неделя, 1 август 2010 г.

Стенописи доказват: Христос слиза от ракета в Добърско

Една от най-невероятните църкви у нас е в с. Добърско, близо до Банско -„Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". И то по няколко причини. Първата и най-известната е фактът, че там може да се видят два стенописа, на които Исус Христос слиза от ракета и космическа капсула. Според свещениците това е сияние, а художникът се е водил по ерминията на Дионисий - учебник с каноничните образи на светците. Жителите на селото обаче са на друго мнение.

Според тях това е само първата от многото мистерии там. Те са категорични, че на рисунка на Тайната вечеря в храма им има изографисани две жени.

Американският писател Дан Браун беше почти линчуван от католическия свят, тъй като заяви, че на масата има само една - съпругата на. Божия син. В Добърско те са две. Историята на храма започва през 17. век. Това е било време, в което всеки род в селото е искал да има своя църква. Всеки събирал пари и си направил. Въпросната постройка, запазила уникалните стенописи, е на овчаря Хасия. Другият уникален факт за мястото е, че там са нарисувани образите на 30 светици. За сравнение, в столичната църква "Св. Неделя" те са едва 12. Склонните към конспирации са категорични - художникът е бил жена. Църквата обаче отрича подобно твърдение.

Жителите на мистичното село ще ви разкажат и друго

- в средата на сградата е висял скъп полилей, а на олтара

- Евангелие, написано на обработени заешки кожи. Днес хората от Добърско са убедени, че то се намира в Кралския музей на Лондон, а полилеят

осветява покоите на папата във Ватикана

Поредното уникално на святото място е механичният климатик, който се образува от съвършено пресметнати и издялани отвори в стените с формата на конуси. Така температурата се запазва една и съща без значение от сезона навън. Именно на тази гениална вентилация се дължи и естественото консервиране на рисунките по стените.

Друга легенда разказва и историята на селото. Първите му заселници били

пленените и ослепени Самуилови войници

Според преданието те са спрели, подгонени от зимата, и са намерили аязмо с вода, с която измили очите си. До днес това място се посещава от много миряни с офталмологични проблеми. Обезобразените воини са изографисани на стенописи почти на тавана на храма.

Няма коментари: