петък, 31 октомври 2008 г.

Възстановяване след инсулт

Нарушението на мозъчното кръвообращение уврежда нервната система. Затова при лекуване на последиците, освен физическа терапия, в повечето случаи е необходима и медикаментозна. Лечението се назначава и контролира от квалифициран специалист след качествена диагностика на увредената нервна система и въобще на състоянието на организма като цяло.
Медикаментозното лечение е насочено към възстановяване или стимулация на мозъчните огнища, отговарящи за движенията и речта. И само ако се възстановят функциите в тези мозъчни огнища, тогава може да се говори за пълно физическо възстановяване.
Съществува специално създадена методика за това възстановяване. Ние няма да се спираме на подробности от нея, само ще споменем някои основни аспекти.

• Когато състоянието ви след прекаран инсулт започне леко да се стабилизира, опитайте се да поседнете в леглото, но без да се престаравате.
Ако почувствате виене на свят, веднага си лягайте.

• При първите опити да станете прав, трябва да имате предвид, че мускулите ви са увредени, краката ви са много слаби и до голяма степен атрофирали.
Трябва ви помощник, поне в началото. Не стъпвайте веднага на увредения крак, опитайте първо със здравия, а след това постепенно с болния. Сам контролирайте времето, за което ще можете да стабилизирате стоенето прав.

• Ако състоянието ви позволява да стоите на крака, следва да направите първите крачки и това е много важно. Вашият помощник трябва да е от здравата ви страна. Това е доста трудно, но така трябва, защото позволява повече свободни придвижвания. Но тук решаващо влияние има и степента на увреждане на мозъка - от това зависи как ще проходите.

• Времето, за което болният може да се научи да ходи, е различно за различните болни, но в края на краищата всеки ще се научи да ходи. Разбира се, походката няма да е идеална. Трябва да се натоварва увреденият крак и когато равният под у дома и асфалтовият път вече няма да бъдат достатъчни за това натоварване, излезте в полето във висока трева, или на снега през зимата.

• Един от основните проблеми, с който ще се сблъскате, е трудността при сгъване на краката в коленете.
Ние ще ви предложим само едно упражнение, което ще улесни тази ваша задача, но с помощта на добър физиотерапевт ще се справите още по-добре. И така: легнете по гръб и се опитайте да изпънете крака си. След това помолете помощника си да ви го сгъне отново. После отново го изпънете. Повтаряйте това много пъти. Целта на упражнението е да се накарат мускулите да заработят. Така те няма да атрофират.

По отношение на засегната от инсулта и увредена ръка препоръките са същите. Трябва да се опитвате да раздвижите мускулите, въпреки спазмите, които отначало много ще ви измъчват. Мускулите са изгубили своята еластичност.
Същото важи и за пръстите. Тях най-лесно ще раздвижите, като се опитвате да движите някакъв предмет -топче, химикал и т.н.
В крайна сметка, най-важното е да не бездействате, защото бездействието впоследствие усложнява нещата.


лекар.бг

Няма коментари: