събота, 24 юли 2010 г.

Как се лекува инсулт?

Традиционната медицина познава само два пътя на борба с инсулта - профилактика и симптоматично лечение на последствията от болестта. За профилактиката ще говорим по-късно, а сега да поговорим закова, което се случва в първите часове и дни след „удара .

Необходимо е болните, получили инсулт, спешно да бъдат хоспитализирани в неврологично отделение, в което има зала за интензивна терапия. Трябва обаче да се помни,че на превозване до болница не подлежат болните, изпаднали в дълбоко безсъзнание и с нарушени жизненоважни функции. Като първа мярка на болния, прекарал инсулт, се инжектира някакъв препарат, подобряващ мозъчното кръвообращение (еуфилин, нимодипин, окситрал, кавинтон и др.) или стимулиращ метаболитните процеси в мозъка (нимодипин, церебролизин, пирацетам, ноотропил). Освен това могат да му се инжектират препарати, нормализиращи артериалното налягане (клофелин, аделфан, атенобене и др.).

Напоследък интензивно започна да се прилага нов препарат, наречен кортексин. Той помага много добре при нарушения в мозъчното кръвообращение не само при инсулт, но и при епилепсия, енцефалит, нарушения на паметта и различни форми на детски церебрален паралич. Този препарат се отнася вече не към цитамините (регистрирани като хранителни добавки), а към цитомедините, т. е. към лекарствените вещества.

Според професор В. Хавинсон, един от създателите на кортексина, този препарат в момента е най-значимият от всички цитомедини. Независимо от това, че по лечебните си свойства той е подобен на церебролизина, ефективността му е три пъти по-висока от тази на това прекрасно, доказало себе си в практиката, лечебно средство. Освен това курсът на лечение с кортексин предполага само 10 инжекции, вместо 30 с церебролизин, но дори и в този случай резултатите от лечението с кортексин са много по-високи.

Кортексинът се прилага не само мускулно, но и във вид на назален спрей (т. е. впръсква се в носа). При това, както е показала практиката, при втория начин на използване се постига незабавен резултат. Веднага след впръскването само на една доза кортексин през носа главоболието преминава, изчезва усещането за преумора, главата се прояснява, снабдяването с кръв на главния мозък се нормализира. Най-главното преимущество се състои в това, че кортексинът, както и всички цитамини и цитомедини, няма странични действия и противопоказания.

По-нататък, с подобряването на състоянието на болния, му се предписва лечебна физкултура и физиотерапия.

Профилактиката на инсулта включва системно наблюдение на състоянието на болните със съдови заболявания, организация на режима им на хранене, почивка и бит, регулиране на съня, рационално и своевременно лечение на сърдечносъдовите заболявания, особено на атеросклерозата и хипертонията.

Остротата на развитие на инсулта зависи от множество фактори както от вътрешен, така и от външен характер. Прието е да се различават три варианта на протичане на болестта: благоприятен, среден и неблагоприятен. В първия случай нарушените функции на болния постепенно се възстановяват. Във втория протичането на болестта се усложнява от повторни удари или други болести, например пневмония. Състоянието на болния периодично се влошава, лечението се проточва и не винаги се стига до пълно възстановяване на функциите, макар че може да се очаква и по-благоприятен изход. В третия случай болестта се развива прогресивно и завършва със смърт.

Трябва да отбележим, че в основни линии прогнозата за протичане на инсулта зависи от възстановяването на съзнанието: ако болният се върне в съзнание след няколко минути или дори няколко часа, изходът ще бъде по-скоро благоприятен. Ако болният не идва в съзнание в продължение на три или повече денонощия, прогнозата е крайно неблагоприятна.

Сроковете за оздравяване също са твърде индивидуални. В зависимост от грижите, лечението, общото физическо състояние, интензивността на удара, както и от личната нагласа на болния, болестта може да се проточи със седмици и дори с месеци.


"Инсултът как да се върнем към пълноценен живот" Н.Яковлева

Няма коментари: