мислите за отказване, генерирайте в себе си непоносимостта към цигарите известно време … може дори месеци. Решите ли, че сте готови да започнете си поставете срок, от който да започнете. Нека не е познатите на всички “от утре” или “от понеделник”. Поставете си малко по-далечен срок, за да си дадете време да свикнете с мисълта и да се подготвите психически. След като имаме твърдо решение и начален ден следва …

2. Мобилизация!

Нямам предвид да “затягате колана”, да “стискате зъби” или да показвате “как се каляваше стоманата”. Напротив! Мобилизирайте всички възможни обстоятелства, така че да са ви от помощ. Изправили сте се пред трудна задача, която е препънала доста народ и ще имате нужда от подкрепа от всякакъв вид. Хванете си гадже непушач, обадете се на стари приятели – непушачи, обърнете се към специалист, говорете с хора, отказали цигарите, оплаквайте се, хвалете си, скарайте се с минувач, който издишва дима си в устата ви. Всичко е позволено. За мен проработи следната схема: приятелката ми ги отказа също и се подкрепяхме. Физиологичната си зависимост потуших с хапчета. Пият се по схема с намаляваща концентрация, като първите дни можеш да пушиш по малко, а не са и скъпи.

3. Изкоренете навика и подменете ритуала!

Тази стъпка е най-важната. Физиологичната зависимост е “piece of cake” в сравнение с психичната ни зависимост към цигарите. Трябва да измените всичко, което е означавал ритуала на пушенето. Ако е бил свързан с вживяването в някакъв образ на мъжкар или фатална жена, детронирайте го. Нямате нужда от такава бутафория, за да градите самочувствие. Потърсете истинските корени на вашата индивидуалност. Намерете си хоби, станете ужасно добър, правете страхотен секс, станете бог на судоку или започнете да плетете зашеметяващи пуловери. Можете просто да го играете невъзмутим, готин непушач. При всички случай опитайте се да осъзнаете, че вашата уникалност и чар не се крият в цигарите. Друг много важен ритуал е т.нар. “фас-пауза”. Преди си разделях работното време на периодите между цигарите и след добре свършена работа се награждавах с цигара. Трябва да се научите да пиете кафе без цигара и да си почивате по други начини. Кафето без цигара било мъчение, нямало смисъл и нямало никакъв вкус. Чувала съм всякакви трактовки. Можете да спрете да пиете кафе за известно време или вместо да направите “една цигара почивка”, направете “почивка за едно кафе”. Аз лично с кафето се справих доста лесно, но чашата вино не можех да си я представя без цигара. За мен това беше най-трудното от всичко. Като изпиех повече от една чашка пък, ми се припушваше неудържимо. На няколко пъти запалих. Признавам си. Моят съвет е, ако не издържате, да се поддадете. По добре да изживеете момента, от колкото да фантазирате за него. Всъщност е отвратително, не можах да допуша цигарата до края - ако не си пушил отдавна, тя има вкус на...

В борбата със зависимостта ще се сблъскате с доста подводни камъни. Може например да получавате сърцебиене, да повярвате, че ще надебелеете (което е възможно, ако смените ритуала на пушене с хапване) или изведнъж да ви се случи нещо ужасяващо и разтърсващо, за да имате повод да запалите една цигара за успокояване. Споменах ли, че цигарите не успокояват, това е още една от илюзиите, които съпътстват пушенето. Цигарата е позната и винаги достъпна; това е успокояващото и въздействие – чисто пласибо или както пееше Висоцки “Сигарета, сигарета, ты одна меня верна”. Истината е, че съзнанието се страхува от промяната и се опитва да ви пробута извинения, оправдания и причини да не го направите. Силата на този навик се крие в силата на ритуала, който той представлява. Ако го подмените с нещо полезно или нещо, което поне не вреди, ще сте победили!

Вече не пуша от година. Всъщност дори не ми пука от колко време не пуша, тъй като не броя дните, нито месеците. Просто нямам нужда и толкова!
Успех и на вас!


пудриера.ком

четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Мозъчен исхемичен инсулт

Мозъчен исхемичен инсулт се дължи на намален приток на кръв в мозъчната тъкан, най-често при стеснение на артериален съд, запушването му от тромб /тромбоза/, ембол /емболия/, спазъм или нарушение в регулацията на съдовия тонус на големите мозъчни съдове и тяхните клонове. В резултат настъпва исхемично /поради обезкървяване/ размекване на мозъчната тъкан.

Основна причина за исхемичния мозъчен инсулт е атеросклерозата. Съчетанието й с артериална хипертония е много често. Голям е относителният дял на болните, при които исхемичният инсулт се дължи на придобити или вродени сърдечни пороци и други заболявания на сърцето /напр. сърдечен инфаркт с пристенен тромб/.

Мозъчният исхемичен тромботичен инсулт обикновено се среща в средна и напреднала възраст. Той настъпва нощем или пък през деня по време на покой, предшествуван от психично напрежение или физическо усилие. Неврологичните симптоми се развиват остро или постепенно в продължение на няколко часа или дни. Съзнанието обикновено е запазено.

Загуба на съзнанието настъпва при запушване на по-големи артериални съдове и се предшествува от огнищна неврологична симптоматика, която дава представа за локализацията на огнището /тромбоза/. Лицето е бледо, пулсът е отслабен, сърдечните тонове - глуховати, зениците - стеснени. Артериалното налягане е нормално понижено, а понякога повишено. Неврологичната симптоматика се изразява в главоболие, световъртеж, причерняване пред очите, забавяне на мисловния процес, дезориентация. Найчесто се установяват нарушения в кръвоснабдяването в района на средната мозъчна артерия.

Мозъчната емболия е друга причина за исхемичния мозъчен инсулт. Тя настъпва в резултат на откъсване на тромб /или част от него/,намиращ се най-често в сърцето.

Бактериалната емболия възниква при ендокардит. Понякога емболът се откъсва от тромб, намиращ се в контакт със съдовата стена на периферна артерия.

Въздушна/газова/ емболия се получава при хирургически интервенции на сърцето, ангиография /контрастно рентгеново изследване на артериални съдове/, навлизане на въздух в плевралната кухина, декомпресионна болест /при работа при по-високо или по-ниско от атмосферното налягане/. Емболията нерядко се последва и от тромбоза на мозъчните артерии. Тя възниква най-често денем след психическо напрежение или физически усилия у млади лица. Инсултът настъпва остро без предшествуващи симптоми.

При ендокардит емболията се предшествува от влошаване на общото състояние - слабост, задух, сърцебиене, повишена температура. При емболичният инсулт лицето побледнява, пулсът се учестява и става аритмичен. Установява се и учестено дишане, разтрисане, краткотрайна загуба на съзнанието. Зениците могат да бъдат разширени. Неврологичните симптоми зависят от това коя мозъчна артерия е засегната. Най-често те са частична или пълна загуба на двигателната активност /парези или парализи/, нарушена сетивност, нарушено зрение, епилептични припадъци.

Лечението има за цел подобряване на сърдечната дейност, предпазване и борба срещу мозъчния оток, пневмония и венозни тромбози по крайниците. Широко се прилагат антиагрегатни препарати /ацетизал, антистенокардин/. За предпазване от застойна пневмония болните трябва да се обръщат често и се назначават антибиотици. Полагат се грижи за предотвратяване на декубитуси /пролежки/. През първите часове на инсулта е полезно даването на кислород.


прамед.ком

Един по-различен начин на профилактика на атеросклерозата и исхимичната болест на сърцето

Вътрешно приложение:

1. Колестина: по 1 капсула 1 път дневно по време на хранене в продължение на 1 месец.

2. Екстракт от Артишок по 1 с. л. 3 пъти дневно след хранене в продължение на 1 месец. Курсът се повтаря 3-4 пъти годишно.

или

3. Лебершуц Ултра: по 1 капсула 2-3 пъти дневно по време на хранене в продължение на 5 месеца.

4. Витал плюс: по 1-2 капсули 3 пъти дневно по време на хранене в продължение на 1-1,5 месеца.

5. Ацерола: по 1 таблетка 2-3 пъти дневно по време на хранене в продължение на 1 месец.

6. Фито 40 по 1 капсула 3 пъти дневно по време на хранене в продължение на месец.

7. Зелен чай с мента: Смуче се по 1 таблетка 2-3 пъти дневно след хранене. Курсът продължава до 3 месеца. Повтаря се 2-3 пъти годишно.

8. Масло Лимон или м. Портокал: по 1 к. 2 пъти дневно след хранене на бучка захар в чай или мляко. Курсът продължава 3 седмици. Почивка между курсовете 1 седмица.

9. Вива Малт: по 1 с. л. (15 гр) предварително разтворена в 100 мл обезмаслено мляко или преварена вода 2 пъти дневно по време на хранене. Курс 2-4 седмици.

10. Сироп Ред Бъри: по 1 с. л. 2-3 пъти преди хранене в продължение на 1 месец.

11. Боровинка Витал: по 1 с. л. 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 1 месец.

12. Екстракт Хвойна: по 0,5 чаена л. 3 пъти дневно след хранене в продължение на 1 месец. Курсът се повтаря 2-3 пъти годишно.

13. Ябълков оцет: по 1-3 таблетки за смучене 3 пъти дневно след хранене в продължение на 1 месец. Курсът се повтаря 3-4 пъти годишно.
14. Млечна суроватка с праскова: приема се по 1 с. л. 2 пъти дневно 30 минути преди хранене в 150 мл преварена охладена вода в продължение на 2-3 седмици. Курсът се повтаря 2-3 пъти годишно.

Външно приложение:
1. Масло Лавандула: 5 к. на вана, t - 37-38 С°, ежедневно по 10-15 мин. Курс - 10-15 процедури.
2. Масло Иланг-иланг: аромалампа: 2 к. на 5 м², 1-2 пъти дневно по 10-20 минути в продължение на 3 седмици.

вивисан.бг

13 стъпки към здравото сърце

Съвсем не е толкова сложно. Обръщайте повече внимание на това какво ядете и ще намалите значително риска от поява на сърдечно–съдови заболявания, твърдят специалисти в списание Prevention.

Правилният избор на храна снижава най-важните рискови фактори на сърдечните заболявания: висок холестерол, хипертония, наднормено тегло.


Добрата новина по отношение на заболяванията сърцето и кръвоносните съдове е, че повечето от тях могат да бъдат избегнати. Наследствеността наистина играе роля при тях, но определящ е начинът на живот, който човек води. Разбира се, не можем да повлияем на първото, но второто е изцяло под наш контрол.

Най-важното е да разбираме, че грижейки се за сърцето си, избираме да живеем и по-дълго и по-здравословно, което засяга както нас самите, така и нашите близки и приятели.

А изборът за това не е толкова сложен – това, което трябва да направимсъвсем не е чуждо на човешката природа, т.е. не е нужно да се лишаваме от нищо, от което организмът ни има наистина нужда.

1. Яжте повече плодове и зеленчуци.
Приемайте го поне 4-5 пъти дневно, в малки порции, на сравнително равни интервали от време.

2. Предпочитайте пълнозърнестите храни и тези, които съдържат комплексни въглехидрати.
Те ще ви засищат относително бързо без да сте поели твърде много калории. За бобовите храни е характерно, че съдържат много комплексни въглехидрати.

3. Всеки ден яжте нискокалорична и нискомаслена храна.
Поне 2-3 пъти в деня в храната ви трябва да присъстват именно такива продукти.

4. Подбирайте храни, богати на протеини.
Не се ограничавайте с еднаква храна, съдържаща протеини. Балансирайте този тип продукти, като редувате риба, пилешко и друго постно месо. Богати на протеини са и някои от зеленчуците – например картофите.

5. Ограничете храните, богати на наситени мазнини и трансмазнини.
Те водят до покачване на холестерола с всички негативни последици от това. Затова избягвайте пълномасленото мляко и неговите производни, мазното месо, тропичните и хидрогенизираните растителни мазнини, десертите, разлините сладки храни. Ако обичате да подправяте храната с мазнина, използвайте зехтин или олио от рапица.

6. Яжте много фибри .
Такива има много в триците, орехите, бобовите растения, плодовете и зеленчуците.

7. Следете теглото си.
Не е задължително то да е перфектно. Всеки човек знае как се усеща най-добре в определени граници на килограмите. Просто се опитвайте да не излизате от тях. Затлъстяването е един от основните фактори при сърдечно-съдовите заболявания.

8. Хранете се редовно.
Ако пропускате често някое хранене, всъщност увеличавате вероятността следващият път да преядете. Освен това, като се храните по-често, нивото на кръвната ви захар ще бъде относително стабилно и няма да има пикове, с които тялото се справя по-трудно. По този начин поддържате по-добро ниво на метаболизма и регулирате нивото на холестерола в кръвта.

9. Намалете солта.
В никакъв случай не бива приетото количество сол за деня да надвишава 2400 мг. По-слабо осолените ястия дават възможност кръвното да остане по-ниско.

10. Движете се.
Колкото повече, толкова по-добре. Физическите натоварвания спомагат кръвта да се движи по-добре, намаляват показателите на кръвното и покачват нивото на “добрия” холестерол.

11. Не се обезводнявайте.
Правилото – поне 1 ½ литра вода на ден е добре известно на всеки. Водата е течността, която най-добре се усвоява от организма. Напитките, съдържащи кофеин, обезводняват – добре е да не го забравяте и ако сте привърженици на кафето и черния чай, поне увеличете още малко количеството на изпитата вода.

12. Спрете алкохола и цигарите.

13. Радвайте се на живота и се стремете към положителните емоции.
Психологическите фактори доста често се пропускат, но незаслужено. Доброто настроение и позитивизмът имат своето определено значение за здравето – дори не само за сърцето.


здраве.бг

Спорт и лекарства за сваляне на кръвното

Възможно ли е пациенти с Хипертонична болест да спортуват?
Отговорът на този въпрос е ДА. Ако вие сте хипертоник и не попадате в II или III степен на класификацията (виж Таблица 1), тогава не само спортът няма да ви вреди, а може да се окаже полезен в профилактиката и лечението на Хипертоничната болест. Регулярната физическа активност води до намаление на сърдечният дебит и периферното съдово съпротивление, подобрение на инсулиновата сензитивност и електролитният баланс. Всички тези ефекти имат положително влияние върху хипертонията.

Кои атихипертензивни медикаменти могат да се използват при спорт?
При невъзможност за адекватно контролиране на стойностите на артериалното налягане с промяна на стила на живот се включва и медикаментозна терапия. Обикновено препоръките включват 6 месечно стриктно спазване на горните 6 препоръки и в последствие при необходимост включване на медикаментозна терапия. Ако вашите стойности на артериалното налягане попадат в II или III степен на класификацията то стартирането на медикаментозната терапия започва едновременно с промяна на стила на живот. Поради големият брой на медикаментите и сходните клинични ефекти те се разделят на няколко групи. По долу ще бъдат разгледани петте най-използвани групи.
1. Група на АСЕ инхибиторите и ангиотензин - рецепторните блокери - имат значим антихипертензивен ефект и индиректнен положителен ефект върху смъртността и заболеваемостта от сърдечно-съдови заболявания. Нямат противопоказания при спортуване и нямат странични ефекти, пречещи на активно спортуващи пациенти. Като цяло са оптималени медикаменти за тази група.

2. Група на диуретиците - имат умерен антихипертензивен ефект и имат положителен ефект върху преживяемостта и заболеваемостта при хипертония. Страничните им действия включват нарушение на баланса на солите и мазнините, както и нарушено усвояване на глюказата, които могат да се окажат потенциална пречка при активно спортуващи пациенти. Някой от представителите на тази група са включени в списъците на забранените лекарствени средства (допинг) при част от състезателните спортове, защото при високи дози водят до бързо спадане на килограми, чрез дехидратация. Тази група с малки изключения (препаратът индапамид) не е подходяща за този тип пациенти.

3. Калциеви антагонисти от II-ро или III-то поколение - все по-широко използвани медикаменти със сравнително малко нежелани ефекти. Подходящи за активно спортуващи. Макар и рядко могат да доведат до периферни отоци и задръжка на вода. Тези ефекти са обратими след прекъсване на лечението

4. Бета - адренергични блокери - неподходящи за лечение на хипертония при активно спортуващи, поради редица странични действия - забавяне на сърдечната честота при натоварване, възможен бронхоспазъм, неблагоприятни метаболитни ефекти, депресия и сексуална дисфункция. Въпреки това при някой придружаващи заболявания (например исхемична болест на сърцето) приемът на бета - блокери води до повече полза от колкото вреда и в такива случаи се препоръчват.

5. Периферни вазодилататори - могат да причинят бързо и тежко намаляване на артериалното налягане. Нямат допълнителни ползи и не се препоръчват за активно спортуващи пациенти.


бб-тим.орг

Хипертония и спорт

Сърдечните проблеми са бич за спортуващия човек, понеже са често срещани, опасни, а нерядко и скрити. Понякога хората не обръщат внимание на някое "дребно" прескачане на сърцето, запъхтяване или главоболие, а може би трябва... Разберете каква е връзката между спорта и здравото сърце.

Какво точно представлява високото кръвно налягане (хипертоничната болест)?
Според последния доклад на Американския комитет за лечение на високото кръвно налягане, опростеното определение за хипертония е: горна граница на кръвното налягане равно или по-високо от 140 mmHg и/или долна граница на кръвното налягане равно или по високо от 90 mmHg, многократно измерено, при лица над 18 години при стойности измерени при физически и психически покой. Според това определение еднократно измерената висока стойност не означава автоматично Хипертонична болест. Резултатите трябва да бъдат потвърдени многократно и с различни калибрирани апарати на двете предмишници.

Ако измерите Вашето кръвно налягане по време на спорт, психическо или емоционално натоварване, то задължително ще е високо. Това е естествен приспособителен механизъм на организма към високоите метаболитни изисквания по време на натоварването. За това в определението изрично е отбелязано, че стойностите на кръвното налягане трябва да бъдат измерени при физически и психически покой. При средно интензивно физическо натоварване нормализиране на стойностите на кръвното налягане става след около половин до един час. Изключително важно за правилното измерване на кръвното налягане е също неприемането на кафе, тонизиращи напитки и цигари непосредствено преди или по време на измерването, защото те водят до неправилна интерпретация на измерените високи стойности.

За по-лесно разпределяне на риска Европейското дружество по хипертония е създало класификация на артериалното налягане. (виж таблица 1)

Защо трябва да се лекува хипертоничната болест?
При голяма част от случаите на налично виско артериално налягане, пациентите нямат клинични белези и усещане за болест. Организмът постепенно се приспособява към високите стойности и дори тяхното нормализиране може да доведе до сериозно неразположение. Естествен е въпросът "защо тогава трябва да лекуваме Хипертоничната болест?" Най-общо на този въпрос може да се отговори така: "защото Хипертоничната болест повишава многократно риска от развитие на сериозно сърдечно съдово заболяване, като мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност. Хипертонията засяга освен мозъка и сърцето, също и други периферни органи като бъбреците и ретината, чието ангажиране в болестния процес може да доведе до значима инвалидизация."

Как се лекува хипертоничната болест?
Лечението на хипертоничната болест зависи от стадия и степентта на напредналост на заболяването. Най-общо може да бъде разделено на промени в начина на живот и медикаментозно лечение. В повечето случаи се започва с промяна на начина на живот и при неуспех се добавя и медикаментозно лечение. При условие, че няма придружаващо заболяване, директно с медикаментозно лечение се започва само при тежката степен на Хипертонична болест, но това в никакъв случай не изключва необходимоста от промяна в начина на живот.

Какво означава „промяна в начина на живот" при лечение на Хипертоничната болест?
Здравословните промени в начина на живот притежават потенциала да предотвратят появата на хипертония и са с доказана ефективност при понижаване на артериалното налягане. Те включват:

1. Редукция на телесното тегло при наднормено такова. Наднорменото тегло се дефинира като body mass index (BMI) > 27 и е свързано с повишеното артериално налягане. Намаляването на повишеното телесно тегло намалява както систолното, така и диастолното артериално налягане. Счита се също, че редукцията на тегло повишава ефекта на медикаментозното лечение на хипертонията.

2. Ограничаване на приема на алкохол - принципно алкохола разширява кръвоносните съдове и води до понижаване на кръвното налягане. Този му ефект обаче става обратен при хронична употреба, което води до повишаване на артериалното налягане и липса на отговор към медикаменти. Така че хроничната употреба на алкохол води до повишаване на артериалното налягане и липса на отговор към медикаменти. Безопасното количество алкохолни напитки включва не повече от 30 мл чист алкохол или 500 мл бира, или 200 мл вино, или 50 мл ракия.

3. Физическа активност - регулярната физическа активност води до понижаване на артериалното налягане, повишаване на физическият капацитет и загуба на телесно тегло. Тези факти подсказват, че спортът в повечето случаи има положителен ефект и може да се окаже много ценен инструмен в борбата с тази болест.

4. Ограничаването на натриева сол в храната - има малък до умерен ефект при понижаването на артериалното налягане. Дневният прием не трябва да надвишава 6 грама.

5. Прекъсване на тютюнопушенето - значимо повишение на артериалното налягане придружава пушенето на всяка цигара. Категоричният отказ от тютюнопушене редуцира значително общият сърдечно-съдов риск. Ниското съдържание на никотин в препаратите за спиране на тютюнопушенето не повишават артериалното налягане.

6. Редукция на стреса - наличието на стрес води до повишаване на стойностите на артериалното налягане. Моделиране на поведението, спортът и активната релаксация могат да доведат до значимо понижение на кръвното налягане.

Възможно ли е пациенти с Хипертонична болест да спортуват?
Отговорът на този въпрос е ДА. Ако вие сте хипертоник и не попадате в II или III степен на класификацията (виж Таблица 1), тогава не само спортът няма да ви вреди, а може да се окаже полезен в профилактиката и лечението на Хипертоничната болест. Регулярната физическа активност води до намаление на сърдечният дебит и периферното съдово съпротивление, подобрение на инсулиновата сензитивност и електролитният баланс. Всички тези ефекти имат положително влияние върху хипертонията.

Таблица 1 - Класификация на артериалното налягане според препоръките на EU дружество по хипертония - 2003 г.

Категория Систолно АН mmHg Диастолно АН mmHg

Оптимално < 120 < 80
Нормално 120-129 80-84
Високо нормално 130-139 85-89
I степен хипертония (лека) 140-159 90-99
II степен хипертония (умерена) 160-179 100-109
III степен хипертония (тежка) > 180 > 110
Изолирана систолна хипертония > 140 < 90


бб-тим.орг

Повече внимание на ежедневната си диета

Да обръщаме повече внимание на ежедневната си диета.

Когато менюто ни се състои от еднообразна храна, бедна на витамини, организмът се затлачва с хранителни отпадъци, които гният и ферментират в него и могат да предизвикат поредица от болестни увреждания.

Неправилното хранене води до:

Обща умора и отпадналост. Това е сигнал за започналото замърсяване на нервните канали, което може да доведе до поява на остеохондроза на прешлените или шипове, поява допълнително на главоболие, слаба болезненост на мускули и стави. Извън симптоматиката на кое да е заболяване това говори за пренасищане на организма със сладко и захар и храни, които не са подходящи за конкретния човек.

Проявяване на алергии. Това сигнализира, че организма се стреми да се пречисти от затлачване. Като алергени могат да действат различни неща от заобикалящата ни среда: от храна, лекарствени препарати, през неща като битов прах, козина от животни, чак до цветен прашец, и много други. Ако затлачването е пределно силно, то се наблюдават кашлица, дори астма, сълзене от очите, появата на храчки, при жените се появяват течения, изменения на кожата (като псориазис, екзема), диабет и други. Това е ясен сигнал за неправилно хранене.

Неправилното хранене в по-дългосрочен план води до болести на застояването и отлаганията. Получават се кисти, фиброми, папиломи, полипи, аденоми, тромбофлебити, тумори, затлъстяване, оттичания и мастни отлагания. Откриването на папиломи по тялото на човек означава, че той може да има полипи в една или друга част на дебелото черво.

При лошо усвояване на белтъчините, в ставите и мускулите на човек се отлага пикочна киселина. Това води до деформации на съединителната тъкан на органите или ревматизъм и полиартрит.
В тежка форма на затлачване на организма се затруднява и дори спира правилното протичане на нервни импулси в тялото ни. В резултат на това се получават парези, паралич, болест на Паркинсон и т.н.

В случай, че не обърнем внимание на сигналите, които тялото ни дава всеки ден, неправилното хранене може да допринесе до поява на сериозни и необратими болести като рак. Това означава, че организмът не може да компенсира онова, което не му достига и да се справи с хранителните отпадъци, които не са му нужни, поради което се рушат неговите клетки и органи.


докторбг.ком

Десет Причини да се Храним като Вегетарианците

Все повече доказателства има в подкрепа на факта, че най-здравословните диети изобилстват от растителна храна (зеленчуци, плодове и бобови култури) и съдържат много малко животинска храна (месо, риба, птиче месо и млечни продукти), особено такава с високо съдържание на мазнини.

«Режим на хранене, богат на плодове и зеленчуци, способства за намаляване на риска за заболяване от най-опасните болести, както и от смърт», твърди Уолтър Уилет, оглавяващ Факултета по Здраволсловно хранене към Университета Харвард.

Мнозина трудно възприемат думата „вегетарианец”. Тя често е използвана за хора, които никога не ядат месо, пилешко, нито риба, поради етични, религиозни или здравословни причини. Веганите се въздържат също и от всякакви млечни продукти и яйца. Учените са все по-заинтересувани не „дали”, а „колко често” хората употребяват животински храни. Голяма част от изследванията им водят до едно и също заключение: хората трябва да консумират по-малко животинска и повече растителна храна, особено плодове и зеленчуци. Защо? Ето 10 причини – някои са от здравословен характер, други не:

1. Рак
„Има солидна научна база, която показва, че плодовете и зеленчуците предпазват от заболяване на рак на червата и от рак, причинен от пушенето”, казва Тим Байерс, професор по Превантивна Медицина към Здравния Научен Център в Университета Колорадо, Денвър. Това включва рак на белите дробове, на дебелото черво, на стомаха, на устата, на ларинкса, на хранопровода и на пикочния мехур. Скорошно изследване показа, че ликопинът – вид каротеноид, който се съдържа в доматите и доматения сос – може да предпази от рак на простатата.
Не е ясно по какъв начин плодовете и зеленчуците намаляват риска от рак. Това може да се дължи на съдържащите се в тях фитохимикали – като каротеноидите, витамините С и Е, селеният, инодолините, флавоноидите, фенолите и лимонинът.

Има доказателство също, че зърнените култури, богати на фибри, като пшеничените трици, могат да намалят риска от рак. „Фибрите имат благотворен ефект при п едпазването от рак на дебелото черво,” твърди Девид Дженкинс, експерт по фибрите в Университета на Торонто. Спагетите, оризът и други зърнени храни могат да заместят животинските храни – особено червеното месо- които увеличават риска от рак.

„Хора, които консумират като основно ястие червено месо пет или повече пъти седмично са четири пъти по-застрашени от рак на дебелото черво от хора, които ядат червено месо по-рядко от веднъж месечно”, заявява Едуард Джованучи от Медицинския Факултет на Харвард. Според негово изследване, включващо 50 000 мъже професионалисти в медицината, заклетите месоядци на червено месо са два пъти по-застрашени от рак на простатата.

Това е само едно научно изследавне. Като погледнем другите, казва Лорънс Куши от Университета на Минесота: «виждат се категорични данни, че червеното месо увеличава до голяма степен риска от рак на дебелото черво и най-вероятно на простатата.»
Но дори не-тлъстото черевно месо увеличава риска от рака на дебелото черво. «Това може да се дължи на карценногенните вещества, които се отделят при готвене на месото или на високото съдържание на желязо в месото, или на нещо друго, съдържащо се в него», предполага Уилет.

2.Сърдечни болести
Режим на хранене, който включва основно плодове и зеленчуци, може да намали риска от сърдечни болести. През последните 20 години специалистите по сърдечни заболявания сериозно препоръчват да намалим консумацията на наситени мазнини и холестерол, но растенията могат да ни предпазят от сърдечни болести по други начини. Например:
*Разтворими фибри: «За да намалите риска от сърдечни заболявания, може да включите в менюто си повече бобови култури, грах, овес и ечемик», казва Дженкинс, защото техните «слепнати» разтворими фибри спомагат за поддържане на нисък холестерол в кръвта.
*Фолиева киселина: «Доказателството, че фолиевата киселина намалява риска от сърдечни болести е доста сериозно», казва Уилет. Фолиевата киселина, един от витамините В, намалява кръвното ниво на вредната аминокиселина, наречена хомоцистеин. «Плодовете и зеленчуците са основният източник на фолиева киселина», добавя той.
*Антиоксиданти: все повече доказателства сочат, че лошият холестерол (LDL) разрушава артериите, само когато е бил окислен (смесен с кислород). Затова изследователите смятат, че антиоксиданти като витамин Е могат да предпазят сърцето.

Много от фитохимикалите в плодовете и зеленчуците са антиоксиданти.
* Да изхвърлим наситените мазнини: ако ядете голямо количество растителна храна, то в стомаха ви ще има далеч по-малко място за наситените животински мазнини, които запушват артериите.


3. Удар
„Има множество доказателства, които показват, че плодовете и зеленчуците спомагат за намаляване риска от удар”, твърди Уилет. Например, при едно проучване продължило 20 години и включващо 832 души на средна възраст, рискът от удар бил 22 процента по-малък за тези, които ежедневно ядели три пъти на ден плодове и зеленчуци. Отново можем да предположим, макар да не сме сигурни, че именно калият, магнезият, фибрите и други съставки в плодовете и зеленчуците предпазват артериите в мозъка от запушване.


4. Дивертикулозис и Запек
Зърнените култури, богати на фибри – особено пшеничните трици – могат да предотвратят запека. Това не е маловажно за страна като САЩ, която всяка година харчи милиони долари за лаксативи.
Дивертикулозисът е също често заболяване. При хората над 50 години, то се среща в около 30-40 % от случаите, макар повечето да нямат симптоми. Много хора страдат от кървене, запек, диария, издуване на корема, болки или дивертикулозис (това е заболяване, при което торбичките – дивертикули – които оформят стените на дебелото черво, са възпалени.)
„Нашите изследвания ясно сочат, че фибрите в триците, плодовете и зеленчуците ни предпазват”, казва Уилет. Хора, консумиращи много малко фибри (по-малко от 13 грама на ден) са два пъти по-застрашени от дивертикулозис от хора, консумиращи много фибри (поне 32 грама на ден).

5. Други заболявания
Режим на хранене, богат на растителни храни, ни предпазва и от други болести:

* Израждане на пигмента (петна по кожата и очите) : вид каротеноид, наречен лутеин – който се съдържа главно в зелените растения – може да предапзи от влошаване на ретината, което при п -възрастни хора води до слепота. «В нашето изследване, хора, които ядат спанак или зелено зеле между два и четири пъти седмично, намаляват наполовина риска от израждане на пигмента, в сравнение с онези, които ги консумират веднъж месечно», заявява Джоана Седън от Медицинския Факултет на Харвард.

*Дефекти на гръбначния стълб: таблетки с концентрирана фолиева киселина намаляват риска от гръбначно раздвоение и други вродени дефекти на гръбначния стълб. Фолиевата киселина, съдържаща се в храните (главно в плодовете и зеленчуците), също намалява този риск.

*Диабет: «Възрастните, които консумират повече пълнозърнести храни, намаляват риска си от развиване на диабет», заявява Уилет.


6. По-сигурната храна
Някои от най-смъртоносните болести, причинени от храненето, влизат в тялото ни посредством животинската храна. «Мляното свинско месо е най-вероятният носител на E. Coli 0157:H7. Птичето месо е носител на Салмонела и Кампилобактер, а консумацията на сурови морски деликатеси причинява инфекция от Вибрио вулнификус», твърди Дейвид Суердлоу от Центъра за Контрол на Болестите в Атланта. Червеното месо, птичето месо и морските деликатеси са едни то най-вероятните причинители на заболявания, развити от лоши хранителни навици.


7.Околната среда
„Хранителните ни навици оказват огромен ефект върху планетата”, заявява Дженкинс. „Консумирането на животни нямаше да е толкова вредно за околната среда, ако бе в значително по-малки количества”, обяснява Алън Дърнинг, директор на агенцията Норт-уест за Опазване на Околната Среда в Сиатъл.
„Модерното производство на месо изисква огромни количества – често пъти и злоупотреба – на зърнени храни, вода, ел. енергия и пасища”, казва Дърнинг. Той цитира следните примери:

* Замърсяване на водата: торта и фекалните нечистотии от дворовете на кланиците, на птицефермите и други производители на месо, може да зарази водните извори.
*Замърсяване на въздуха: 30 милиона тона метан – газ, който води до глобално затопляне – идва от отпадъците на кланиците.

*Изтощаване на почвата: почти 40 процента от световното зърнопроизводство ( за САЩ то е над 70 %) отива за изхранване на добитък. За всеки килограм месо, пилешко, яйца и мляко, които произвеждаме, се губят над пет килограма пръст от горната част на нивите.

*Изчерпване на водите: около половината от зърнените храни и сеното, което се дава на добитъка, растат на напоени площи. За половин килограм месо се изхабяват около 2000 литра вода.

*Електричество: за производството и транспорта на месо отива десет пъти повече електричество отколкото за зеленчуци.

*Пасищата: около 10 процента от безплодните земи в Западната част на Щатите са превърнати в пустиня поради изхранването на добитъка. Част от тези земи не би могла да служи за друго, „Затова моят аргумент е не да станем вегетарианци, а да намалим консумацията на животински продукти”, обяснява Дърнинг.


8. Цена
Разбира се вие можете да си позволите 4 лв. за половин кило месо или други деликатеси, но като започнете от тиквичките и стигнете до картофите, повечето растителни храни са си направо сделка. Ниската цена на растителната храна е още по-очевидна, когато ядете навън. В китайските, индийските и въобще в повечето ресторанти, вегетарианските ястия са обикновено по-евтини от червеното месо, рибата и птичето месо.


9.Защита на животните
Не ни е приятно да мислим за това, но преди животните да бъдат убити, често пъти те са отглеждани и транспортирани в нечовешки условия.


10. Вкус
Първостепенната причина да се храним главно с растителни изделия е, защото те са много вкусни. Петте зеленчука, които американците ядат най-често са пържени картофи, домати (най-вече доматен сос и кетчуп), лук, маруля и картофи, приготвени по друг вид.

Повечето американци оставят настрана в чиниите си месото, рибните и птичи изделия, те – или повечето от любимите им ресторанти – не знаят с какво да ги заместят. Трябва да отидете в ресторантите на другите народи, за да откриете интересни ястия на растителна основа. Не е случайно, че другите народи знаят как да приготвят вкусни вегетариански гозби. „За щастие из цял свят има много насъбран опит, защото повечето традиционни начини на хранене са на растителна основа”, обяснява Уилет.

За съжаление много италиански, мексикански и други ресторанти от чужди култури са толкова американизирани, че зеленчуците в ястията им са до голяма степен заместени с месо и сирене. Това е срамота. В азиатската и средиземноморска кухня, приготвянето на плодове и зеленчуци е цяло изкуство. Например италианците не слагат върху пиците си голямо количество месо и сирене. Наскоро ядох в типичен италиански ресторант пица на тънък блат без сирене – само пресен босилек, домати и чесън. Беше повече от фантастично.


al.godsdirectcontact.org

Разумният страх ни прави внимателни

Tемата за фобиите е много обширна, на нея са посветени десетки томове специализирана литература.

Натрапчивите страхове пречат на човек да води нормален живот, тровят нервите не само на страдащия, но и на неговите близки. И, разбира се, не трябва да се позволява на тези натрапчиви страхове да вземат връх над живота на човека. Обаче страхът не може да бъде изкоренен изцяло. “Разумният” страх ни заставя да бъдем внимателни и да предусещаме опасностите. Страхувайки се от тъмното, ние няма да стигнем дотам, че посред нощ да вървим по тъмна и опасна улица.

Точно както здравомислещият човек няма да се качи на хлъзгавия покрив на къщата си, защото се страхува да не падне. И трябва да знаете, че пълната липса на каквито и да било страхове се явява признак на не помалко тежко психично разстройство.


чудеса.нет

Инфаркт по време на любов

Ако се появят сърдечни проблеми, мъжът трябва да се съобразява с възможностите си.

Когато човек се разболее, той несъзнателно се отказва от всичко, което отнема или намалява жизнените му сили. Затова всяка тежка болест измества сексуалните желания. Организмът сам ги потиска, намалявайки нивото на половите хормони. Но когато състоянието се стабилизира, при повечето хора, особено ако са мъже, се пробуждат и сексуалните потребности.

Сърдечните болести ограничават интимния живот

Най-често интимният живот се ограничава от сърдечните болести. По време на любовен акт пулсът на мъжете може да стигне до 130 удара в минута, а кръвното налягане - до 180/ 100 и повече. Това е доста голямо натоварване. При мъжете със здраво сърце всички показатели бързо се връщат в нормата.

Но ако сърцето е болно, възстановяването на нормалното състояние става много побавно. При хипертонична болест II стадий, стенокардия, след прекаран инфаркт или след поставен байпас, се появява риск от задълбочаване на заболяването.

Инфаркт по време на физическа близост може да сполети и хора със здраво сърце. Такива случаи са крайно редки, но все пак ги има. Медицинската статистика сочи, че на 50-годишна възраст това се случва с един на един милион мъже, и то ако е сексуално активен цял час. При мъж на същата възраст, прекарал инфаркт, вероятността от сърдечен пристъп се увеличава.


чудеса.нет

Див чесън, див лук (Allium ursinum)

Всяка пролет носи нова надежда за слънце и топлина. Душевно ние отново сме радостни и окрилени, радваме се на първата зеленина и ликуването на птиците и възприемаме всичко това с цялото си сърце като милостив дар от нашия Създател. Гледайки тази нова, зелена прелест, би трябвало да пристъпим към едно пролетно лечение, към премахване на нечистотиите и прочистване, което ще ни донесе здравословно, с положителност не за пренебрегване освежаване.
Предимно дивият лук, наричан още горски чесън, магьоснически или цигански лук е един от първите предвестници на пролетта. Свежозелените, ланцетовидни, блестящи и подобни на момина сълза, листа идват от продълговата луковица, която е покрита с бели прозрачни ципи. Гладкото, светлозелено стъбло с бялата цветна топка достига до 30 см височина. Дивият чесън расте само по богати на хумус, влажни поляни, сенчести и влажни лъки, под храсти, в широколистни и планински гори. Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно с очите. Този мирис му е донесъл името "див чесън" и изключва объркване с листата на момината сълза или с отровните есенни минзухари.
Те излизат от земята през април и май, понякога и по-рано. Цветчетата, обаче, се забелязват едва в средата на май и юни. Мощни лечебни сили дремят в това растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Дивият лук притежава в голяма степен качествата на нашия чесън, само че е значително по-лековит. Поради това той е особено подходящ за прочистващи лечения през пролетта и спомага за възстановяване от хронични кожни болести.
Тъй като в сухо състояние листата губят лечебните си сили, при пролетното лечение за прочистване и освежаване от нечистотиите те се използуват пресни. Нарязани на дребно, те се поръсват върху филия с масло, ситно накълцани се прибавят като подправка (сурови) в супата, върху картофи, в кнедли и други ястия, в които иначе за по-добър вкус слагаме магданоз. Листата могат да се приготвят и като спанак или салата. Тъй като, употребени в по-големи количества, те предизвикват остър вкус, за спаначника е добре да се смесят с листа от коприва.
Младите листа се събират през април и май, т.е. още преди цъфтежа, а луковиците през късното лято и есента. Луковиците могат да се използуват по същия начин, както градинския ни чесън. Хора е чувствителен стомах трябва да залеят с топло мляко нарязани на ситно листа и луковици, да ги оставят два-три часа да покиснат и след това да пият на глътки от тази течност.
За да си има човек в къщи лечебната сила на дивия чесън през цялата година, се приготвя ракия от него (виж "Видове приложения и рецепти "). От тази ракия се взимат дневно от 10 до 12 капки в малко вода. Тези капки допринасят за чудесна памет, предотвратяват артериосклероза и прогонват редица други оплаквания.
Дивият чесън действува много благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, даже и когато те са свързани с образуване на газове и колики, така и при запек, когато той е обусловен от вътрешни спазми или отпускане на червото. Глисти, дори дългите чревни глисти, изчезват след известно време употреба на див чесън. С подобряване дейността на червата замират и онези оплаквания, които често са появяват при стари хора или хора с прекомерен апетит, поради бездействени или препълнени черва. Намаляват предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, безсъние, та даже и онези оплаквания, идващи от артериосклероза или високо кръвно налягане, като виене на свята, натиск в главата и тегота. Свръхналягането постепенно спада. Виното от див чесън (виж "Видове приложения и рецепти") е чудесно лечебно средство за всички стари хора със затлачени с храчки гърди и свързаните с това затруднения в дишането. Даже при стара кашлица насъбраните храчки в гърдите се разтварят и с това изчезва и задухът.
Това лечебно средство може горещо да бъде препоръчвано и при туберкулоза и водянка, от които старите хора често страдат. Прясно употребените листа пречистват също бъбреците и пикочния мехур и стимулират отделянето на урина. Трудно зарастващи рани заздравяват бързо ако се мажат с пресен сок от див лук. Дори заболявания на сърдечните околовръстни артерии намират подобрение.
Дивият чесън е недостатъчно ценено кръвопрочистващо средство, което се е доказало предимно при хронично нечиста кожа. Швейцарският природолечител пастор Кюнцле възхваляваше силно това растение: "То пречиства цялото тяло, изхвърля болестотворни, затлачили се вещества оздравява кръвта, прогонва и убива отровни вещества. Вечно болнави хора, такива с лишеи и циреи с брашнени лица, скрофульозни и ревматични, би трябвало да почитат дивия чесън като злато. Нито една билка на Земята не е така ефикасна за пречистване на стомаха, червата и кръвта. Младите хора биха разцъфнали като розови пъпки и биха се отворили като елови шишарки на слънце!" Освен това Кюнцле казва, че познава семейства, които "преди през цялата година боледуваха, влачеха се по доктори, бяха целите в обриви и лишеи, скрофульозни по цялото тяло, изглеждаха бледи, сякаш бяха лежали в гроб и изровени оттам от кокошките, а след една по-продължителна употреба на този чудесен божи дар станаха напълно здрави и свежи".

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Като подправка:
Пресни листа от див чесън са нарязват надребно като лук или магданоз и се поръсват върху хляб, супи, сосове, салати и месни ястия.
Ракия от див чесън:

Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода.
Вино от див чесън:

Взима се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврят малко в около 1/4 литър бяло вино, след това са подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино денем се пие бавно, на глътки.


атанас-ко.хит.бг