понеделник, 18 август 2008 г.

Промишлено произведените хранителни продукти продукти съдържат високи количества готварска сол

Солта води до повишаване на кръвното

На няколко пъти се случи така, че прекалих със солени храни - туршии и колбаси и вдигнах кръвното налягане. Затова вече не смятам, че солта е маловажен фактор за хипертониците и бих искал да ми разясните по-подробно как да се ориентирам в избора на храни, за да избягвам доколкото е възможно солта?
Марин Андонов - Ямбол

Средната употреба на готварска сол в европейските страни, вкл. и в нашата, е твърде висока - 10-12 грама дневно. Умереното ограничаване на приема на готварска сол до 5-6 грама дневно (2000-2400 мг натрий) може да доведе до значително понижаване на кръвното налягане, особено при чувствителните към солта хипертоници. От друга страна, у нас приемът на калий, в сравнение с наднормения прием на натрий от готварската сол, е по-скоро нисък. Това е неблагоприятно, тъй като калият, като антагонист на натрия, понижава кръвното налягане.

Общо важи правилото, че всички натурални хранителни продукти не съдържат готварска сол. Естественото съдържание на натрий в тях, с малки изключения (карантия, морска риба, морски плодове), е под 100 мг в 100 г продукти.

Обратно на това, промишлено произведените хранителни продукти, полуготовите и готовите продукти съдържат високи количества готварска сол. Съответно по-голямата част от готварската сол - 80% от средния прием - се приема в “скрита” форма.

==ТЪРСЕТЕ ГОТВАРСКАТА СОЛ==
На първо място тя, се “крие” в месните и в колбасарските изделия, в сиренето, както и в хляба и в печените тестени изделия. Това недвусмислено доказва, че дори храни като хлябът, които смятаме за “диетични” откъм сол, ни подвеждат.

- 4 филии пшеничен хляб (по 45 г) съдържат 2,5 г готварска сол;
- 1 парче сирене камамбер (30% масленост) в сухото вещество (62,5 г) съдържа 1,5 г готварска сол
- 2 резена варена шунка (80 г) съдържат 2 г готварска сол

Само този пример е достатъчен да ви убеди, че без промяна в начина на хранене дори умереното ограничаване на готварската сол до препоръчваните 5-6 грама дневно е истински фокус. Следователно, нищо няма да се получи без коренна промяна на досегашния, очевидно погрешен начин на хранене. Правилният път минава през употребата на естествени храни и приготвянето им без сол.

Примерни съдържания на натрий в някои храни:

- Бяло зеле - 13 мг натрий.
- Кисело зеле - 355 мг натрий (0,9 г готварска сол).
- Гъби- 12 мг натрий
- Консервирани гъби - 319 мг натрий (0,8 г готварска сол).
- Извара - 35 мг натрий.
- Извара с подправки - 390 мг натрий (1 г готварска сол).
- Крехко свинско месо - 70 мг натрий.
- Пържена свинска наденица - 520 мг натрий (1,3 г готварска сол).
- Варена шунка - 965 мг натрий (2,5 г готварска сол).
- Пушена шунка - 1400 мг натрий (3,5 г готварска сол).

Списъкът със съставките върху опаковката на хранителните продукти може да ви помогне и между промишлено произведените хранителни продукти да откриете такива, в които не е добавена сол. Когато е добавена сол, тя трябва да бъде посочена като съставка.

В магазините за здравословно хранене ще намерите диетични продукти, които се обявяват като “съвсем бедни на натрий” (под 40 мг в 100 г), както и хранителни продукти “без добавка на готварска сол”. Сред тях има и заместители на готварската сол като диетична сол и диетични подправки за поръсване, които съдържат калий, вместо натрий. Докато оплакванията от чистите диетични соли са за горчив, металически вкус, диетичните подправки, които съдържат и други съставки като вкусоподсилватели, зеленчуци, са с по-добри вкусови качества.

ДИУРЕТИЦИТЕ СА НОЖ С ДВЕ ОСТРИЕТА

При изследванията се установи, че пикочната ми киселина е увеличена. Възможно ли е това да има връзка с високото ми кръвно налягане?
Михаил Запрянов – Севлиево

Свикнали сме да приемаме увеличената пикочна киселина като показател за обилно хранене - твърде много месо и животински мазнини, пикантни ястия с много подправки, алкохол. Но при хипертониците повишената пикочна киселина се среща често, дори при правилно хранене.

В много случаи това е следствие от медикаментозна терапия с някакъв диуретик (“обезводняващи хапчета”). Затова за диуретиците се говори, че са нож с две остриета и с тях трябва да се борави внимателно, предпазливо и след консултация с лекар.

А що се отнася до пикочната киселина в кръвта, тя е опасна - може да предизвика болезнена подагра.

ВЪЗРАСТНИТЕ СА ПОДЛОЖЕНИ НА РИСКОВЕ

Трябва ли пациентът с хипертония да избягва всяко покачване на кръвното налягане?
Кирил Налбантов - Стара Загора

Не е възможно човек да се “застрахова” от покачване на кръвното налягане. При силно повишени стойности на налягането дори в състояние на покой хипертоникът трябва да избягва всекидневните занимания, силно покачващи кръвното налягане.
Това важи особено за възрастните пациенти, чиито органи и съдове са пострадали от дълго съществуващото високо кръвно налягане.

Значително “по-великодушни” можем да бъдем към младите хора. При тях може да се изхожда от високата еластичност на съдовете и при които все още няма органични увреждания.
Когато стойностите в състояние на покой са само леко повишени или когато кръвното налягане се покачва рязко само при натоварване, което може да се констатира с ергометричен тест, почти не се налагат ограничения при всекидневните дейности. Въпреки това във всекидневието си хипертоникът трябва да внимава с натоварващите дейности.


чудеса.нет

Няма коментари: