петък, 31 октомври 2008 г.

Антиоксидантите са бодигардове на организма

Любопитно е, че антиоксидантите се съдържат в растенията, където играят ролята на същински килъри на външни врагове. Феноловите съединения, към които спадат флавоноидите и феноловите киселини, са т.нар. език на растенията. Те се излъчват от цветовете им - тръпчиви или люти вещества, които отблъскват гъбички, охлюви и гъсеници. Тези вещества спират развитието на микробите. На хората обаче фенолите не вредят.

НАПРОТИВ, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СА ПОЛЕЗНИ

защото бързо задействат противоотровни механизми в човешкия организъм при нужда. А много от флавоноидите и някои фенолови съединения имат антиоксидантно действие - т.е. те предпазват не само човешкия организъм, а и растенията от увреждания, причинявани от липсата на кислород. Чрез феноловите съединения растенията натрупват във външната си обвивка пластове от оксидационно защитна дъга. Тя има за задача да спира навлизането на вредните кислородни радикали и да ги обезврежда. По-голямата част от тези ценни антиоксиданти се намират в обвивката на плодовете и зеленчуците.

• При морковите 85 процента от всички полифеноли се намират в обвивката.
• Пълнозърнестата пшеница съдържа 500 мг/кг феруланова киселина за разлика от вече обелената, смляна пшеница - там има само 50 мг/кг.
• Обелените домати от консерва и обелените ябълки също загубват една голяма част от своите флавоноиди.

Флавоноидите и феноловите киселини се срещат в почти всички растителни храни и са най-важните антиоксиданти.

Способността им да се справят със свободните радикали превръща феноловите съединения в идеална защита от атеросклероза, рак и катаракта.

Егаловата киселина се среща в:
• гроздето;
• орехите;
• червените горски плодове.

Лабораторни опити доказват, че егаловата киселина е добра защита срещу увреждане на роговицата.


лекар.бг

Няма коментари: