четвъртък, 26 март 2009 г.

Сънят пази от инфаркт

Преди време именно известен японски учен бе оповестил с ожесточено пропагандирал идеята си, че 4-5 часа сън в денонощието са напълно достатъчни за организма на възрастен човек. Това било времето за "презареждане" и почивка. Пак според него спането на воля водело до здравословни проблеми и било пълна загуба на време.

Но е момента излезе ново изследване на японски учени, което гласи, че ако времето за сън е по-малко от 7.5 ч на денонощие, рискът от инфаркт у възрастните хора нараства значително.

Рискът от инфаркт нараства още повече, ако кръвното налягане нощем е повишено. Изследването обхваща 1 255 души, чиято средна възраст е 70 г., и е продължило 50 месеца. През този период учените са отчели 99 мозъчни и сърдечни удара и внезапна смърт вследствие кардиологични проблеми. Повечето от тях са споходили онези, които не са си доспивали.

Редовният и достатъчен сън намалява здравословните проблеми, свързани със затлъстяване и диабет, както и рисковете от кардиопроблеми. "Недостатъчният сън е предвестник на внезапни сърдечно-съдови пристъпи при възрастните хора, което е особено опасно, ако е съпроводено с повишено кръвно налягане нощем", е изводът на изследователския екип от медицинския университет Жичи в Япония, цитиран от БГНЕС.

Няма коментари: