четвъртък, 17 юни 2010 г.

Витамин В3 намаля риска от инфаркт

Учените от университета „Оксфорд" са установиха, че липопротеин А („близнак" на лошия холестерол) има активно участие при повишаването на риска от съдови инциденти.

Досега не беше известно каква точно роля играе при инфарктите, но новото проучване показва, че комбинацията между високи нива на лош холестерол и липопротеин А увеличава значително опасността за сърцето.

Бобът е една от храните, които съдържат витамин B3.

Нивата на протеина обаче зависят предимно от гените, но добрата новина е, че се влияят от различни витамини и най-вече от ниацина (В3). Той предпазва сърцето и повишава добрия холестерол. Може да се набави от черен дроб, птиче месо и риба, както и от пълнозърнести храни, ядки и боб. Витамин В3 обаче има и странични ефекти - предизвиква зачервяване на кожата и топли вълни, заради разширяването на съдовете. Има и други добавки, които регулират липопротеина - витамин С и рибено масло например.


медицина.бг

Няма коментари: