неделя, 7 декември 2008 г.

Проблемите със сърдечно-съдовата система

Обмяната на веществата е от изключително значение: колкото е по-висока концентрацията на мастно-белтъчните съединения (липопротеините) в кръвта, толкова е по-висок и рискът от инфаркт.

Върху състоянието на сърдечно-съдовата система влияят множество различни фактори. Начинът на живот е много важен: психическото натоварване, частичното нервно напрежение, обездвижването, безсънието и депресията – всеки от тези фактори е в състояние да увеличи двойно риска от инфаркт.

Медицинските специалисти са уверени, че за нарушенията в сърдечно-съдовата система вина имат някои инфекции. Обмяната на веществата също е от изключително значение: колкото е по-висока концентрацията на мастно-белтъчните съединения (липопротеините) в кръвта, толкова е по-висок и рискът от инфаркт.

Излишък на липопротеини се наблюдава най-често при недостиг на витамини и аминокиселини. За сърдечен удар допринасят съществено и фактори като наднормено тегло, затлъстяване, повишено кръвно налягане, високо равнище на холестерина в кръвта, диабет.

Ако в семейството вече има случаи на атеросклероза и инфаркт, човек трябва редовно да следи състоянието на сърцето и артериите си. За навършилите 30 години е задъжително през 6 месеца да си правят електрокардиограма и анализ на кръвта. Здравословната храна и честите, но не прекомерни физичски натоварвания, са способни да елиминират наследствената опасност от инфаркт.

Хората, които имат постоянни сърдечни проблеми, трябва да бъдат предпазливи в горещото време. Кардиолозите припомнят, че до прегряване може да се стигне след 2-3 часа пряко излагане на слънце при температура над 30 градуса. Главоболие, обилно изпотяване, гадене или повръщане са признаците на слънчев и топлинен удар, а жегата представлява изключителна опасност за хората с проблеми със сърдечно-съдовата система.

бгфактор.орг

Няма коментари: