неделя, 19 юли 2009 г.

Задух : Недостиг на кислород или просто невротичен навик?

Организма ви непрекъснато извършва редица физиологични и микробиологични процеси сам, без вие да се грижите за това. И те са сърцебиене, премигване на клепачите, дишане и т.н. Въпреки, че можете да контролирате дишането, повечето време организмът ви сам контролира честота и дълбочината на дишането ви. Понякога обаче сякаш въздухът ви не ви стига и тогава имате задух. Случва се това да стане след тренировка или друго физическо натоварване. Напълно нормално е да се задъхате като се изкачвате до 6-ия етаж. Задух се среща при инфекции или алергични състояния като астма, круп, субхордален ларингит, остър трахеобронхит, дори при много вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Задухът съпътства понякога и психични смущения като тревожността, стреса, напрегнатостта или депресията.
Хипервентилацията е невротичен навик, при който имате усещането, че не ви стига въздухът. В опита си да задоволите тази нужда установявате, че дишате все по-дълбоко и по-дълбоко. И ефектът е отрицателен и се получава порочен кръг. Този „глад за въздух” нарушава нормалния баланс между кислорода и въгледвуокиса в кръвта, резултатът от което е общо изтръпване, замаяност, а дори и припадък. Склонността към хипервентилация е свързана със стресови ситуации в живота и обикновено е краткотрайна или пък състоянието на страдащия се подобрява, след като му се обясни в какво се състои проблемът и бъде успокоен, или му се проведе лечение с транквиланти. Облекчение обаче може да изпитате, ако дишате в хартиен плик. Този начин на дишане набавя липсващия въгледвуокис и спомага за възстановяването на химическия баланс на кръвта.
Възможно е задухът да бъде съвсем нормална реакция на натоварване или проява на тревожност. Не е изключено да е сигнал за недостиг на кислород. За да получава тялото необходимия кислород, той естествено трябва да е в достатъчно количество във въздуха, който дишате. Ако изведнъж ви карат на висок планински връх с височина над 2500 м или ако се наруши херметизацията на самолета, в който пътувате, трудно ще си поемате въздух.
Когато кислородът е достатъчен, той трябва да стигне до белия ви дроб. Ако имате някаква пречка ще получите задух. Дори и когато въздухът стигне до дроба, понякога става така, че той не успява да проникне в кръвта – крайната му цел, понеже прекалено голяма част от белодробната тъкан е засегната от някакво заболяване (напр. от емфизем), инфектирана (от пневмония) или увредена (от голям кръвен съсирек), или пък отстранена оперативно (поради наличие на тумор). При тези обстоятелства няма достатъчно белодробна тъкан, която да влезе в допир с кръвоносния съд и той да приеме вдишания кислород.
И така, ако кислородът е достатъчен и белия ви дроб е здрав, пак може да имате задух, ако сърцето ви не функционира нормално. Защото дори и кислородът да е в състояние да премине през белия дроб до кръвния ток, сърдечният мускул няма сили, за да изпомпва достатъчно обогатена с кислород кръв към останалата част на тялото. Понякога подобно състояние настъпва изведнъж при остър инфаркт или постепенно, докато увреденото сърце става все по-слабо и по-слабо. Или пък сърцето ви е добре, но ако сте силно анемични и броят на еритроцитите ви, пренасящи и освобождаващи кислород, е недостатъчен, пак ще чувствате задух. Също така е възможно броят на червените кръвни клетки да е достатъчен, но те да са с някакви аномалии и да не успяват да свързват и да освобождават нормално кислорода. Някои химически вещества и замърсители, даже и лекарства, предписани от лекаря ви, увреждат еритроцитите.
Дори и всеки механизъм, който вече споменах, да е в отлично състояние и кислородът да стига до тъканите ви нормално, пак може да се задъхвате, ако имате някакво заболяване, което изисква необикновено големи количества кислород. Това се случва при висока температура, бързо разрастващ се карцином или повишена функция на щитовидната жлеза – всяко смущение, при което обмяната e ускорена. В този случай ви се налага да дишате все по-бързо и по-бързо, за да получавате все повече и повече кислород за гладните за кислород тъкани.
Някои лекарства също могат да стимулират дихателния център в мозъка ви, така че да дишате по-тежко и да имате задух. Амфетамините („спийд”) имат подобно действие. И накрая, наблюдавали ли сте как много пълен човек се качва по стълби? Пухтенето, пъшкането, задухът обикновено се дължат на факта, че излишните тлъстини не позволяват на гръдния кош да се движи достатъчно, за да даде възможност на белия дроб да се разшири нормално.
За да разберете причината за задуха трябва да си отговорите на няколко елементарни въпроса, за да подпомогнете диагностиката на вашия лекар:

* Ако сте изложени на силен стрес, трудно дишате и се чувствате замаяни или се вие свят, ако дланите и ходилата ви изтръпват, но сте в състояние да лежите на гръб и не кашляте, съществува вероятност да страдате от хипервентилация. Задухът не е физически или както казват лекарите, не е на „органична” основа.
* Ако сте с наднормено тегло, рядко се движите, пушите и се задъхвате при всяко леко физическо натоварване, академичната медицина не може нищо да направи за вас. Нещата са във вашите ръце. Налага се да отслабнете, да започнете да се движите повече и да спрете да пушите! Ако успеете да постигнете всичко това, задухът ще изчезне.
* Ако имате сърдечно заболяване – гръдна жаба или инфаркт, който сте получили в миналото, ревматичен сърдечен порок, високо кръвно налягане, продължаващо с години и неизлекувано – и в края на деня краката ви са отекли и не се чувствате удобно, когато лежите по гръб, твърде възможно е задухът да се причинява от сърдечна недостатъчност. Белият ви дроб е напълнен с кръв, което намалява способността му да изпраща вдишания кислород в кръвния ток. Същите симптоми, с изключение на подутите крака, могат да се развият и при остър инфаркт.
* Задъхвате ли се, когато се изкачвате по нагорнище в студено време? Дишането ви нормализира ли се, наскоро след като спрете да вървите? Навярно страдате от ангина пекторис (гръдна жаба). При някои хора заболяването се проявява не с болки и стягане в гърдите, а със задух при ходене.
* Ако детето ви си е играло весело навън и изведнъж гърдите му започват да свирят и получи задух, но не е болно от астма, то може би е вдишало чуждо тяло, като напр. част от играчка или фъстък. Веднага го заведете на лекар!
* Ако пушите и винаги сте имали суха кашлица, но отскоро чувствате, че въздухът не ви стига и сте отслабнали, карциномът на белия дроб е една твърде реална възможност.
* Независимо дали пушите или не, ако заедно с хроничната кашлица периодично получавате астматични пристъпи и хрипове и ноктите на пръстите на ръцете и на краката ви са „барабанни”, изпъкнали, подобни на лъжица, задухът вероятно е предизвикан от емфизем или карцином на белия дроб.
* Ако през нощта се събудите от задух и от устата ви излезе пенеста розова течност, вие имате белодробен оток – състояние, предизвикано от пресен инфаркт, което изисква спешна медицинска помощ. Рязкото отслабване на сърдечния мускул е накарало кръвта да се връща обратно в белия дроб.
* Възможно е прахът да се инфилтрира в белия ви дроб и да намали способността му да доставя кислород на кръвта. Хората, които са започнали работа във въгледобивните мини преди влизането в употреба на съвременни защитни средства, са особено предразположени към този вид увреждане, но всъщност уязвим е всеки, който прекарва известно време в запрашена среда. Различни инфекции на белия дроб, причинени от гъбички, също водят до задух.
* Ако имате разширени вени и внезапно почувствате, че не ви стига въздухът и отделите ясна кръв, може би в белия дроб е попаднал кръвен съсирек. Той сигурно се е получил в дълбока вена в краката или таза и парченце от него се е откъснало и се е придвижило до белия ви дроб. Най-голяма вероятност да се случи подобно нещо след прекарване продължително време на легло, дълги полети със самолет, бременност или операция.
* Вие сте млад мъж или жена и изведнъж, без очевидна причина, започвате да чувствате задух. Не е задължително да усещате болка в гърдите или да кашляте. Навярно сте получили спонтанен пневмоторакс – колапс на целия бял дроб или на част от него. Някои хора имат малки мехурчета по дроба, които не показват никакви симптоми. Когато се спукат, въздухът преминава в гръдния кош, а това от своя страна води до колапс на белия дроб. При пациенти с емфизем увеличеното съдържание на въздух в белия дроб причинява образуване на мехурчета. Когато едно от тях се спука, дробът колабира.
* Току-що са ви сервирали „странна” алкохолна напитка с неизвестен състав. Вкусът й не е съвсем нормален и веднага щом изпразните чашата си, получавате задух и започвате да дишате учестено. Някой абсолютен глупак ви е дал спирт за разтриване, който няма нищо общо със спирта за пиене. Алкохолът в уискито ви може да увреди способността ви да шофирате; спиртът за разтриване не позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислорода. Ако ви се случи подобно нещо, отидете веднага на лекар, а после направете така, че „барманът” да бъде наказан.

Задухът, независимо дали е внезапно или хронично явление, би трябвало винаги да се приема сериозно. Въпреки че много случаи се оказват безобидни, ясни и излечими, симптомът се нуждае от пълно медицинско изследване и диагностично изясняване на причината или заболяването, което го е предизвикало. От там се определя и лечението. Забелязвате, че някои състояния са спешни и не търпят отлагането на медицинска намеса.
Алтернативната медицина може да помогне в много положения, но след елиминиране на спешните положения. В спешните случаи може да се намеси заедно с другите медицински мерки, провеждани от академичната медицина. В по-тежките случаи енерготерапията се комбинира с лекарствена терапия, като впоследствие довършва излекуването, като спомага за отстраняването на лекарствата. В някои случаи се справя самостоятелно успешно.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: