неделя, 3 януари 2010 г.

Проблем ли е захарта?

Ще започнем по-отдалече…

Какво са захарите?

Въглехидрати!

Глюкозата е най-важният въглехидрат за функционирането на човешкия организъм. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата.

При окисляване на глюкозата в тъканите се освобождава енергия, необходима за протичане на нормалните жизнени процеси в организмите. Тя „храни” мозъка и тъканите като цяло. Глюкозата се складира в черния дроб като гликоген, който при нужда се разгражда.

Всички сложни захари се разграждат до глюкоза, метаболизират, за да могат да се усвоят от човешкия организъм.

С други думи – глюкозата не просто е полезна, тя ни е жизнено необходима.

Къде е проблемът тогава?

Проблемът е в количеството…

Количествените напрупвания водят до качествени изменения!

Прекалявайте редовно с приема на захар и ще имате възможността да се сдобиете с букет от заболявания, сред които затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми с жлъчката, сърдечно-съдови заболявания и още какви ли не чудеса.

Но нали вие почти не използвате захар?! Дори кафето – само с една лъжичка!

Да видим колко захар консумирате всъщност…

Да започнем от кухнята…

Ядете ли хляб? Захарта присъства и в хляба, който купувате.

А консерви? В консервите има завидно количество захар.

Какви консерви ли? Започнете от маринованите зимнини, минете през лютениците, доматените пюрета и стигнете до кетчупа.

Знаете ли, че в кетчупа има 8% повече захар отколкото в сладоледа?!

Бульони, пикантини, подправки за скара дори. Малко хора знаят, че правейки барбекюто си, освен сол, добавят и захар.

Колбасите! Преди да си нарежете мезето – погледнете етикета – вероятността да приемате и захар с луканката е доста голяма.

Къде другаде да търсим?

Погледнете в домашната си аптечка…

Захар има почти във всяко лекарство за орално приемане!

И не се заблуждавайте, че ако не пише думата „захар” сте минали метър. Използвайте например следния жокер – търсете думата „лактоза”.

В едно от често използваните антиалергични лекарства – „Aerius” – в листовката на пациента, в графа Възможни нежелани лекарствени реакции четем: „Нежеланите реакции при възрастни са същите както при прием на таблетки от обикновена захар.” – Aerius

Използват захарта като подсладител дори в хомеопатичните лекарства – една голяма част от тях се приемат, като се слагат под езика и се държат до разтапянето им. Вкусът им не случайно е сладък.

За детските сиропи за кашлица трябва да говорим ли?

Малко е комична гледката на майката, която издърпва шоколада от ръката на детето си, смъмряйки го, че ще си развали зъбите, а с другата му пъха в устата лъжицата със сиропа за кашлица или бонбоните за болно гърло, които е купила от къде? От аптеката, разбира се!

Погледнете в чантата си…

Там най-вероятно ще намерите дъвки. Колко често дъвчете? Най-вероятно – доста често. Ако все пак сте се сетили да ползвате дъвки без захар… още по-зле! В дъвките „без захар” има други „изненади”…но за тях – в друга статия и специално внимание.

Къде другаде да потърсим?

В банята…

Погледнете пастата си за зъби…Дали там няма да откриете написано „сорбитол”? Ако е така – честито! Сорбитол е заместител на захарта, може да го срещнете и под скромното наименование Е 420.

Но понеже „заместителите” наистина заслужават специално внимание, тъй като са по-вредни от самата захар – нека засега се ориентираме единствено в откриването да естествените захари.

Как най-лесно да се ориентираме?

За да разберете дали все пак продуктът, който приемате, съдържа захари, търсете думи, завършващи на „-оза”.

Като например:

Фруктоза – естествена захар, която се съдържа в плодовете и меда

Декстроза – приготвя се от нишесте

Лактоза – млечната захар

Малтоза – образувана от скорбялата под въздействието на дрожди

Захароза – получава се от захарна тръстика или захарно цвекло

Още от люлката…

Изкуствените млека много често са подсладени. Майките биха могли да погледнат и етикетите на детските пюрета и храни. Познайте какво ще открият и там?

Какъв е изводът?

Проблемът не възниква чак, когато детето е пораснало, видяло е рекламата на „Нестле” по телевизията и е казало „Искам и аз!” Проблемът е още от люлката…

По-опасна е не втората лъжичка захар, която гузно добавяте в кафето си. По-опасна е захарта, която не съзнавате, че консумирате!


безлекарства.бг

Няма коментари: