петък, 10 октомври 2008 г.

Топлите вълни при менопауза означават по-високо кръвно

Ново изследване на американски учени, публикувано в сп. "Менопауза", подсказва, че съществува връзка между топлите вълни по време на менопаузата и повишеното кръвно налягане, предаде Ройтерс.

В изследването на д-р Линда Гърбър от медицинския колеж "Уейл" към университета "Корнел" в Ню Йорк 154 жени на възраст от 18 до 65 години, нестрадащи от хипертония, са носили 24 часа монитори на кръвното налягане, които регистрирали стойностите му в будно състояние и по време на сън.

Една трета от жените казали, че през последните две седмици преди изследването са имали топли вълни. Оказало се, че при тях средната стойност на систоличното кръвно налягане в будно състояние е 141, а по време на сън - 129 и е значително по-висока, отколкото у жените, които не се оплаквали от топли вълни. При тях систоличното налягане било 132 в будно състояние и 119 - по време на сън.

Наличието на топли вълни е прогнозирало по-високо систолично налягане в будно състояние и след като лекарите отчели влиянието на фактори като расовата и етническата принадлежност, пълнотата и дали лицата са преди, в или след менопауза. Необходими са по-задълбочени изследвания, за да се установи дали топлите вълни причиняват високо кръвно налягане или са свързани с други фактори като повишение в активността на симпатиковата нервна система.


zdrawnica.kom

Няма коментари: