неделя, 1 август 2010 г.

Опасности след инсулта

ПНЕВМОНИЯ
Ако предходното усложнение е едно от най-разпространените, това е едно от най-страшните. То може да бъде предизвикано от (нямащото сякаш никакво отношение към това) нарушение на способността да се кашля и отхрачва. Влагата, натрупваща се в дробовете, се инфектира и предизвиква възпаление, особено ако болният лежи напълно неподвижно. За да се избегне това, болният трябва периодично да се повдига в седнало положение и да му се осигурява максимален достъп на чист въздух.

ТРОМБОЗИ
Това е най-опасното усложнение, което може да доведе дори до смърт.
Парализираните крайници неизбежно започват постепенно да отичат, а отоците крият опасност от тромбоза на вените. Рискът от възпаление на вените рязко се повишава. Ако тромбата от вената попадне с кръвния поток в белодробната артерия, това практически може да доведе до мигновена смърт. Нарича се тромбоемболия на белодробната артерия. Така че е необходимо по всякакъв начин да се стимулира раздвижването на крайниците, независимо от силните болки и затруднения, когато ставите не искат да се сгъват. Трябва внимателно да се помогне на болния за това. Винаги помнете обаче, че не само при нарочното сгъване на крайниците, но и при обслужването на болния (преобличане, повдигане, обръщане) може да стане изкълчване (сублуксация) на ставите. Затова бъдете крайно внимателни.

НАРУШЕНИЯ В МИСЛЕНЕТО
Това е едно от най-неприятните усложнения и се среща, доста често. Добре е, че то по принцип има временен характер. Нарушават се паметта, логиката и другите интелектуални функции на болния; той не може да говори. Понякога не е в състояние и да разбира какво му се говори. В резултат на това поведението му не съответства на общоприетите норми и грижите за него са затруднени. Съветът ни в случая е само да засилите вниманието си и по всякакъв начин да давате на болния да разбере, че го обичате както преди и сте готови да използвате всеки шанс за излекуването му. Радвайте се и на най-малките му успехи, говорете му разбираемо, силно, но спокойно, следете внимателно движенията на очите му.

ПАРАЛИЗА
Парализата е още едно сериозно усложнение на инсулта и в зависимост от това кое полукълбо е увредено, може да бъде засегната дясната или лявата страна от тялото. Парализата бива пълна и частична. При първата са засегнати левите или десните крайници, а също и половината шия и език, което естествено нарушава говора и дори може да причини затруднения при гълтането. Въпреки това при парализата могат да бъдат запазени разбирането и мисленето, ако не са пострадали онези зони на мозъка, отговарящи за общуването.

ЗАГУБА НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА
Загубата на чувствителността означава, че за известно време болният става неспособен да усеща топло, студено и болка с някоя от страните на тялото си. Възможно е и просто да се влоши координацията на движенията. При това човек не е в състояние да задържи в ръка дори леки предмети, не може да стане от стола, да пази равновесие. Понякога болният може да чете само дясната половина от страницата и да се храни само от дясната страна на чинията, сякаш не вижда лявата страна (при инсулт в лявото полукълбо) и обратно. Трябва постоянно да се следи болният и по възможност да не бъде оставян сам дълго време, за да не си причини случайно някакво физическо нараняване.

НАРУШЕНИЯ НА ПСИХИКАТА
Болният може да започне да проявява някои несвойствени за него преди заболяването му емоции, например безпричинен смях или сълзи (вследствие повредените зони на мозъка, отговарящи за емоциите), като при това не е в състояние да разбере причините за състоянието си. Самият той страда от раздразнителността си, възможна е поява на халюцинации и безпричинно безпокойство. Могат да се появят епилептични припадъци. В такива случаи задължително трябва да се вземат успокоителни лекарства и с всички сили да се полагат старания болният да бъде успокоен.

"Инсултът как да се върнем към пълноценен живот" Н.Яковлева

Няма коментари: