четвъртък, 25 септември 2008 г.

Хранене през пубертета

Пубертетът е един от най-важните етапи в човешкия живот. Въпросът, кога започва и кога завършва пубертетът, е спорен. Според някои учени пубертетът завършва с половото съзряване, а според други, когато индивидът се оформи и физически, и психически като възрастен човек. Началото на пубертетът също е по различно време при момчетата и при момчетата. За момичетата за нормални стойности се смятат 9 до 15г., а за момчетата – с 2 години по-късно (11 до 16-17 год.). Продължителността на пубертета е строго индивидуална.
Днес се наблюдава така наречената акселерация (от лат. acceleratio – ускорение). Тя се проявява с ускорено полово съзряване, ускорено нарастване на теглото и ръста на децата и юношите. През пубертета се променя и психиката на индивида. Акселерацията придобива характер на епидемия, поразявайки цялото човечество. Ранното съзряване на детския организъм, изпреварващо неговото умствено развитие, се определя от учените като „ускорен процес на стареене на тъканите на човешкото тяло”, защото то оказва негативно въздействие на физическото и умствено здраве, на имунитета и дълголетието.
Преди всичко пубертетът е игра на хормони, които са причина за много промени в организма. И при двата пола най-важна роля за растежа има хормонът соматотропин ( отделя се от хипофизата), отговарящ за цялостното израстване на организма. Половите хормони са тестостерон при мъжете, а при жените естроген. Освен тях много значими са хормоните пролактин (при жените подпомага развитието на млечните жлези) и дехидротестостерон (отделя се от простатата при мъжете).
И тук е мястото на твърде важния въпрос, как трябва да се хранят децата през периода на пубертет. Учени от Дортмунския институт, изследващи проблемите на детското хранене, правят извод, че децата ядат твърде много сладко, което съдържа много излишни калории, без каквито и да е хранителни вещества. От ранна възраст (7-8г.) децата започват да консумират от 60 до 70г. захар на ден, а трябва да е под 18 грама. Дори да се ограничава пряка консумация на сладко, източник на захар могат да се явят газираните подсладени питиета, плодовите напитки, чрез които се лишава организма и от нужната филтрирана или минерална вода. Доказано е, че храната с високо съдържание на рафинирана захар изтощава имунната система , защото поврежда способността на организма да изработва нужните антитела за борба с инфекциите. Днес децата употребяват с една трета по-малко мляко и млечни продукти в сравнение с количеството, установено в рамките на проведените преди 15 год. изследвания. В резултат на това постъпващият в организма калций е до 25 % по-малко от препоръчаното количество. А именно калцият е особено важен за израстващия организъм.
Освен това децата и подрастващите консумират повече месо и колбаси, което значи, че поемат с храната повече мазнини в скрита форма.
Факторите, влияещи върху хранителните потребности на подрастващите, са биологични, психологични и социални. Биологичните фактори определят по-високи нужди от есенциални хранителни вещества, като белтъци, витамини, минерални вещества; енергийните потребности са по-малко повишени, докато нуждите от хранителните вещества, необходими за растежа и половото съзряване, нарастват значително. Необходимостта от енергия и хранителни вещества не зависи толкова от календарната, колкото от биологичната възраст (от степента на съзряване) на индивида. Особено високи са белтъчните потребности (10-13% от общата хранителна енергия за деня) – поради нарастване на мускулната маса и промените в хормоналната продукция. Смята се, че нуждите от въглехидрати и мазнини се удовлетворяват по-лесно – чрез мазнините се доставят 30% от общата хранителна енергия, чрез въглехидратите – повече от 55%.
Повишена е необходимостта от витамини и минерали. Това се отнася предимно за витамините В6, Е, фолиевата киселина. Минерални вещества, често показващи дефицит, са калцият, желязото и цинкът.
Клетъчното гладуване и неправилното хранене по време на пубертета понякога водят до затлъстяване. Нарушава се равновесието между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Доказано е, че наднорменото тегло увеличава риска от появя на социално-значимите заболявания: високо кръвно налягане, диабет. Не по-малко опасни за девойките са крайно тежките и непрофесионално изготвени диети, които могат да доведат до заболявания.
От особено голямо значение за хармоничното развитие на децата и юношите и за избягване на отрицателните явления на акселерацията е физическата активност. В продължение на три години върху развитието на 1200 ученички от София, разделени в две групи – активно спортуващи и неспортуващи, е проведено научно наблюдение. Изводът е, че системните спортни занимания през пубертетния период намаляват тенденцията към акселерация и са фактор за хармоничното развитие на телесната структура.
В заключение трябва да кажем, че храненето по време на пубертета трябва да е пълноценно и балансирано, нещо което е трудно постижимо в училищните столове и когато юношите често сами си купуват закуските и обедите, а само вечер се хранят в домашна обстановка.


диети-отслабване.ком

Няма коментари: