четвъртък, 25 септември 2008 г.

Бъз

Бъз (Sambucus) принадлежи към рода на двусемеделните растения. Познати са около 30 вида. В нашата страна виреят 3 вида бъз: черен бъз, червен бъз и тревист бъз.В народната медицина се използват и трите вида бъз, намиращи се на територията на България, но черният бъз (Sambucus nigra) е най-популярен. Народният лечител Петър Димков смята, че бъзът е „най-силната българска билка”. Лечебни свойства имат всички части на растението. Използват се корените под форма на отвара, плодовете (настойка), листата (отвара или външно под форма на лапи), цветовете (запарка-чай).

Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен.
В народната медицина бъзът се използва още при простудни заболявания, остри кашлици.
Чай от цвят на черен бъз съдейства за нормализиране на високо кръвно налягане. Употребява се и при бъбречни заболявания, заболявания на пикочния мехур, подагра, хемороиди,анемии.
Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки на витамин С.
Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.
За целта една супена лъжица изсушени бъзови плодове се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.


диети-отслабване.ком

Няма коментари: