неделя, 28 септември 2008 г.

Как да си помогнете при хипертонична криза

Хората с високо кръвно знаят, че не бива да се ядосват излишно, да се притесняват от недостиг на време, да са припрени, да правят резки движения. В противен случай рискуват да се появи характерната болка в тила и световъртеж. При премерване на кръвното са оказва, че то се е повишило рязко. Как да реагирате в такъв случай?

1. Първо и най-важно - запазете спокойствие. Артериалното налягане зависи изключително много от нервната система. Уплахата покачва още повече кръвното налягане, а успокояването помага. "Или както пее Боби МакФерин в песента "Don't worry, be happy"- "Ако се безпокоиш , когато си в беда, ти я правиш двойна.", обяснява д-р Сотир Марчев, кардиолог в Александровска болница.

2. Независимо какво налягане показва апаратът, ако нямате особени оплаквания, положението не е страшно. Състоянието на пациента е по-важно от цифрите на налягането.

3. За сваляне на артериалното налягане при някои пациенти са достатъчни ниски дози лекарства, а при други трябват високи дози от много медикаменти. Затова е най-добре е да се обадите на лекар - кардиолог или семейният ли лекар, който познава състоянието ви.

4. При хипертонична криза не е уместно да се използват диуретици (например фурантрил) за сваляне на артериалното налягане. При някои хора хипертоничната криза се дължи на обезводняване, причинило рефлекторно спазъм на кръвоносните съдове. Диуретиците влошават обезводняването и от там и хипертонията, обяснява лекарят.

5. Бета-блокерите (например обсидан) също не са подходящи за бързо реагиране. Те свалят кръвното бавно, в хода на редовна употреба. При венозно приложение те не намаляват изобщо налягането.

6. Уместни за приложение са ACE-инхибиторите (например Еналаприл-Чайкафарма), съветва д-р Марчев. Те, освен че са лекарства за сваляне на артериалното налягане, лекуват и сърдечната недостатъчност - едно от най-честите усложнения на хипертонията.


сегабг.ком

Няма коментари: