понеделник, 29 септември 2008 г.

Пресните сокове са по-полезни от самите плодове

Учени от университета в Монпелие са открили, че натуралните сокове са по-полезни от самите плодове. Тези френски изследователи са провели експерименти, като сравнили антиоксидантните свойства на плодовете и техните сокове.

Например натуралният сок от грозде и ябълки спира атеросклерозата по-ефективно, отколкото самите плодове. Плодовите сокове по-ефикасно защитават организма от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Според проф. д-р Кели Декорт, ръководител на този изследователски екип, данните за това, че плодовете в обработен вид могат да бъдат по-полезни от тези в суров вид, са се появили отдавна, но сега са открити категорични доказателства. Пък и хората най-често ядат плодовете в обработен вид, въпреки че мнозина смятат, че основната полза е от суровите плодове.

За да се сложи край на спора и да се изучат в подробности антиоксидантните свойства на плодовете и техните сокове, френските учени започнали да дават на гризачи грозде и гроздов сок, ябълки и ябълков сок. При това животните получавали храна, очевидно спомагаща за атеросклероза.

Количеството плодове, които получавали опитните животни, съответствало на три ябълки или три чепки грозде на ден за човек. Гризачите изпивали сок, еквивалентен на четири чаши за човек, който тежи 70 кг. Установено е, че в гроздето и ябълките се съдържа еднакво количество антиоксиданти, но в сока на червеното грозде антиоксидантите са 2,5 пъти повече, отколкото в ябълковия сок.

В резултат при животните, пили плодови сокове и яли плодове, в сравнение с тези, които пили вода, нивото на холестерола и окислителния стрес са били значително по-ниски. Освен това при тях са били по-малко мастните отлагания в аортата.

Оказва се, че най-ефикасно е атеросклерозата се бори сокът от червено грозде. На второ място е самото червено грозде, на трето - ябълковият сок, на четвърто - ябълките.

Соковете са по-полезни от самите плодове, защото при изстискването на плодовете и съприкосновението с кислорода се подсилва действието на антиоксидантите.


лекар.бг

Няма коментари: