четвъртък, 31 юли 2008 г.

Клинична картина и усложнения при хипертония

В голяма част от случаите хипертоничната болест протича безсимптомно, като може да достигне и до тежка степен. Често поводът за откриване на заболяването е случаен преглед или усложнение. По-важните оплаквания на артериалната хипертония са главоболие, намалена концентрация и работоспособност, влошаване на съня, сърцебиене и тежест в сърдечната област, шум в ушите, залитане с губене на равновесие, повишена раздразнителност. В много случаи симптомите са свързани с увреждането на тъй наречените”прицелни органи” (такива, които най-често се увреждат от артериалната хипертония), а именно очи, мозък, сърце, бъбреци, съдове.

Усложнения

1. Съдови – в 50-60% от хипертониците се развива ранна атеросклероза, която заедно със съчетанието със захарен диабет може да доведе до ранна слепота.

2 Сърдечни
– при 70% от хипертониците причината за настъпването на смърт е свързана с развитието на сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето под формата на стенокардия, миокарден инфаркт, внезапна сърдечна смърт, ритъмни нарушения и други.

3. Мозъчни – при около 15% от хипертониците се развиват мозъчна исхемия и исхемичен мозъчен инсулт, както и хеморагичен мозъчен инсулт или мозъчна енцефалопатия, които са причина за настъпването на преждевременна смърт.

4. Бъбречни – болестта води до увреждане на бъбречните съдове и развитието на бъбречна недостатъчност.

5. Хипертонична криза – внезапно и силно покачване на артериалното налягане с диастолични стойности над 140 ммHg и/или над 200 мм за систолното, което може да причини хипертонична енцефалопатия с опасност от мозъчен инсулт, силно обременяване на лявата камера на сърцето с развитие на белодробен оток, остри съдови усложнения с развитие на стенокардия, миокарден инфаркт, дисекираща аневризма и други.


хелтх.бг

Причини за възникване на хипертонията

В общи линии те са неизвестни, но е установено, че има редица подпомагащи възникването й фактори:

Възраст, раса и пол. Артериалното налягане се покачва постепенно с възрастта, като до 45-50 години е по-често при мъжете, а след това при жените. Хипертонията се среща по-често при представители на черната раса.

Генетично предразположение. Артериалната хипертония е по-честа в някои фамилии. Участието на генетичните фактори се свежда до 30-60%, като се изразяват най-често в аномалии в бъбречната функция, промени във вегетативната нервна система, разлика в чувствителността към готварската сол.

Наднормено тегло. Артериалната хипертония е 4-6 пъти по-висока при хора с наднормена телесна маса, като 70% от мъжете и 61% от жените с хипертония са с наднормено тегло. При хипертониците редуцирането на телесната маса с един килограм може да доведе до намаляване на артериалното налягане с 2 мм за систоличното и 1 мм за диастоличното налягане.

Прием на сол. Когато тя е в големи количества в храната, също води до покачване на артериалното налягане. Напълно безвреден се смята приемът на 4-5 г сол на ден. В някои райони на света всекидневният прием на сол е под 3 г и средното артериално налягане е ниско, като няма тенденция да се повишава с възрастта.

Прием на алкохол. Известно е отдавна, че редовното прекаляване с алкохол повишава артериалното налягане. От друга страна умерената консумация (под 30 г чист алкохол дневно) не води до повишаване на честотата на кръвното налягане, а се счита, че го понижава, намалява сърдечносъдовата заболеваемост и смъртност.

Тютюнопушене. Никотинът и другите съставки, съдържащи се в цигарения дим, води до повишение на артериалното налягане, като освен това причинява редица други заболявания – хроничен бронхит, рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и др.

Физическа активност. Хора, които са физически активни, развиват по-рядко хипертония, а вече заболелите могат да понижат кръвното си налягане с редовни физически натоварвания.

Стрес. Редица проучвания доказват, че хората, подложени на системен, всекидневен стрес под различна форма в работата си, в семейството и при други контакти по-лесно развиват повишено кръвно налягане от останалите и го поддържат в по-високи стойности.


хелтх.бг

Клинични стадии на хипертонията

Според наличието и тежестта на органните увреди, нанесени от артериалната хипертония, се различават три стадия на заболяването:

I стадий
– без обективни белези за органни увреди;

II стадий – наличие на белези за органни увреди - левокамерна хипертрофия, стеснение на артериите на ретината на окото, поява на белтък в урината и атеросклеротични плаки по големите съдове;

III стадий – поява на симптоми на органно увреждане:
- сърце – стенокардия, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност;
- мозък – преходна мозъчна исхемия, мозъчен инсулт;
- бъбреци – бъбречна недостатъчност;
- очи – кръвоизливи и отоци в ретината с нарушения в зрението;
- съдове – заболявания на аортата (дисекираща аортна аневризма) и на периферните съдове (хронична артериална недостатъчност).

Важно е да се знае, че с напредването на възрастта честотата на артериалната хипертония всред населението прогресивно се увеличава. Най-големият процент от артериалната хипертония се пада на лекостепенната хипертония според епидемиологичните проучвания – около 70% от случаите. Независимо от това, че смъртността при нея е най-ниска, тя е причина за редица усложнения и болестни промени. Най-често тази форма на хипертонията се установява случайно при медицински преглед, като високият процент на на известната хипертония задължава както лекарите, така и пациентите да следят активно и ежедневно стойностите на артериалното налягане.



хелтх.бг

Артериална хипертония

От това заболяване, наричано още ”тихият убиец на нашето съвремие”, страдат повече от 20% от хората, което прави над 2 милиона за нашата страна. За артериална хипертония при възрастни (над 18 год.) се говори, когато артериалното налягане е трайно повишено при систоличното налягане над 140ммHg или равно на тази стойност, и /или диастоличното налягане е равно или по-високо от 90ммHg.

Класификация на видовете артериална хипертония

1. Първична (синоними: есенциална хипертония, хипертонична болест)

2.Вторична
(симптоматична) хипертония.
При есенциалната хипертония (хипертоничната болест) не се установява непосредствена причина за повишението на артериалното налягане, като благоприятстваща роля за появата му играят наследственото предразположение, наднорменото тегло, злоупотребата с алкохол, прекомерната консумация на готварска сол, ендокринните фактори (хипертонията при жените започва най-често по време на климактериума).

Есенциалната хипертония обхваща над 95% от страдащите от това заболяване, докато вторичните хипертонии са около 5%. При тях причината за възникване на хипертонията е известна и най-често е свързана с бъбречни заболявания, някои ендокринни и съдови заболявания, както и други по-редки причини.

Ако стойностите на систолното и диастолното налягате попадат в различни степени, то за степен на артериалната хипертония се приема по-високата. Често при възрастните хора се измерват повишени стойности на систолното налягане над нормалното, без да е засегнато диастоличното и такава изолирана систолична хипертония се получава при склеротични промени на еластичността на големите артериални съдове – аортата и други.


хелтх.бг

Лечебната сила на соковете

Разбира се, това се отнася само за прясно изцедените, натурални сокове.

Ето как действат на организма ни някои от тях.
• Ябълковият сок се препоръчва при захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, дизентерия, хроничен колит, подагра, ревматизъм, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката. Той е идеалната ободряваща напитка при усилен умствен труд. Помага за изхвърлянето от организма на тежки метали. Освен това е богат на пектин, който намалява нивото на холестерола в кръвта и подобрява храносмилането.

• Сокът от диня е прекрасно средство срещу отоци, свързани с проблеми в сърдечно-съдовата система и бъбреците.

• Сокът от кайсии е богат на калий и усилва сърдечния мускул и редовната му консумация може завинаги да ви избави от аритмия.

• Прасковеният сок има подобно действие и също помага при аритмия. Той се препорбчва още при малокръвие. Успокоява стомаха при обострен гастрит и други заболявания.

• Сокът от круши унищожава микробите и е изключително полезен при камъни в бъбреците.

• Гроздовият сок може да се пие за възстановяване на изтощена нервна система, при умора и отпадналост. Влияе изключително добре на черния дроб, бъбреците, като ги изчиства от токсините. Освен това филтрира кръвта и намалява съдзржанието на холестерол.

• Сокът от вишни се пие при запек, подобрява обменните процеси, стимулира организма, усилва апетита и се използва като отхрачващо средство.

• Нарът и сокът му са изключително полезни заради общо усилващото си действие. Те подпомагат възстанобяването на организма след заболяване и операции, ефикасни са при малокръвие.

• Сокът от касис е идеален за авитаминоза, малокръвие, гастрит с понижена киселинност, остър бронхит, грип, ангина. унищовава вирусите, повишава имунитета, има усилващо действие, богат е на витамин С.

• Портокаловият сок е с мощно антиканцерогенно действие. Противораковите му свойства са открити още в средата на миналия век. По това време правителството на САЩ осъществява най-грандиозната в световната история рекламна кампания за благотворния му ефект. Причината е рязкото увеличаване на раковите заболявания. В чаша прясно изцеден портокалов сок се съдържат до 70 мг витамин С, колкото е необходимата дневна доза за възрастен човек.

• Въпреки че е богат на витамин С, сокът от грейпфрут е отлично естествено лекарство срещу безсъние. Освен това той нормализира кръвното налягане и отстранява излишния холестерол от кръвта.

• Ананасовият сок влияе благотворно на бъбреците и на функцията на черния дроб и тъй като съдържа ензима бромелин, който разгражда белтъчините, подпомага храносмилането, ускорява изгарянето на мазнините и действа подмладяващо на организма. Ананасовият сок е често използвана съставка в диетичното хранене. Препоръчва се при проблеми с бъбреците и при ангина.

• Прясно изцеденият сок от зеле се пие при гастрит, с понижена киселинност на стомашния сок, при язва на стомаха и заболявания на черния дроб и далака. Той усилва кръвоносните съдове, стимулира процеса на регенерация на клетките и слоестата обвивка на стомашно-чревния тракт, нормализира мастния обмен и ускоряба заздравя-бането на язвите.

• Морковеният сок подобрява зрението, усилва организма и бързо възстановява силите след прекарана болест и повишено физическо и умствено натоварване. Ускорява заздравяването на язви на стомаха, има добър ефект при онкологични заболявания, туберкулоза и малокръвие. Усилва апетита, заздравява зъбите, повишава съпротивителните сили на организма при инфекции и е изключително полезен за хора, чиято работа е свързана с натоварване на очите.

Сокът от краставици нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, подобрява състоянието на зъбите, ноктите, косата. Има диуретично действие, а смесен с морковен сок помага при ревматизъм, препоръчва се при атеросклероза, пародонтоза и засилва паметта.

• Наричат сока от цвекло „женска напитка". Пие се при запек, малокръвие, сърдечни заболявания и стомашно-чревни проблеми, пречиства организма от шлаки, понижава кръвното налягане. Осигурява на тялото ни изобилие от витамини и микроелементи. Приемането на сок от цвекло започба постепенно - по 1 с. л. или в комбинация с други сокове, например от моркови, като всеки ден дозата се увеличава. Преди консумация е добре сокът от цвекло да се подържи няколко часа в хладилник.

• Доматеният сок съчетава великолепни хранителни качества с ниска калорийност. Богат е на соли и микроелементи. Съдаржа мощните антиоксиданти витамините А и С, които забавят стареенето на клетките и стимулират имунната система. Може да се включва в различни диети.


доети-отслабване.ком

Вилно селище Aзарея

Азарея на езика на траките е наименованието на съзвездието “Голямата мечка”. Поразителна е приликата на формата на парцела върху който е построено екоселището с очертанията на голямата мечка на звездното небе.

Подреждането на най- ярките звезди от това съзвездие образува характерна фигура оприличавана на черпак или волска кола, окъдето идва и традиционното му българско име Колата. Според митологията на древна Гърция, Голямата мечка представлява нимфата Калисто от сфитата на богинята Артемида. Според мита Зевс се влюбил в Калисто и тя родила неговото дете наречено Аркас. Тогава ядосаната жена на Зевс – Хера, я превръща в мечка. Един ден Аркас обикалял горите и случайно срещнал мечката, която го поздравила като се изправила на задните си крака. Той си помислил, че ще го нападне и се приготвил да я убие. Тогава Зевс, който видял всичко, ги хванал и ги хвърлил на небето, където те все още обикалят близо един до друг като съзвездията Голямата мечка и Воловор.

Съвместно с екипа от архитекти участвали в разработването на тази идея сме се опитали да сътворим нов тип екологични сгради, в които да съчетаем най-новите и съвременни строителни материали с научно доказани теории за екологосъобразен начин на живот и работа. Предлагаме ви една изцяло нова философска концепция, един коренно нов тип сгради, които по своята форма, конструкция, използвани материали и ефективност нямат аналог в България и Европа.

“Екоинженеринг-С”ООД изгражда екоселище „Азарея” в сърцето на Троянския балкан в с.Горно Трапе. То е разположено на 6км от гр.Троян, в близост до Чифлика и Шипково, места с лечебни минерални извори.

Селището се състои от 6 броя кръгли дървени къщи с форма на конусна пирамида, разположени в кръг. Всички къщи са ориентирани на юг и гледат към красивото планинско било. Къщите са на две нива с РЗП 60кв.м. и са изпълнени изцяло от дървена конструкция.
Изпълнен е специален ландшафтен проект за озеленяване с помощта на който пространството е оформено като цветна мандала. На централната площадка е разположена контурна дървена пирамида, която се използва за лечение и медитация. В градината има малък басейн и закътано барбекю.

При проектирането сме използвали нашите познания по фън шуй, като сме се допитвали и до ценните съвети на специалисти в областта, за да оформим една изключително хармонична среда в която форми, пропорции, цветове и елементи да въздействат на човека да се чувства жизнен, енергичен, с активиран творчески потенциал и позитивна нагласа към света.

От опита, който имаме в изграждането на такъв тип екологични къщи и изследванията, които сме провели, можем смело да заявим, че те оказват благотворно въздействие върху хората, които ги обитават в няколко направления:
- Възстановяване правилния енергообмен и укрепване имунната система на организма.;
- Изчезва главоболието и умората;
- Нормализира кръвното налягане;
- Възстановява нормалното функциониране на нервната система;
- Нормализира нивото на кръвната захар;
- Увеличава енергийния статус на човека;

Какви са фактите от проведените изследвания:

Група от 6 човека с различни тежки заболявания (хепатит, подагра, диабет, хипертония) пребивават под лекарски контрол в продължение на 9 дена в една екокъща в близост до морския бряг. По време на престоя участниците в експеримента правят оздравителна гимнастика, медитация и ежедневни разходки в планината или на морския бряг. Изследванията са проведени с методите на традиционната медицина (епикризи и лабораторни изследвания) и с апарат “АРМ”, изобретен от немския учен Фол.
След престоя им в къщата 90% от показателите им влизат в нормите и здравето им се възстановява. Някои от заболяванията са излекувани на 100%, а по-тежките преминават в чувствително по-лека форма.

Реализацията на този проект е насочена преди всичко към Човека и има за цел да покаже един алтернативен начин на живот в съприкосновение и в синхрон с природата.
В селището целогодишно ще се организират оздравителни програми, семинари и ваканционни почивки. Местоположението на селището е подходящо и за еко и уелнестуризъм, за разходки из планината пеша и с велосипеди.



азарея.ком

Хомеопатията срещу високото кръвно

SPENGLERSAN MYCOBACTERIUM COMP. D13 - A, Течност за втриване

За лека до средна хипертония. Създадено и развито от др. Карл Спенглер преди повече от 80 години, днес този медикамент може да се закупи в повечето аптеки, както и при личният лекар.

Какво е въздействието?

Едно добро кръвообращение е базата на всеки орган. В случая не са важни само главните кръвоносни съдове (макро циркулация) а малките вени и капиляри (микро циркулация) са за регулацията на кръвното налягане от огромно значение.

Ако при тях има някакви болестни изменения, то сърцето трябва да се бори срещу по-голяма съпротива при изпумпването, което води и до по-високото налягане. Точно тук въздейства Mycobacterium comp. А, помагайки най-малките кръвоносни съдове да бъдат разширени, така че да се разреши циркулацията на повече кръв към, но и от органите. Същевременно подобрява и циркулацията на самата кръв, както и едно по-добро разпределение в тъканта.

При подобряване на циркулацията и условията за нея, спада съпротивата в циркулирането на кръвта в микро-системата, от което и високото налягане спада.

Колко дълго се ползва Spenglersan Mycobacterum comp. A

Касае се за течен, хомеопатичен медикамент, който се прилага външно 3 пъти дневно по 10 пумп-пръскания, които се втриват от вътрешнаъа страна на лактите, както и върху възглавничките под палците на ръцете/

Лечението би трябвало, според тежеста на заболяването, да се приложи м/у 6 и 12 седмици, след което кръвното налягане се нормализира (макс. 140/90). След този период може да се продължи с поддържащо лечение, 3 до 5 пумп-пръскания на ден.

Ако взимате и хим. медикаменти е от полза да взимате допълнително и Mycobacterium comp. A. По този начин също могат да бъдат снижени неприятни, странични действия на хим. медикаменти. С времето тези препарати могат да бъдат и редуцирани.

Неприятни странични явления при употребата на Mycobacterium comp: Не се очакват. Медикамента се възприема идеално.

Опаковки:

Mycobacterium comp. A
20 ml
50 ml


хомеопфарм.чх

"Тибетски капки" (чеснов екстракт)

"Тибетски капки" (чеснов екстракт) ­ Извлек от кръвопречистващи билки; спирт; чеснов екстракт; билкова медовина "Медо"; благоприятства прочистване на кръвта, отслабване, помага за регулиране на метаболизма, при високо кръвно налягане, холестерол, тютюнопушене, алкохолно влечение и други.Прилага се с комплексна лечебна програма под лекарски контрол в кабинет "Био Дар"

ПОБЕЖДАВА ВИСОКО КРЪВНО

"Тибетски капки с "Медо" са комбинация от извлек от кръвопречистващи билки, чеснов екстракт и "Медо". Известни са и със синонима "Чеснов екстракт". Този чуден "еликсир на младостта и живота" помага едновременно за нормализиране на кръвното налягане и за стопяване на излишните килограми, когато се ползва едновременно с билковата медовина "МЕДО". Успешно се бори с атеросклерозата, изчиства плаките от токсини и прави кръвоносните съдове еластични. Какво значи високо артериално налягане? Точно тези плаки от токсини, заседнали в кръвоносните съдове, ги стесняват, и така невъзможността кръвта да протича нормално, повишава налягането в кръвотворните органи. Откъде идват токсините ли? От храната. С възрастта и излишните килограми, които не са нищо друго, а именно остатъчна храна, която не е успяла да напусне организма. Тя се натрупва във вид на мастна тъкан, т.е. неживи клетки, несвойствени за организма. Токсините се разнасят чрез кръвта в организма. Преминавайки през кръвоносните съдове, се натрупват в тях, постепенно с възрастта се втвърдяват и се получава атеросклероза, което ще рече ­ втвърдяване на кръвоносните съдове. Тибетските капки оронват и изхвърлят тези токсини, помагат да се регенерира и възстанови втвърдената тъкан и да се стопят и изхвърлят излишните килограми. ПРЕКРАСНО СРЕДСТВО ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ!
И не само това. Помагат за ускоряването и нормализирането метаболизма ­ обмяната на веществата и повишаване жизнения тонус. Искаме да улесним нашите читатели като им предложим готова разфасовка от "амброзията на живота" ­ чесновия екстракт. Можете да си поръчате чрез писмо свободен текст до редакцията "Тибетски капки с "Медо". Да споменем, че особено ефективно с тях се лекува простатит, ако се капят в 1 кафена чашка чай от бял равнец и се пие 2-3 пъти дневно. За лечението на хипертония препоръчваме да се ползват в чай от глог, а за отслабване ­ в отвара от стрък или корен от глухарче, чай от царевична коса.



кабинет.биодармедо.ком

"МЕДО-4" - билкова медовина

"МЕДО-4" ­ билкова медовина (диетична и диабетична) ­ Екстракт от корен глухарче Taraxacum officinale web - корените съдържат инсулин; живовлек plantago major L.; фруктоза кристална; без консерванти ­ има инсулиноподобно действие, помага при затлъстяване, изчиства вредния холестерол, благоприятства нормализиране на кръвното налягане, нормализира обмяната. Прилага се с комплексна лечебна програма под лекарски контрол в кабинет "Био Дар"

ПРИ ВИСОКО КРЪВНО, ПРОБЛЕМИ ПРИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА, ЗАМЪРСЕНА КРЪВ, НЕДОСТАТЪЧНО ВИТАМИНИ В ОРГАНИЗМА, МАЛОКРЪВИЕ, ПРОЛЕТНА
УМОРА

При всички възрасти
1. "Медо №4" ­ натурален билков заместител на захарта, на химическите подсладители и силнокалоричния за някои заболявания пчелен мед, пречиства от плаки кръвоносните съдове, подсилва кръвта, имунната система. Без химически добавки, консерванти или синтетика.
1-2 ч.л. задоволяват въглехидратния глад и нуждата от захари за цяла седмица, ако тази доза поемате 3 пъти дневно. Ползвайте аудиокасетите "Космични послания" и "Самолечител" за лечебна релаксация.

Рецепта:
1. Около 2 с.л. цвят и листа от глог се заливат в 500 мл вряща вода, киснат 1 час. Отварата се прецежда и се пие по 1 к.ч. подсладено с 1 ч.л. "Медо №4" преди хранене 3 пъти дневно.
2. Около 1 с.л. счукани плодове от шипка се варят 10 мин. в 300 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 к.ч. преди ядене 3 пъти дневно, подсладена с 1 ч.л. "Медо №4". Пресен сок от кромид равни части с "Медо №4", взема се по 1 ч. л. 3-4 пъти преди хранене.
2. Книгата-методика, където диференцирано според заболяването са посочени точно рецепти за природолечение на заболяването, определен хранителен режим.
3. "Тибетски капки с "Медо", според състоянието ви, се ползват така:
­ при ниско кръвно налягане 5-10 капки
­ при нормално кръвно налягане 10-15 капки
­ при високо кръвно налягане 20-30 капки
три пъти дневно преди хранене в 1 к.ч. чай от царевична коса, подсладен с "Медо".
Използвайте билкови отвари от глухарче, шипка, глог. А при повишена кръвна захар ­ от жаблек, бобени шушулки, глухарче.
Уникално е, че нашите продукти не се предлагат самоцелно, а са придружени с конкретни природосъобразни методики, публикувани в книги, което предполага по-сигурно оздравяване.


кабинет.биодармед.ком

Чайове от екзотични билки

От началото на юни 2008 г. на пазара е новият продукт на фирмата Кармен Солара ЕООД: различни видове филтърни чайове от екзотични билки, които разработихме с любов за нашите клиенти и по тяхна препоръка.
Комплектовани са в кутия по 30 бр., нето тегло: е 45 гр.
Продуктът не е лекарствено средство и заместител на разнообразното хранене!


ЛОТОС (Nymphaea alba L.)
Показания: Има успокояващ ефект при състояния на тревожност, афект, безсъние, хиперсексуалност; стимулира кръвообращението, понижава кръвното налягане; подпомага лимфопотока и детоксикацията на бъбреците и черния дроб; намалява холестерола; понижава телесната температура при възпалителни процеси, причинени от бактерии, гъбички и вируси.
Начин на употреба: Едно филтърно пакетче се запарва с 200 мл. гореща вода 5-7 минути; пие се на равни интервали 2-4 пъти на ден.
Противопоказания: деца до 6 г., бременност, кърмене.
ВНИМАНИЕ: Да не се превишава дневната доза!


САЛСАПАРИЛА и ЛОТОС (Salsaparila, Nymphea Blue Caerulea)
Показания: Имуностимулатор с общо тонизиращо действие; понижава телесната температура при възпалителни процеси, причинени от бактерии, гъбички и вируси; регулира хормоналния баланс и при двата пола; оказва стимулиращо действие върху половата активност; пречиства бъбреците, далака, черения дроб; помощно при хепатит Б и С, стеатоза и цироза, алкохолизъм, псориазис, екземи, херпес симплекс, уртикарии, дерматити, косопад, подагра, артрити; подобрява храносмилането, намалява риска от запек; успокоява нервната система; понижава кръвното налягане.
Начин на употреба: Залейте едно филтърно пакетче с 200 мл. гореща вода, запарете 5-7 минути. Приемайте на равни интервали 3-4 пакетчета на ден.
Противопоказания: деца до 6 години.


ЗЕЛЕН ЧАЙ и ЛОТОС (Camellia Sinensis, Nymphea Blue Caerulea)
Показания: Помощно при възпалителни процеси, причинени от бактерии, гъбички и вируси; понижава телесната температура; повишава защитните сили на организма; силен антиоксидант; стимулира функцията на стомашно-чревния тракт, бъбреците, черния дроб; влияе позитивно на сърдечно-съдовата система, укрепва стените на кръвоносните съдове, радикално средство срещу атеросклерозата, нормализира кръвното налягане; повишава обмяната на веществата, подпомага отслабването; освобождава организма от натрупани вредни соли; съдържащите се в зеления чай витамини: B, P, C, PB, K и рибофлавин овлажняват кожата, правят я еластична, възстановявайки колагена; намалява риска от кариес на зъбите.
Начин на употреба: Залейте едно филтърно пакетче с 200 мл. гореща вода, запарете 5-7 минути. Приемайте на равни интервали 3-4 пъти на ден.
Противопоказания: деца до 6 години


ГУАРАНА, ГИНКО БИЛОБА, РОДИОЛА (Златен корен) (Paulina Cupana, Ginko Biloba, Rhodiola Rosea)
Показания: Запазва физическата и психическата работоспособност при синдром на хронична умора и повишени физически и емоционално-психически натоварвания; мощен антиоксидант - препятства образуването на атерослеротични плаки, чисти стените на съдовете от налични такива; стимулира дейността на надбъбречната, щитовидната и половите жлези; увеличава устойчивостта на организма и способността му да се приспособява и преодолява вредни влияния като замърсеност, студ, горещини, недостиг на кислород; влияе добре при депересии, неврози; помощно при хипотония; стимулира обменните процеси; понижава апетита; повишава тонуса на мускулите, способства извеждането на задържани течности от организма; източник на катехоламини, магнезий, витамин К.
Начин на употреба: Залейте едно филтърно пакетче с 200 мл. гореща вода, запарете 5-7 минути. Приемайте на равни интервали 2-4 пакетчета на ден.
Противопоказания: деца до 14 години; бременност и кърмене.



из кармен.бг

сряда, 30 юли 2008 г.

Два милиона българи с високо кръвно

Два милиона българи в активна възраст страдат от високо кръвно налягане. Това каза проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Над 30 на сто от младите мъже не знаят, че имат повишено кръвно налягане и не се лекуват, каза проф. Торбова, допълвайки, че това води до много повишен сърдечно-съдов риск.

Според данни от Националния статистически институт през 2006 година в България са починали 113 438 човека, като основната причина за смърт сред населението са болестите на органите на кръвообращението. На тях се дължат 66.4 процента от смъртните случаи. Рискът от възникване на хипертония над 55-годишна възраст е над 90 процента, допълни проф. Торбова.

Седемгодишно проучване, извършено в 15 държави, показва, че всеки пети хипертоник може да бъде спасен с медикамент, допълни проф. Торбова. Резултатите от проучването са били представени преди близо две седмици пред Американската колегия по кардиология и са били публикувани в New England Jornal of Medicine. В проучването са участвали и 1600 българи.

Данните от проучването доказват, че намаляването на артериалното налягане чрез терапия с определен медикамент може да намали общата смъртност с 21 процента, а инсултите - с 34 процента, каза д-р Васил Стояновски, национален координатор на проучването в България.


днес.бг

Как да се храним при високо кръвно налягане?

Антихолестеролова диета. Холестеролът в кръвта е жълто, прилично на восък, мазно вещество и е една от причините артериите да се превръщат в депа за биологическа мръсотия, наречена плака, която свива кръвоносните съдове и скъсява дистанцията, деляща ви от сърдечното заболяване. Някои от неговите компоненти като лош холестерол (липопротеин с ниска гъстота) е опасен за артериите, защото според д-р Стайнбърг и привържениците му, че не е толкова опасен самият холестерол, колкото неговата оксидирана форма (под въздействието на свободните радикали), която гранясва подобно на масло оставено извън хладилника. Макрофагите на организма ни го излапват и така натъпкани с мастни сферички прерастват в страховити „пенести клетки”. Те проникват в стените на артериите и започват да ги разрушават. Постепенно артериите са запушват и създават проблеми. Холестеролът има и добри съставки в лицето на добрият холестерол (липопротеин с висока гъстота). Той подгонва лошия холестерол и го отвежда до черния дроб, където бива унищожен. Очевидно, че съотношението добър/лош холестерол е в обратна зависимост – колкото повече е добрият холестерол в кръвта, толкова по-малко има лош холестерол и по-голяма безопасност за артериите и обратното. Храненето лежи в основата за доброто поддържане на това съотношение. Ако ядете храни, пълни със защитните антиоксиданти, ще спрете токсичната трансформация на лошия холестерол. Това означава, че може да се намесите в процеса на артериосклерозата на всеки етап от живота си и да спрете поредицата от артериални събития, които причиняват запушването на артериите, сърдечните инфаркти и инсулти.

Храни които могат да помогнат за регулиране на холестерола са:
фасул, овес, ябълки, моркови, зехтин, авокадо, бадеми, лешници, чесън, лук, морска храна, особено тлъстата риба, плодове и зеленчуци богати на витамин С и бета каротин, каши с високо съдържание на разтворими влакнини, умерено количество алкохол.
Храни, които могат опасно да повишат холестерола са: месото, пълномаслените млека и мазните сирена и други, които внасят в тялото ни наситени мазнини и холестерол.
Най-добрата храна за намаляване на холестерола са бобовите, защото съдържат поне 6 компонента, които му влияят. Д-р Джеймс Андерсън от Медицинския колеж към Университета на Кентъки съветва да изяждате по половин чаша сварен фасул на обяд и вечеря. Може да разнообразите със зелен фасул, леща, нахут, соя. Резултатите настъпват след три седмици.

Д-р Майкъл С. Дейвидсън, доцент по кардиология в Медицинския център „Сейнт Люк” в Чикаго, смята, че изяждането на много голяма купа сварени овесени трици или по-голяма купа овесена каша са достатъчни да се намали холестерола. Веществото, което върши работа в овеса е бета-глюкагонът – разтворимо, лепкаво, влажно, което желира в храносмилателния тракт и възпрепятства абсорбирането и производството на холестерол и така го отстранява от кръвния поток. При стойности на холестерола над 230 с овеса бързо се понижават стойностите му, но ако вече е нисък, овесените трици не дават никакъв ефект. (Синти М. Рипсин от Университета на Минесота).

Три скилидки чесън (варен или суров) дневно намаляват също холестерола,
според д-р Робърт Лин, защото биоактивните вещества в чесъна потискат синтезата му в черния дроб. Друго изследване в колежа „Бастир” Сиатъл посочва, че чесновото масло от 3 скилидки чесън не само понижава холестерола, но и покачва полезния холестерол. Половин глава лук върши същата работа, според професор кардиологът Виктор Гуревич, но при него проблема е, че при продължително варене губи способността си.
Може да излекувате холестерола си с чаша ягоди, с 1 цяла ябълка или 1-2 моркова дневно. При тях са от значение витамин С и Е, каротиноидите и други антиоксиданти, както и баластни вещества. Грейпфрутът също не е за подценяване – 2 и половина чаши с парченца грейпфрут с ципата помагат да се намали холестерола, според д-р Джеймс Серди, гастроентеролог в Университета на Флорида. Гроздето също бе преоткрито от учените-диетолози – 2 супени лъжички масло от гроздови семки като допълнение към диетата с малко мазнини повишават полезния холестерол с 14%. Чаша вино, бира също повишават добрия холестерол. От черупчестите върху холестерола добър ефект имат стридите и мидите, казва д-р Мариан Чайдс, специалистка по липидите. Скаридите и сепията не повишават холстерола, но не го и намаляват. Яденето на тлъста риба като сьомга, скумрия, сардина, тон, които са пълни с омега-3 мастни киселини могат да увеличат полезния холестерол дори ако той е в нормални граници. Освен това се потискат и триглицеридите, твърди д-р Гари Дж. Нелсън от Центъра за изследването на храненето в Сан Франциско.

Д-р Даниълд Стайнбърг от Калифорниския университет и изследователи от Израел от проведени изследвания констатират, че зехтинът е трикратен спасител – едновременно намалява вредния холестерол, леко повишава и поддържа нивото на добрия холестерол като подобрява съотношението добър/лош холестерол, което от изключително значение за сърцето. За разлика от него, царевичното, шафрановото и слънчогледовото масло намаляват и полезния холестерол и опасния холестерол.

Консумацията на ядки
– орехи, бадеми, лешници е свързана с приемането на мононенаситени мазнини, а те понижават холестерола и пречат на лошия холестерол да се окислява. Според д-р Джийн Спилър мазнината в бадемите и зехтина е химически идентична. Орехите действат също добре установява д-р Джоан Събейт от Университета „Лама Линда” при изследване на хора с нормален холестерол, поставени на диета с ниско съдържание на мазнини като за 1 месец те приемат 20% от калориите си от орехите (около 60 г орехи дневно при диета с 1800 калории).

Д-р Спилър и д-р Събейт обаче предупреждават, че не бива да ядете прекалено много ядки, защото ще започнете да пълнеете.
В 100 г ядки се съдържат около 527 калории. Идеята е да се изяждат по няколко ядки дневно като заместител на други източници на мазнина и калории. „Това е един лесен начин за подобряване на холестерола” – казва д-р Събейт.

Австралийски кардиолози от Медицински център „Уесли” в Куинсланд открили, че яденето на половин авокадо дневно много по-ефикасно намалява холестерола, отколкото диета с малко мазнини и това се дължи на факта, че авокадото съдържа силно концентрирана мазнина от типа на зехтина и бадемово масло, която подобрява холестерола.

Кафето можем да пием,
но по-безопасное когато е минало през филтъра на кафеварката. То пречиства т.нар. опасен липиден фактор, наблюдаван при кафето, сварено по европейски. Филтрираното кафе не повишава холестерола. Дори ако обикновеното кафе повишава холестерола, то повишава едновременно полезния и вредни холестероли по равно., така че не увеличава опасността от сърдечно заболяване. Изследванията показват, че кофеинът не бива да бъде обвиняван за повишаване на холестерола, а опасността идва от кафето без кофеин. Шоколадът също е невинен. Опити в Пенсилвания – държавен университет – доказват, че 60% мазнината в шоколада е ненаситена стеаринова киселина (колкото и невероятно да ви се вижда), която не повишава холестерола, а може би дори го понижава.

Трябва да се ядат и храни като яйца, черен дроб, хайвер и някои други морски продукти, които преливат от холестерол и повишават 4 пъти наситените мастни киселини и холестерол в тялото, според д-р Джон Лароза, кардиолог от Университета „Джордж Вашингтон”, но въпреки това макар и в ограничени количества трябва да се консумират сочи д-р Стивън Зайзъл от Университета на Северна Каролина поради опасността от холинова недостатъчност (на витамин В комплекс) – разтройва се паметта и концентрацията. Холинът се превръща в предавател на сигнали между мозъчните клетки – ацетилхолин. Лошата памет и болестта на Алцхаймер се свързват с ниски нива на холина.

Намалете консумацията на животински меса наполовина. Най-опасна мазнина се съдържа в тях и ако я оставите може холестеролът ви да не се покачи.

Споменатите досега положения бяха при повишено ниво на холестерол. Но какво ли обаче става в тялото ни при обратното положение – холестерол с понижени под нормата цифри (под 160)? За сега никой точно не знае, само се виждат последствията от това: 2 пъти по-често се правят инсулти, такива хора се разболяват от хранителна обструктивна болест на белите дробове или се получават депресии и самоубийства, 3 пъти по-често се среща рак и 5 пъти по-често умират от алкохолизъм. Д-р Барет Конър смята, че е възможно ниският холестерол по някакъв начин да намалява концентрацията на мозъчното вещество серотонин, което пък води до увеличаване на потиснатостта и агресивността.
Друг вид кръвна мазнина са триглицеридите и те могат да се окажат по-опасни, отколкото се смяташе преди. Новите доказателства сочат, че високите триглицериди могат да провокират пристъп, особено при жени над 50 г и мъже с лошо съотношение на добрия/лошия холестероли.

Храни, които намаляват триглицеридите:
На първо място морската храна – 200 г скумрия или сьомга, сардина или тон ги намаляват с повече от 50%. Същият ефект имат мидите, стридите и раците. Една скилидка чесън е добро лекарство. Половин чаша стар фасул играе добра роля. Диетата с ниско съдържание на мазнини също е благоприятна.
Храни, които могат да увеличат триглицеридите са: рафинирана захар, финото брашно, плодови сокове, сушени плодове и големи количества алкохол. Една-две чаши вино не повишават триглицеридите, казват специалистите.

Храни, които повишават добри холестерол са:
зехтин, суров лук, чесън, тлъсти риби, стриди, миди, масло от гроздови семки, бадеми, авокадо, богати на витамин С (чушки, броколи, портокали) храни, богати на бета-каротини (моркови, спанак, броколи), вино, бира, конценриран алкохол до 40 г.

ВНИМАНИЕ! Диетата с ниско съдържание на мазнина потискат добрия холестерол.Ако имате високи нива от един странен вид холестерол, познат като Lp – това означава, че вероятно сте уязвими към запушване на артериите и сърдечен пристъп в ранна възраст, особено ако вашият лош холестерол е висок. Някои специалисти смятат, че излишъкът на Lp -холестерола е виновен за ? от всички сърдечни пристъпи при хора под 60 г. Смята се, че той има генетичен път на предаване и се провокира от неправилното хранене.

Традиционната диета не е в състояние да се справи с Lp- холестерола, но рибеното масло 4 г дневно или 200 г скумрия успява, според д-р Йорг Дайегберг – водещ датски изследовател.
Тъй като няма прости тестове за откриване на повишения LP- холестерол сред повечето хора се препоръчва 2-3 пъти седмично яжте риба като превантативна мярка.
Храни – лекарства при лечението на високо кръвно налягане:
• Целина -2 стръка се изяждат дневно в продължение на 1 седмица
• Чесън и лук
• Тлъсти морски риби (скумрия, сьомга, сардина, тон) или рибено масло (2 пъти по 2 перли дн)
• Плодове с по-изразен антихипертоничен ефект и зеленчуци. Зърнените храни са с по-слабо действие.
• 1-2 чаши бира или вино
• Не яжте солено и тлъсто, не прекалявайте с алкохола!



лекар.бг

Открийте навреме високото кръвно

Терминът болестно състояние не е случаен, тъй като само по себе си повишеното кръвно налягане е симптом, който може да съпътства различни заболявания, но може да се проявява и самостоятелно, без да е обусловен от друг болестен процес. Този тип артериална хипертония е по-разпространен и се нарича есенциална артериална хипертония.

Според най-новите проучвания от повишено кръвно налягане страда средно 1 от всеки 4 души от зрялото население. С нарастване на възрастта заболяването става все по-разпространено, докато в по-млада възраст и при подрастващите то е значително по-рядко. Обезпокоителен е обаче фактът, че напоследък статистиката отчита съществена тенденция към нарастване на болестта в по-млада възраст.

Повишеното кръвно налягане е един от основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания, които днес са една от основните причини за болестност и смъртност. Нерядко болестта е наричана "тихият убиец", тъй като може да съществува години наред, без да са налице симптоми и без страдащият да знае за нея, докато не се появят сериозни, дори животозастрашаващи усложнения

За щастие съвременната медицина успешно се справя с проблема "повишено кръвно налягане" - то се установява чрез достъпни и лесни методи и може да бъде нормализирано трайно чрез различни мерки и ефикасни медикаменти. За най-добри препоръчителни стойности доскоро се считаха 120/ 80. Напоследък, особено според проучвания- та на американската кардиологична асоциация, се установява, че трайното поддържане на стойности над 115/75 вече започва да повишава риска от развитие с напредване па възрастта на сериозни сърдечносъдови усложнения вследствие

артериална хипертония

Причините за развитието на есенциална хипертония не са точно изяснени, но са установени някои рискови фактори. При наличието им се очаква с голяма вероятност появата на артериална хипертония. Това са напредване на възрастта, мъжки пол, затлъстяване и наднормено тегло, прием на сол. Намалената консумация на калий също е от значение. Той е елемент, който има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма. При намален прием или намалена задръжка на калий в клетките се натрупва повече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане. При хора с ниска двигателна активност нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често сърдечната честота в покой е по-висока от физически тренираните и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане в покой.

Повишеното ниво на холестерол

и мастни киселини благоприятства отлагането па тези вещества върху стените на артериалните съдове, което нрави стените нееластични, резистентни на натиск и води до повишаване на кръвното налягане.

Силният психо емоционален стрес може да доведе до драматично повишение на артериалното налягане.

Много от страдащите от високо кръвно обикновено дълго време нямат никакви или поне несъществени симптоми и признаци на това състояние. Мнозина смятат, че повишението на кръвното налягане се проявява с главоболие, свето - въртеж, шум в ушите, гадене или кървене от носа. Тези симптоми обаче могат да съпътстват и други заболявания, а в началните стадии на артериалната хипертония по-често липсват. Силното главоболие,

световъртежът и кървенето

от носа са по-характерни за по-тежките степени на артериална хипертония.

Други прояви на повишено кръвно налягане могат да бъдат немотивирана напрегнатост, повишено изпотяване, отпадналост, мускулни спазми, често уриниране, сърцебиене и "прескачане" на сърцето.

Ако откриете тези симптоми навреме, вие сте на крачка от спасението.

4 СЪВЕТА ЗА БОРБА С ВИСОКОТО КРЪВНО

Докато сме здрави и млади, не обръщаме много внимание на това. Но с възрастта проблемите се увеличават. А едно от най-разпространените заболявания е артериалната хипертония, проблемите с високо кръвно налягане и със сърдечната дейност.

Как с малки промени в нашия начин на живот можем да работим по отношение на профилактика и контрол на артериалната хипертония? Специалистите са единодушни, че следва да предприемем няколко сериозни стъпки:

*редукция на теглото - класика, ако килограмите ни са в норма, има по-голяма вероятност да сме по-добре здравословно като цяло;

*повишена физическа активност да, умереното спортуване е полезно във всяка възраст, не бива да оставаме обездвижени;

*умерена консумация на алкохол, сол, животински мазнини, холестерол;

*адекватен прием с храната на калий (бобови храни, кайсии, кестени, банани), калций (млечни продукти), магнезий (сирене тофу, слънчогледовото и сусамовото семе);

*прекратяване на тютюнопушенето - задължително.


чудеса.нет

Ходжа лекува инсулт с муски!

В тях се използва книгата за здраве със специални текстове от Корана

В тях се използва книгата за здраве със специални текстове от Корана, в която е събрана силата на 124 светци, казва Сабри Мустафа

Силата на моите муски идва от старите книги, събрал съм ги от трима имами. Много са, ако натоваря магаре, няма да може да ги пренесе, показва книжата на арабски Сабри Мустафа, имам на Рани лист. Той обслужва още 5-6 села в района. Почти всеки ден пред къщата му спират коли с регистрация от различни области на страната. Днес дойдоха двама нашенци от Истанбул, зор имат хората

Е, много ходжи има там, ама от ходжа до ходжа разликата е огромна, обяснява Сабри Мустафа. Предния ден са го водили да чете молитва на жена, приета в кърджалийската болница след инсулт. Получих хабер от близките є, че се чувства по-добре. Идват най-вече хора, които имат проблем със здравето. Муските помагат на получилите пареза след инсулти, инфаркти. В такива случаи за муски се използва книгата за здраве със специални текстове от Корана, в която е събрана силата на 124 светци.

Хората имат много болежки, идват какви ли не

Преди дни двама полицаи почукаха на вратата. Уплаших се, нали при комунизма ни гонеха, но се оказа, че момчетата идват за помощ, споделя Мустафа. Преди падането на Шенгенската бариера и затегнатия визов решим за съседна Турция най-честите клиенти на ходжата били гурбетчиите. С муски те успявали да се сдобият със заветната виза. Сега го търсели по-рядко, и то за муски за благополучие и късмет. От 1000 души население в селото на гурбет са към 35-40 в Холандия, Испания, Австрия, Франция.

Най-силната муска на ходжата е “тълъзъм мускасъ”,

която е за боллук, файда, пази притежателя си. Сабри Мустафа казва как се изготвя тя. Към готов текст на арабски се прибавя името на човека, за когото е предназначена. В нея се слага част от риза на новородено и частица от кожата на ръката на Мириям (Дева Мария), която му е донесена от Истанбул. Завива се под триъгълна форма и трябва да се носи непрекъснато. Тя няма давност и силата є се губи при хвърляне в течаща вода. Много често в Рани лист идват нежните половинки от семейства, в които мъжът пие, посяга на жена си или децата. С тези муски за седмица-две ситуацията в дома се подобрява

Преди десетина дни имамът е ходил в Смолянско, за да помогне на семейство, което било пред разпад заради алкохолните пристрастия на съпруга. За 10 дни всичко се оправило. Муските отказват от алкохола, уверява Мустафа. Отказвал съдействие, когато го молели да прави черни муски. Ако момче харесва момиче, но то не го иска, може да се намеси с муска. Но отказвам, защото това е насилие над психиката на девойката и може да доведе до самоубийство, казва ходжата. Помага, ако човекът, дошъл да дири помощ, вярва. Аллах не дели хората, Господ е един за всички, няма два Господа. Помага на всички българи, турци, цигани, коментира Сабри Мустафа. Не се меся в държавни дела, отговаря той, когато става въпрос дали го питат за числа от тотото, резултати от мачове. Когото изберат хората, така отговаря, запитан кой ще е следващият кмет на Кърджали.

Навремето ни учеше Мехмед Салиф, който доживя до 110 години

През 1942-44 г. се събирахме в мечита, учихме арабски, който е много труден, разказва Сабри Мустафа. Из селото негови комшии копаят канали от къщите си до положения преди година водопровод на пътя. Няма вода за пиене, дъжд не е валял от месеци. Много молитви направихме, но Аллах не ги прие, е обяснението на имама за сушата. В къщите ще текне вода от яз. “Боровица” до седмици, но безводието не се е отразило на тютюна. Селяните са прибрали добра реколта и чакат хубави пари. Сокаците от главния път до и край къщите не са настлани с чакъл. Бившият министър Костадин Паскалев ме излъга и не даде обещаните 6000 лв. за баластриране, ядосва се кметът Гюлтекин Фаик, комшия на духовника. Зимата всеки излизал до автобусната спирка с придружител, който връщал гумените ботуши вкъщи. Пътуващият слагал нормални обувки за града.


чудеса.нет

Диета и движение предпазват от високо кръвно налягане

Здравословни промени в начина на живот, редовно движение и нискокалорична диета, богата на плодове и зеленчуци, могат да намалят риска за развитие или за усложнения на артериалната хипертония, се казва в новите насоки за профилактика и лечение на високото кръвно налягане на Американската кардиологична асоциация.

Около 27% от възрастното население в САЩ е с хипертония - дефинирана като систолно кръвно налягане (горна стойност) над 140 mmHg, диастолно налягане (долна стойност) над 90 mmHg или прием на антихипертензивни медикаменти; около 31% са с предхипертония - дефинирана като систолно налягане 120 - 139 mmHg или диастолно налягане 80 - 89 mmHg без прием на антихипертензивни медикаменти.

При първи стадий хипертония (дефиниран като систолно налягане 140 - 159 mmHg или диастолно налягане 90 - 99 mmHg) промените в диетата са първа стъпка, преди започването на медикаментозна терапия. При пациенти, които са на антихипертензивна терапия, ограничаването на приема на сол и промени в начина на живот (редовно движение и умерено спортуване) имат допълнителен ползотворен ефект.

Американската кардиологична асоциация препоръчва:

- поддържане на нормално телесно тегло или отслабване в случаи на затлъстяване. Загубата на килограми има ползотворен ефект дори да не са достигнати нормалните стойности за индивида. По-голямото намаление на телесно тегло води до по-значителна редукция на кръвното налягане

- ограничаване на приема на сол до 1.5 г на ден, тъй като това води до понижение на кръвното налягане при пациенти със или без хипертония, както и намаление на свързаното с възрастта повишено кръвно налягане, риска от атеросклеротични сърдечносъдови усложнения и развитието на застойна сърдечна недостатъчност. Ограниченият прием на сол има най-ползотворен ефект при пациенти в напреднала възраст, както и при хората с хипертония, диабет и бъбречни заболявания

- консумация на повече зеленчуци или плодове, което води до повишен прием на калий и до ефективно намаляване на кръвното налягане. Препоръчителната дневна доза калий е 4.7 г, като тя трябва да се ограничи при пациенти с нарушена бъбречна функция или с тежка сърдечна недостатъчност

- ограничаване на алкохолния прием, тъй като има пряка връзка между количеството на консумирания алкохол и риска за развитие на хипертония, особено при прием на над две алкохолни единици* на ден. Ограниченият прием на алкохол води до намаление на систолното и диастолното кръвно налягане, макар че умерената консумация на алкохол също може ефективно да редуцира кръвното налягане. Дневният прием на алкохол не трябва да надвишава две единици за мъже и една единица за жени

- диета, понижаваща кръвното налягане, която включва основно плодове, зеленчуци и храни с ниско съдържание на мазнини. Трябва да се приемат повече пълнозърнести храни, пилешко месо, риба и ядки и да се ограничи консумацията на мазнини, червено месо, захарни безалкохолни напитки и сладкарски изделия. Замяната на някои въглехидрати с протеини или мононенаситени мазнини също води до намаление на кръвното налягане. Тъй като споменатата диета е с високо съдържание на калий, фосфор и протеини, тя не трябва да се прилага при пациенти с бъбречни заболявания.

С минимален или неясен ефект при хипертония са:

- вегетарианска диета - води до понижаване на кръвното налягане, което не може да се обясни само със спазването на този хранителен режим

- омега-3 полиненаситени мастни киселини (рибно масло) - намаляват кръвното налягане при пациенти с хипертония, но високите дози (повече от 3 г на ден), необходими за постигане на значим резултат, са свързани с неблагоприятни странични ефекти

- прием на целулоза, калций и магнезий

- соеви протеини като заместител на въглехидратите

- наситени мастни киселини - нямат значим ефект върху кръвното налягане; мононенаситените мастни киселини са с неясен ефект

_______________________

* Една алкохолна единица е еквивалент на осем грама (или 10 милилитра) чист алкохол. Изчислява се като се умножи обемът на питието на процента алкохол, отбелязан на опаковката и полученото число се раздели на 1000. Например:

- 330 мл бира с алкохолно съдържание 7% е равна на 2.3 алкохолни единици

- 25 мл концентрат (40% алкохол) е равен на една алкохолна единица

- 125 мл (една чаша) вино (11-12% алкохол) е приблизително 1.5 алкохолни единици



дневник.бг

Бременността и кръвното налягане

Нормално е по време на бременността да имате проблеми с кръвното налягане.

Още при вгнездяването си яйцето разрушава стените на кръвоносните съдове на майката, за да черпи необходимите за развитието му хранителни вещества и кислород. Благодарение на кръвният обмен майка-дете то образува своя скелет, мускули, кожа и органи. Поради това обемът на кръвта на майката значително нараства заедно с нуждите на плода, които постоянно се увеличават. Кръвообращението и сърцето са първите засегнати механизми в тялото на майката. Нормалното кръвно налягане е 140/70 като за високо кръвно налягане се счита кръвно над тези стойности, за ниско - под тези стойности.

Всяко колебание на кръвното налягане от нормалните стойности нарушава кръвотока към плацентата, а с това и правилното захранване на плода с кислород и хранителни вещества. Ако не се стабилизира навреме, то прогресира в по-високо или в по-ниско (според кръвното ви налягане) и спира кръвотока към плацентата, което води до фатални последици за плода. В никакъв случай не лекувайте кръвното си налягане с лекарства, защото те довеждат до бъбречни проблеми.

Високо кръвно налягане - Хипертония
Възможно е да не почувствате дори резките колебания докато лекаря ви не го установи.Желателно е да имате апарат за мерене на кръвното налягане и ако не можете сама то някой друг да ви го мери 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Подуване на ръцете,отоци по лицето и краката,бързо наддаване на телесното тегло което е повече от 1кг на седмица,главоболие и зрителни смущения.
Ако имате отоци по краката и стъпалата направете следния тест,вдигнете краката на високо и стойте така 30мин.Ако отоците не са спаднали означава че,се касае за проблем с кръвното.Ако отоците са почти или напално спаднали това означава че,имате застой на кръвта в долните крайници.
Лечение:
Яде се чесън, мед с орехи, салати, подправени с ябълков оцет, избягват се тлъстите мазни меса.
Предотвратяване застоя на кръвта в долните крайници:
Избягвайте дългото стоене права, всяка вечер си правете 10-15мин почивка с вдигнати крака като са над нивото на главата, спете поне през ден на лявата си страна с което налягането върху главната артерия която основно придвижва кръвта от долните крайници до сърцето намалява като по този начин се предпазвате и от разширени вени.

Ниско кръвно налягане - Хипотония
Спазват се същите предпазни мерки както при високото кръвно като се мери пак 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Отпадналост, сънливост, горещи вълни по тялото, зрителни смущения.
Лечение:
Консумира се коприва или се пие чай от коприва, изпиване на чаша кока-кола, кафе или горещ шоколад, шоколадови бонбони, круши.


Прималяване

Оплаквания: /появява се 1 и 3 тримесечие/ - бременните жени по принцип са с ниско кръвно налягане и по тази причина усеща прималяване.
Симптоми: Виене на свят и нестабилност. Необходимост да седнете или да полегнете.
Какво да правите:

*Не стойте неподвижно твърде дълго време;
*Ако внезапно ви премалее, седнете и сложете главата си между коленете, докато ви стане по-добре;
*Когато лежите, седите или вземате топла вана, ставайте внимателно и бавно.
*Ако лежите по гръб, първо се обърнете на една страна.


бг-мамма.ком

Хипертония по време на бременност

Бременност индуцираната хипертония може да бъде сериозно и живот застрашаваща компликация.

Гестационната хипертония се диагностицира когато кръвното надвишава 90/140 mm Hg при липса на протеинурия или патологични отоци.

Лекоспененна прееклампсия е хипертония придружена с протеинурия /> 300 mg/24h/ установена в две последователни проби взети през 6 часов интервал и/или патологичен оток.

Прееклампсията е тежкостепенна когато протеинурията надвишава 4 g/24h, кръвното налягане е 110/160 mm Hg с или без тежкостепенно главоболие, промени в зрението или епигастрални болки.

Еклампсията е развитие на тонично - клонични гърчове при пациенти с бременност индуцирана хипертония.

Бременност агравираната хипертония се диагностицира при пациенти с предшестваща есенциална хипертония, които показват повишение на кръвното налягане с поне 15 mm Hg на диастоличното или 30 mm Hg на систоличното кръвно налягане след 24 - тата гестационна седмица.

Около 95% от пациентките с диагностицирана прееклампсия са primiparas, особено тези които са много млади или които са в края на репродуктивната си възраст. Други фактори са: есенцилна хипертония, диабет и мултиплена бременност.

Профилактиката на прееклампсията/еклампсията с ниски дози аспирин се препоръчва при пациентки с висок риск от развитие на заболяването. Препоръчителната доза е 60 мг аспирин дневно, началото на профилактиката обикновено и между 24 - 28 - ма седмица от бременността и продължава до раждането. Нискодозовата профилактика с аспирин не трябва да се прилага при наличие на съществуваща еклампсия/прееклемпсия.

Пациентки със съществуваща прееклампсия трябва да бъдат на легло; обилната диуреза обикновено започва 36 - 48 часа след регресията на симптомите. Пациентките, които са си в къщи трябва да бъдат инструктирани да си измерват ежедневно протеинурията и два пъти дневно кръвното налягане. Тези от тях които не могат да извършат това е необходимо да бъдат хоспитализирани.

Пациентките с тежкостепенна еклампсия трябва да бъдат хоспитализирани; първоначалното лечение е парентералното приложение на магнезиев сулфат /IM или IV/, трябва да се обсъди и план за раждането. Ако и избрано венозното приложение на магнезиев сулфат началната доза е 4 грама последвана от инфузия на 1-3 грама за 1 час. Друга схема препоръчва венозното приложение на 4 грама магнезиев сулфат плюс 10 грама мускулно /по 5 грама във всеки глутеус/, последвано от мускулното приложение на 5 грама през 4 часа. Големия обем на мусуклно инжектираното количество е болезнено, необходимо е да се добави лидокаин.

Пациентките приемащи магнезий трябва да се мониторират за признаци на магнезиева токсичност. Оптималната серумна концентрация за предотвратяване на конвулсиите е 4 - 7 mEq/L. Рефлексите трябва да се проверяват през 30 минути. Уринното отделяне трябва да е над 25 мл/час, а респирацията над 10/минута. Венозното приложението на 10 мл 10% калциев глюконат обикновено реверзира лекостепенната магнезиева токсичност. Магнезиевите нива трябва да бъдат мониторирани и при новородени, чиито майки са лекувани магнезий преди раждането.

Систолично налягане над 160 - 180 mm Hg и систолно над 110 mm Hg трябва да се купират веднага с венозно приложение на антихипертензиви, за да се предпази родилката от церебрална хеморагия. Парентералното приложение на Хидралазин често предизвиква рефлекторна тахикардия, палпитации, зачервяване и главоболие. Страничните сърдечно съдови реакции могат да се купират с приложението на ниски дози Пропранолол, който НЕ трябва да се използва за лечение на хипертония при бременни.

Лабеталол е алтернатива на Хидралазин, има по - бърз начален ефект и по - ниска честота на сърдечно съдови странични реакции, но в някои случаи Хидралазин и по - ефикасен.

Не трябва да се използват Диазоксид, Нитропрусид или диуретици.

Блокерите на калциевите канали могат да се използват за лечение на остри хипертензивни епизоди.

Обобщено казано отговорът към всяка терапия може да е частичен и непрогнозируем.



бг-мамма.ком

Накратко за холестерола

Холестеролът е съединение от групата на мазнините (стеролите). Той е широко разпространен в животинските организми. Холестеролът играе главна роля за структурата и функцията на всички клетки в организма:

– участва в изграждането на клетъчната мембрана
– холестеролът е предшественик на редица хормони (надбъбречни и полови)
– необходим е за синтеза на витамин D
– свързва токсични продукти в храносмилателната система и улеснява всмукването и транспорта на мастните киселини в организма.

Черният дроб образува около 70-80% от необходимия за организма холестерол. Останалите се набавят чрез продукти от животински произход (тлъсто месо, яйца, млечни продукти).

Холестеролът се пренася в организма свързан с белтъци (протеини). Съединенията, които се образуват, се наричат липопротеини.

Холестеролът се елиминира (излъчва) от организма чрез жлъчката като холестерол и жлъчни соли. Той е една от главните съставки на жлъчните камъни.


аз-жената.ком

ПОЛИХОЛ (POLICHOL)

Екстракт от захарна тръстика (Saccharum officinarum L.)
хранителна добавка
60 таблетки/18 g

Предназначение: поликозанолът, който е основна активна съставка в продукта, се изолира от пречистен растителен восък на захарната тръстика. Полихол е подходящ най-вече за хора с високо кръвно налягане, висок общ холестерол и завишени нива на липопротеините с ниска плътност. Поликозанолът потиска синтеза на холестерол и стимулира производството на липопротеини с висока плътност. Нарушенията в липидния профил са често наблюдавани при страдащи от диабет тип 2.

Поликозанолът, който е основна активна съставка в продукта, се изолира от пречистен растителен восък на захарната тръстика. Поликозанолът намалява общия холестерол и т.нар. лош холестерол (LDL) и увеличава добрия холестерол (HDL). Клинични изследвания са установили, че подобрението на липидния профил се наблюдава при здрави хора или пациенти с хиперхолестеролемия тип II, при диабетици с диабет тип II, при жени в менопауза с хиперхолестеролемия и при болни с комбинация от нарушена функция на черния дроб и хиперхолестеролемия. Изследванията са доказали, че поликозанолът е ефикасен, безвреден и много добре понасян от пациентите.


Нето тегло на една таблетка: 300 mg
Активни съставки в 1 таблетка: екстракт от захарна тръстика (поликозанол) - 10 mg

Помощни вещества: царевично нишесте, E460, E470b
Препоръчителна дневна доза: 1 таблетка по време на вечерята. При необходимост дозата може да се увеличи до две таблетки дневно, препоръчително по време на хранене. Да не се употребява от бременни, кърмачки и юноши. Не се препоръчва за хора, приемащи антикоагуланти.

Не съдържа лактоза, мая, глутен и подсладители.
Да не се превишава препоръчителната дневна доза.



лечител.бг

Билките прочистват кръвоносните съдове и шлаките

При повишено ниво на холестерола помага лечението с билки, защото се ускоряват обменните процеси, прочистват и укрепват организма.

Смесете 5 части жълт кантарион, 4 части бял равнец и една част цветове от арника. 1 супена лъжица от сместа залейте с чаша гореща вода. Оставете да престои, прецедете и изпийте сместа през деня на малки глътки.

Предлагаме ви смес, която намалява усвоимостта на холесплерола, защото има полезни компоненти, които прочистват кръвоносните съдове. Смесете по 3 части плодчета от глог и черноплодна офика и по 2 части морско зеле, кора от зърнастец, царевична коса, лайков цвят, страхличве и листа от червена боровинка. Кората и плодчетата предварително се смилат. 1 супена лъжица от тази смес се залива с чаша гореща вода, след което ври на водна баня 15 мин., престоява 1 ч. и се прецежда. Пие се по 1/2 чаша след ядене 3 пъти на ден. Полезна е настойка от цветовете на елда. Достатъчно е да пиете по 1 /2 чаша 3-4 пъти на ден. Как се приготвя настойката -1 чаена лъжичка цветове от елда се сваряват в 1/2 л вода и настойката престоява 2 часа в затворен съд, след което се прецежда.

За намаляване нивото на холестерола помага ливадната детелина. Освен това тя притежава антисклеротично действие. Сложете 2 супени лъжици детелина заедно
със съцветията в емайлиран съд и залейте с чаша топла вода. Плътно затворете капака и нагрявайте на Водна баня в продължение на 15 мин. Прецедете, докато е гореща, и допълнете вода до 200 мл обем. От готовата отвара приемайте по 2 супени лъжици 3 пъти на ден преди ядене. Пийте 20 дни. Отварата от ливадна детелина се пази само 2 дни, след това си приготвяйте нова.

Ако холестеролът ви е постоянно повишен и вие не успявате да нормализирате нивото му, има риск от развитие на атеросклероза. Тогава пийте по 2 чаши на ден от следната настойка: смесете 3 части бял имел, 2 части корени от глог и 1 част плодчета от кимион. Залейте 1 супена лъжица от сместа с чаша вода и сложете за 20 мин. на водна баня и прецедете. Пийте по 1/3 чаша от настойката 3 пъти на ден.

Ако проблемът с нивото на холестерола при вас е сериозен, ви препоръчваме двумесечен курс на лечение със следната смес: 6 части дяволска уста; 4 части семена от копър; по 2 части полски хвощ, листа от подбел и жълт кантарион и една част горски ягоди. Залейте една супена лъжица от сместа с 2 чаши гореща вода. Оставете сместа да изстине, прецедете и пийте по една трета чаша 3 пъти на ден преди ядене. Курсът на лечение, както споменахме, е 2 месеца. След това се прави почивка от 1-2 месеца и отново можете да повторите.



лекар.бг

вторник, 29 юли 2008 г.

Холестерол и хранене

Когато се храните с прекомерно количество животински мазнини и холестерол- тлъсто месо и млечни продукти, холестерола в кръвта ви се увеличава. Вие можете да понижите нивата му, като спазвате диета с ниско съдържание на животински мазнини и високо на нишесте и фибри. Те се съдържат в суровите плодове, зеленчуци, зърнени храни.
Известни са някои храни, които понижават серумните нива на холестерола. Ето един богат списък с тези храни:

Закуска:
-Корн-флейкс;
-Овесени ядки;
-Суров плод;
-Плодов сок, особено от портокал и греипфрут;
-Пшеничена каша;

Обяд и вечеря
-Сандвич с пилешко или пуешко месо;
-Зелечуци;
-Печено пиле без кожата;
-Риба;
-Миди;
-Спагети;
-Пълнозърнест хляб;
-Зърнени храни- боб, леща, грах;
-Пилешка супа;
-Червено вино;
-Бира;
-Зехтин;
-Лук;
-Чесън;
-Соя и соеви продукти;
-Ядки;
-Ечемик;
-Ленено семе;

Вимание! Вместо да пържите храните, използвайте печене на фурна, скара или грил! Отстранявайте жълтъка на яйцата и пийте нискомаслено мляко (1%)!

Храни, които трябва да се избягват:
-Богати сосове;
-Други кремообразни сосове и супи;
-Масло и маргарин;
-Тлъсти червени меса;
-Яйца;
-Кексове;
-Сладки;
-Чипс и пържени картофи;
-Шоколадови десерти;
-Пуканки;
-Сол над 2.5 гр. на ден.

Трябва да знаете, че солта, която приемаме с хляба е напълно достатъчна за ежедневните ви нужди. Ето защо не слагайте солницата на масата!


бб-тим.орг

Кучетата свалят кръвното!

Изследване, направено в САЩ, показва, че кучетата са по-полезни от хапчетата. Домашният любимец помагал на болните да се отърсят от чувството за страх от бъдещето, твърдят специалистите. Специалисти от университета в Лос Анджелис направили изследване на 76 от своите пациенти. Тези, които са прекарали 12 минути с куче, били с по-ниско кръвно налягане и по-спокойни от онези, които били през това време с роднини или сами. Учените стигнали до извода, че контактът с животните, макар и кратък, оказва чудесен положителен ефект върху общото здравословно състояние на пациентите.



чудеса.нет

Медитация за всяка болка

Едно от последствията на съвременния напрегнат ритъм на живот безспорно са стресът и преумората. За съжаление стресът се е превърнал в норма на живот за повечето хора. Когато тялото и умът на човека са претоварени, ефективността от неговата дейност значително намалява.

Ритъмът на живот, работата и различните развлечения пречат на човека да се успокои и отпусне. Дори почивайки си,той губи много енергия, защото се напряга за ненужни неща. По този начин значителна част от енергията се губи безполезно по няколко причини.

Повече енергия се губи за поддържането на мускулите в състояние на готовност за работа, отколкото за нейното изпълняване. Дори в седнало положение, мускулите на раменете, ръцете, гърба и корема са

напрегнати без причина

Всяка прекалено силна емоция (и положителна, и отрицателна) разрушава организма. Понякога за няколко минути проявен гняв човек загубва повече енергия, отколкото за извършването на физическа работа през целия ден. И нито витамините, нито балансираната диета могат да възстановят организма напълно.

При умствено напрежение загубата на енергия може да се сравни с изтичане на вода, капеща от лошо затворената чешма. Възбуденият ум е главният "консуматор" на енергия в организма. Да умеем да запазваме и правилно да изразходваме енергията, да се научим по естествен път да зареждаме тялото си с енергия по време на отдих - в това се състои целта на овладяването на

изкуството на релаксацията

Умствено-емоционалното напрежение, предизвикано от излишните тревоги, отнема значително повече енергия, отколкото физическото напрежение. Затова отпускането и "успокояването" на ума е много по-важно, отколкото физическата почивка.

Вътрешните органи (сърце, черен дроб, бели дробове) също се нуждаят от отдих, но човек не е способен да контролира тяхната работа и не знае как да ги разтовари. Това може да направи само природата на нашия организъм, когато умът е спокоен; Убедителен пример за това е сънят. По време на него умът "притихва" и вътрешните органи започват

да се насищат с енергия

Умът не може да се успокои сам. Опитайте се с една мисъл да изтласкате друга - така само ще си увеличите мислите и още повече ще се уморите.

Медитацията помага да се развие способността на ума да остава ясен и спокоен и умението да се използва неговия потенциал по всяко време (дори в суматоха). По време на медитация умът се успокоява и организмът получава заслужен отдих и отпускане. А след душевното и умственото успокояване веднага започва да се успокоява и всичко останало: психоемоционалната дейност, нервната система, тялото като цяло. И най-важното - това състояние е напълно осъзнато.

Специалните физически и дихателни упражнения, които трябва да се изпълняват в строго определена последователност, помагат на организма

да се освободи от шлаката и токсините

Медитацията и релаксацията са средство за подготовката на човека за по-нататъшната му дейност - за да живее и твори пълноценно, да бъде щастлив и да споделя щастието си с другите.


чудеса.нет

Ниското кръвно удължава живота на жените

Жените най-много страдат от ниско кръвно. Статистиката сочи, че към лекар се обръщат 1 от 5 жени. Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява проблем и когато съществува нормално, а не в резултат на заболяване или приемане на лекарства, е свързано с по-голяма продължителност на живота. Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите.

Симптомите на този проблем са бледо лице, липса на сили, студени крака и ръце, както и повишена сънливост. За понижено налягане при мъжете се счита 100/60, а при жените – 95/60.

Причини, водещи до хипотония, са няколко. Хиповолемия се наблюдава при намаляване на течностите в организма, предизвикано от недостатъчен прием или от загубата им. По-често се среща лятно време при горещини, както и при повишена телесна температура и диария. Също така кръвозагубата - например при по-обилен менструален цикъл. Хипотония може да се предизвика и от прием на медикаменти

- за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни средства) и успокоителни (седативни препарати като реланиум, диазепам и др.). При рязко спадане на кръвното налягане след ставане от седнало или легнало положение се говори за ортостатична дисрегулация. Понякога този спад е толкова рязък, че може да доведе до колапс.

Хипотонията може да бъде есенциална (тя е най-честата форма) и вторична.

Есенциалната хипотония е с неуточнена причина, като резултат от вродени конституционални особености. Понася се добре. Среща се почти изключително при представителки на нежния пол и най-често не изисква лечение.

Вторичната е породена от някакво заболяване

и обикновено лечението му води и до нейното излекуване. Когато е особено изразена, тя трябва да бъде лекувана и самостоятелно. Ако не обръщаме внимание на ниското кръвно, кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник. Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза. Назначените стабилизиращи налягането препарати при най-малка неточност на дозировката може да предизвикат рязко падане на артериалното налягане (колапс).

В много клиники и институти по света се води успешна работа в тази насока.

Лечението на хипотонията има два елемента: симптоматично коригиране на кръвното налягане с медикаменти и лечение на първопричината (чрез кръвопреливане, вливане на течности и солеви разтвори венозно, промяна на стереотипа на хранене и прием на течности, лечение на фебрилно състояние, диария и т.н.).

Да регулираме кръвното си налягане, трябва да се научим и сами. Ако домашният ви апарат за измерване на кръвното налягане показва ниски стойности, веднага се "вземете в ръце". Най-напред посетете ендокринолог. Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате човек. Освен традиционните чай и кафе всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, кисело зеле.


чудеса.нет