Ще започнем по-отдалече…
Какво са захарите?
Въглехидрати!
Глюкозата е най-важният въглехидрат за функционирането на човешкия организъм. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата.
При окисляване на глюкозата в тъканите се освобождава енергия, необходима за протичане на нормалните жизнени процеси в организмите. Тя „храни” мозъка и тъканите като цяло. Глюкозата се складира в черния дроб като гликоген, който при нужда се разгражда.
Всички сложни захари се разграждат до глюкоза, метаболизират, за да могат да се усвоят от човешкия организъм.
С други думи – глюкозата не просто е полезна, тя ни е жизнено необходима.
Къде е проблемът тогава?
Проблемът е в количеството…
Количествените напрупвания водят до качествени изменения!
Прекалявайте редовно с приема на захар и ще имате възможността да се сдобиете с букет от заболявания, сред които затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми с жлъчката, сърдечно-съдови заболявания и още какви ли не чудеса.
Но нали вие почти не използвате захар?! Дори кафето – само с една лъжичка!
Да видим колко захар консумирате всъщност…
Да започнем от кухнята…
Ядете ли хляб? Захарта присъства и в хляба, който купувате.
А консерви? В консервите има завидно количество захар.
Какви консерви ли? Започнете от маринованите зимнини, минете през лютениците, доматените пюрета и стигнете до кетчупа.
Знаете ли, че в кетчупа има 8% повече захар отколкото в сладоледа?!
Бульони, пикантини, подправки за скара дори. Малко хора знаят, че правейки барбекюто си, освен сол, добавят и захар.
Колбасите! Преди да си нарежете мезето – погледнете етикета – вероятността да приемате и захар с луканката е доста голяма.
Къде другаде да търсим?
Погледнете в домашната си аптечка…
Захар има почти във всяко лекарство за орално приемане!
И не се заблуждавайте, че ако не пише думата „захар” сте минали метър. Използвайте например следния жокер – търсете думата „лактоза”.
В едно от често използваните антиалергични лекарства – „Aerius” – в листовката на пациента, в графа Възможни нежелани лекарствени реакции четем: „Нежеланите реакции при възрастни са същите както при прием на таблетки от обикновена захар.” – Aerius
Използват захарта като подсладител дори в хомеопатичните лекарства – една голяма част от тях се приемат, като се слагат под езика и се държат до разтапянето им. Вкусът им не случайно е сладък.
За детските сиропи за кашлица трябва да говорим ли?
Малко е комична гледката на майката, която издърпва шоколада от ръката на детето си, смъмряйки го, че ще си развали зъбите, а с другата му пъха в устата лъжицата със сиропа за кашлица или бонбоните за болно гърло, които е купила от къде? От аптеката, разбира се!
Погледнете в чантата си…
Там най-вероятно ще намерите дъвки. Колко често дъвчете? Най-вероятно – доста често. Ако все пак сте се сетили да ползвате дъвки без захар… още по-зле! В дъвките „без захар” има други „изненади”…но за тях – в друга статия и специално внимание.
Къде другаде да потърсим?
В банята…
Погледнете пастата си за зъби…Дали там няма да откриете написано „сорбитол”? Ако е така – честито! Сорбитол е заместител на захарта, може да го срещнете и под скромното наименование Е 420.
Но понеже „заместителите” наистина заслужават специално внимание, тъй като са по-вредни от самата захар – нека засега се ориентираме единствено в откриването да естествените захари.
Как най-лесно да се ориентираме?
За да разберете дали все пак продуктът, който приемате, съдържа захари, търсете думи, завършващи на „-оза”.
Като например:
Фруктоза – естествена захар, която се съдържа в плодовете и меда
Декстроза – приготвя се от нишесте
Лактоза – млечната захар
Малтоза – образувана от скорбялата под въздействието на дрожди
Захароза – получава се от захарна тръстика или захарно цвекло
Още от люлката…
Изкуствените млека много често са подсладени. Майките биха могли да погледнат и етикетите на детските пюрета и храни. Познайте какво ще открият и там?
Какъв е изводът?
Проблемът не възниква чак, когато детето е пораснало, видяло е рекламата на „Нестле” по телевизията и е казало „Искам и аз!” Проблемът е още от люлката…
По-опасна е не втората лъжичка захар, която гузно добавяте в кафето си. По-опасна е захарта, която не съзнавате, че консумирате!
безлекарства.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар