вторник, 4 ноември 2008 г.

Правила за пълноценно хранене

1. Приемане на количество храна, адекватно на метаболитните особености и нивото на двигателната активност.
Това е много важен принцип, тъй като приетата в излишък храна се превръща в мазнина и се складира на определени места в тялото. С нашата програма се изчислява индивидуалната основна обмяна според пола, теглото и възрастта, оценява се двигателната активност по 5 бална скала и на тази основа се определя препоръчваното количеството храна, което трябва да се приема на ден, в зависимост от необходимостта от увеличаване, запазване или намаляване на теглото.

2. Баланс на основните хранителни вещества.
Това означава, че при всяко хранене, основните хранителни вещества трябва да са в определена пропорция помежду си. Според нас, мазнините, белтъчините и въглехидратите трябва да присъстват в съотношение 1:2:3. Повече подробност за балансираното приемане на веществата можете да намерите в книгата “Пътят към здравето” на д-р Грънчаров, както и в книгите на д-р Сиърс, посветени на “Зоновото хранене”.

3. Правилно съчетаване на храните
В препоръчваното от нас съчетаване на храните има елементи от разделното хранене, но не е идентично с него. По принцип е неправилно произволно да се смесват храните, защото това затруднява работата на стомашно-чревния тракт и води до натрупване на токсини. Допустими са известни компромиси в това отношение за по-добър баланс на основните хранителни вещества.

4. Правилното разпределение на храната през деня.
Основната грешка, която повечето хора правят, е да се хранят по 1-2 пъти дневно, като най-голямото количество храна неправилно се приема вечер. Този начин на хранене води до натрупване на мазнини в тялото и здравословни проблеми. Пълноценното хранене предполага малко количество балансирана храна да се разпредели равномерно на няколко приема дневно. Препоръчваме: 2 основни хранения (обяд и вечеря), в които се приема по-голямо количество храна, и 2 междинни (закуски), в които се приема по-малко храна. Първото хранене е добре да се направи половин час след ставане.

Едно примерно четирикратно хранене за деня може да бъде следното: закуска около 7 сутринта, обяд между 12 и 13 часа, следобедна закуска около 16 часа, вечеря между 18 и 19 часа. Добро разпределение на количеството храна е следното: закуска : обяд : следобедна закуска : вечеря = 1:3:1:2

5. Подбор на качествени хранителни продукти.

6. Подходяща кулинарна обработка
Каква да бъде кулинарната обработка зависи от това дали човек има някакво заболяване. Съвременната наука за храненето много рядко препоръчва пържените и панирани храни. Не се препоръчва също да се готви с мазнина (доказано канцерогенно). Малки количества пълноценни мазнини могат да се добавят след това. Добре е да се ползват уреди за здравословно приготвяне и съхранение на храни и напитки.

7. Съобразяване със сезоните на годината (сезонно хранене).

8. Спазване на хигиенните правила за хранене.
Хигиената на хранене е неизменна част от пълноценното хранене. Тук можем да кажем, че е много важно да се храним бавно и продължително, да дъвчем храната докато стане на каша. Само тогава можем да се надяваме на добро усвояване на хранителните съставки от организма. Повече подробности можете да намерите в книгата “Пътят към здравето”.

9. Храненето трябва да бъде съобразено също със здравословното състояние (лечебно хранене)
Ако човек има заболяване, то храненето е различно от това при здравите хора. От една страна трябва да се спазват основните принципи на пълноценното хранене, но много често се налага от менюто да се изключат и пълноценни храни, тъй като влошават състоянието. Като пример можем да дадем бобовите храни, които трябва да се изключат от менюто при редица стомашно-чревни заболявания. Възможно е също някои непълноценни храни да имат временен лечебен ефект. Ето защо правилният подход при наличие на заболяване, е да се изготви индивидуална програма за лечебно хранене. Пълноценните храни се разделят на 4 групи: такива, които могат редовно да се приемат; храни за умерена употреба; храни, които временно се забраняват и храни, които имат лечебен ефект.

10. Осигуряване на препоръчваните дози витамини, минерали, микроелементи и други важни вещества, чрез хранителни добавки, обогатени храни и природни продукти.

Спазването на всички тези правила изисква много време и опит. Ние предлагаме информационна система, която по един лесен начин оценява Вашия начин на хранене и дава насоки за постигане на пълноценно хранене, нормално тегло и здраве.


здравейя.ком

Няма коментари: