събота, 18 юли 2009 г.

Синдром - компютърно зрение

В днешно време е абсолютно невъзможно да си представим живота без компютър. Но независимо от напредъка и удобството на новите технологии, компютрите носят и множество здравословни проблеми.

Въпреки непрекъснатото подобряване на качеството на мониторите, натоварването, на което са подложени очите ни е огромно и зрението ни често става жертва на ежедневната работа с компютър.

Офталмолозите потвърждават, че непрекъснато се увеличава броят на пациентите с влошено зрение, пряко свързано с ежедневното използване на компютър.

В миналото се е смятало, че вредните лъчения на монитора са имали вредно въздействие върху очите. Последните изследвания показват, че причината за появата на дискомфорт е напрягането на очите и дългото взиране в екрана

Това състояние е наречено “синдром на компютърното зрение”. Понятието е въведено като термин от Американската оптометрична асоциация.

Синдромът на компютърното зрение се изразява в замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.

Основната причина за появата му е, че изображението на монитора не е толкова ясно, колкото печатания текст. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко мигателни движения за една минута, което предизвиква изсъхване на роговицата.

Често болката и сухотата в очите са съпътствани и от проблеми в областта на врата, гърба и китките.

Лекарите обясняват, че синдромът на компютърното зрение се проявява по-често при хора, които носят очила. В повечето случаи очилата не са предназначени за работа с компютър и хората се накланят напред, когато трябва да напишат нещо, и се отдръпват от монитора, за да видят определено изображение по-добре.

Самият синдром на компютърното зрение не е заболяване, но ако не се предприемат адекватни действия, може да доведе до намаляване на зрителната острота.

За да съхраните здравето на очите си, доброто зрение и да намалите напрежението на очите, изберете качествен монитор.

Важно е, да си създадете добър режим на работа. Периодите на натоварване трябва да се редуват с периоди на почивка, в съотношение 3:1. На всеки 45 минути взиране в монитора е необходимо да се правят паузи за 15 минути, в които да гледате в далечината, да премествате поглед от един обект върху друг и да мигате често.

Препоръчително е хората, които работят с компютър и прекарват целия си ден в офис, да се разхождат повече, да раздвижват краката, ръцете и раменете си.

Когато е възможно, хранете се на открито. Консумирайте продукти богати минерали, витамини А и Д.

По препоръка на офталмолози, могат да се прилагат лекарства, облекчаващи синдрома на компютърното зрение. Те се разделят на две групи – отпускащи мускулатурата на очите и витамини и биологично активни вещества от растителен произход, стимулиращи работа на зрителния апарат.

За да намалите вредното влияние върху очите, обърнете достатъчно внимание на това, как е разположен мониторът ви. Той трябва да е точно пред вас, на нивото на очите или малко по-ниско.

Желателно е да се използват специални очила за работа с компютър и протективни филтри за екрана на монитора.


здравно.ком

Няма коментари: